Оптики и Монтажи за Пружинни Пушки

Дискусия в 'Оптики' започната от dberov, 13 Януари 2021.

 1. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  3,184
  Отварям тази тема с молба към Модератор да я закaчи като важна, за да могат интересуващи се най вече новорегистрирани колеги, да я намерят лесно за да я прочетат и да не се задава циклично един и същ въпрос години наред, "Каква оптика бихте ми препоръчали за пружинна пушка?", на който отговорите винаги са едни и същи. Само за една седмица тоя въпрос бе зададен няколко пъти в различни теми а с годините е дъвкан стотици пъти. Та сметнах че ще е добре да я има тази тема, така както има теми за Оптики ползвани за Фийлд таргет, Оптики ползвани за Бенч Рест и общата тема за Оптики и аксесоари.

  Първо ще напиша няколко абревиатури/съкращения на термини, които използване във форума, за да няма после въпроси, какво означава това или онова съкращение.

  ПП - Пружинна пушка
  ГП - Газова пружина
  ТП - Телена пружина

  И така колеги. Ако ще си купувате ПП - пружинна пушка, независимо дали тя е с ТП -телена пружина или с ГП - газова пружина и сте пред дилема каква оптика да си сложите, по долу съм изброил най надеждните оптики, изпитани с години и с които няма да имате проблеми ако бъдат монтирани върху правилната пушка.

  За мощни ПП, такива които имат силен откат, задължително се слага оптика с фиксиран зум.

  Leapers 4x32, Leapers 6x32, Leapers 6x40
  Gamo 4x32, Gamo 6x40

  За по слаби ПП, среден клас може да се монтират оптики с преден паралакс като Leapers 3-9х32 или Leapers 3-9х40.

  На най слабите ПП може да се монтира почти всяка оптика с преден паралакс.

  За монтаж на оптика върху ПП препоръчително да бъде моноблок. Като цена-качество и също изпитани във времето са тия на Leaper или Spotmach, за предпочитане със стопорен болт.

  Всичко горенаписано е препоръчително а не задължително!!!
  Всеки има право на собствено мнение и може да си сложи на пушката оптика или монтаж по свой избор.

  Драснах тия редове набързо по спомен и с думи прости да е по лесно смилаема информацията за новобранец, като умишлено не съм писал за мощности в джаули за пушките, понеже знаем какви са изискванията на ново регистрираните. Един иска да стреля по кенчета, друг да пробива чамова дъска, трети да чупи тухла и т.н. 100% има какво да се допълни но нямам време да се занимая и направя поста както искам, така че моля колеги, допълвате каквото съм пропуснал, по възможност още днес, за да мога да принеса информацията в главния пост преди той да стане невъзможен за редакция. Също така всеки Модератор ако сметне за нужно, нека да добавя или редактира главния пост след изтичане на времето за редактиране.
   
  Последна промяна: 13 Януари 2021
  Gadnqra, RANGER, LogiBG and 16 others like this.
 2. t.marev

  t.marev Редовен Потребител

  Публикации:
  538
  от:
  Пловдив
  Много добър първоначален ориентир, браво! Аз обаче имам един уточняващ въпрос....
  А оптиките със странична настройка на паралакса? Те по-чувствителни ли са на отката? Издържат ли на пружинни пушки? Нека някой запознат да сподели.
   
  Gadnqra харесва това.
 3. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  3,184
  Аз зная че оптики със страничен паралакс не се препоръчват за пружинки, затова съм писал да е с преден паралакс. Ако греша, нека някой ме поправи.
   
  Gadnqra and t.marev like this.
 4. Kameno Karp

  Kameno Karp Редовен Потребител

  Публикации:
  520
  от:
  На 20 км от Бургас
  Както сам си писал, тая информация я има от много години и е лесно откриваема. Всъщност всичко свързано с ПП е написано мноооого отдавна. Проблема е в това, че на никой не му се търси и не му се чете! И това не е само в тоя форум. И в другите в които пиша е същата работа. Да не те очайвам, ама напразно си се хабил.
   
  Gadnqra, emci74 and kaloyan_takev like this.
 5. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  3,184
  Зная че е така колега, но когато следващия път видя някой да пита, пращам го тук да чете, вместо да му се обяснява отново всичко от - до.
   
  Gadnqra, luft9waffe, redsox and 2 others like this.
 6. silver bullet

  silver bullet Редовен Потребител

  Публикации:
  457
  Хубава тема си пуснал, браво! :cheers:

  Като бивш притежавал на Хатсан 125 и Хатсан 135 и на няколко счупени от тях оптики, които съм изхвърлил в кофата за боклук. А не съм продал тук. Мога да допълня няколко неща. Каквато и опитика да се сложи на силна пружинна пушка, ако маншета на буталото е повреден. Защото е износен от дълга употреба или е изгорял по крайщата от дизелиране заради наличие на неподходяща смазка в цилиндъра. Удара на буталото в дъното на цилиндъра става като удар с чук. При повреден маншет няма оптика, която да издържи на силна пружинна пушка.

  Втори съвет. Не стреляйте без чашка със силна пружинна пушка, първо ще повредите маншета, а после ще счупите и оптиката. Това става, защото няма достатъчна компресия в цилиндъра при липса на чашка в цевта. Тогава буталото удря като чук в дъното на цилиндъра.

  И трети съвет. Купете си ПЦП, ако искате силна въздушна пушка.
   
  Последна промяна: 13 Януари 2021
  Gadnqra, anibis, lynx and 3 others like this.
 7. soundmax

  soundmax Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,560
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Темата е много закъсняла между другото и според мен, но дано не я махнат, защото наистина ще е удобно да се препращат всички нови с линк към темата, и знаем че има много изписано по темата ама на никой не му се търси!
  dberov е посочил основните оптики, но бих добавил като ползвател и марката Konus, като притежател на 2 такива и даже от другия месец ще имам още една. Тези с фиксираното увеличение дори съм ги стрелял и лично на Хатсан 125 и 95 и издържаха до като стреляхме заедно с притежателите на пушките и нямаше проблеми. За средно мощни и такива около 24-16 J и по-малко може и с варио увеличение.
  За мощни пружинки ползвайте Дампа моноблок, ако не искате да разбиете оптиката бързо!
   
  Gadnqra, anibis, luft9waffe and 2 others like this.
 8. soundmax

  soundmax Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,560
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Ако е висок клас оптика което рядко някой търси не е проблем, аз си ползвам Никото вече поне 5 години, не помня кога го купих. Малката подробност е, че мърда при повече изстрели колелото на една и съща дистанция, но това е от вибрациите все пак, но оптиката ми е бетон !
   
  Gadnqra, silver bullet and dberov like this.
 9. toni_tv

  toni_tv Новодошъл

  Публикации:
  7
  Колеги такъв вид моноблок ще помогне ли малко на оптиката върху Хатсан 125 - 5.5 със газово бутало ? До сега я ползвам със обикновен без тази система за отката. [​IMG]
   
  Последна промяна: 28 Февруари 2021
  Gadnqra харесва това.
 10. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,840
  от:
  Варна
  Ще помогне малко.
   
  Gadnqra харесва това.
 11. Kameno Karp

  Kameno Karp Редовен Потребител

  Публикации:
  520
  от:
  На 20 км от Бургас
  Скоро колега се жалваше от такъв на Диана. Толкова луфтове, че точността си е просто мираж.
   
  Gadnqra харесва това.
 12. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,840
  от:
  Варна
  Тя на тоя Хасан и без това е мираж.
   
  Gadnqra, anibis, Pana and 5 others like this.
 13. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,850
  от:
  Варна 0899/859-831
  Вземи си един моноблок дампа на Спортмач,и дилемата ти ще приключи! А за Диана това не е от фирмата произведено, това са китайчоци.
   
  Gadnqra and xpresident like this.
 14. redsox

  redsox Редовен Потребител

  Публикации:
  311
  от:
  София
  Като притежател на два Дампа моноблока мога да дам една забележка: производителят не е сложил солиден стопер. Наместо това са дали едно навито мъничко цилиндърче от някаква ламаринка, което се пъха отдолу на моноблока и стърчащата част влиза в отвора на релсата на пушката. Това цилиндърче е пълен ташак. Без извинение. Никакъв шанс да не се огъне от отката на която и да е >24J пушка. Аз си отрязах необходимото парче за стопер от пирон. Така вече дампата заспива.
   
  Последна промяна: 14 Март 2021
  Gadnqra, t.marev and rivan like this.
 15. Kd5332

  Kd5332 Потребител

  Публикации:
  112
 16. koki_84

  koki_84 Потребител

  Публикации:
  35
  Здравейте, група. Някой пипал ли е това нещо,ето линк
  BGN 230.36 28%OFF | Discovery VT-Z 6-24X50 SF FFP Scope First Focal Plane Hunting Riflescope Side Parallax Wheel Tactical Airsoft Optics Sights
  https://a.aliexpress.com/_mOgXsUl
   
  Gadnqra харесва това.
 17. koki_84

  koki_84 Потребител

  Публикации:
  35
  И ако е, как се представя
   
  Gadnqra харесва това.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена