Регламенти за ФТ, БР, Пистолет...

братушка

Редовен Потребител
Най-сетне съм готов с проекти на регламенти. Ето ги:

http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... Pistol.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... R-BR50.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... -Group.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... Postal.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... ent-FT.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... nt-HFT.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... armint.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... -Rules.rtf

Предлагам активно да ги обсъдим. Имаме 2 до 4 седмици за да избистрим окончателните текствое, които после да подложим на гласуване.
Безапелационно ще приемам забележки за правописни грешки, членуване, словореда и други подобни. Сигурно ще се намерят такива
Обаче принципни положения е добре да обсъждаме внимателно и при нужда дори да ги изнесем в отделни теми-анкети за определяне броя привърженици на една или друга гледна точка.

Имам само една молба: да не задавате въпроси, чиито отговори вече са написани в регламентите (проектите де). Прочетете ги.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Засега ще пусна в тази тема линкове към наличните регламенти в .PDF формат, че са ми под ръка.
По-нататък мисля, че е добре подобни документи да се пуснат направо в сайта, в съответния раздел.

http://airgun.atspace.com/docs/Uzana200 ... lament.pdf
http://airgun.atspace.com/docs/Uzana200 ... ypical.pdf
http://airgun.atspace.com/docs/Uzana200 ... ent-BG.pdf
http://airgun.atspace.com/docs/Uzana200 ... lament.pdf

http://airgun.atspace.com/files/BenchrestTargetBG.pdf

А това са регламентите, които подготвих за Първото Общо Събрание на Асоциацията, което ще се проведе в рамките на VII-ма Национална Среща в Узана септември 2009г.

http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... Pistol.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... ent-BR.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... ent-FT.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... armint.rtf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... -Rules.rtf

И файлът за пресмятане на групи в МОА за БР:
http://www.airguns.bg/files/bratushka/G ... OA-7x5.xls

Мишена за БР 7х5:
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... A3-7x5.pdf

Оценка сложността на ФТ мишени по Бред Тройер:
http://www.airguns.bg/files/bratushka/F ... yer-RU.pdf
http://www.airguns.bg/files/bratushka/F ... Troyer.pdf

И различните протоколи:
http://www.airguns.bg/files/bratushka/F ... -Final.doc
http://www.airguns.bg/files/bratushka/F ... otokol.doc
http://www.airguns.bg/files/bratushka/F ... otokol.doc
http://www.airguns.bg/files/bratushka/U ... onForm.doc
http://www.airguns.bg/files/bratushka/V ... otokol.doc
http://www.airguns.bg/files/bratushka/A ... otokol.doc
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... otokol.doc
 

shooter

Потребител
Модерирам се доброволно, да не става спам
преместено от темата за пистолетите

За ФТ - две сесии в два дни/ следобед и сутрин/, по 20 - 30 мишени на сесия, един изстрел на мишена, 1 минута за изстрел, мишените разположени на разнообразни позиции по вертикалата, пред всяка от мишените/ на огневия рубеж/ колче, което трябва да докосваш с част от тялото си при стрелба/ при неспазване на правилото дисквалификация/, вертикалната линия от спусъка към земята не може да е пред колчето, при част от мишените да не се вижда от колчето цялата убойна зона/ на дървета, в храсти и т.н./, трасето / от 1 - 2 км/ така обикаля местността , че мишените са по цялата роза на въздушните течения в местността, всеки сам носи оборудването си по трасето, започва се в определен час / при които се прекратяват записванията/, в групи от по двама сътезатели или по един според броя на участниците, отделни класове според мощността на пушките, клас за жени и джуниър - това си мисля, че е традицията при ФТ и ако някои от нас искат да вземат участие на международни състезания трябва да се готвят по тези правила
БР - еднообразни и достатъчно маси за всички, стриктно спазване на правилата за опорите на пушките, въвеждане на БР 25 или 50, не само за група

През годината две състезания - пролет ФТ, есен БР
само по този начин ще имаме достатъчно време да се подготвим за стойностни състезания
датите на които ще са фиксирани предварително
от рода на последна седмица на април и последна седмица на септември
това ще се знае предварително от всички
още в началото на годината, за да не се казва ама аз не мога тази седмица
нека да е следващата,
като имаш желание си правиш сметката месеци напред

Информация за световния ФТ шампионат
World Champ's Info
Course information
There will be 3 x 50 target courses. There will be a mix of open grass land, wooded and garden settings.Kill zones may range from 25mm to 40 mm and will be placed at a distance suitable to the wind conditions.

С това защитавам тезата си, че мишените трябва да са разположени
в разнообразни условия
не на едно поле една до друга на едни и същи ветрови условия
на едно и също разстояние от земята и т.н.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
фт,хфт или ...фт няма особено значение,след като сме докарвали бройката на падащите мишени само до 15-сет.3x50броя-мамка му само това си е инвестиция от къде 3-4000лв.ако сбереме 30-40 можем да си направим каквото си искаме турнирче.отдавна писах,че мога да организирам H-версия на фт-състезание в русе на смесен (гора-поле-гора)терен с възможност за поне 15-20 позиции и интересен маршрут.мишените са единствения проблем.и чрез асоциация можем по-лесно да го решим
 

cdman

Администратор
Според мен трябва да направим няколко отдлни теми със регламент на състезанията които смятаме да организираме - а именно:

1. Регламент за Фийлд Таргет
2. Регламент за Хънтър Фийлд Таргет
3. Регламент за Бенчрест
4. Регламент за стрелба с пистолет.

Така ще бъде ясно кое за кое се отнася , като за начало нека съберем това което сме използвали досега - и след като го обсъдим и изчистим ще направим отделни теми които ще бъдат залепени като Важни за да стоят в началото на раздела.
 

shooter

Потребител
There will be a mix of open grass land, wooded and garden settings.

Това е от регламента за световно по ФТ
Според мен ще е по разнообразно и интересно да се разходиш по маршрут и да стреляш по различно позиционирани мишени, а не да си местиш задника 1.5 метра по напред
Подкрепям Луфтвафе и ще му съдействам изцяло в идеята за такъв ФТ напролет
 
A

Anonymous

Гост
Мислех си за правилото при ФТ в част от коридорите да се стреля прав. Може ли вместо да обозначаваме тези коридори по някакъв начин, да разположим мишените в тях така, че да се виждат само от изправено положение? Така състезателите по естествен начин ще се принуждават да стрелят изправени, без да е необходимо да помнят в кои коридори се стреля прав. Имам предвид например пред мишената се поставя нещо, което да ограничава видимостта от положение "седнал". На мен ми се е случвало да забравя, че в коридора се стреля прав, и добре, че колегите ми напомнят, но се чувствам неловко.
 

cdman

Администратор
Това е доста добра идея , и мисля лесно осъществима , просто ще се постави малка преграда пред мишената която закрвива убойнат зона при седнало положение. Може би трябва да го тестваме следващата събота и неделя :)
 
A

Anonymous

Гост
Може би следващата седмица трябва да си направим едно мини-състезание. Само че трябва да сглобиш твоите мишени (готов съм да помагам) и да дойдат фатален, Петьо и сър Джон с техните мишени.

Пускам и тук поста си от друга тема, но е най-подходящ за тази, относно трасето за ФТ:

...в клас до 16 джаула нещата стоят по различен начин. Там поразяване на мишена с убойна зона 4 см. на 40-50 метра, при вятър на пориви е по-сложна задача, изискваща различни настройки на оптиката за всеки изстрел, съобразена с параметри, които се менят постоянно.
Във всички случаи е добре да помислим за усложняване на трасето за стрелба, чрез поставяне на мишените на по-голямо разстояние (разбира се в рамките на 50-те метра), намаляване на убойните зони (на моите мишени съм го направил, но една птичка пролет не прави), и най-вече - разполагане на коридорите не успоредно и един до друг, както досега, а на разстояние от един от друг и в различна посока, така че вятърът във всеки коридор да духа от различна посока. Последното е най-трудно за изпълнение, но така се прави на големите състезания. При нашата подредба, като си направя корекция за вятъра, тя важи за всички коридори. Съвсем различно ще е, ако за всеки коридор трябва да се съобрази посоката на вятъра, и да се направи съответната корекция - там ще си проличат истинските майстори.
Последният си резултат с ПЦП от Узана не разглеждам като нещо особено. Сигурен съм, че сред нас има доста хора, които биха го повторили, или дори по-добре. Само че повечето за съжаление си тръгнаха заради времето още в събота, а в неделя времето беше перфектно за състезание .
Разпределение в класове според мощността според мен трябва да има, защото има хора сред нас, които стрелят на много голяма мощност, при което практически не се влияят от вятъра, а и изстрелът им на 50 метра е практически прав, т.е. не им се налага да правят корекции нито по вертикал, нито по хоризонтал, което ги поставя в много по-добра позиция - само да се прицелят и да произведат правилно изстрела.
 

братушка

Редовен Потребител
Може ли вместо да обозначаваме тези коридори по някакъв начин, да разположим мишените в тях така, че да се виждат само от изправено положение?
просто ще се постави малка преграда пред мишената която закрвива убойнат зона при седнало положение.
Няма начин да не може. Въпросът е дали е правилно така и дали е на добре?
Преминавайки в непосредствена близост до някаква преграда куршумът може да промени траекторията: непредсказуеми завихрения на вятъра около преградата, "отскок" от въздушна възглавница, движеща се преди куршума....
Мисля, че съвсен не случайно коридорите с "принудителна" поза именно се маркират с табелка, а не "крият" мишените зад прегради.
 
A

Anonymous

Гост
Е, ние ще поставим така преградите, че чашката да не минава толкова близо до тях. В някой регламент, може би на световната организация по ФТ беше записано, че убойната зона трябва задължително да се вижда от поне една от позите за стрелба, т.е. това, което мислим не противоречи на правилата по принцип.
 

s73r01d

Потребител
Аз този уикенд съм зает, следващия евентуално. Или ако настоявате да е този ще дам мишените на някой.

Иначе съм съгласен с Милен за коридора със задължително правостояща стрелба, по-добре стрелеца да го прави по принуда (не се вижда целта) от колкото с табелка. Нали ФТ и ХФТ са имитация на стрелба на живо, истинския лов не е концерт по желание с табелки пред прасетата и зайците.

А за пълна съвместимост със световните правила нямам претенции. Който организира състезанието той определя правилата.
За ограниченията на мощностите не съм съгласен на този етап, рано е още според мен. Но може да се увеличи максималното разстояние за поставяне на мишените, нека да са до 70м например и нещата ще се оправят.

Освен това пушките с много голяма мощност и "прав" изстрел на 50 метра обикновенно не се славят с добра група, така че нека това да е избор на стрелеца: Добра повтаряемост но траектория за смятане или прав изстрел с разперена група. Ако след натрупване на малко опит в няколко състезания се окаже, че челните места се печелят само от свръхмощните и другите реално нямат шанс ще мислим за разделяне по класове, а ще знаем и как е ситуацията с броя участници. Защото класове с по 2-3 участника са безмислени.
 

angelmr

Редовен Потребител
С правилната цев не е невъзможно да има попадения тип дупка в дупка на 50 метра с 40-50 джаула. А и като гледам не след дълго ще има достатъчно собственици на 16 джаулови пишки за отделен клас. Предлагам ако се съберат примерно 10 човека с такива пушки на състезание да се отделят като клас, иначе да си е както сега.
 

братушка

Редовен Потребител
по-добре стрелеца да го прави по принуда (не се вижда целта) от колкото с табелка. Нали ФТ и ХФТ са имитация на стрелба на живо, истинския лов не е концерт по желание с табелки пред прасетата и зайците.
Тогава трябва да направим на мишените и краката - да бягат като чуят шум :)

А представте си, че някой нисък стрелец да не може да види мишената прав, а някой "дългуч" да я вижда дори и клекнал на коляно?

Реалните условия при лов - едно (всяка една ситуация е уникална). Уедноквяване на условия за спортни цели - друго.
 

s73r01d

Потребител
@Ангел, аз под свръхмощни разбирам 60+, при 49J при нулирана на 35 метра баракуда имам ~7 см спад на 50, това от личен опит, не изчисления от Chairgun или друг софтуер, траекторията е далеч от права. Да по-трудно е да сгрешиш ако спада е 7 см от 30J където пада ще е може би 20см (идея си нямам колко е). Но ако не го вземеш предвид 100% ще сгрешиш, дори на дистанция от 40 метра вече си извън убойната зона от 4см.

@Миша вземам в предвид собствената си подбедрица която е 50+ см за моя среден ръст (17:cool:, и въз основа на това си мисля че при стрелци от 160 до 200+ см няма да съществува проблема със стрелящия от коляно дългуч. А пък ако желаете може да има и табелки. Ако наистина имаме някой толкова нисичък (може би девойка) ще измислим нещо, пейка, камък от сорта.

Прави сте колеги че трябва да се мислят нещата, но за момента мисля че ние не организриаме олимпиада на световно равнище и можем да се поотпуснем малко с рестрикциите, поне за момента.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
братушка написа:
по-добре стрелеца да го прави по принуда (не се вижда целта) от колкото с табелка. Нали ФТ и ХФТ са имитация на стрелба на живо, истинския лов не е концерт по желание с табелки пред прасетата и зайците.
Тогава трябва да направим на мишените и краката - да бягат като чуят шум :)

А представте си, че някой нисък стрелец да не може да види мишената прав, а някой "дългуч" да я вижда дори и клекнал на коляно?

Реалните условия при лов - едно (всяка една ситуация е уникална). Уедноквяване на условия за спортни цели - друго.
100%съгласен,фт си е вече академична дисциплина,с оглед на масовостта в близките петилетки може да стане и олимпийска.и е мн далеч и от бледо подобие на ловна имитация.ние я стреляме с пушки,имащи друго предназначение като енергиен клас.регламентът е отдавна измислен и пределно ясен-местиш четирибуквието отляво надясно(в арабските страни може и обратно) с по 5м и стреляш,а на табелите си пише от каква позиция.хфт има правила ,уникални за всяко състезание,измислени от организатора,който е и главен съдия и в крайна сметка събира таксите-ако каже,че на от рубеж 7 ,примерно, позицията за стрелба е от челна стойка,ако искаш ...,иначе "довиждане на бленуваната грамота".мисля,че в нашия случай(unlimited,а не ft в истинския смисъл)организаторите е добре да определят правилата
 
A

Anonymous

Гост
Четох регламента, който колегата springer от ЮАР е пуснал за тяхната асоциация, и си помислих, че е крайно време да осъвременим нашия регламент за ФТ, като го приведем в съответствие с правилата, по които реално се провеждат към момента състезанията.
Например:
1. Да се махнат двата изстрела на мишена;
2. Да се махне това за 10-те коридора, а да се определи максимален брой на мишени за трасе - 50 броя;
3. Да се допусне разполагане на мишени с убойна зона от 2.5 см. до 35 метра (сега е до 20 метра), а за положение прав или от коляно - до 25 метра;
4. Времето за мишена да се определи на 1 минута, а начинът за засичане да е вътре в самата тройка;
5. Да се предвиди положение за стрелба от коляно;
6. Да се предвиди номериране на мишените.

Това се сещам за момента, ако някой се сети друго, да пише също.
 
A

Anonymous

Гост
milen.m написа:
Четох регламента, който колегата springer от ЮАР е пуснал за тяхната асоциация, и си помислих, че е крайно време да осъвременим нашия регламент за ФТ, като го приведем в съответствие с правилата, по които реално се провеждат към момента състезанията.
Например:
1. Да се махнат двата изстрела на мишена;
2. Да се махне това за 10-те коридора, а да се определи максимален брой на мишени за трасе - 50 броя;
3. Да се допусне разполагане на мишени с убойна зона от 2.5 см. до 35 метра (сега е до 20 метра), а за положение прав или от коляно - до 25 метра;
4. Времето за мишена да се определи на 1 минута, а начинът за засичане да е вътре в самата тройка;
5. Да се предвиди положение за стрелба от коляно;
6. Да се предвиди номериране на мишените.

Това се сещам за момента, ако някой се сети друго, да пише също.

Имате ли положения за стрелба "прав"?
Тук слагат по 2 мишени на коридор - 25 коридора. Има 3 минути за коридор - да се намери разстоянието до 2-те мишени и да се стреля.
Англичаните използват малко по-различен регламент (линка е тук: http://bfta.net/BFTADocs/Main%20Shoot%2 ... 202008.doc) който според мен е малко по лесен от този който се използва тук. Но те обикновенно слагат 90% от мишените между 40м и 50м и трябва да си абсолютно сигурен че намираш разстоянията точно след 40м.
Обаче според мен правилата не трябва да са изключително трудни за да не отказвате начинаещи.
50 мишени са добре, защото се научаваш да си концентриран за по-дълго време.
 
A

Anonymous

Гост
4-та точка си я имаше и на последното регионално състезание,друг е въпроса ,че някой от състезателите,които сега си развяват грамотите по аватарите ,изобщо не я спазваха и си стреляха по техен си регламент,ама нали сме си балканци,що пък не ... :) ;)
 

братушка

Редовен Потребител
Като начало ще кажа, че пуснатите в първия пост регламенти не са "общи". Тези конкретно са от есента 2007г. и за всяка среща аз правих индивидуална редакция на регламенти с някои промени, индивидуални за всяка среща.

Аз смятам, че всеки един регламент се състои от 2 основни компоненти: основополагащи и индивидуални за конкретно състезание.
Към индивидуални се отнасят например брой мишени, коридори, номериране и убойните зони. Как можем да залагаме в регламента убойните зони 13 и 30мм като не разполагаме с такива физически?

Аз не веднъж вече писах за система на оценка сложността на мишените при ФТ:
http://airgun.atspace.com/docs/reglamen ... argets.pdf
Възможно е в "базовия" (типовия) за БГ регламент да се посочи, че състезания могат да бъдат еди колко си нива на сложност и че за състезания от еди какво си ниво (национално, регионално, с международно участие...) трябва да има еди колко си процента мишени с една сложност, еди колко си процента с друга и т.н. И организаторите на конкретно състезание да се съобразяват с това използвайки обаче конкретна налична материална база.
За брой изстрели: ами спомнете колко мишени имахме есента 2007 и какви бяха те... Отдавна израснах ме това и стреляме по веднъж. Време е да забравим въпроса.
За позите: това е основополагащ въпрос. И точно това един от въпросите, полагащ разделителна линия между класическия ФТ и ХФТ. В класическия ФТ има само 2 пози: прав и "поза ФТ". Като по определение и от коляно и седнал са равнопоставени и са си "поза ФТ" и двете. Разделяне на седнал, клекнал и легнал има само при ХФТ. При условие, че някой ден ще имаме регламенти и за двата вида състезания (ФТ и ХФТ) е добре да правим разлика между тях.
Нямам нищо против "хибридни" правила, но просто добре е да знаем тези неща.
Времето за мишена да се определи на 1 минута, а начинът за засичане да е вътре в самата тройка;
Ами то така си беше записано във всички регламенти досега. Четете ги.
Разликата е само, че времето се дава не на мишена, а на стрелкова позоция (коридор): при 1 мишена 1 минута, при 2 мишени 2 минути, при 3 - 3. Просто никой не се товари допълнително да засича за всяка мишена отделно, ако те са повече от една на позиция.

Остана някой да отдели време и да напише "базови" (типови) правила, съобразени със сегашните ни условия. После да обсъдим, да ги приемем и да се опитваме да ги спазваме.
 
Нагоре