ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

lamer4o333

Потребител
Проблема е че наблизо няма колеги които да имат по-висок клас оптика от тази . То че ще се купува нова е ясно но до тогава ? Ако и с новата прави същия проблем как да съм сигурен пак че и тя е достатъчно качествена и не притежава този проблем и тя, за да почна да търся другаде. За сега не искам да взимам оптика за 2000 и нагоре лева за да съм сигурен в нея по скоро ще търся нещо до 1200 1300 лв. Все пак я използвам около 20 пъти в годината .
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Проба за паралаксна грешка можеш да направиш винаги.
Слагаш я на стенд или торбички на маса но така, че да можеш да гледаш през оптиката без да докосваш масата и пушката с лице или ръце, правиш си преди това всичко което е нормално при предишната ти стрелба, и след като си настроил всичко поглеждаш през оптиката към мишената като леко местиш окото насам натам. Ако кръста се разхожда по мишената, грешката е налице. Естествено, грешката на 50 и на 100 ще е различна.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Здравейте колеги, искам да попитам по-опитните от вас са съвет. Купих си пушка FX - Boss 7.62 съответно му сложих оптиката от старата ми пушка ЗОС 6-24x50 SFE. До тук добре, на разстояния от 60 - 70 метра както се казва кова кабърчета ( за мишени използвам бучки захар и детски бонбони от тези шарените, разположени на разстояния от 40 до 70 метра пропуск имам само при силен и непостоянен вятър). Проблема идва когато ми омръзнаха тези дистанции и се пробвах да стрелям на по-големи разстояния над 100 и отгоре метра , нещата нещо не се получават както ми се иска. Ясно че пропадането на проектила е предвидено и във всичките редукторни изстрели на пушката пропадането е почти константа , проблема идва от това че попаденията почнаха да се разсейват настрани и то в доста голям диапзон до почти 1/2 метър и то непредвидимо. Като сложа на разстояние примерно 110 метра един бял голям картон и изстрелям 40 изстрела по него се получава една черта на картона от попаденията (ХОРИЗОНТАЛНА). Питането ми е на какво може да се дължи това дали е до пушка дали е до проектили или нещото в което се съмнявам най-много оптиката . Възможно ли е този модел на оптиката да има проблеми с паралакса на такива разстояния въпреки че избистря образа и мишените се виждат ясно все пак да прави проблеми. Какво да пробвам за да разбера дали е от нея ? Скоростите на проектила са в плато пелетите са JSB .303 3,25гр , стрелям на открито и предполагам че вятъра оказва влияние но знам при същия вятър какво отклонение дава за 70 метра и не ми се вярва след 100 метра да е такава голяма разликата.


"Чертата" в една посока спрямо центъра ли е обичайно или и в двете са разпръснати относително равномерно изстрелите?
 

PetioStoianov

Редовен Потребител
Колега правена ли ти е фаска на цевта ? С Янко cilindura говорихме тези дни и ми разказа един негов случай с подобен проблем, каза че го е отстранил с фаска.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Вятър! Това ти е причината. Другия път промени посоката на изстрела на 180 градуса ще се увериш.
 

lamer4o333

Потребител
Не не е правена. Но не трябва ли да се прояви проблема и при по-малко разстояние макар и по слабо изразен ?
 
Последна промяна:

lamer4o333

Потребител
Вятър! Това ти е причината. Другия път промени посоката на изстрела на 180 градуса ще се увериш.

Виж това не съм го пробвал . Благодаря за идеята !!! Наистина винаги когато стрелям има вятър и винаги е в посоката към която се изместват попаденията, но не мислех че за 40 метра вятър с 2 -3 м/с може да се отклони изстрела с 40 50 см настрани. Но разсъждението е логично тъй като отклонението не винаги е еднакво както и вятъра е на пориви , явно проектила губи много от енергията си след 70 метра и вятъра оказва доста по-голямо влияние.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
И аз бих заложил, че причината е вятъра(особено щом рисуваш хоризонтални черти по мишената).
И на мен ми се е случвало при далечни стрелби да местя мишени и да се въртя като пумпал спрямо посоката на вятъра, за да се уверя къде е причината.
Понякога се подвеждаш, че вятъра е незначителен, а чашките започват да са непослушни и се разхождат из мишената.
Започват да ти се въртят лоши мисли из главата:eek:, пушката ли нещо се прецака, аз ли съм бездарник-стрелец или вятъра е шегаджията :)
 

lamer4o333

Потребител
Започват да ти се въртят лоши мисли из главата:eek:, пушката ли нещо се прецака, аз ли съм бездарник-стрелец или вятъра е шегаджията :)


Това ми минава и на мен през главата и не ми дава мира :) , особенно като не познавам пушката много добре .
 

lamer4o333

Потребител
Все пак съм се навил да сменям вече оптиката на пушката и да попитам каква оптика би била подходяща за стрелба на разстояния от 40 до 150 метра ( не стрелям Фиилд Таргет , по скоро Варминт ) в ценовия клас до 1200 1300 лв.
 

dberov

Редовен Потребител
Вече има купена такава която пътува за БГ (Discovery Hi 5-20x44sf White Leters Hawke Rifle Scope With Half Mil-Dot).
Ще сравня образа с оригинала и ще постна реални снимки на менте vs оригинал (Hawke Sidewinder 6.5-20x42 Half Mil-Dot).
Имах много запитвания относно оптиката на Discovery а и бях обещал да пиша, така че ще обобщя в няколко реда моите първи впечатления.
Много качествена изработка като цяло и живо не е така кичозна като на снимките в сайта. Към нея има и пчелна пита.
Тумблерите отключват/заключват както на Хоука, при повдигане се отключват а след корекция се заключват натискайки ги надолу. Въртят се мазно и стегнато и отчитат кликовете ясно с метален звук, но само в едната посока - по часовниковата стрелка, при завъртане в обратна посока кликовете са по меки и не толкова отчетливи. Паралакса няма луфтове и също се върти стегнато и отчита що годе вярно в ярдове.
Лещите са учудващо бистри, дори на максимално увеличение x20 вижда много добре, аз поне не видях разлика в образа сравнено с Hawke.
За не тренирано око на пръв поглед скалите на Hawke и Discovery са еднакви, но уви не са. На Discovery кръста е по малък и сбит от тоя на Hawke, също има разлика в деленията на кухия кръст. При еднакво увеличение на двете оптики също има несъотведствие на Discovery спрямо Hawke, видно от снимките по долу.
За използващите chairgun добрата новина е че скалата на Discovery отговаря на Hawke 20x Mil-Dot и изчислява вярно в рамките на дотовете, след тях обаче където скалата преминава в кухия кръст двете скали имат разлика и там изчисленията малко се разминават.
При една примерна скорост от 275м/с в .22 кал. с JSB 1.175гр. при увеличение х20 може да се разчита на 100% вярно изчисляване до 100 метра дистанция, а ако се стреля на увеличение х6.5 изчислява вярно до 180 метра.

Като заключение мога да кажа че Discovery 5-20x44 е много добра бюджетна оптика и цената от $150 ≈ 270лв си заслужава парите. На който му харесва повече Hawke Sidewinder 6.5-20x42, там цената е вече ≈ 800 - 900лв в зависимост от къде ще се купи.

Надявам се да съм бил полезен, ако съм пропуснал нещо питайте.

2-2-2-.jpg
11.JPG 10.JPG 9.JPG 8.JPG 7.JPG 6.JPG 5.JPG 4.JPG 3.JPG 13.JPG
 

lynx

Редовен Потребител
На снимките забелязвам, че на максимално увеличение Хаукито дава с около 1/8 по-голямо увеличение спрямо Дискавърито.
Поне на снимката с климатика така се вижда.
А иначе за парите си оптиката наистина изглежда идеална, дано и да се окаже здрава.
 

dberov

Редовен Потребител
Ако тази неделя се съберем в халето ще направя снимки, там си е винаги мрачно, ти си идвал и знаеш.
 

Alucard

Редовен Потребител
ФТКС
Не бях попадал на това клипче,нищо,че на този съм изгледал доста от клиповете.
Доста пушкала е пипнал,ама ми беше забавно да го гледам с "въздухарката" >.<
 
Нагоре