Оптики и Монтажи за Пружинни Пушки

dberov

Редовен Потребител
Отварям тази тема с молба към Модератор да я закaчи като важна, за да могат интересуващи се най вече новорегистрирани колеги, да я намерят лесно за да я прочетат и да не се задава циклично един и същ въпрос години наред, "Каква оптика бихте ми препоръчали за пружинна пушка?", на който отговорите винаги са едни и същи. Само за една седмица тоя въпрос бе зададен няколко пъти в различни теми а с годините е дъвкан стотици пъти. Та сметнах че ще е добре да я има тази тема, така както има теми за Оптики ползвани за Фийлд таргет, Оптики ползвани за Бенч Рест и общата тема за Оптики и аксесоари.

Първо ще напиша няколко абревиатури/съкращения на термини, които използване във форума, за да няма после въпроси, какво означава това или онова съкращение.

ПП - Пружинна пушка
ГП - Газова пружина
ТП - Телена пружина

И така колеги. Ако ще си купувате ПП - пружинна пушка, независимо дали тя е с ТП -телена пружина или с ГП - газова пружина и сте пред дилема каква оптика да си сложите, по долу съм изброил най надеждните оптики, изпитани с години и с които няма да имате проблеми ако бъдат монтирани върху правилната пушка.

За мощни ПП, такива които имат силен откат, задължително се слага оптика с фиксиран зум.

Leapers 4x32, Leapers 6x32, Leapers 6x40
Gamo 4x32, Gamo 6x40

За по слаби ПП, среден клас може да се монтират оптики с преден паралакс като Leapers 3-9х32 или Leapers 3-9х40.

На най слабите ПП може да се монтира почти всяка оптика с преден паралакс.

За монтаж на оптика върху ПП препоръчително да бъде моноблок. Като цена-качество и също изпитани във времето са тия на Leaper или Spotmach, за предпочитане със стопорен болт.

Всичко горенаписано е препоръчително а не задължително!!!
Всеки има право на собствено мнение и може да си сложи на пушката оптика или монтаж по свой избор.

Драснах тия редове набързо по спомен и с думи прости да е по лесно смилаема информацията за новобранец, като умишлено не съм писал за мощности в джаули за пушките, понеже знаем какви са изискванията на ново регистрираните. Един иска да стреля по кенчета, друг да пробива чамова дъска, трети да чупи тухла и т.н. 100% има какво да се допълни но нямам време да се занимая и направя поста както искам, така че моля колеги, допълвате каквото съм пропуснал, по възможност още днес, за да мога да принеса информацията в главния пост преди той да стане невъзможен за редакция. Също така всеки Модератор ако сметне за нужно, нека да добавя или редактира главния пост след изтичане на времето за редактиране.
 
Последна промяна:

t.marev

Редовен Потребител
Много добър първоначален ориентир, браво! Аз обаче имам един уточняващ въпрос....
.....За по слаби ПП, среден клас може да се монтират оптики с преден паралакс като Leapers 3-9х32 или Leapers 3-9х40.

На най слабите ПП може да се монтира почти всяка оптика с преден паралакс........
А оптиките със странична настройка на паралакса? Те по-чувствителни ли са на отката? Издържат ли на пружинни пушки? Нека някой запознат да сподели.
 

dberov

Редовен Потребител
Много добър първоначален ориентир, браво! Аз обаче имам един уточняващ въпрос.... А оптиките със странична настройка на паралакса? Те по-чувствителни ли са на отката? Издържат ли на пружинни пушки? Нека някой запознат да сподели.
Аз зная че оптики със страничен паралакс не се препоръчват за пружинки, затова съм писал да е с преден паралакс. Ако греша, нека някой ме поправи.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Както сам си писал, тая информация я има от много години и е лесно откриваема. Всъщност всичко свързано с ПП е написано мноооого отдавна. Проблема е в това, че на никой не му се търси и не му се чете! И това не е само в тоя форум. И в другите в които пиша е същата работа. Да не те очайвам, ама напразно си се хабил.
 

silver bullet

Редовен Потребител
Хубава тема си пуснал, браво! :cheers:

Като бивш притежавал на Хатсан 125 и Хатсан 135 и на няколко счупени от тях оптики, които съм изхвърлил в кофата за боклук. А не съм продал тук. Мога да допълня няколко неща. Каквато и опитика да се сложи на силна пружинна пушка, ако маншета на буталото е повреден. Защото е износен от дълга употреба или е изгорял по крайщата от дизелиране заради наличие на неподходяща смазка в цилиндъра. Удара на буталото в дъното на цилиндъра става като удар с чук. При повреден маншет няма оптика, която да издържи на силна пружинна пушка.

Втори съвет. Не стреляйте без чашка със силна пружинна пушка, първо ще повредите маншета, а после ще счупите и оптиката. Това става, защото няма достатъчна компресия в цилиндъра при липса на чашка в цевта. Тогава буталото удря като чук в дъното на цилиндъра.

И трети съвет. Купете си ПЦП, ако искате силна въздушна пушка.
 
Последна промяна:

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Темата е много закъсняла между другото и според мен, но дано не я махнат, защото наистина ще е удобно да се препращат всички нови с линк към темата, и знаем че има много изписано по темата ама на никой не му се търси!
dberov е посочил основните оптики, но бих добавил като ползвател и марката Konus, като притежател на 2 такива и даже от другия месец ще имам още една. Тези с фиксираното увеличение дори съм ги стрелял и лично на Хатсан 125 и 95 и издържаха до като стреляхме заедно с притежателите на пушките и нямаше проблеми. За средно мощни и такива около 24-16 J и по-малко може и с варио увеличение.
За мощни пружинки ползвайте Дампа моноблок, ако не искате да разбиете оптиката бързо!
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Аз зная че оптики със страничен паралакс не се препоръчват за пружинки, затова съм писал да е с преден паралакс. Ако греша, нека някой ме поправи.
Ако е висок клас оптика което рядко някой търси не е проблем, аз си ползвам Никото вече поне 5 години, не помня кога го купих. Малката подробност е, че мърда при повече изстрели колелото на една и съща дистанция, но това е от вибрациите все пак, но оптиката ми е бетон !
 

toni_tv

Потребител
Колеги такъв вид моноблок ще помогне ли малко на оптиката върху Хатсан 125 - 5.5 със газово бутало ? До сега я ползвам със обикновен без тази система за отката.
9716854784050.jpg
 
Последна промяна:

Kameno Karp

Редовен Потребител
Скоро колега се жалваше от такъв на Диана. Толкова луфтове, че точността си е просто мираж.
 

anibis

Редовен Потребител
Колеги такъв вид моноблок ще помогне ли малко на оптиката върху Хатсан 125 - 5.5 със газово бутало ? До сега я ползвам със обикновен без тази система за отката.
9716854784050.jpg
Вземи си един моноблок дампа на Спортмач,и дилемата ти ще приключи! А за Диана това не е от фирмата произведено, това са китайчоци.
 

redsox

Редовен Потребител
Като притежател на два Дампа моноблока мога да дам една забележка: производителят не е сложил солиден стопер. Наместо това са дали едно навито мъничко цилиндърче от някаква ламаринка, което се пъха отдолу на моноблока и стърчащата част влиза в отвора на релсата на пушката. Това цилиндърче е пълен ташак. Без извинение. Никакъв шанс да не се огъне от отката на която и да е >24J пушка. Аз си отрязах необходимото парче за стопер от пирон. Така вече дампата заспива.
 
Последна промяна:

redsox

Редовен Потребител
В момента Мундилар имат нелоши намаления за оптики до 4ти август.
 

redsox

Редовен Потребител
Колеги, поизчетох доста в нета, но ако може някой да сподели личен опит: 30мм тубус оптика. Предполагам има повече кликове за настройка в сравнение с 1инч. Нещо друго има ли предимство като издържливост на откат на пружинна пушка и по-ясен образ? Благодаря предварително
 

Mlekarq72

Новодошъл
Здравейте! Тъй като от известно време имам въздушна пушка (Hatsan Grizzly Striker 5.5 пружина) искам да й сложа оптика. Да обаче все още съм нов в тая сфера и не знам какво да избера. По това което гледах в сайтовете се спрях на Gamo и по-специфично на модела 4x32 WR. Като цяло не ми се дават много пари за скъпи оптики тъй като съм студент и не стрелям постоянно. Горе долу до 90-100 лева съм си определил като бюджет. Моля за съвет! Благодаря предварително и се извинявам ако темата се повтаря или това не е правилното място за този тип въпроси!
 
Нагоре