РЕДУКТОРИ на налягането в PCP.

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
@scandalo , няколко пъти прочетох поста (над 10), и едно нещо не ми е ясно. Каква е връзката с размера на буталото и силата, която се прилага там при 100бара? При мен е 8мм или 0.5см².

Иначе, реших да си поръчам направо Low Pressure сета от Хумата, за да не ви занимавам с моите терзания, днес дойде и се оказва, че май са абсолютно същите пружини, които имам и аз....очаквах, да са по-дебели уж. Запитал съм ги и тях в каква подредба се очаква да заработи в ниските налягания.

Edit: прибрах се от работа и измерих наново новите пружини от Хума, оказаха се 0.7мм, проверка показва, че при 60% деформация се използват 530N сила, следователно подредбата пак е двойна. При вариант за единично подреждане с оригиналните пружинки е следвало да ги деформирам на 90% за да получа същото усилие. И някъде тук ми се губи връзката със сечението на буталото и разстоянието от буталото до затварящия се отвор.

Едит2: трансформацията като че ли премина успешно. Първоначално без да барам врътката беше напълно затворен. С ~1 оборот назад почна да затваря на 50бара и тн. Добре че си взех тестер, че щях да се видя в чудо.
Ами силата = на площа умножена по налягането. Демек колко повече площ толкова повече сила. Дали говорим за едно и също бутало? 100% на хума редуктора буталцето отзад зечението е над 14мм. Говоря за буталото в редуктора, което се движи и отпред има тефлонова шайба.

Последна промяна:

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Преди да сложа нови терелчати пружини, винаги ги гледам с часовникарска лупа за усенъци а също с нокът проверявам външната периферия по вътрешния ръб където се срещат една срещу друга дали ще закача. До сега не ми се е случвало да попадна на пружини с усенъци но дори и да нямат, винаги им пускам един вятър с водна шкурка 2000, полирам и изпъкналата част на вътрешния отвор . Нямам спомен къде бях чел че това се прави превантивно да се избегне в последствие промяна на налягането при процеса на разработка...сиреч те ще се самополират по време на работа, но аз вече ги полирам по навик. При уморяване на пружините е неизбежно пак да се донастройва редуктора, но това след много стреляне или време...
Ей ги моите след полиране, преди да ги нанижа.

View attachment 105661
Тва малко излишно упражнение :). Как точно пречи на работата и ако има заосенъци и не са полирани?

Евгений Б.

Редовен Потребител
Ами силата = на площа умножена по налягането. Демек колко повече площ толкова повече сила. Дали говорим за едно и също бутало? 100% на хума редуктора буталцето отзад зечението е над 14мм. Говоря за буталото в редуктора, което се движи и отпред има тефлонова шайба.

Ето как изглежда, ~8мм тънката част, ~15мм широката.
IMG_20230313_203227.jpg IMG_20230203_203428.jpg

За сега, 1 кутия чашки по-късно, всичко изглежда нормално. Както настроих първоначално редуктора и удърника, скоростите не са мръднали. Даже почнах да стрелям без хроно и лека-полека добивам вяра в пушкалото :)
Днес направих контролен тест, 2 дена в стая 20⁰ и направо навънка на 10⁰.
IMG_20230313_200019.jpg
IMG_20230313_200024.jpg
IMG_20230313_200029.jpg
40-50мин по-късно термометъра показваше 6-7⁰
IMG_20230313_192947.jpg

IMG_20230313_200034.jpg
След 30тия изстрел, направих ~15 Мин почивка за допълнително темпериране на 6⁰, преди последните 5.
IMG_20230313_200038.jpg
Предполагам, че на 0⁰ може да видя и 240м/с.

Има мегдан да се бутне с още 1бар редуктора и да отхлабя лекинко преразхода, за да стигам пиковата мощност на 10⁰ но не смятам да е барам повече и така съм доволен.

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Евгенииии, сега треба на 35 градуса да пробваш, и на слънце, та пушката и над 40 да е нагрята.. Там е на всеки потенциалния проблем.
На Европейското,, като минеш през спийдтрапа(хронотеста) в 14:50 и е слънчев ден, да не отиде над 243.
ПП. То зависи и кой Маршал ще е там де, щото има и пиещи и непиещи......... ;)

Евгений Б.

Редовен Потребител
Евгенииии, сега треба на 35 градуса да пробваш, и на слънце, та пушката и над 40 да е нагрята.. Там е на всеки потенциалния проблем.
На Европейското,, като минеш през спийдтрапа(хронотеста) в 14:50 и е слънчев ден, да не отиде над 243.
ПП. То зависи и кой Маршал ще е там де, щото има и пиещи и непиещи......... ;)
Да, чакам да дойде лятото да видим каква пак ще е върша, за сега до 30⁰ всичко е наред. Ако сегашните настройки не работят при високи температури, като идея ми идва да настроя редуктора до 238 пикова на 30⁰, като може би ще е с минимален преразход до 237 и евентуално с повишаването на температурата и заредукторното налягане, скоростта трябва да пада, а от температурата на въздуха да се вдига и да влиза в преразход и евентуално от по-високото налягане да се вдигне и пиковата скорост до 240 да речем, гадая само.
Тестовете при понижаване на температурата ми показаха, че нищо не е линейно, различните фактори, по различен начин влияят на скоростта и докато не тествам напечена пушка, само мога да си гадая какво би се случило, предполагам грешно отново :)

Последна промяна:
Нагоре