РЕДУКТОРИ на налягането в PCP.

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
s73r01d написа:
10 е прекалено много според мен, не че няма да работи. Но доста по-малко трябва да е достатъчно. Ако имаш 10см3 на джаул КПД на системата ти трябват 2 кубика вятър на 140 бара. Умножаваш по две за всеки случай и 5 см3 зад редуктора при 140 бара трябва да са ти повече от достатъчно за 27 джаула. При условие, че 10см3/J е нормално за 4.5.
Да, ама нали няма да се празни камерата до 0 след изстрел! Някъде около 90-100 бара поне трябва да ти е остатъчното налягане след изстрела.
 

s73r01d

Потребител
Ако имаш запас за 2 изстрела, след 1вия налягането ще е по груби сметки наполвина от началното.

Така си мисля аз и ако има някой с опит ще е хубаво да сподели. Пък и книжовен да е :)
 

братушка

Редовен Потребител
Колкото по-малко пада налягането в "камерата" за 1 изстрел - толкова по-добре. Получава се по-добро КПД, по-малък разход, могат да се постигнат по-големи джаули при по-низко налягане.
В идеалния случай задредукторното трябва да е безкрайно голямо. Но е нереално.
За всяка една пушка трябва да се търси индивидуален компромис между "натрупваща" част и задредукторна. Защото много зависи и от работа на клапана и преходите след него и си е индивидуално дори в рамките на един модел пушка с различни доработки.
Но като цяло колкото е по-голямо задредукторното - толкова е по-добре. Колкото мислиш, че можеш да си позволиш там.
 

s73r01d

Потребител
Аз лично планирам 7см3 за 50-60J 140 бара.

Миша ако имаш линкове от руските форуми където са обсъждали задредукторния обем, дай моля те. Успявам да чета руски, ама ми е трудно да търся и общо взето гледам страниците 1 по 1 и става ужасно бавно.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Добре е 1/3 да отиват за изстрел 2/3 да остават.Обема зависи от налягането което предвиждаш зад редукторА.
 

rashko

Редовен Потребител
Редуктора е настроен на от 205 до 125 бара клапана е 6.5 мм. проходния отвор е Ф 4.0 мм. с дължина 20 мм.

Следредукторния обем мога да си го напрвя колкото искам място има.
 

братушка

Редовен Потребител
simogg написа:
Добре е 1/3 да отиват за изстрел 2/3 да остават.Обема зависи от налягането което предвиждаш зад редукторА.
Горе-долу така е.
Първо експериментираш за разхода. После смяташ колко излиза като обем при задредукторно налягане. На края умножаваш по 3-4-5 и решаваш колко да направиш реално.

Петко, не помня аз къде беше. За съжаление няма там конкретна тема за това, просто е коментирано тук-там покрай други дискусии.
Отчасти има тук:
http://talks.guns.ru/forummessage/30/523466.html
http://talks.guns.ru/forummessage/30/523194-0.html
http://talks.guns.ru/forummessage/30/523567.html
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
simogg написа:
Добре е 1/3 да отиват за изстрел 2/3 да остават.Обема зависи от налягането което предвиждаш зад редукторА.

А как се разбира колко от количеството въздух в задредукторната камера е издухан при изтрел?
 

s73r01d

Потребител
Смята се обратно на формулата за ефективност на ПЦП.

Ако пушката ти харчи 10см3/J и искаш да извадиш 50J от 140BAR зад редуктора смяташ

10*50/140=3.57см3 въздух с налягане 140 бара ти трябва за да извадиш 50J. Умножаваш по 3 и става 10.7см3 задредукторна камера, ако искаш да спазиш условието на Симо.

За смятане на разхода ти трябва брой изстрели в плато, средна скорост и начално/крайно налягане. Имаше едно xls файлче из форума което го смяташе.
 

s73r01d

Потребител
Презапасяването не е панацея. Няма редуктор който да затваря на ХХХ налягане и да отваря под него, винаги работят в някакъв диапазон и не рядко диапазона е 20, дори 50 бара понякога. За това трябва да се гарантира, че при изстрел налягането в задредукторния обем ще падне достатъчно за да се отвори редуктора. Иначе греда, ще имаме плато като трион.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
s73r01d написа:
.... Няма редуктор който да затваря на ХХХ налягане и да отваря под него, винаги работят в някакъв диапазон и не рядко диапазона е 20, дори 50 бара понякога. ...

Опасявам се, че бъркаш и то доста.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Нали смяташ разхода за джаул. И след като знаеш колко джаула ти е пушката получаваш някакъв осреднен резултат.
Така или иначе, задредукторния обем трябва няколко пъти да превишава разхода за изстрел и си имаш резерва.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Практиката е показала, че това съотношение(1/3; 2/3) върши работа.Така хем се осигурява нормален пад на налягането по време на изстрел и редуктора отваря, хем не се правят огромни камери от който се губи полезен обем.
 

bateelmo

Потребител
Братушка опитах се да направя редуктора с газовата пружина . Не ще да ми затваря дори и без да е напомпен .В четвъптия канал съм с гумичка гледам че в следващия вариант има някакво друго конусно оплътнение. Може ли да обясниш от какво е и какви трудности си срешнал с този редуктор за което предварително благодаря.
 

братушка

Редовен Потребител
Колко ти конусната фаска където да ляга това О-пръстенче?
Предполагам, че фаската е станала повече от нужното, а пръстенче е малко. Та буталото опира вече в ограничителната "якичка", а гумичката клапчи във конуса на фаската.

Иначе проблемът с затварянето с мекия гумен пръстен е следния: той докосва фаската и започва да затваря при малко по-голям диаметър от диаметъра на отвора (като на първата картинка). При това от затваряне към затваряне тази величина може малко да плува - непредсказуемо е. А трябва да затваря точно с диаметъра на отвора. Получава се нестабилност на задредукторното налягане.

За да го избегна аз минах на уплъняване с много по-твърд капролон и наличнния детайл доработих както е показано на втора рисунка. Сивото е капролонов пръстен, който догаждах и после "притривах" на място.
Така стана много по-добре.
Нгласях така, че ходът на буталото при мен е не повече от 0,5мм.

Иначе научен от опита си смятам за по-добрия вариант за затваряне от третата картинка, пак с капролонов пръстен.

И още: хората не случайно правят връзката с атмосфера - "натичането" си е факт и няма да избягаме от него. Усетих го на собствен опит. Газов редуктор по моя чертеж може да се доработи да има връзка към атмосфера, но иначе ще трябва периодически да се отваря за освобождаване на "натеклите" не където трябва налягания и да се пренапомпва.
 

Attachments

  • Reduktor-Gaz-Zapiranie-1.JPG
    Reduktor-Gaz-Zapiranie-1.JPG
    17 KB · Прегледи: 89
  • Reduktor-Gaz-Zapiranie-2.JPG
    Reduktor-Gaz-Zapiranie-2.JPG
    17.3 KB · Прегледи: 80
  • AMG-Reduktor-Koncepcia-zapiranie.jpg
    AMG-Reduktor-Koncepcia-zapiranie.jpg
    3.4 KB · Прегледи: 85

bateelmo

Потребител
Първо благодарско за точния отговор. Аз мевдувременно направих същото сложих полиамиден конус жърху гумичката и при мен задържа. За натичането сигурно няма да се отържем но другия редуктор с двата диаметъра маи е решението само че аз го разбрах как деиства след като напражих този. Следващия ще е от другия тип само че да поекспериментирам стози.За пръв път правя редуктор и тъкмо малко да се ориентирам. Ти доволен ли си от него и срещал ли си някакви подводници там ?
 

братушка

Редовен Потребител
Няма подводници.
При мен проработи от раз дори с гумено пръстенче. Но поради натичането след известно време "отплува". Вади се, пренапомпва се и пак.

Като резултат стигнах до извода, че най-добре да се прави такъв с 2 диаметъра с "автоматично" напомпване от резервуара, но и със връзка към атмосферата. Такъв ще е най-прост, най-безпроблемен и най-надежден. А и не иска ниакви настройки - просто го слагаш и той си бачка.
 

bateelmo

Потребител
Днес монтирах редуктора работи добре. Ще видя колко време ще изкара с едно помпрне и ако е поне месец е добре. Втакъв случаи може да се увеличи обема на газовата пружина това ще увеличи експлоатацията с едно напомпване доста като се има в предвид, че сега няма и един кубик. Никак не ми се получава къде да изкарам извод към атмосферата. Ако се помпи на два три месеца ура няма да охна.
 

andi

Редовен Потребител
Имам питане към братушка и разбиращите от редуктори . При 7см3 обем и 140атм в накопителната(задредукторната ) камера пушката стреля с 40дж .Ако увелича този обем дж пропорционално ли ще се увеличат( примерно 9 см3 = 50дж ) ? ???
 
Нагоре