МИШЕНИ - снимки. За мунициите и групите.

st_beer

Редовен Потребител
@boceto84
Нали ти дадох една кутия такива да не би да ти харесаха. Не зная дали ги има някъде все още аз ги взех преди година от магазина на Карото както си го знаем ние или казано http://pushka.eu/ . Тежки са за хасаня ми се струва затова и стояха 1 година в оня сандък от който ги извадих. Послушай какво ти казва rashko и няма да сбъркаш.
rashko написа:
Стреляй с Филд Таргет Трофи тези от снимката ги остави Немците да си ги изстрелят ;) ;)
 

piperov_pipi

Потребител
Момчета не чистете цевта на FWB 300su и 601 защото ще стреляте такива мишени. Ачо това е след като с бате Ники почистихме основно цевта и сега не знам след колко изстрела ще влезе в час.
 

ininia

Потребител
ФТКС
Данчо,публикувай снимки и на приспособлението,на което закрепващ мишената за БР. :)
 

lynx

Редовен Потребител
Браво Данчо :yes:
Мишените са добри.
Знам че нямаш чисти 50 метра за пробна стрелба, но защо не пуснеш пробни мишени на двете пушки на максималната дистанция с която разполагаш?
Имам чувството че ще е добре и на 40 метра, ако е безветрие, нищо че ти е ниска мощноста на пушките.
 

piperov_pipi

Потребител
Разстоянието ми е 48м. FWB 300us e 9j, a FWB 601 e точно 7.5j
Събота и неделя ще направя проби и понеделник ще ги постна. А за бате Ванко
още утре ще му пусна снимки на стойката за мишени.
 

stelibg

Потребител
Вчера имах възможност да пробвам кръстоската между Theoben MFR и Haenel-ска цев калибър 4.5.
Лек ветрец - 2 м/с, температура 5 °С. Дистанция 25 метра, от маса, само с предна подпора.

В мишената с JSB са 7 съчми, с RWS - 5
 

Attachments

  • IMG0010A.jpg
    IMG0010A.jpg
    563.8 KB · Прегледи: 112

dilom08

Редовен Потребител
нека някой, който знае как се смятат да напише правилата и всеки може да си смята.
 

lynx

Редовен Потребител
На състезанията организатора уведомява как ще се точкуват мишените, има различни вариянти.
Примерно ако попадението е между 7 и 8:
1. В полза на състезателя - отчита се 8
2. В ущърб на състезателя - отчита се 7
3. При третия вариянт се следи в коя част на мишената е преобладаващата част от попадението /7 или 8/.
Желателно е двама души да броят точките по мишената , защото понякога е спорно дали е примерно 7 или 8 а и 4 очи виждат по-добре от 2.
 

piperov_pipi

Потребител
Щом е закачена чертата се зачита за попадение. Например, ако е закачена чертата на 9-ката се брои за 9. Има специални калибратори, които се поставят в попаденията и с тяхна помощ се вижда много добре дали опира в чертата...или не. Това е в общи линии. Нека някой да си направи труда да отиде във федерацията по спортна стрелба и да вземе един калибратор. По принцип всеки стругар може да го изработи.
ANDI естествено, че ми е интересно какви резултати давам, но аз смятам друго. Аз поствам всичко, което стрелям и виждам, че за момента средните ми резултати са 196т. от 200 възможни /по мои изчисления/ и ако сега има състезание съм сигурен, че под 192-3 няма да падна. За мен това е смисъла от тренировките. Всеки състезател има определен тренировъчен резултат и когато дойде състезание знае какво да очаква...
 

dilom08

Редовен Потребител
Ако е закачена чертата на 9-ката но от страната на 10-ката пак ли се брой 9 или тогава се брои 10. няма ли някакви стандарти при броенето на точките? например квадратче номер 4 от днес пусната мишена на дядо Данчо. 9 или 10 се брои.
 

andi

Редовен Потребител
Има Американски и Европеиски стандарти : в полза , или в ущърб на състезателя . По разпростанен е в полза .

" например квадратче номер 4 от днес пусната мишена на дядо Данчо. 9 или 10 се брои"

- зависи кои метод е : ако е при закачане , значи е 10 . Но за мен това е очевидна 9ка - повечето стреляме и ФТ и помислете там ако 10ката е убоината зона мишената ще падне ли при попадение на ръба на щита ?
 

братушка

Редовен Потребител
няма ли някакви стандарти при броенето на точките?
Има:
http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=6
Съществуват 2 разновидности на такава мишена и съответно 2 начина на точкуване. Аз не успях да открия достатъчно достоверни данни за произхода им (може и да не съм търсил достатъчно Sad ), затова не претендирам, че е напълно вярно, но мисля, че едната система е американска, а другата е европейска. Така и ще ги наричам по-нататък в статията.
В американския вариант центърът на мишенката има не е 10, а 100 точки и е доста голям. А точките в нея се броят НЕ в ползата на стрелеца, а именно: например ако дупката се намира в полето за 8-ца, но е леко закачила разделителна линия с полето за 7-ца, то се зачитат само 7 точки. По-точно така:
br50rules.jpg

В европейския вариант 10-та е малка и разпределението на точки в мишенката е стандартно. Също така отделно се броят случаи, когато куршумът изцяло "похлупва" зона на 10-ката. Такива случаи се обозначават със "10Х" и резултатът изглежда така: 452 точки и 7 пъти 10Х (например). При условие, че диаметърът на 10-ката е само 1,7мм да се удари 10Х не е никак лесна задача.

http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... R-BR50.rtf
Измервания и точкуването.
След приключване на всяка сесия всички мишени се събират и се предават на Официалния Измервател. Всички попадения се проверяват с "маймунка" в калибър 5,5мм (.22), така че участници с пушки в различните калибри да бъдат изравнени в условията.
При точкуването се прилага механизмът "в ползата на стрелеца": ако попадението е докоснало външната разделителна линия на кръг за Х точки, то се присъждат Х точки. Също така се присъжда статус "Х" за всяко попадение, което изцяло похлупва централния кръг със стойност 10 точки. Така че максималния резултат от една сесия е: 250 и 25Х.
Ако попадение е извън най-големия кръг, но е в рамките на зачетното поле или е докоснало рамката на зачетното поле се присъждат 4 точки.
Ако попадение е извън зачетното поле се присъждат 0 (нула) точки.
Ако в зачетното поле има 2 или повече попадения, то се зачита най-лошото, като от него се отнемат по 1 точка за всяко допълнително попадение. Например: ако в зачетната зона има 3 попадения с 6,7 и 9 точки съответно, то се присъждат 6-2=4 точки.
При класирането състезателят с по-голям сбор точки получава по-добро класиране. В случай на еднакъв сбор точки по-добро класиране получава състезателят с по-голям брой попадения с Х-статус. В случай, когато и тогава има равен резултат се проверяват последователно резултатите на мишените: състезателят с по-добра първа мишена получава по-добро класиране. Ако има равенство по всички мишени се провежда надстрелване в серии по 5 изстрела без право на пристрелъчни изстрели. Надстрелване се провежда само между претендентите за призовите места.
Резултатите на стрелба могат да се видят от всички участниците още преди началото на следваща сесия.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Ако тази мишена беше на наше състезание, щеше да има 181т. и 3Х-а.
Точкуването все пак е направено от снимка и може да има несъществена разлика с действителността.
Не претендираме за правилното отчитане! Просто така ги броим ние.
Аз лично съм постигал на състезание 225т. със 7Х-а при лек ветрец от 250 възможни. Смятам, че постижения от 230т. и повече са напълно постижими (да не казвам задължителни) от ФТ поза при тихо време.
Имайте предвид, че при нас има сериозни "наказания" при излизане извън мишената или дублиране на изстрел! Затова и на резултатите от някои състезания, точките са занижени доста.
 

piperov_pipi

Потребител
С риск да се повторя, когато се стреля за точки щом допира линията се брои за десятка. Обърнете внимание на прострелъчните мишени. Там най малкия кръг /с големина на глава на кърфица/ е с бонус 10+1т. следващия е 10 ; 9 ; 8 ит.н. Утре ще ви пусна мишена където Най-малкия кръг с големина на глава на кърфица е 10т. За да няма случайности и случайни резултати винаги първите 10ч. в класирането стрелят финал от по 10 изстрела, където точкуването е по схема подобна на тази, която е пуснал Братушката с тази разлика, че там смятат проценти и от там и резултати от 10.2 ; 10.6 ; 10.9 и т.н. Но на самото състезание точкуването е такова, което писах по-горе.
По горе посочената схема на точкуване - 12,18,19 са девятки 20 - е 8 ца и се получава 195+5т. бонус.
п.п. Пускайте ежедневно мишени за да ги коментираме и по този начин ще се научим и да ги смятаме. Мисля, че целта на форума е да се научим да стреляме и да споделяме хубави и лоши стрелби и да сведем лошите до минимум. Разберете, че резултатите трябва да са трайни, постоянни. И най-добре е, когато започнат от ниско ниво и постепенно се покачват. А когато един път стреляш добре, а три пъти лошо се разколебава психиката на стрелеца.
 

piperov_pipi

Потребител
Във връзка с дискусията за изчисляване на точките, ще ви постна няколко снимки, с които ще придобиете ясна представа как се изчисляват точките с помоща на калибратор. Миша в първите две снимки се вижда, че са две различни мишени. В едната десятката е 6мм., която аз стрелям, а вдругата е 1мм. Разстоянието м/у отделните кръгове е 3мм. Диаметъра на калибратора в долната си част е 4.5мм., а големия кръг е 6мм. Когато има съмнение дали е 10 или 9 калибратора се поставя в попадението /снимки 5 и 6/ и ако големия кръг на калибратора опира в кръга на осмицата се счита за 9, /снимка 5/, но ако не опира /снимка 6/ тогава е 10. Така се изчисляват точките.
Дано съм бил полезен и мисля, че трябва винаги да изчисляваме мишените по един и същ начин. А как ги изчисляват по света си е тяхна работа...
 

Attachments

  • DSCI0085.jpg
    DSCI0085.jpg
    88.3 KB · Прегледи: 112
  • DSCI0086.jpg
    DSCI0086.jpg
    84.8 KB · Прегледи: 101
  • DSCI0096.jpg
    DSCI0096.jpg
    67.2 KB · Прегледи: 110
  • DSCI0097.jpg
    DSCI0097.jpg
    72.2 KB · Прегледи: 102
  • DSCI0098.jpg
    DSCI0098.jpg
    77.9 KB · Прегледи: 123
  • DSCI0099.jpg
    DSCI0099.jpg
    79.3 KB · Прегледи: 108
Нагоре