ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

big_dragon

Редовен Потребител
Цистерна с пропан-бутан не може да се взриви!
Това пише Георги Манолов, който 10 години е извършвал технически надзор на ГСИ.

http://www.bnews.bg/article/220504-ekspert_tvardi_tsisterna_s_propan_butan_ne_mozhe_da_se_vzrivi
Този е “Иксперт“, а не експерт.
Цялата ми кариера е свързана с монтажа, ремонта и
експлоатация на съоръжения за втечнен и природен газ.

Ето нещо, което гледах на живо...

Остатъците от взривената цистерна седяха няколко месеца на место.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Еми я се замисли какво казва човека, Драго....
Съд под налягане не може да се "разруши" без чужда помощ. Може да се разруши от вдигане на налягането вътре, но това наистина не е взрив. Все едно да твърдиш, че резервоара на пушката ти или бутилката могат да се взривят, независимо дали са с метан или въздух пълни. Трябва твърдо или газообразно вещество, което чрез химическа реакция(експанзивно горене, последвало от мощно разширяване на газовете) да ги накара да се разрушат, но и тогава те не се взривяват. Може, чрез увеличаване на налягането вътре в съда, или прилагане на разрушителна сила отвън да постигнеш критични стойности за разрушаване на материала и от там да получиш рязко разширение на газовете и гръм, естествено и шокови вълни, както е и при взрив. Но не истински "взрив". Просто трябва да се различават кинетична енергия отдадена при освобождаването и чрез разрушаване на съд под налягане и кинетична енергия отдадена от взривно вещество.
 

big_dragon

Редовен Потребител
Петко,
Не ми се влиза в спор, особено за понятия.
И все пак да дефинираме взрив:
Взрив или експлозия се нарича внезапно и драстично увеличаване на обем и освобождаване на енергия, обикновено съпроводени с високи температури и отделяне на газове.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Аз съм по-склонен да приема, че се е получил така наречения "обемен взрив" на смес(газов облак) от изтекъл газ от цистерна и въздух. Нанесените щети говорят точно за това. Няма характерни "насочени" щети от епицентър на взрива към периферията. По-скоро са като от "височинна" бомба, взривена 150-200 м над земята. Никъде не видях поне от кадрите и видеата(даже и от дрона) цистерна разцепена от взрив. Говорят, само за една цистерна, с механичен пробив, която обаче е трябвало да изпуска газ в посока обратна на селото . Предполагам, че е имало вятър в посока към селото и за 2-3 минути се е образувал газов облак 200-300 метра поне. Голямо количество освободен газ под налягане, в съчетание с вятър, бързо ще постигне взривоопасни концентрации(които не са високи) на големи разстояния.
Преди няколко седмици, проведохме стрелби по флакони с дезодоранти, които пробити близко до огън, правят точно такъв "обемен взрив" но с размери метър-два.
В различни райони на Русия, при течове от газопроводи е имало подобни взривове с размери по няколко километра, има случай дори на цяла долина, като са мислели че е паднал метеорит, но не намерили кратер а само пробойна в трубите.
Дори вече мога да споделя и личен опит(срока на декларациите които съм подписвал за неразпространение на секретна информация от онова време са изтекли). Бил съм пряк свидетел (ако гледането на разстояние от 30-на км може да се нарече наблюдение)на изкуствено създаден "обемен взрив" с размери 3-4 км в района на полигон за стрелби. Гледката беше точно "файър бол" или огромно огнено кълбо , което се издигна нагоре после като гъба и накрая остана само сивкав дим. Тътена беше много здрав, дълбок, с тресене на земята, но не много оглушителен. Нещо като здрави гръмотевици, които чуваш от далече. До нас достигна полъх след известно време, като вятър, но учудващо не носеше миризми.
 
Последна промяна:

big_dragon

Редовен Потребител
Да, вероятно така е протекъл инцидента след дерайлирането.
Но аз коментирам компетентността на „експерта“
Да излезеш и да твърдиш на няколко места по медиите
„Цистерна с пропан-бутан не може да се взриви",
звучи някак си не експертно.
 

Ctan4o

Потребител
Наистина е така, цистерна неможе да се взриви. Може да се получи изтичане на газ вследвие на една или друга причина. Преди години съм виждал газова бутилка след пожар в апартамент. Вентила беше избит заради повишеното налягане в бутилката, изтичащата газ допълнително е спомогнала за разрастване на пожара но експлозия е нямало. Напълно съм съгласен с Петко за газовия облак, оттам нататък при подходящи пропорции газ- въздух и искра запалването е факт
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Човека имаше предвид, че не може да се получи експанзивно горене или взрив от веществото/газа съдържащо се под налягане вътре. А ако съда гръмне вследствие от повишаване на налягането или механичен пробив, резултатите не са такива.
Просто няма дар слово да го обясни.
Ако гръмне бойлер, то е заради налягането, а ефекта е "разрушителен", защото обикновено става в малки помещения, площта поемаща налягането от ударните вълни е малка. Ако бойлера е на открито, освен осколки от него, друго няма да нанесе поражение на повече от 15-на метра, защото налягането пада бързо с увеличаване на разстоянието(от там и обема).
Това имаше предвид "експерта", взрив причинен от съд под налягане, не може да доведе до такива щети.
 
Последна промяна:

big_dragon

Редовен Потребител
Вероятно така е гръмнало Хитрино.
Каква е причината за изтичане на газа от цистерната, за сега гадаем...
 

andi

Редовен Потребител
Обемния взрив се води най-мощния . Военните го ползват над 30-40 години .
 

petkof

Редовен Потребител
Вероятно така е гръмнало Хитрино.
Каква е причината за изтичане на газа от цистерната, за сега гадаем...
Нещо подобно е и според мен.Силен теч на запалим флуид примесен с въздух, плюс искра.
Като гръмна цистерната край Варна,която показа по-горе
big_dragon , аз бях на 8 километра по права линия от мястото, зад няколко хълма и чух страхотен тътен.Жена ми и децата ми са били на улицата пред къщата ни, на около 2,5 километра по пряка линия,за щастие зад хълм спрямо мястото на експлозията.Жена ми разказа как първо са чули взрива, обърнали са се към посоката, от която идва и малко след това са виделли идващата взривна вълна,която разтресла всичко, за щастие без поражения.Същото е станало и с хората , които са в болниците с множество забити в лицата и кожата стъкла.Чули са взрива,станали са и са погледнали през прозорците,след което взривната вълна е помела стъклата на прозорците в лицата им.
http://forum.airguns.bg/index.php?members/big_dragon.400/
 

big_dragon

Редовен Потребител
Не, във Варна не гръмна така цистерната.
Във Вярна, село Езерово, се случи това:

Механизма е малко по-различен, огъня е преди взрива.
Обърнете внимание на анимираното ниво на течността...

Тук, на 0.55, се вижда как се движи ударната вълна след взрива:
 
Последна промяна:

andi

Редовен Потребител
Обърнете внимание на анимираното ниво на течността...
Ясно че температурата качва налягането на затворения газ , но не разбрах защо и как нивото на течната фракция падна толкова много ?
 

big_dragon

Редовен Потребител
Ясно че температурата качва налягането на затворения газ , но не разбрах защо и как нивото на течната фракция падна толкова много ?
След покачване на налягането от външното нагряване, избива баланса.

Следва изхвърляне на газова фаза в атмосферата и понижаване на налягането и количеството газ в цистерната.

При това понижаване на налягането, имаме изпаряване на течността и понижаване и на температурата на течността и на самата цистерна. Закон от термодинамиката, така работят хладилниците .

Така след като се освободи достатъчно място - обем над течността, се достига до момент в който при охлаждането, кондензира и газовата фаза над течността и налягането в цистерната пада под атмосферното - вакуум. Следва засмукване на въздух - кислород и външен пламък в самата цистерна и БУУУУММММ...

ПП Това е причината РСР да не дизелират и при бърза стрелба лятно време резервоара изстива.
 

andi

Редовен Потребител
Знам за адиабатното разширение . Но не знаех за баланса и избиването му . Приемах че всичко се развива в затворен обем (съд) , без изпускател .
 

kodi

Потребител
Появи ми се гаден проблем с пушката,обявена е за продажба и в неделя ще дойде човек да я купи.За половин ден стрелба без забележки,в края на деня от клапана за зареждане започна да изпуска.Става дума за полиамидно клапанче
show
.
show

images.php

Снимка на клапанчето
http://prikachi.com/images.php?images/40/8989040G.jpg


Купувам подобно клапанче ако някой има.Пробвах с бронзово но не става(по-скоро става но "о"пръстенчето приключва на всеки 3 или 4 зарядки),ако някой може да изработи ще съм му много благодарен.
Търся си и цев хатсан 5,5 за друг проект,и цяла бутилка ако е на добра цена би ми свършила работа .
За предложения надявам се на "лични" защото може някой да ме изпревари в темата.
 
Последна промяна:
Нагоре