Първа зимна среща-състезание (20-21 Февруари) по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Бих дошъл на такова състезание :

  • Без нощувка

    Votes: 1 4.3%
  • С нощувка, за да се видя с приятелите вечерта.

    Votes: 22 95.7%

  • Total voters
    23

братушка

Редовен Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Предлагам вариант подобен на този, който ще има сега в Русе:
регламент
-1 сесия от 25 изстрела в мишена формат А3 с 25 концентрични кръга ,всеки с диаметър 25мм
-разстояния-20м за ппп,30м за пцп
-положения за стрелба-фт-седнал,от коляно,прав.
най-горният ред от 5 кръга се стреля задължително прав в началото или края(по желание) на сесията
-точкуване-всяко попадение в рамките на кръг или засягащо линията му носи 1 точка.
-време за сесията-15мин
-наказателни точки
-в цялата мишена трябва да има 25 попадения.всяко в повече или по-малко носи минус 1т.
-във всеки 25мм кръг трябва да има най-много 1 попадение.всяко в повече се наказва с минус 1т.
-всеки 10 сек над реглагламентираното време се наказват с минус1т.
Да се сложат във всеки коридор по 2-3 стойки за А4 хартия на различна дистанция и съответно различни "убойни зони". Стреля се на смени, времето се задава за цялата смяна. Идва смяна (10-15 човека, не знам колко там капацитета на залата), слага си мишенките, започва стрелба по сигнал, спира по сигнал, отива да си пребира мишенките, застъпв следваща смяна.
Само дето мисля, че точката трябва да се дава само, ако попадението е изцяло вътре в кръгчето, да е аналогично на истинска мишенка. Макар, че може и "комбинирано" точкуване: изцяло вътре - 2т, само засегна - 1т (както е в ХФТ).
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

@братушка Да, така ще се стреля в Русе, но както вече обърнах внимание това не е имитация на ФТ, а по скоро упражнение от ФТ поза на стационарна дистанция. Основната специфика на ФТ е в смяната на позициите и срелба по мишени на различни и незнайни за състезателя дистанции. Лично аз не виждам смисъл хората да бият пътя зимата, да седнат в един коридор, да си настроят пушките за 30м и да изстрелят 25 изстрела. Не бих кръстил такова състезание "ФТ в зала".
Наистина съм измислил защитен инвентар към всяка метална ФТ мишена против рикошети. Но изработването на 20 щита ще отнеме доста време и средства, съхраняването им също ще е проблем, защото не могат да бъдат сгъваеми. Като се добави и липсата на комплект мишени с които да разполагам дни преди състезанието - вариантът "софт" който публикувах ми се струва най-осъществим.
Колкото до точкуването - затова съм намалил убойните зони с по 5мм - закачане на кръгчето означава попадение. Все пак говорим за имитация на дисциплината - да не се връзваме толкова и да не усложняваме точкуването :).




P.S. Както е видно от проекта - при повече от 20 участници на апетитното бутче на прасенцето има място за още един лист А4, в който влизат 12 мишенки :).
 
A

Anonymous

Гост
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Нека да напомня, че по дефиниция фийлд таргет е състезание на открито (самото име field - поле насочва към това). Като се говори за ФТ в зала, се получава нещо безсмислено. Може би трябва да се нарича hall target. Иначе в идеята може би има смисъл, макар да не съм съгласен, че през зимата не може да се правят състезания на открито. Все пак в България зимите не са така сурови (особено последните), както в Русия, например. Според мен вероятността денят да се случи подходящ за ФТ е почти същата през януари, както и през септември (както се убедихме наскоро на Узана). Първото ФТ състезание в София беше през февруари, и си протече съвсем нормално. По отношение на състезанията през зимата има един голям плюс, и той е, че няма треви, които да пречат на видимостта спрямо мишените.
 

братушка

Редовен Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в за

Всъщность и руснаците и немците успешно провеждат ФТ и през зимата на открито в снега. Тук проблемът е, че сняг почти няма - предимно кал.
Напълно съм съгласен, че думите Field и Зала са несъвместими. Но идеята да се проведе някакъв вид състезание в зала не е никак лоша. Просто трябва да се обмисли какъв точно чешит да е това състезание. Предполагам, че не случайно руснаците са измислили техния БРъФТ.

Наистина съм измислил защитен инвентар към всяка метална ФТ мишена против рикошети.
Може ли по-подробно?
Лично моя опит показа, че като стрелям по мишенките върху металните стойки, някой път като улуча ръба на желязото чашката с много ефектно свирене хвърква настрани почти под 90 градуса.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в за

братушка написа:
Може ли по-подробно?
По подробно - като получа потвърждение от УС на БАФТ, че в началото на януари може да ми се предоставят 20бр. ФТ мишени :).
 

bor1968

Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

milen.m написа:
Все пак в България зимите не са така сурови (особено последните), както в Русия, например. Според мен вероятността денят да се случи подходящ за ФТ е почти същата през януари, както и през септември (както се убедихме наскоро на Узана). Първото ФТ състезание в София беше през февруари, и си протече съвсем нормално. По отношение на състезанията през зимата има един голям плюс, и той е, че няма треви, които да пречат на видимостта спрямо мишените.
Съгласен съм, че състезание може да се направи и през зимата, стига да се съобрази с капризите на времето. Дори когато подготовката и организацията са добри, а времето е кофти се получават фалове. Така тази година на 21 март в София след като трасето и мишените бяха чинно подредени, се яви един вятър и заваля едновременно дъжд, сняг и градушка и мероприятието се отложи. Времето ни обърка и сега на Узана.
При това положение, не е толкова важен сезона, колкото конкретните метерологични особености. И през лятото да вали, пак не става.
За това когато се организира подобно мероприятие на открито /дори и на закрито/, при тенденция за лошо време трябва да има опция за отлагане. Зная, че ако това е свързано с резервации на места за спане е малко трудно, но не и невъзможно.
При провеждане на мероприятие и на закрито, особено през зимата, ако има валежи и заледявания е трудно пътуването.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Обобщавам изказаните съображения и предложения и за колегите, които още не са направили своя избор в анкетата публикувам следните предварителни условия за срещата:
1. Характер на мероприятието: приятелска среща-състезание с цел забавление и поддържане на зимната състезателна форма в дисциплините ФТ и Пн.Пистолет.
2. По съображения за коректност и уважение към създателите на дисциплината ФТ приемам предложението да наречем това импровизирано състезание в зала: hall target
3. Ще се стреля по публикуваните от мен в два по-горни поста номерирани мишени и условия за начин на стрелба и точкуване. Засичане на индивидуално време за изстрел - ако се осигурят 10бр. хронометри.
4. Ако се осигури набор от 20 метални мишени до началото на 2010 - не изключвам вероятността да се върна към основната си идея. /въпреки че колегата shooter вече разкри, че май е виждал клип с такова състезание :) / Мерките за безопасност ще бъдат тествани в реални условия и публикувани в поканата за записване.
5. С оглед избягване на излишни рискове по пътищата датата ще бъде съобразена с дългосрочната синоптична прогноза, с опция за отлагане с една или две седмици. Как ще се отрази това на проблема с резервациите за нощуване - тепърва ще мисля.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Относно клипа: Откъм естетика - доста зле, за такова нещо не бих ви поканил. Откъм подсигуряване - доста добре: под и стени на 100%, тавана не се вижда добре, но вероятно и там е така. Давайте още клипове, този не може да ме откаже :p !
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Извинявам се за втория пореден пост, но настоящия съдържа уточнителна информация.
Гледам, че от вчера до днес няма нови желаещи да стрелнат по фазерните ми прасенца и затова бързам да успокоя колегите, които вече дадоха своя положителен глас в анкетата: Ако се състои такова състезание, то ще бъде с мишените, дистанциите и правилата на истинския ФТ. Досега не съм се отказвал от идеите си заради обстоятелства, напротив - влагал съм усилия докрай да променя обстоятелствата за да реализирам идеите. Така ще постъпя и сега. Колегите от София са обявили поредното състезание по ФТ с 30 мишени. И откъде са ги взели - едва ли ги берат от дърветата край Бонсови поляни :D. Откъдето са ги взели те - оттам ще си взема и аз, за да си реализирам идеята. Ако 5% от участниците в този форум се бяхме бръкнали еднократно, както предложих - след месец щях да кандитатствам пред УС с проект за мероприятие и по преценка на ръководството можеше да ми се предоставят мишени и оборотни средства, или поне първото. Никой не реагира положително на предложението и на УС не му оставаше друго , освен да поеме по бавния път. А ставаше въпрос за средства, които изстрелваме през цевите си - знаете за колко стрелбички. Народа го е казал: общата работа - кучета я яли.
Ако погледна на бройката гласували до момента като на 22 потенциални участници в среща, което ще трябва да се самофинансира - по разумно ще е да се откажа от мероприятието. Но аз вече погледнах по друг начин - 22 приятели са изявили желание да ми дойдат на гости и да се забавляваме. А спомените - нямат цена :cheers: ! Затова - гласуването продължава, а организацията започва от днес :)!
 
A

Anonymous

Гост
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Архитекта написа:
Колегите от София са обявили поредното състезание по ФТ с 30 мишени. И откъде са ги взели - едва ли ги берат от дърветата край Бонсови поляни :D.

Обявеният брой от 30 мишени за състезанието на 31.10.2009 г. в София е прогнозен. Сметката показва, че разполагаме със сигурни 23 мишени, които принадлежат на 5 човека от групата. Последния път събрахме 30, и предполагам, че и сега ще успеем. Мишените сме си ги взели от магазина.
 

shooter

Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в за

Идеята да се видим през зимата -
един неблагоприятен за нас
полевите стрелци сезон
е много добра
и аз съм твърдо зад нея
няма значение как ще го наричаме "стрелба по мишени в закрито помещение- *HTS* -hall target shooting"
или откриване на сезона - 2010 :)
за мене няма значение
важно е да се съберем и постреляме
да се видим и поговорим

мисля, че действителния брой участници
при конкретна дата и време / сега е още много рано за да правим прогнози /
ще бъде поне два пъти повече от анкетата

такава е практиката до сега
като ги засърбят пръстите
след празниците
ще дойдат всичките
а до тогава ще имаме и готовност / надявам се /
и с проекта на Борко за мишени
така че да има вариант - хартиени и падащи мишени
но това ще разискваме като наближи времето
 

petkof

Редовен Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Извинявам се за намесата, но не разбирам защо търсите английски понятия за определенията на състезанията, които организирате?Това отдалечава/дистанцира,отблъсква и т.н./, не привлича, хора, които са потенциални потребители на тези забавления.Поднесено по този начин, това е неразбираемо за нас българите!
 

luft9waffe

Редовен Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

както и да го кръстим-HTS или по-точно ITS(IndoorTargetShooting),мисля ,че ще е неоправдана хамалогия да се прави с падащи
мишени.
от друга страна разликата в калибрите поставя в неравностойно положение състезателите с 4,5мм пушки при зачитането на точки в хартиени мишени.
от трета страна залата изключва основното предимство на 16J+-пушките,а именно вятърът.
дано измислим нещо за 2-3месеца.
 

Silent_Assassin

Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Вярно е, че до сега не съм участвал в състезания, но с удоволствие бих се включил в това , особено ако има и съмишленици от русенската група (които както се вижда не липсват) и естествено ако пътя (до В. Търново) го позволява... С две ръце съм ЗА ! Let's :rambo: and :cheers:.....
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Гледам че теоретиците /в буквалния, не в ироничния смисъл :)/ се развихриха. Затова уточнявам: нямам амбициите да измислям, кръщавам и патентовам нови дисциплини. Състезанието ще бъде по всички правила и мишени на ФТ и затова ще бъде просто: "ФТ в зала". Алтернативите с хартиени мишени наистина не е коректно да се наричат ФТ. Но това състезание ще бъде със стандартизирани гамовски мишени, които вече пътуват от Испания, и търсенето на противоречие между "поле" и "зала" е по-скоро игра на думи. Няма "зално катерене", има "спортно катерене в зала". Бих препоръчал преди да се правят инвестиции в изработването на самоделни мишени за БАФТ/ако това има предвид Борко/ да се уточни легитимността им в национални състезания. Считам, че е крайно време да се отдели официално 16J клас, затова уточнявам още веднъж класовете: ПЦП /мощност по регламент на БАФТ/, 16J и ПП. Ще се засича време - по 2мин. на позиция. Вероятно ще се спра на 8 коридора по 2 мишени, за да е малко по-широко. При спазване на графика - ще има време за 2 кръга в клас. А ако толкоз ви е мъчно за Узанския вятър - и вятър ще уредя ;)! Един противопожарен вентилатор - и не само 16, ами и 40J ще имат проблем с точността :D!
Идеята ми е по-скоро за зимен спектакъл, отколкото за някаква нова дисциплина. Така че - да се стягат нашите фотохроникьори! Доколко ще бъде уникално мероприятието - ще видим като стане факт. Но с едно със сигурност ще бъде уникално: тази среща ще бъде организирана с един единствен пост, който ще публикувам като му дойде времето: в него ще видите условията за записване, снимки от трасето, навигация и условия за настаняване. Няма да има коментари нито преди, нито след срещата. Традициите са за да бъдат променяни към по-добро :) !
 

ininia

Потребител
ФТКС
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

Цитат на Архитекта:
" Идеята ми е по-скоро за зимен спектакъл, отколкото за някаква нова дисциплина. Така че - да се стягат нашите фотохроникьори! Доколко ще бъде уникално мероприятието - ще видим като стане факт. Но с едно със сигурност ще бъде уникално: тази среща ще бъде организирана с един единствен пост, който ще публикувам като му дойде времето: в него ще видите условията за записване, снимки от трасето, навигация и условия за настаняване. Няма да има коментари нито преди, нито след срещата. Традициите са за да бъдат променяни към по-добро !"

Браво Пламене!Дано идеята ти се осъщесви успешно!
 

братушка

Редовен Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в за

Считам, че е крайно време да се отдели официално 16J клас
Не всявай смут, моля. Този клас е отделен официално доста отдавна. Просто има един аспект: не винаги има ресурс да се прави отделно класиране с награди за 3-4 човека с такива пушки, а в същото време в клас Анлимитед няма долна граница, там може и със 7,5Дж да се участва. Само те трябва да си дават отчет, че такова участие е за тяхна сметка, че никий не ги е крал насила да участват с малкото Дж срещу по-мощните и че никой не ги е ограничил да дойдат и те с топове.
Бих те посъветвал да пуснеш една анкета кой с колко джаула планира да идва. Че напълно може да се случи, че ще се похарчиш за награди средства, а ще дойдат 2-ма души с 16Дж или дори въобще никой. Какво класиране ще правиш тогава?
 

andi

Редовен Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в зала.

То4но за по голяма масовост и достъпност бях предложил този клас да е за вси4ки до 28 дж . Пове4е конкуренция - то първите няколко места са ясни , но все пак .
А и така пове4е колеги ще стрелят рамо до рамо с майсторите и ще се зарибяват следващата им пушка да не суматра ( примерно )
Друг е въпроса , ако някои от майсторите го е страх и не иска конкуренция в така обособения сега елит ;)
 

братушка

Редовен Потребител
Re: Анкета относно: Първа зимна среща-състезание по Фийлд Таргет и Пн.пист. в за

То4но за по голяма масовост и достъпност бях предложил този клас да е за вси4ки до 28 дж
Нека да помислим на глас: РСР в калибър 5,5 с чашка 1г. прави 28Дж при скорост 236м/с. Значи практически всички РСР-та в калибър 5,5 и по-голям просто не попадат в този клас. Остават само такива в калибър 4,5. А такива има само няколко бройки и те са купувани именно за клас 16ДЖ, с много-много редки изключения може би. Досега не бях срещнал собственник на РСР 4,5 да иска да я засили до 28Дж, нито собственник на РСР 5,5 да я окастри под 236м/с.
 
Нагоре