Палатки и къмпинг

• Автор на темата Автор на темата Anonymous
  • Начална Дата Начална Дата
Ръчно правен филтър с активен въглен. Пез пари. Работи бавничко, но на къмпинг става, за ден около 20л. Искаш повече - 2 или дори 3 филтъра.
Ето тук малко дългичко, но доста грамотно:

но елемента вътре го смених с този, който е с активния въглен. Изкарва доста време
Ако филтърът е комбиниран - линеен с карбонов, пречиства и механично: пясък, ръжда, мътилка.
Карбоновият абсорбира: хлор, някои пестициди, органични замърсители, но не решава въпроса с бактерии и зарази.
Още повече, че карбоновите (с активен въглен) са няколко вида.
Разделени грубо, без да се вземат под внимание подвидовете са:
1. с пресован и
2. с гранулиран въглен.
Чудно ми е, как се разбира колко дълго изкарва? Впрочем на мен не ми е чудно. Поставяйки само карбонов, без линеен (механичен) поне 20 микрона преди карбоновия, направи си сам сметка колко изкарва карбоновият. Дълго, ама колко дълго? Относително понятие. Часове, дни, месеци?
Поставеният тук въпрос е как да направим дезинфекция на сравнително чиста вода за миене и едно от решенията е да добавим хлор.
Филтърът с активен въглен премахва предимно хлорина. А това е жизнено важно за осмотичния филтър, защото хлоринът го унищожава. Буквално за минути "прогаря" дупки в мембраната и я вади от строя, а цената на най-малките осмотични мембрани започва от около 100 лева. Именно затова, в системите за обратна осмоза, осмотичната мембрана е защитена с един линеен и два карбонови преди нея, а след нея има още един карбонов, но от съвсем друг тип.
В много случаи се включва и комбинация с ултравиолетова лампа.
Ако ни е мила осмотичната мембрана, непосредствено преди нея, след двата карбонови, се поставя още един механичен, но този път 5 микрона. С изключение на осмотичната мембрана, цените на останалите филтри вървят между 9 и 12 лв. за брой, така че общата цена на съпровождащите осмотичната мембрана филтри е на около половината от цената на осмотичната мембрана.
Та, те така.

Чудно ми е, как се разбира колко дълго изкарва? Впрочем на мен не ми е чудно.

При всеки ще е различно то е ясно, в зависимост от консумацията. Ами как, аз опитах тези гимнастики от язовира и реката, но само за миене на съдове и къпане и то само когато съм сам на риболов за по 10-15 дена и в началото като новобранец с каравана(преди7-8г). Тогава пробвах какви ли не препарати и накрая поставих въпросния филтър и + малко белина. Изкарва 4-5 излета по десетина дена. Постепенно започва да намалява пропускливоста си, това ми беше критери за смяната му(може би не е правилно нооо) . Мисля, че за 40-50 дена(излетини) 15лв няма да са проблем. Наливах водата с лодката, а не от брега, гледах да е по чиста и т.н. Но с времето реших да прекратя тази дейност, пълнене от язовира или реката, понеже и жената и децата започнаха да идват с мен. Излетите се промениха от язовири към други дестинации и започнах да ползвам вода от чешми. Караваната (Fendt) беше с баня и сме четири души, та вода се ползва доста. Почти винаги има близо в района, където сме ходили достъп до чешми, а съм обиколил почти цяла България. Товаря в колата 20 десет литрови туби и 3-4 дена са оправени, после пак. При мен не се е случвало да се застоява водата, не знам какво имаше в предвид колегата в по горните постове с по дълго къмпингуване и престояване на водата? Две години поред ходим 15 дена на море и от там директно 15-20 дена на Доспат, 30-35 дена ми е достатъчно дълго, поне за мен де. Филтъра, който съм сложил, вече е по скоро за един вид спокойствие. Питейна вода купувам при пазаруването на провизии през няколко дена и тубите запазвам, но това е известно на повечето, които не ходят само по къмпинзи.

Последна промяна:
Питането ми е свързано с това, когато водата се задържа в по-голям период и като пример - ползване от седмица на седмица. Когато си ходя на вилата (няма течаща вода), ако оставя в тубата за миене водата - то на следващата седмица стените са вече лигави, а ако случайно седи две седмици на светло - зеленясват. Миенето е тегаво - с водоструйка (добре, че моята е със самостоятелно водозасмукване). От тази вода не пия, ама ми се налага да мия ръце, зеленчуци и пържоли, а детето редовно се разхлажда през 5 минути със същата вода. Принудих се да изливам всичко и да си нося нова вода. Не ми е зор, ама нали все гледаме да ни е по-лесно... Караваната е с 80 литров резервоар + 10 литров бойлер и не е проблем да го пълня и източвам при всяко къмпингуване, защото разхода не е голям, но хорото по тези процедури, особено в моментите преди заминаване и преди завръщане са малко с допълнително ДДС.

Благодаря Ви за отговорите от които успях да извлека ценни съвети и вече имам яснота как да действам!

Дълго, ама колко дълго? Относително понятие. Часове, дни, месеци?
Ресурса на филтъра се измерва в литри.

Пречистване на вода се свежда до 3 компоненти:
1. Механично - пасък, мътилка...
2. Химическо - всякакъв вид химия, която се разтваря във водата, включително и хлора.
3. Бактериалогично (микроорганизми).

то на следващата седмица стените са вече лигави, а ако случайно седи две седмици на светло - зеленясват.
Лично наблюдение: ако оставя шише с вода на перваза, на светло - след 3 дни зеленясва. Ако скрия на тъмно: зеленясва след 3 седмици.
Срещу бактерии помага простото преваряване. Пресно преварена вода в херметично затворено шише на тъмно кара много дълго.
Хлор убива бактерии, но сам се явява химически замърсител.

Ресурса на филтъра се измерва в литри.
Не само.
Може да се пречиства и "чистата" чешмяна вода.
Може да се пречиства от гьола, от реката, от язовира, дъждовна.
Едва ли на филтъра му е все едно,

Така е. Но въпреки това измерват ресурса в литри. На база някакви усреднени стойности.
Иначе само сложен анализ може да покаже има живот още в тоз конкретен филтър.

Влязла ми е една муха в главата - инверторен генератор за ток - преносим - за "всеки случай". Искам ако някой има подобна джаджа - да сподели. Това което гледам е в интервала 1,3 -2,2кВ - НОМИНАЛНА мощност. На бг пазара е заринато със всякакви модели и марки. Учудиха ме дори няколко модела, които се продават с изпарител и комплектовани за работа на пропан-бутан. Това дори ми беше като идея в главата - покупка и доработка за работа на газ. Ще ми се ако някой има - да сподели впечатление и евентуални тестове.
Предварително благодаря!

Имах машинка Honda EU 20l. Това е Генераторът. Всичко друго е компромис. Малък, лек, достатъчно мощен, супер икономичен, идеална синусоида. Когато реших, че повече не ми трябва, го продадох за два часа! Ако можеш да си го позволиш, не му мисли!

Потвърждавам за Хондата. В екстремни условия съм виждал да се ползват и съхраняват и работят безотказно.

На EU20i съм включвал едновременно флекс и зеге - работи без проблем. Пекъл съм си пържоли на ел. скара 2,5KW също без проблем. За около 8 часа дърводелска работа ( с флекса и зегето , двама човека ковяхме ламперия) гореше около 1,5-1,6 литра бензин). При този разход не ти трябва да мислиш за газ.
За малкия не знам дали има 12 v. С моя за половин час съм вдигал тотално изтощен акумулатор да запали.

То хубаво, ама за нещо дето я го ползвам - я не... Иначе винаги обичам да съм с "мерцедес", когато избирам нещо за себе си. Не знам дали ще мога да прежаля 2 бона +... Този модел го има и с китайски двойник - 1:1 и не се знае на какво може да се попадне...Почти се бях навил да взема за всеки случай някоя нова китайка - за всеки случай, ама.... Сякъш ще мина на по-надеждния, тих и спокоен начин за подсигуряване на ток - фотоволтаик+220V инвертор и акумолатор. Ще ми излезе по-малко от 2000. Тооо така или иначе акумолатора ТРЯБВА да е част от играта...

Много полезна информация ми дадохте... Китаеца отпада, а ако запълня всички дупки и ми останат 2000+ лева - ще вземем хонда.

За да се покрие мощността на генератора ще ти трябват май повече фотоволтаична панели и акумулатори за съхранение на енергията. А и идеята за мобилност няма ли да се по загуби? Бях пускал сходно питане преди няколко месеца в темата за общи дискусии, имаше доста коментари за фотоволтаиците, може да потърсиш. Аз се отказах в крайна сметка, но при мен беше по-различен проблема.

Фотоволтаикът в никакъв случай не е по-ефтин от генератора! Акумулаторите са консуматив и то доста скъп. За две години като смениш два комплекта акумулатори, приблизително по 600-700 лв единия, плюс първоначалната инвестиция...де е Киро на кирия! Генераторът може и две години да не го палиш и после пак работи. Акумулаторите искат постоянна поддръжка, една година ако не ги ползваш - тотал щета.
Дърводелска работа с флекс - брутално!
Бях му сложил диск за циркуляр, 125 мм!

Генераторът може и две години да не го палиш и после пак работи
И когато решиш "да се отървеш" от него, си връщаш поне половината от инвестицията.
Ако не е спешно, оглеждай за втора употреба.

Влязла ми е една муха в главата - инверторен генератор за ток - преносим - за "всеки случай". Искам ако някой има подобна джаджа - да сподели. Това което гледам е в интервала 1,3 -2,2кВ - НОМИНАЛНА мощност. На бг пазара е заринато със всякакви модели и марки. Учудиха ме дори няколко модела, които се продават с изпарител и комплектовани за работа на пропан-бутан. Това дори ми беше като идея в главата - покупка и доработка за работа на газ. Ще ми се ако някой има - да сподели впечатление и евентуални тестове.
Предварително благодаря!
За каравана ли става въпрос.

Back
Нагоре