Кой монтаж е по надежден и щадящ оптиката от силните откати на Магнум ПП. .
Така зададен въпросъг, има два верни отговора:
По-щадящ е първия моноблок.
По-надежден е може би втория, доколкото няма подвижни части.
Ползвал съм само подвижния моноблок и трябва да кажа, че действието му е такова, че изключва каквато и да е повреда по оптиката предизвикана от откат или накат. Оптиката си "плува" съвсем спокойно по релсите и ударите не я засягат. Съмнения относно точността предизвикват луфтовето по това устройства, които подплашиха дори и мене, когато го монтирах. Моят демпферен моноблок / не знам дали това е точния термин/ играеше във всички посоки, когато го извадих от кутийката и се движеше не много уверено. Оказа се, че китайците не бяха стегнали болтчетата по него. След разглобяване, смазване, внимателно центроване и затягане, всичко заспа. Луфтовете изчезнаха, а движението стана леко и равномерно. Въпреки това, има известни хлабини, когато двете части се разместят една спрямо друга, но тук има едно хитроумно решение, което ги центрира и фиксира преди изстрела и обезпечава /доколкото е възможно/ еднаквост при прицелването. Конусовиден щифт, влиза в конусовиден отвор и под действието на пружината обира луфтовете и двете части стават като едно цяло. При моя скромен опит с оптиките, това засега действа безотказно, но докога - никой не знае. Може би за много прециэна стрелба, на големи разстояния, този блок да не е много подходящ, но аз стрелям до 50 метра и при мен засега работи безупречно.