ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

anibis

Редовен Потребител

lynx

Редовен Потребител
Супер. А за шайбите с тоя прекомерен диаметър нищо ли няма да кажете... Мисля си че 7мм отвори е по-добре...
Пробвай със 7мм., ако има съосие ще е добре
Ако се отвори групата минаваш на 7,5 или 8мм.
 

qtex

Потребител
Здравейте колеги,
Искам да поставя един въпрос относно електрически отоплителни уреди и ще се радвам да прочета и вашите мнения. От няколко месеца съм в нова квартира в столицата и за отопление ще разчитам на електрически уред. Имам духалка от евтините варианти, но ми се ще нещо по-безшумно и може би по-надеждно (въпреки че каквото и да взема не святам да го оставям включено без надзор или докато спя). Не разполагам и с голям бюджет, така че засега обсъждането е само за сондиране на мнение.
Стаята, която ще се отоплява е около 16 кв. м ( 40 куб. м, част от тях заети от двойно легло, двукрилен гардероб и др. по-малки мебели). Апартаментът е вътрешен и стаята е с една външна стена, по-голяма част от която е прозорец и врата за тераса с PVC дограма.
Разходът на ток ми е ясно, че при всички уреди от ниския ценови клас е висок и като гледам си съвпадат - всичко е около 2 kW, като тук-там има малко по-високи или по-ниски. Ще се отоплява активно основно вечер след работа и за повече часове основно през уикендите.

Загледал съм се по ниския клас подови конвектори (например. Tesy варират около 60-100 лв.) и също по-евтините видове електрически радиатори (пак има доста модели вариращи около 100 лв. като цена).

Тъй като в други форуми съм чел предложения за газови печки от сега казвам, че не е вариант - нямам кола и възможност да зареждам газ, а и в стая, в която ще спя не ми се ще до мен да има газова бутилка.
 

dberov

Редовен Потребител
Загледал съм се по ниския клас подови конвектори (например. Tesy варират около 60-100 лв.)

Колега, 13 години работих магазин за бяла и черна техника и съм заложил като марка на Dimplex и досега не съм бил разочарован, дори мога да кажа съм повече от доволен. Фирмата е най големия производител на отоплителни уреди в световен мащаб.

Ето нещо в твоя ценови диапазон и малко инфо за производителя.

http://konvektor.pazaruvaj.com/dimplex/ecw-934-p42436223/

http://www.noviz.com/dimplex.aspx
 

Карлсон

Потребител
За мен марката на конвекторите е Ensto или Adax... Цените им са високи, но нямат нищо общо с китайски боклуча като Дипломат например... Но за да бъде на макс функционален един конвектор са необходими ред предпоставки. Топлоизолацията на помещението, разположението му, подовата настилка, колко често влиза свеж въздух и така...
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Разхода няма как да еразличен. От 2 kw електроенергия и със скъп и евтин конвектор пак ще получиш еднакво количество топлинна такава. Варианта с вентилатор лично за мен не е опция. Той е предпоставка за бъдещи проблеми. Колкото по малко механика, толкова по-добре. Ако уреда се постави на открито място естествената конвекция си върши добре работата. Във всички стаи имам по една евтина печка /конвектор/ за затопляне докато вдигне градус парното. При изолирана стая със сменена дограма, след 10-на минути вече е топло. Преди ползвах духалки. Именно заради вентилаторите се отказах от тях. И скъпи и евтини- от прахта след време стават шумни.

Sent from my A850S using Tapatalk
 

bateelmo

Потребител
И аз бих препоръчал конвектор без вентилатор . Те имат и по малка и по голяма мощност и като затопли може да го оставиш на по малката и само да поддържа, така е по икономичен. С вентилатор затоплят по бързо но вентилаторите рано или късно затягат и трябва да се разглобяват за почистване и смазване, дори един косъм на шпиндела и става беля. Иначе бих препоръчал климатик но като се има в предвид че си на квартира варианта отпада. А за мобилен климатик бих препоръчал да не си и помисляш, те нито топлят нито охлаждат.
 

qtex

Потребител
Благодаря Ви за мненията. Както казах през по-голяма част от деня в стаята/апартамента няма да има никого (дори домашен любимец нямам) и за това ми се иска да има вентилатор, които да се пуска като допълнителна опция, за да може като се прибера да затопли сравнително бързо (доколкото разбирам вентилаторът може да се пуска само когато е нужно т.е. конвектора си работи като всеки друг и при само при нужда от по-бързо затопляне пускаш да развърти въздуха, а не като духалка да бучи постоянно). Dimplex-a ми ги препоръчаха и от друго място и сериозно ги обмислям като марка.
 
Последна промяна:

andi

Редовен Потребител
Аз не харесвам климатиците за домашно отопление . Конвекторите имат предимства с малки хитринки . На предишната работа в офиса сложихме много модерни - с уай фи, с централен пулт с с сим карта . Като купих апартамента взех за всяка стая конвектор , за хола 2 . От най-евтините (23лв) , а единия е с вентилатор (29 лв) . Вентилатора затегна още на 1вия месец - сервиз и след месец пак затяга . Зарязах го , и карам без него. На мах имат разлика в КПД с скъпите , и затова никога не ги пускам на 3та степен . Когато ни е нямало всичко се пуска на 2ра за 15-20 мин и после само на 1ва . Термостатите са постоянно на 22 градуса , всички врати са постоянно отворени . В хола 2 конвектора(от 23лв) на 1,2-1,5м един от друг , на по 1000W обръщат температурата точно като духалка на 2000W -само че е тихо и без прах .
 

sts1969

Редовен Потребител
Видях в новата брошура на Лидъл, че другата седмица ще пускат конвектори с електронен дисплей и дистанционно управление, цена около 85-90лв. с 2 години гаранция. Лично аз съм пазарувал доста електрически уреди от там, и съм много доволен от съотношението им цена/качество.
 

tzocho

Потребител
Интересува ме BSA 4-16X40 Contender, искам преки впечатления от собственик.
Ако някой от София я притежава да ми пише на лс.
 

qtex

Потребител
За да приключа темата - купих конвектор Adax VG5 20 TV, има опция да се пуска вентилатор за по-бързо затопляне. Взех го от Vimax.bg, офиса на бул. Сливница. Цена 169 лв. Бях се навил за Dimplex на подобна цена, но го нямаха наличен там и не бяха сигурни дали и на склад го има или трябва да се чака доставка, а този дори не беше листнат на сайта и не знаех за него, но бързо се реших заради добрите думи и за тази марка. 5 години гаранция, но дано не се налага да я изпозвам и да ми върши работа.
 

angelmr

Редовен Потребител
Тук има доста хора с голям опит с лепилата. Може ли да ме посъветвате какво да купя, за да залепя дръжката на врата на фурна? Вратата е стъклена, а дръжката от някаква пластмаса. Не знам до каква температура се загрява, но се загрява.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Има на Вюрт едно черно лепило, гелообразно, от типа на секундните. С него сме лепили температурни датчици на блока на двигателя, така че за врата на фурната ще стане. Ноооо, една опаковка(малко шишенче към 25-30 мл) беше към 60 лв....
 

praetorian

Редовен Потребител
Лепило двукомпонентно Бизон.Струва 12лева.Прилича на пластелин,при размачкване се смесват двата компонента и след 15 минути става на пластмаса.Няма мърдане!
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Вратата и дръжката при съвременните фурни и при работна температура 200+ градуса, остават само топли по време на работа с температура от порядъка на 35-40 градуса.
Не са необходими лепила с цена колкото на нова фурна.
Виж, ако е някоя антика на 20+ години.. !
Аз имам едно Горене, което е купувано през 1983г. и още е в прилично здраве. Неговата врата и стъкло стават много горещи.
Новата ми вградена фурна обаче е като описаното в началото.
 
Нагоре