РИБОЛОВ - МОЯТА Е ПО-ГОЛЯМА...

Тая година почти нямах време за риболов, но вчера успяхме да направим може би последния за тази година морски риболов. Не беше кой знае колко успешен, но сме доволни.

Attachments

• IMG_7258.jpeg
    IMG_7258.jpeg
    463.3 KB · Прегледи: 76
Тая година почти нямах време за риболов, но вчера успяхме да направим може би последния за тази година морски риболов. Не беше кой знае колко успешен, но сме доволни.
Миро, недей да скромничиш, други колеги и половината на това не са успели да хванат ;)

Чернокоп?

Колеги, някой запознат с океанския риболов може ли да ме ориентира за какви такъми да гледам?
Преди време бях активен рибар, но жената каза, че не ми харесва вече това хоби и спрях с него. Такъмите от тогава гледам доста са напреднали. Влязох в няколко сайта за такъми и примамки и тотално се обърках от понятия и цени.
Мислех, че нашето хоби е скъпо, но явно съм грешал!
Трябват ми такъми за лодка. Таргета е големи риби- Дорадо, Тон, Меч и разни такива екзотики, които след продажбата им да осигурят финансиране за ново Бентли или Астон Мартин, още не съм решил.:lol:
От цял ден ровене горе долу взе да ми се изяснява за каква пръчка и мултипликатор трябва да гледам, но съдейки по нехуманните им цени, предполагам са за доста напреднали или професионална употреба.
При влакната и примамките нещата са още по- зле, ползват се някакви изчанчени термини, които нищо не ми говорят.
Ще съм благодарен някой, ако сподели опит или знания и даде насоки.

Емо, екипиривката според целите. До 50 кг може да минеш с поносими разходи, но всеки 50 кг отгоре не удвояват, а петорно ги увеличават. Та зависи и до къде ще искаш да спреш.
А примамките са най-големия разход. Едно че дават фира постоянно, но са и различни разновидности и размери според региона.
Ако ще обикаляш едни и същи води, купуваш тамошни.
За Егейско и Средиземно море разходите за добри такъми в една 20 000 € малка лодка може и да стигнат цената и. За окенски обаче, и лодката и такъмите са х3, х5, х10 - според размера на "мишените".
Моите разходи само за такъми висока класа - Шимано(возят ме приятели с лодки) за цели до 50 кг, са в рамките на 5 к €. Но моите такъми специално на туна над 35 кг няма да удържат. Иначе дорадо, туняки, маятико, синегриди, групери, хтаподи вадят. Туните си е по специфично.
В дебрите на хеви мултипликаторите не съм навлизал поради липса на време и става ненужно наливане на средства в оборудване без редовно използване.

Петко, значи таргета ще е до 50кг и Бентлито друг път! :'(
Взехме един проект в Намибия и идните месеци ще риболувам тук. Водата гъмжи от всякакви риби и за това се размечтах.
Работихме 6 месеца на един проект в Екваториална Гвинея и там колегите от другата смяна хващаха Туни по 20+кг, даже продаваха на местните, които явно от недоимък и липса на такъми, хващаха само някакви дребни риби и чакаха на такива като нас да им карат от скъпото.
За това си мисля, че в месните магазини няма да има нещо като за бели хора с излишни пари.
Макар че тук туризма е силно развит и може да изкочи нещо. Ще се изследва тези дни тази опция.
Въпросът е какво да търся, защото за мен всички примамки ми приличат на рибки, а всяка била със собствен пиниз и мурафет!
Нещо като жените, дъеаа! :wall:
П.С Ей тъй кат стане... само тъй става
"Божинката"

Последна промяна:
Еми всякакви видове има. Аз досега най-голямата туна на живо която съм видял хваната беше на твърда примамка с големина 28 см, приличаща на голямо попово прасе без краката, водена на 5-6 м дълбочина. 50 минути вадене, двама са се сменяли и резултата 67 кг жълтопера.
Закачат се и на дребни попери, воблери, но 10 кг ги отнася след 5-10 секунди, а ако са здрави куките 20 кг направо изпушва аванса и трябва веднага да режеш влакното, преди да свърши и да счупи въдицата.
Важно е, самата примамка да е с добър здрав стоманен скелет, за който да са хванати здрави големи ковани куки.
Трябва и здрав помощен инвентар - канджи, харпун, въжета, големи хладилни кутии( като фризер) с лед, медицинска чанта със набори за шиене, работещо радио с резервен акумулатор. Гоеми риби се умъртвяват преди да ги качиш на борда. Един скачащ и мятащ се дзвер с куки овесени на него, перки и шипове е сериозна заплаха на борда, особенно в тесни лодки. 3 кг паламуд качен с кеп успя да изкочи от кепа и да се увеси с куките на гъза ми, добре че сано за якето се закачи и не хавана мръвка. Но ако беше примамка с по-големи куки, ще трбваше шиене после....

Последна промяна:
Колеги, някой запознат с океанския риболов може ли да ме ориентира за какви такъми да гледам?
Преди време бях активен рибар, но жената каза, че не ми харесва вече това хоби и спрях с него. Такъмите от тогава гледам доста са напреднали. Влязох в няколко сайта за такъми и примамки и тотално се обърках от понятия и цени.
Мислех, че нашето хоби е скъпо, но явно съм грешал!
Трябват ми такъми за лодка. Таргета е големи риби- Дорадо, Тон, Меч и разни такива екзотики, които след продажбата им да осигурят финансиране за ново Бентли или Астон Мартин, още не съм решил.:lol:
От цял ден ровене горе долу взе да ми се изяснява за каква пръчка и мултипликатор трябва да гледам, но съдейки по нехуманните им цени, предполагам са за доста напреднали или професионална употреба.
При влакната и примамките нещата са още по- зле, ползват се някакви изчанчени термини, които нищо не ми говорят.
Ще съм благодарен някой, ако сподели опит или знания и даде насоки.
waves.bg
ако ти трябва допълнителни обяснения - просто звънни.

Back
Нагоре