Помощ за избор на нова пушка

marzykov

Потребител
Знам, че пускам тема след тема, но се наложи да продам сегашната си пушка - Gamo Viper Expres и сега искам да питам преди да си похарча парите.
Бюджет - 350-400лв.
Харесал съм :
1-Norica Spider GRS 5.5 - 359лв.
2- Cometa Fenix 400 Galaxy GP 5.5 - 388лв.
3- Байкал МП512М 5.5 250лв.
Интересува ме :
1- точност
2- лесна поддръжка
3- наличност на резервни части
4- удобна за новак
5- монтаж на оптика
Ще се стреля по мишени за рапускане и "олабване на нерви", в закрито стрелбище с коридори 10-20м. , както и на открито - 50-100м с оптика от двунога ( пак по мишени ).
 

didarai

Редовен Потребител
Имах норика Марвик Голд (по-добрият Г3 спусък от Спайдъра ) . Имал съм и Комета 400 (и разни други турски и китайски бракми) . Сега стрелям със силно тунингован ЦФХ . Байкала пък е съвсем друга пушчица . От изброените от теб , не бих взел руската , както и норика с Г2 спусък (има питане в темата на РосБупАрмс дали може да се подмени ) . Както се казва .... остана една . ;)
А щом толкова хора я препоръчват , сигурно знаят защо . Особено които са я имали .
 
Последна промяна:

marzykov

Потребител
Ако правилно съм разбрал се въртите все покрай pcp, което заедно с допълнителното оборудване ми излиза от бюджета.
Вярно, че има много теми за кометите, но от толкова четене за тази и онази марка / модел се оплетох здравата.
Добре, но защо трябва да е 4.5, а не 5.5 не разбирам?
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Добре, но защо трябва да е 4.5, а не 5.5 не разбирам?
Значи лъжеш, че си чел.
Казано просто, без да говорим за балистика, траектория и подобни: защото енергията на пружинните пушки е недостатъчна, за да засили проектила с нужната скорост.
Ако ли пък се скочи на така наречените магнум пружинни пушки, които се опитват да я доближат, отката става толкова зверски, че оптиката и точността отиват на кино.
Сега разбираш ли?
Проектил в 4.5 е по-лек, лети по-бързо, по-направо (има по-изправена траектория), пушката има по-малък откат/накат и на оптиката ще и е по-лесно. Пък и на теб, защото за същите пари ще си купиш повече чашки.
 

marzykov

Потребител
Извинявам се, ако съм показал по някакъв начин, че четенето не е присъщо за мен и това е довело до констатация - "лъжеш".
Мисля, че задавайки въпроси, по неразбрани от мен теми, довели до объркването ми, са с цел изясняване от "знаещите и можещите" членове на форума, а не търсене на готово - сдъвкано.
От това, което аз изчетох ми стана ясно, че колкото по-голям и тежък е проектила, толкова дулната мощност се повишава, скоростта пада, разстоянията се намалят (дано да съм прав до тук).
При какви условия обаче следват отклонения от траекторията, при по-малък (лек) проектил и каква е разликата в пораженията на целта (била тя кутия, тиква или т.н. ) при 4.5 и 5.5 , защото от това, което аз чета е, че има сериозна разлика в резултатите.
Въпросът е - за избор на някой от посочените пушки, които се предлагат от Сотис, чиито представители имат магазин във В.Търново.
 

marzykov

Потребител
Ти какъв резултат търсиш?
Правилен въпрос.
От това, което чета и гледам, с комета 400 5.5 с газово бутало и оптика се стреля доволно точно на 75 метра

Към момента съм стрелял само с 5.5 и имам впечатления за това, какво се предлага в този калибър. Просто искам да си изясня разликата между двата калибъра и с кой ще ми е по-удобно, като цяло.

И един бърз въпрос - Обсъжданата пушка, как трябва да бъде обслужена преди първата стрелба? Предварително казвам, че във В. Търново не знам дали има оръжейници.
 

Ivory

Потребител
Не търси оръжейници, а човек който разбира от въздушни оръжия.
 

xpresident

Редовен Потребител
Проектил в 4.5 е по-лек, лети по-бързо, по-направо (има по-изправена траектория), пушката има по-малък откат/накат и на оптиката ще и е по-лесно.
По-ясно от това как да се обясни? Корекцията по вертикала при по-изправената траектория е по-малка, т.е. дори да не определиш точно разстоянието имаш по-голяма вероятност да уцелиш. По-големия откат освен че троши оптиката ти намаля точността, пушката е по-чувствителна на това как прикладваш.
 
T

terorist

Гост
Аз избрах cometa fenix400 gp 5,5 и не съжалявам.Не съм добър стрелец,но уцелвам каквото си поискам,и то без оптика.И ти отпада като ангажимент обслужването преди първата стрелба.
 

xpresident

Редовен Потребител
уцелвам каквото си поискам,и то без оптика
Това вече показател за качествата на пушката ли е? Щото аз за съжаление не уцелвам каквото си поискам и то с оптика.
А за обслужването, предполагам ще си покаже резултата след 1000 изстрела най-много.
 

marzykov

Потребител
Добре, какво трябва да направя преди първо използване, освен почистване на цев?
 

xpresident

Редовен Потребител
Разглобяваш пушката и почистваш цилиндъра и маншета от заводската смазка. Може след това съвсем малко да смажеш цилиндъра с подходяще грес, ама съвсем една идея, колкото да не е абсолютно сух. Някой хора също полират цилиндъра.
 

marzykov

Потребител
Това без стенд предполагам няма да стане, нали?
Подскажете ми за майстор във В.Търновско.
 
T

terorist

Гост
Това вече показател за качествата на пушката ли е? Щото аз за съжаление не уцелвам каквото си поискам и то с оптика.
За качествата на пушката не знам ,но за точността предполагам е показател!
Интересува ме :
1- точност

Мисля,че за забавление пушката си е супер!
 

marzykov

Потребител
Мисля, че се поорентирах малко след още един ден четене в форума относно сваляне на газово бутало, стендове и т.н. Остана една питанка само, а именно - каква смазка ползвате за маншета и въобще вътре при буталото и спусъка и външно мога ли да ползвам гой.
И малко вметване - понеже бам 50 пцп е в същата ценова граница и му метнах и на него око, какво ще ме посъветвате - да се откажа ли от кометата и да взема бама или да не се занимавам с китайци?
 

redsox

Редовен Потребител
Колега преди 3 години като се метнах на ВО имах подобни въпроси. Един колега тук доста опитен като разбра, че в магазина са ми препоръчвали Гои щеше да припадне. За цевта и външно ползвам балистол и то по малко. За буталото пружината ми препоръчаха white lithium grease, от Щатите си го донесох една тубичка, но съм сигурен и в БГ го има. А маншета на буталото да си призная не съм го пипал. Както си е фабрично си седи и не е мръднало хиляди изстрели. Аз съм с Гамо биг кат .22.
 

DeadShot

Редовен Потребител
Чак пък златен.Дори китайско ПЦП на 50м ще превъзхожда което и да е заводско Гамо.
 
Нагоре