РЕДУКТОРИ на налягането в PCP.

@scandalo , няколко пъти прочетох поста (над 10), и едно нещо не ми е ясно. Каква е връзката с размера на буталото и силата, която се прилага там при 100бара? При мен е 8мм или 0.5см².

Иначе, реших да си поръчам направо Low Pressure сета от Хумата, за да не ви занимавам с моите терзания, днес дойде и се оказва, че май са абсолютно същите пружини, които имам и аз....очаквах, да са по-дебели уж. Запитал съм ги и тях в каква подредба се очаква да заработи в ниските налягания.

Edit: прибрах се от работа и измерих наново новите пружини от Хума, оказаха се 0.7мм, проверка показва, че при 60% деформация се използват 530N сила, следователно подредбата пак е двойна. При вариант за единично подреждане с оригиналните пружинки е следвало да ги деформирам на 90% за да получа същото усилие. И някъде тук ми се губи връзката със сечението на буталото и разстоянието от буталото до затварящия се отвор.

Едит2: трансформацията като че ли премина успешно. Първоначално без да барам врътката беше напълно затворен. С ~1 оборот назад почна да затваря на 50бара и тн. Добре че си взех тестер, че щях да се видя в чудо.
Ами силата = на площа умножена по налягането. Демек колко повече площ толкова повече сила. Дали говорим за едно и също бутало? 100% на хума редуктора буталцето отзад зечението е над 14мм. Говоря за буталото в редуктора, което се движи и отпред има тефлонова шайба.

Последна промяна:
Преди да сложа нови терелчати пружини, винаги ги гледам с часовникарска лупа за усенъци а също с нокът проверявам външната периферия по вътрешния ръб където се срещат една срещу друга дали ще закача. До сега не ми се е случвало да попадна на пружини с усенъци но дори и да нямат, винаги им пускам един вятър с водна шкурка 2000, полирам и изпъкналата част на вътрешния отвор . Нямам спомен къде бях чел че това се прави превантивно да се избегне в последствие промяна на налягането при процеса на разработка...сиреч те ще се самополират по време на работа, но аз вече ги полирам по навик. При уморяване на пружините е неизбежно пак да се донастройва редуктора, но това след много стреляне или време...
Ей ги моите след полиране, преди да ги нанижа.

View attachment 105661
Тва малко излишно упражнение :). Как точно пречи на работата и ако има заосенъци и не са полирани?

Ами силата = на площа умножена по налягането. Демек колко повече площ толкова повече сила. Дали говорим за едно и също бутало? 100% на хума редуктора буталцето отзад зечението е над 14мм. Говоря за буталото в редуктора, което се движи и отпред има тефлонова шайба.

Ето как изглежда, ~8мм тънката част, ~15мм широката.
IMG_20230313_203227.jpg IMG_20230203_203428.jpg

За сега, 1 кутия чашки по-късно, всичко изглежда нормално. Както настроих първоначално редуктора и удърника, скоростите не са мръднали. Даже почнах да стрелям без хроно и лека-полека добивам вяра в пушкалото :)
Днес направих контролен тест, 2 дена в стая 20⁰ и направо навънка на 10⁰.
IMG_20230313_200019.jpg
IMG_20230313_200024.jpg
IMG_20230313_200029.jpg
40-50мин по-късно термометъра показваше 6-7⁰
IMG_20230313_192947.jpg

IMG_20230313_200034.jpg
След 30тия изстрел, направих ~15 Мин почивка за допълнително темпериране на 6⁰, преди последните 5.
IMG_20230313_200038.jpg
Предполагам, че на 0⁰ може да видя и 240м/с.

Има мегдан да се бутне с още 1бар редуктора и да отхлабя лекинко преразхода, за да стигам пиковата мощност на 10⁰ но не смятам да е барам повече и така съм доволен.

Евгенииии, сега треба на 35 градуса да пробваш, и на слънце, та пушката и над 40 да е нагрята.. Там е на всеки потенциалния проблем.
На Европейското,, като минеш през спийдтрапа(хронотеста) в 14:50 и е слънчев ден, да не отиде над 243.
ПП. То зависи и кой Маршал ще е там де, щото има и пиещи и непиещи......... ;)

Евгенииии, сега треба на 35 градуса да пробваш, и на слънце, та пушката и над 40 да е нагрята.. Там е на всеки потенциалния проблем.
На Европейското,, като минеш през спийдтрапа(хронотеста) в 14:50 и е слънчев ден, да не отиде над 243.
ПП. То зависи и кой Маршал ще е там де, щото има и пиещи и непиещи......... ;)
Да, чакам да дойде лятото да видим каква пак ще е върша, за сега до 30⁰ всичко е наред. Ако сегашните настройки не работят при високи температури, като идея ми идва да настроя редуктора до 238 пикова на 30⁰, като може би ще е с минимален преразход до 237 и евентуално с повишаването на температурата и заредукторното налягане, скоростта трябва да пада, а от температурата на въздуха да се вдига и да влиза в преразход и евентуално от по-високото налягане да се вдигне и пиковата скорост до 240 да речем, гадая само.
Тестовете при понижаване на температурата ми показаха, че нищо не е линейно, различните фактори, по различен начин влияят на скоростта и докато не тествам напечена пушка, само мога да си гадая какво би се случило, предполагам грешно отново :)

Последна промяна:
Иииии, пак аз. Позаиграх се малко с редуктора на АА с400, евентуално латвийски или перилски. Първоначално го свалих до максимума, който ми позволява "тапата", около 80бара, но пушката позволя и по ниски налягания.
IMG_20230502_184057.jpg IMG_20230426_180909.jpg
По формулите на @scandalo, ако съм ги разбрал правилно от предния път, изчислих че пружините (двойно наредени първоначално), които са 0.7мм дебели, 12.5мм широки, са точно на границата от 75% деформация при 50бара при единично подреждане. Пренаредиха ги, смених малкия o-пръстен, за големия нямах подходящ и така успях да сваля още баровете, които мога да достигна с реглаж.
При 55 бара, пак успях да докарам 240м/с и тук за още по-финна настройка ще трябва да си намеря или направя подложни шайби с различна дебелина да подлагам на пружината на удърника. И съответно ще мога да бутна и баровете под 50 за да съм в пика.
И тук ми идва чуденката, какви са плюсовете и минусите регулатора и като цяло пушката да работи на толкова ниски барове?

И тук ми идва чуденката, какви са плюсовете и минусите регулатора и като цяло пушката да работи на толкова ниски барове?
Ще имаш повече изстрели с едно зареждане, но имай в предвид че някои редуктори обичат по високите барове и влизат в по тесен коридор, така че тествай както си беше през хроно и след пренареждането пак през хроно и си го остави където коридора ти е по тесен.
p.s.
Сега видях червения маркер, така ли дойде, понеже аз маркирам всеки редуктор с червен маркер два насрещни белега, нямам спомен какво съм правил по тоя, но помня че беше скалпел пушката.

Да, с червения маркер си беше. Но няма никакъв смисъл да връщам пружинните в стария им вид, защото минимума е 80 бара с тях, а на това налягане видях скорости от порядъка на 265м/с с по-натегната пружина. Може би трябва само да се сменят от 0.7 на 0.8 или 0.9, ако случайно не издържат на 50 бара и се сплескат.
Предполагам, че възможността да достигам тези скорости на тези ниски налягания се дължи евентуално на по-големи трансфер портове, които е имала фабрично, при трансформацията от 5.5 на 4.5 и може би по-голяма зад редукторна камера. За плюса от повече изстрели е логично, но едва ли е много хубаво, щом повечето 16ки се сетват около 80 бара. Откакто съм е оставил на 55бара, има направени 20тина изстрела от порядъка на 237-239, ще проследя да видя дали ще има някакви подскоци с времето, ако само това би било негативното.
Иначе, като дойде и след като е почистих от метана и я надух с въздух, редуктора беше сетнат на 115бара. Малко се изненадах, че пружината на удърника няма винт за натяг, но не е болка за умиране

За ударника помня че няма да и след като челосах пружината и като се сви, подлагане на шайби беше решението.
Относно скоростите не мога да знам след като е минала през 2 ръце, кой какво е пипал, от мен излезе както видя снимките от хронографирането. Аз я готвих за състезания но те приключиха и затова я продадох. 2017 ли беше, доста време мина.

Евгени,
Защо не пробваш на по-високо налягане да гласиш пушката? Лични ми опит показва, че във ниското налягане самата пушка става по-нервна макар и да стреля със същата скорост. Примерно при мен на 60 бара и на 85 бара разликата в поведението на пушката е съществена във полза на по-високото налягане.

При по-ниско налягане на редуктора, ти трябва повече време клапана да е отворен, за да пусне порция въздух с необходимата енергия. При по-високо налягане, съответно пада и времето за порция носеща същата енергия.
По-лесно се постига еднаквост при по-кратко време, отколкото при по-дългото отваряне. Също, както и Румен ти спомена, по-дългото време влияе и на трептенията на системата, защото по-бавно достига пика си. Демек изстрела(времето от отварянето на клапана до напускането на цевта) трае по-дълго при по-ниското налягане.
0-02-05-9a59512d325929aa2cab0c32ba359b661862c9f5739b0c899155b061bc47a51d_16074fc66ae58068.jpg
Аз преди доста време също съм си играл с латвийски редуктор(но мисията беше 34-35 дж в 5,5).
Също можех да ги постигна с налягане от 50 до120 бара, но оптимума го намерих някъде към 73-75 бара. И като брой изстрели и като консистенция. С една и съща пружина на ударника. Сегашната ми в 4,5 работи на същото налягане най-удачно.

Последна промяна:
@peko , @scandalo , благодаря, знаех си че има нещо съществено, за да не се правят пушките да работят в ниските налягания. Първоначално е бях нагласил на 80бара, но ми се прииска да я направя с малък преразход като Щаера, а на 80 бара пика е над 265м/с и тръгнах да търся 240м/с пик, който се оказа около 50бара. Явно ще се върна на по-високите барове и ще се заиграя с врътката на трансферпорта, че за момента е шунтирана.

Последна промяна:
Привет колеги,един въпрос към можещите и знаещите?!
Та,пушката ми стреля идеално обаче от 195-8бара до 110 някъде,а аз я помпя до 210бара и губя 12-5 изстрела,та въпроса ми е;
Ако сложа редуктор настроен на 90-100-110бара,или незнам точно колко ?Ще регулира ли потока на въздух от 210 до 110бара?

Ясно,вътрешен е,на хума,той си има някаква камера от 50кубика ако несе лъжа или?

Почни първо с пушката, на колко джаула е настроена на правоток, с какви проектили колко изстрела, прави в какъв коридор? Барани ли са клапан, проходни отвори, пружини?
Какво искаш да се получи като резултат?
Защото сам по себе си, редуктора не е панацея и не прави чудеса, та може и да не свърши работа. И главното - защо е изкаран от там,, като го е имало?

Пушка,крал армс пинчер брейкър -На Правоток си е!5.5мм стреля HN 1.175(18.13грейна) стреля ги с 306м/с.Коридора е описващ за мен(305.9 305.5 306.3 306.1)нещо такова няма и 2м/с разлика!Прави около 30изсрела с тази скорост(от 198бара-до 115б.) И още 20-30изстрела с по-ниска!Разпробил съм отворите(5мм),малко по корава пружина на ударника(хлабава около 5мм при свободно положение).Клапана нее пипан,но ще го сменя с хубав и с по-корава пружина!
Целта е да прави повече изстрели с тази скорост,от 210бара до 110б.примерно!

Няма да стане. Ще иска поне 130-135 бара редукторно и доста голяма задредукторна камера. Ако си "предобрил" обаче пушката заради резултатите на правоток, може и да иска по-високо редукторно.
Ако се нагласи на 115 бара, може би ще докарва към 285 скорост, която даже за конкретните чашки е оптималната. Тогава предполагам ще вдигнеш до към 45-50 изстрела.
На 275 м/с и 60 може да стигнат. Това е перфектната скорост но за JSB 1,175 и на 50 м според цевта може и под 20мм групи да правят.

Разбрах колега,стана ми ясно. В момента стрелям само с HN и групите ми на 55м са извънземно добри за мен!на 100м също.Най-вероятно ще сложа редуктор и по-слаба пружина на ударник за да намаля скоростта.
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ !
Няма да стане. Ще иска поне 130-135 бара редукторно и доста голяма задредукторна камера. Ако си "предобрил" обаче пушката заради резултатите на правоток, може и да иска по-високо редукторно.
Ако се нагласи на 115 бара, може би ще докарва към 285 скорост, която даже за конкретните чашки е оптималната. Тогава предполагам ще вдигнеш до към 45-50 изстрела.
На 275 м/с и 60 може да стигнат. Това е перфектната скорост но за JSB 1,175 и на 50 м според цевта може и под 20мм групи да правят.
Разбрах колега,стана ми ясно. В момента стрелям само с HN и групите ми на 55м са извънземно добри за мен!на 100м също.Най-вероятно ще сложа редуктор и по-слаба пружина на ударник за да намаля скоростта и увелича изстрелите.
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ !

А според мен щом пушката стреля добре с тези скорости и има толкова равно плато не я пипаи. Стреляи си и не си търси беля. Като сложиш редуктор тои отнема 30 >40 кубика от резервоара пленума наи малко 50 кубика и не е сигурно дали ще стигнат за тази мощност. Клапана веднага почва да работи по друг начин . Нови настроики и нищо не е сигурно . В края на краищата може и да постигнеш същия брои изстрели но с по ниска скорост а е възможно и точността да пострада зара ди различната работа на клапана. И всичко това заради някакви 10 изстрела които въобше не са сигурни. Но ако си твърдо решен да експериментираш като завършиш публикуваи резултата. Интересно ми е да разбера дали съм бил прав. Аз бих взел един z клапан и бих монтирал една бутилка 400 >500 кубика и без да пипам нищо ще получа минимум 20 изстрела горница.

Back
Нагоре