МИШЕНИ - снимки. За мунициите и групите.

bgbul

Редовен Потребител
Когато искаш да стреляш на механични - научи се как става. Без упрек го казвам, колега. Нито капчица упрек няма. Само удоволствие е да ви гледам как се кефите. Но искам да ви помогна в това начинание. Ако позволите?
На механични мерни прибори се стреля по малко по-различен начин, отколкото с оптични мерни прибори.
При оптиката - прицелването е в центъра на целта.
При мех. мерни пр. - прицелването е ПОД целта. Идеята е да се образува една малка светла/просветна ивица между мерните прибори и целта. Тази ивица се определя от самия стрелец. От неговото индивидуално усещане и силата на очите/погледа. При едни стрелци е малка тази светла ивица, а при други е по-голяма. Не е важно колко е голяма, а ВАЖНОТО е ВИНАГИ ДА Е ЕДНАКВО голяма тази просветна ивица. Еднаква да е при всеки изстрел. ЕДНАКВА!!!
Тази еднаквост осигурява точността по вертикала, но не е само тя.
Ако стреляш с мерник тип "мушка" /прорез и колче/ важното е също колчето да е равно с нивото на прореза, но това го знаеш.
Остава да си направиш корекцията (да вдигнеш попаденията високо) и да се прицелваш ПОД мишената/целта.
Звучи дълго и трудно за разбиране, но истинските стрелци, професионалистите така стрелят.
При интерес може да пусна нагледно със снимки гореописаното. Поздрави!
 
Последна промяна:

petkof

Редовен Потребител
bgbul правилно започна лекцията , но има още много, много подробности. Ако кажеш какви са ти мерните прибори ще ти кажем точната рецепта за твоите изисквания. Ако не са цветни фиброоптични , а черни е добре мушката да е черна, за да се откроява върху белия лист, а мерника да се оцвети в светъл цвят, различен от бяло.Например жълто за да контрастира с мушка и мишена. Когато прикладваш и погледнеш мишената през мерната линия на приборите, мушката трябва да не изпълва в ширина канала на мерника, а да е едва една трета от него. Това е нужно за да имаш възможност за странична корекция, която при стрелба с въздушна пушка по мишена на 50 метра ще ти е абсолютно необходима. Когато вятъра е от ляво, приближаваш мушката към левия край на канала на мерника и обратно. За корекция по вертикала мушката трябва да излиза над горната линия на канала на мерника и обратно. Питай ако нещо не съм обяснил както трябва.
 

bgbul

Редовен Потребител
Поредния кьорфишек. Линкс какво те притеснява?
Това, че някой знае повече или, че някой знае по-малко от теб? Кажи къде те стяга чепика?
И по-културно не мога да го кажа, да го поднеса на колегите. И то само на колеги, които искат да прочетат и научат нещо.
За такива като теб, дето знаят ввсичко моите писаници не се отнасят. Моля те ПРОСТИ ми, че се осмелих да напиша нещо без твоето разрешение!
Ще ми простиш ли или ....

А в друг пост по темата.
 

bgbul

Редовен Потребител
Когато прикладваш и погледнеш мишената през мерната линия на приборите, мушката трябва да не изпълва в ширина канала на мерника, а да е едва една трета от него. Това е нужно за да имаш възможност за странична корекция, която при стрелба с въздушна пушка по мишена на 50 метра ще ти е абсолютно необходима. Когато вятъра е от ляво, приближаваш мушката към левия край на канала на мерника и обратно. За корекция по вертикала мушката трябва да излиза над горната линия на канала на мерника и обратно. Питай ако нещо не съм обяснил както трябва.

Това от къде го прочетохте? Явно съм много изостанал според тукашните разбирания. Сори, ама не съм съгласен изобщо. И дано не го ползвате този метод на корекция.
Все пак може и така да става. Знам ли? Аз съм от миналия век.
При мен такива възможности няма. Корекция се прави с мерните прибори. Те затова са с фин механизъм, макар, че има и други.
Но..., АКО стрелецът е от този форум и е голям майстор е възможно да измести мерната точка в ляво или дясно, но не като развали "равната мушка".
Мушката може да е различна и да заема повече или по-малко от прореза на мерника. Това е от значение САМО за самия стрелец. И затова си има "свободна" мушка или "строга" мушка. Свободната е с голям ход в ляво и дясно на прореза, а строгата е с много малък ход. Колкото си по-натрениран, толкова по-строга мушка може да си позволиш. И толкова по-малка е възможността за грешка ляво/дясно.
Ако наистина ползвате изместване на мушката, то за дист.50 м с колко я изместваш?
И ако вътърът духа през цялото време всяко изместване ли ще е еднакво с предишното?
Явно сте майстори. Вече съжалих, че споделям ненужни думи, но ако спра все едно се отказвам от думите си. НЕ! Не се отказвам. Стоя зад тях.
Та, ако искате да коригирате ляво/дясно с преместване на мерните прибори, това трябва да стане чрез изместване на ВЯРНОТО/ПРАВИЛНОТО прицелване (равна мушка) в ляво или дясно от центъра/вертикала на мишената.
Но ...така мисля аз и не го натрапвам на никой. Извинете, ако ви наруша съня!
Всеки има глава и може да вярва на когото желае. Лесно и просто е, нали?
И всеки конфликт е излишен. Толкова ли не може да дискутирате с интелект, а се нуждаете от това, да обидите друг за да се чувствате добре? Успех!
 

carex

Потребител
Що се карате за глупости . Напишете " правилно прицелване" в Гугъл и истината лъсва;)
 

njatanasow

Редовен Потребител
ако искате да коригирате ляво/дясно с преместване на мерните прибори, това трябва да стане чрез изместване на ВЯРНОТО/ПРАВИЛНОТО прицелване (равна мушка) в ляво или дясно от центъра/вертикала на мишената
Аз също мисля,че това е правилния начин.Не мога да си представя кой може да прецени къде ще отиде изстрела (и то на 50м.),ако наруши мерните линии!
 

petkof

Редовен Потребител
@ bgbul Въобще не оспорвам написаното от теб, напротив, абсолютно съм съгласен. Опитвам се да помогна на колегата в конкретна ситуация с конкретни параметри без да съм наясно с всички докрай. Свободната мушка в случая е за предпочитане според мен, заради голямата дистанция на открито място и предполагаема скорост на проектила около 240 м/с., което предполага нужда от корекция по хоризонтала.
 
6

6.35

Гост
Ако на 50 метра мишената е 3 см. аз поне виждам една точка.Затова я слагам цветна.Ако е лист всичко ми се слива.За мен корекция около тази точка си е чист късмет.
 

bgbul

Редовен Потребител
Каквато и да е целта, на 50 м, или на 10 м се вижда (трябва да се вижда) само нейното очертание, и то не на фокус, а разфокусирано.
Фокусът на окото при механични мерни прибори ВИНАГИ е върху мерните прибори. Никога не е върху мишената/целта, а САМО върху мерните прибори.
Колкото и да ви се струва странно това- то не подлежи на коментиране.
Добрият стрелец познава своето оръжие и корекциите. Той знае с колко врътвания/щраквания на врътката колко мм премества попадението.
Той трябва да научи при какво положение на ветропоказателя колко и каква корекция да направи. Но това друг да го обяснява.
Има стрелци, които се прицелват различно и корекцията върви различно. Например:
Някои стрелци не държат мерните прибори абсолютно хоризонтално, а с леко отклонение. Тогава воденето на попаденията (коригирането с мерни прибори) е малко различно от общоприетото коригиране. Но и това е само отклонение от темата.
Всеки трябва да види и да забележи той самият как се прицелва. Да се съобразява със своя индивидуален начин на прицелване.
Само тогава нивото става наистина професионално, макар и с малко отклонение от перфектното по книга.
Колеги, аз не искам да споря. Уважавам всеки от вас и вашето мнение. Но ми се иска да си говорим "на ниво" и да стигаме до истината. Това е от полза за вас самите.
Нямам нито капка упрек към вас, а само ви се радвам на хубавите емоции.
Поздрави!
 
Последна промяна:

bgbul

Редовен Потребител
Aaaa, тонът не ви харесва. Ами друг начин няма, въпреки, че си мислите, че има. Ваша работа. Има няколко начина да стигнеш до истината:
1. Учиш се от хора, които знаят.
2. Учиш се от собствените си грешки на принципа проба-грешка.
Първият начин е верният и бързият, вторият е труден и кара хората да се отказват от стрелбата, защото си мислят, че е трудна.
Не, не е трудна. Просто си има начин и метод за постигане на резултати.
Който разбрал - добре, който не иска да разбере - свободен избор. Демокрация.
Стига толкова с този тон. Сега - пробвайте, допитайте се до други и се ориентирайте.
Ако вие стреляте по 4 часа на седмица, аз съм стрелял по 8 часа на ден. За какво въобще говорим....? Тонът...
 

anibis

Редовен Потребител
Aaaa, тонът не ви харесва. Ами друг начин няма, въпреки, че си мислите, че има. Ваша работа. Има няколко начина да стигнеш до истината:
1. Учиш се от хора, които знаят.
2. Учиш се от собствените си грешки на принципа проба-грешка.
Първият начин е верният и бързият, вторият е труден и кара хората да се отказват от стрелбата, защото си мислят, че е трудна.
Не, не е трудна. Просто си има начин и метод за постигане на резултати.
Който разбрал - добре, който не иска да разбере - свободен избор. Демокрация.
Стига толкова с този тон. Сега - пробвайте, допитайте се до други и се ориентирайте.
Ако вие стреляте по 4 часа на седмица, аз съм стрелял по 8 часа на ден. За какво въобще говорим....? Тонът...

Г-н по,по най-снайпериста,ние тука сме любители аматьори на ВО даже по някой път и 4ч на седмица ни е много,защото сме ЛЮБИТЕЛИ.
А Вие когато сте стреляли по 8ч на ден някакви титли нещо, световен, олимпийски шампион?
От вас не съм виждал никога една мишена да покажете,някакво оръжие с какво сте е направили,а само фермани как се стреля и по какъв начин.
А за интелекта,и лошото възпитание го оставям настрани-снайперисте!
 

bgbul

Редовен Потребител
Жалко! Имаше един командир в поделението, в което служих. Та той казваше на нас- простосмъртните когато се държим като някой от вас така:
"- Да е х.й да го вкараш, но акъл не се вкарва." Та се вижда, че е бил прав. Но аз като най-тъп и упорит в името на моя любим спорт ще го напиша за пореден път, защото НАПИСАНОТО ОСТАВА:
Една от най-честите грешки и в същото време най-трудна за откриване е именно това за което спорите вие.
Някой го наричат 'блуждаещ поглед", други му казват, че "погледът бяга от мерните прибори до мишената и обратно". Вие си изберете кое ви харесва.
Тази грешка е най-честа причина за откъснат изстрел, за развалена група или за неточен изстрел. Просто от незнание стрелецът иска да види ДАЛИ е поразил целта и малко преди изстрела "пуска" погледа на воля да изтича ди целта. ГРЕШКА! И после се чуди какво е станало.
Това, което ви пиша мили деца, недорасли и обидени от тона го пише някъде по книгите. Пише го някъде, но никой не чете. А и аз не знам къде го пише да ви препратя.
Това,ето споделям е за вас. Моята песен е изпята. Аз АКО стрелям искам да е на състезание, но съм дърт вече. Болят ме лактите ИМЕННО от вдигане дълги часове на пистолет Файнфербау и ТОЗ 35. Но ми е приятно да ви гледам, да ви се радвам и ако мога поне малко да ви бъда от полза. Дали успявам..?
Жалко е, но явно не съм ви от полза. Въпреки това истината е тази и не може да я промените.
 

lynx

Редовен Потребител
bgbul, нищо лично но незнайно защо много ми напомняш на един махленец.
Човекът навремето е работил Гуру в Сервиза на Москвич в София, главен байчо с дочена престилка.
Доскоро обикаляше из автосервизите в района, (безплатно) да обяснява на майсторите колко са тъпи и невежи и как нищо не разбират от коли.
Хората като го видеха, че пак идва и всеки се крие за да не го хванат за слушател.
Участниците в този форум не сме деца, някои от нас навремето са тренирали стрелба и доста неща са им ясни.
Вероятно проблемът е, че никога не си посещавал някое мероприятие, за да се увериш че не сме деца или тинейджъри-наркоманчета ;)
Повечето хора от форума са се научили по малко да уцелват, кой по лесния а други и по трудния начин.
 

Dominus

Редовен Потребител
Последните две страници са откровен спам от много участници. Постове в разред с многото правила. Иначе много се парадира с правила, но да се вземе някой в ръце и да поразчисти и да предупреди поне учасниците, няма. Така е по-интересно. Да погледаме сеир, щото сме нация от сеирджии. И какво градивно има в това? Нали все градивни критики се сипят от знайни и незнайни войни.
 

sts1969

Редовен Потребител
Някои стрелци не държат мерните прибори абсолютно хоризонтално, а с леко отклонение. Тогава воденето на попаденията (коригирането с мерни прибори) е малко различно от общоприетото коригиране.
??? Пробвай се на едно състезание по бенчрест с наклонена на страни пушка, там Хикса (Х) е 2мм. точка. на 25 метра. :no:За ФТ да не говорим, там ще е още по-сериозно. :cheers:
 
Нагоре