МП-512/513М ; ИЖ 61/60 ; ИЖ- 38

Дискусия в 'Пружинна Пневматика' започната от dilom08, 29 Юли 2009.

 1. andro ruskov

  andro ruskov Потребител

  Публикации:
  29
  от:
  Габрово
  Най вероятно е от входа на цевта. При моята 61 входната фаска беше голям конус. Главата на чашката "захапваше" нарезите, а полата не се допираше до стените на цевта. Ако ти се занимава, зареди чашка, и развий цевта да видиш как е.
   
 2. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,744
  от:
  Варна 0899/859-831
  Едната цев може да е полигонална,а другата да си е нарезна,виинаги полигонала показва малко по-високи скорости от нарезната цев.
  Аз съм с такава цев на малкия булпап и съм много доволен от нея.
   
  Васил Василев харесва това.
 3. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  177
  Цевите са еднакви. Вероятната причина е посочената от Андро. Не съм отвивал цев от пластикова цевна кутия. Ако някой знае и ми вдъхне кураж, ще го направя. От руските форуми знам, че масово преправят/доправят входнната част на цевите. Ако, преди да отвия цевта, прибутам чашката, напр. със шомпол на 2-3 мм, предполагам, че би трябвало да получа по- висока скорост. Или бъркам?
   
  Plamenf26 харесва това.
 4. Alucard

  Alucard Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  475
  от:
  Плевен
  Моята си беше на резба.Така,че развивай.
   
 5. andro ruskov

  andro ruskov Потребител

  Публикации:
  29
  от:
  Габрово
  Само недей да стягаш много после да не превърти.
   
 6. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  177
  Започвам демонтажа. Ако Андро се окаже прав и проблемът е в началото на цевта, как да го отстраня? Ако е неотстраним, то за какво да я разглобявам. НО! Поне ще добавя още опит. Лесно ли се развива?
   
 7. andro ruskov

  andro ruskov Потребител

  Публикации:
  29
  от:
  Габрово
  Мойта се разви лесно, но не знам дали преди не е била развивана. Преправянето е лесно, но ти трябва струг.
   
 8. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  177
  Отвих цевта лесно. Предварително белязах позицията в завито състояние. На снимката (а тя се оказа калпава) показвам положението на чашката при взедено положение. На снимката се вижда чашка, която се е деформирала странично, но това е единичен случай. Не намерих нещо смутително. Пушката, след като поставих/разменях „карантиите” с другите ИЖ-ета упорито не мръдна от 150 м/с постоянно и стабилно. Но се замислих, че на тази цев има този знак.Вж. снимката. Какво ли означава това?
   

  Прикачени Файлове:

 9. Hidden

  Hidden Редовен Потребител

  Публикации:
  484
  от:
  Перник-София
  HW e съкращение за моделите на Вайраух (май идваше от Херман Вайраух). Но защо ще е там ?!
   
  Васил Василев харесва това.
 10. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,476
  от:
  Варна
  HW - Home Work - правят ги за домашно по трудово в Ижевск.
   
  Последна промяна: 25 Юни 2019
 11. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,522
  от:
  Старата София
  F - "Freimark", за свободна употреба, не е на разрешителен режим(до 7.5 джаула).
   
  добри and xpresident like this.
 12. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  177
  Към днешна дата в този форум няма написано нищо за една изключително популярна, както в Русия, така и извън нея пушка Байкал 512 и нейните модификации. Известна е още и с името „Мурка”. Това е една класика за пружинните пушки с чупеща цев. Създадена е в ижевските заводи, като продължител на пушките ИЖ 38, произвеждани до 1998 г. В момента се произвеждат от концерна „Калашников”. Това е пушка, която дава широки възможности за тунинг. Производителите считат, че при определени условия и подобрения от собствениците може да се достигнат скорости до 280 м/с.(в случай, че има интерес от форумците, може да коментираме някои подобрения).Наименованието „Мурка” е в резултат на неправилното произношение на абревиатурата „МР”. Правилното четене не е ЕМ ЕР, а ЕМ ПИ което произлиза от Mechanical Plant (МР), което на английски означава Механичен Завод. Но мениджърите на завода, наблюдавайки повсеместната грешка, решават, че и ЕМ ЕР е също правилно. (какво ли не прави стремежа за реклама и продажби). Накрая и тези, които се произвеждат с усилени пружини им лепват и едно „магнум” МР512М, за което вече писахме. Производителите обаче признават два важни момента за тази ефектна и евтина пушка.
  -Непостоянно качество на производството им, което може да се прояви навсякъде и във всеки детайл, което не е задължително.
  -В рамките на една модификация може да се появят различия в използваните материали, в технологията, а и различия в самите детайли.
  Прикладите се правят от дърво (бреза, бук и понякога орех) и пластмасови. Пушката е дълга 1090 мм, тежи до 3 кг и цевта е 450 мм. Произвежда се в два калибъра 4,5 и 5,5 мм. Аз имам три тунинговани „Мурки” с метална цевна кутия в кал. 4,5. За тях мога да напиша много. Ето едната от тях. С газова пружина и показатели 210-220 м/с в зависимост от използваните чашки. И трите се радват на чашки от Пеко 4,52 0,547 г серия 75. И трите са удивително точни за що годе стрелец като мен.
   

  Прикачени Файлове:

 13. rivan

  rivan Редовен Потребител

  Публикации:
  536
  от:
  София
  За МР512 и МР512М имаше няколко теми в стария форум (ORAGIE.COM), които за съжаление май се затриха вече.Пушката беше много коментирана, но други я изместиха от пазара, съответно коментарите въм форума намаляха.Има доста голямо количество продадени пушки от този модел и със сигурност може да се пише още по темата.Руснаците наистина изнасилват мурките до подобни скорости(280 м/с за 4.5), но така няма точност и никой не стреля така.Скорост само за рекорда.
  А МР513 така и не добиха масовост, поради ред причини и не се наложиха в Бг
   
 14. Hidden

  Hidden Редовен Потребител

  Публикации:
  484
  от:
  Перник-София
  И питаш! Във Форума има колеги, които ще го оценят. А до какви скорости може да се "надуе" магнум версията - МР-512М?
  Най-хубавото нещо на горния тунинг е новият приклад - ще ме прощават заклетите фенове на марката, но руснаците не се научиха да правят две неща - здрави дървени приклади и наистина добри оксидации.
   
 15. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  177
  От моя опит с тези пушки, а той не е малък (нескромно, но факт) съотношението точност-мощност е 235 м/с с горепоменатите чашки. Тази скорост се постига, както с ГП, така и с вита пружина. Необходим е маншет от Гамо или от тук http://www.zosoptic.ru/price/zipoth/mp512/17491.html и месингова втулка с отвор Ф3,2 мм. Ако е с ГП - 115 атм 55 кг. Ако е с вита пружина - утяжител/утежнител 110 г. На другата пушка, за която ще пиша, съм поставил пружина, която ми я изработиха в гр. Крън, до Казанлък по мой проект. За да говорим за „магнум” версията, пропуснах да напиша, че „задникът” трябва да е от ИЖ 38 или на обикновената версия трябва да се удълбае на 32 мм. Върл противник съм да се затежняват пушките/прикладите за да се добие тегло с оглед точност. Моите пушки са изключително приятни за стрелба. Има начин да се вдигнат скоростите и над 235 м/с, но за целта трябва да се скъси въздушния отвор в дъното на цилиндъра. За съвременните оксидации не си прав. Много са добри.
  Не се наложиха от калпави търговци или по-скоро от платени рекламаджии на ..... спирам до тук за да не засегна някои любители на други марки. Имам 513, писах за нея и се радвам, че я имам.
   
 16. 6tangata

  6tangata Редовен Потребител

  Публикации:
  236
  от:
  София
  http://6tangata.snimka.bg/hobby/ich-38.371320.39058995
  Ето го и малкия брат на Хайнел 312, ИЖ-60 4,5 мм, произведен през 1993 г. Стоманена цевна кутия. Според някой, най-доброто производство за този модел. Монтиран О-пристен на дотиквача на чашката и диоптричен мерник от флоберка КК-150. Цевта е адски добре изглеждаща отвътре. Начална скорост около 150-160 м/с с 0,45 гр. чашки (хроното не е в мен сега). Единствен недостатък или плюс е, че е много лека :) С диоптрика стрелбата си е кеф и групите се свиха в сравнение с оригиналния мерник. Пушката е в 90 % запазено състояние. Ако прекалиш с олекотяването на спусъка не зарежда всеки път, тук си трябва малко играчка за оптималния вариант.
   
  Licho, bass_kick, xpresident and 6 others like this.
 17. 6tangata

  6tangata Редовен Потребител

  Публикации:
  236
  от:
  София
  http://6tangata.snimka.bg/hobby/ich-38.371320.39072048
  Още един другар при събратята си - ИЖ 22. Запазен на 90%, точки ръжда по корпуса и цевта. Пружина от ИЖ 38 става, но аз използвах с 29 витки 2,8 мм, за да има малко по-голяма стъпка. Маншета е оригинален от две части като на китайските, даже винта е с еднаква резба. Малко дизелиза, но началната скорост в момента е над 180 м/с с 0,45 гр. сачма. Точност и центровка на мерника спрямо мушката убийствена за това малко и леко грозновато пушле. Цевта е с месингова втулка с нарези не напълно гладки, може и мръсотия да е. Луфтове лек хоризонтален и лек вертикален, но уцелва....на 10 метра от ръка 5 изстрела в 2-3 см с H&N 0,56 гр. Мерника няма хоризонтална корекция, но с тези чашки е център. За годината на производство чета 68-80 или нещо подобно от нета...абе малко грозно пате...спусъка е много твърд, но това някакси не пречи на изстрела. Пружината е поръчкова..няма вторични трептения...плътен изстрел ...с малко пушек ;) Причина за спиране на тестовете жената с малката идват, а мирише на изгоряло масло.....
  P.S Има корекция на мерника по хоризонтала, става последством причукване..просто беше центриран и не съм обърнал внимание.
   
  Последна промяна: 17 Юли 2019
 18. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  177
  Прочете ли това, което написах и модераторите го преместиха в ИСТОРИЯ на пневматиката?
   
 19. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  177
  xpresident харесва това.
 20. Hidden

  Hidden Редовен Потребител

  Публикации:
  484
  от:
  Перник-София
  Добри, някои от снимките в преместения ти пост не се отварят - изписва ми, че страницата е забранена. Вероятно е така и при другите колеги. Ако можеш свали снимките от руския сайт и ги качи тук.
  А каква е причината да има разминаване в данните за енергията на проектила поместени на сайта и тези, за които Щангата пише по-горе? Поръчковата пружина или има няколко разновидности при ИЖ-22?
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена