МР 654 К Макаров

Дискусия в 'Компресионна Пневматика' започната от добри, 14 Януари 2020.

 1. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  107
  Историческа справка и Разновидности на въздушния пистолет (MP 654K) Макаров.
  След като се сдобих с такъв пистолет, за който ще пиша по-късно, реших да проуча историята и особеностите на това оръжие. За целта се запознах с писаното в руските сайтове и форуми.
  Нека започнем с дешифрирането на името и серийния номер:
  МР - Механический завод (Mechanical Plant)
  6
  - Въздушни пистолети (оръжейна група)
  5 - Пневматика с газови бутилки
  4 - Номер на модел в тази група
  K – магазинна (на пълнителя) модификация
  Пример със сериен номер: T12345678
  T- * първи двойка цифри *
  - Година на производство
  * втора двойка цифри * - За пистолети от по-късни серии - Модел, серия .
  За пистолети от ранна серия - до 28-та включително, втората двойка числа показва месеца на освобождаване, съответно може да има стойности от 01 до 12
  * други цифри *
  - Индивидуален сериен номер
  MP 654K - общи спецификации
  Преди да се посочат разновидностите на ПМ ето общите/еднаквите данни за тях:
  1. Материал - оръжейна стомана.
  2. Калибър - 4,5 мм.
  3. Тегло - около 730 грама.
  4. Магазин - 13 топчета
  5. Размери - 165x145x35 cm.
  6. Дължина на цевта - 96 мм.
  7. Стрелба – самовзвод и/или предварително взвеждане на спусъка.
  8. Вид на цевта - с нарези или гладка.
  9. Зареждане - 12 грама кутии с CO2.
  10. Затворът е подвижен.
  11. Blowback система - не е налична.
  12. Възможността за цялостно и частично разглобяване.
  13. Обсег на стрелба - 10-15 метра.
  14. Начална скорост е до 125 m / s.
  15. Дулна енергия - до 3 Дж.
  16. Производител - Механичен завод Ижевск
  17. Енергиен запас на 1 бутилка СО2 -70 изстрела (което според мен не е повече от 50)
  На пистолетите MP 654K е внедрена една надеждна пневматична система с дълъг експлоатационен живот и отлични показатели. За оръжието има не само резервни части, чрез които да се отстраняват дефектите, но и части, които подобряват естетическите качества и техническите му характеристики. (тунинг). Към днешна дата в България няма части и консумативи за тях, но могат да се внесат по различни пътища от Русия.
  За разлика от всички други пневматични модели, MP 654K е едно качествено копие на прототипа на огнестрелното оръжие, пригодено да стреля с метални топчета калибър 4,5 мм с източник на енергия балончета с СО2 (въглероден диоксид). Вече години на ред не слиза от годишната класация на 12-те най-добри стоки в Русия. Голяма част от частите за сглобяването на оръжието са части от газовото, травматичното и огнестрелното оръжие на Макаров. Пистолетът излиза на пазара 1997г.
  Пистолетите биват 3 вида относно външния вид на затвора:

  [​IMG]
  1. Обикновен

  [​IMG]
  2. Подобен на ИЖ 79 (със скосена „брада”)

  [​IMG]
  3. Аналогичен на бойния вариант ("брадат", известен в Русия като „Чавес”)

  Макаров 654 К - историята на развитието на модела

  [​IMG]
  [​IMG]

  От 1997 г. до 1999 г. Ижевският механичен завод осъществява производството на MP 654 K с широка ръкохватка в черна облицовка. Пневматичният ПМ е копие на ИЖ-71-100. За разлика от съвременните аналози, той има много недостатъци, които е трябвало да бъдат отстранени в процеса на работа. Един от основните недостатъци е ниското качество на клапана.

  [​IMG]
  [​IMG]

  През 1999 г. в Русия започва производството на MP-654K-02 с подобрени технически характеристики и отстранени дефекти. Имало е подаръчна модификация на пневматиката, оборудвана с калъф за носене. На оръжието са направени шарки, гравиране и т. н. По време на производството е взето предвид и желанието на клиента, като злато, скъпоценни метали и камъни които могат да бъдат използвани за покриване на детайлите. Относно цената е налице фактът, че колкото по-скъпи са използваните материали, толкова по-висока е и цената на екземпляра.

  [​IMG][​IMG]

  От 1999 г. до 2010 г. MP-654-K-03 се появява на пазара. Това е класическата версия, която не се е променила повече от 10 години. Единствените промени са премахване на мнимия екстрактор на гилзите. Появяват се разновидностите с „брада” и „брада със скосяване”.
  [​IMG]
  [​IMG]

  До 2010 г. се произвежда MP-654-K-11 с камуфлажно покритие и широк захват на ръкохватката без звезда.

  [​IMG]
  [​IMG]
  До 2010 г. е произведен MP-654K-15, чийто комплект за доставка включва фалшиви шумозаглушители.
  [​IMG]
  [​IMG]

  От 2011 г. до днес MP-654-K-23 с камуфлажно покритие е в продажба. За разлика от 11-та серия, той е снабден със скрит затягащ винт и има подобрена пластмасова дръжка със звезда.
  [​IMG]
  [​IMG]

  От 2011 г. , в 15-та серия, дръжката е модернизирана и започва масовото производство на MP-654K-22.

  [​IMG][​IMG]

  Приблизително по същото време е извършено производството на пневматичен ПМ MR-654K с никелирано покритие, той се нарича MP-654K-02. Той е модернизиран и оборудван с тясна дръжка със звезда и скрит от затягащ винт. Подобреният ПМ от 2011 г. се нарича MP-654-K-24.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Заслужена част от вниманието от 654K в двуцветното изпълнение. Цената на екзотичната модификации е по-висока, което мнозина купувачи свързват с по-качествени части, използвани при производството на пистолета. Този модел може да се види много рядко.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Производството и на двете модификации продължава.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Baikal стартира производството на премиум клас MP-654-K. Производството на играчката все още продължава. Елегантен, всеки със собствен обрат и не на най-ниската цена.

  [​IMG]
  [​IMG]

  В периода от 2011 до 2012 г. потребителите купуват MP-654K-20. Стандартната версия на пневматичния ПМ на механичния завод в Ижевск, дръжката е широка, оребрена, пластмасови чирени без скоба за предпазен колан и е със звезда. Няма „брада”, стягащият винт е с въртяща се антабка.

  [​IMG]
  [​IMG]

  През есента на 2012 г. 20-та серия е леко подобрена и всеки може да си купи MP-654K-28. Дръжката е модернизирана, оборудвана със скрит затягащ винт. Пружината на подавателя става по-устойчива и надеждна.

  [​IMG]
  [​IMG]

  През октомври 2012 г. започна производството на MP-654K-32-N 500, който става възможно най-доброто копие на бойния вариант. От тях много бройки са предназначени за износ предимно за Украйна. Той има най-голяма стойност благодарение на „брадата” на затвора, текстолитовите чирени, тясната дръжка без насечка и други характеристики.

  [​IMG]

  [​IMG]

  От декември 2012 г. се появи MP-654K-32 (серия 300), която е много рядка в момента. Почти напълно идентичен с бойния ПМ, за разлика от серията 500, винтът за притягане на бутилката е скскрит.

  [​IMG]
  [​IMG]

  От септември 2013 г. започва излизането на 38 серия MP-654-K. Единствената разлика от 32 модификации е пластмасовата дръжка, на която производителят решава да смени текстолита. Промените са свързани с влошаващото се качество на бакелитните чирени и проблеми при обработката им.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Всъщност има много повече модификации на пистолетите PM Baikal. Пневматиката непрекъснато се променя, тъй като при производството й се използват части от пистолети, травматични и газови пистолети и всички детайли не могат да бъдат еднакви. Много е трудно да разберете серията MP-654-K, а и има ли нужда от това за обикновения потребител да бъде информиран
  [​IMG]
  По материали от тук:https://rezon.by/index.php/faq/145-pnevmaticheskiy-mp-654k-ego-modifikacii-foto-opisanie
  Следва...
   
  Последна промяна: 14 Януари 2020
  cilindura, Gadnqra, bleu81 and 10 others like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена