Лодки, каяци...и всичко свързано с тях...

rivan

Редовен Потребител
Здравейте, отдавна си мисля, че във форума има доста хора, които по един или друг начин споделят и това хоби. Предлагам в тази тема да обсъждаме всички въпроси, свързани с лодки, каяци, двигатели и въобще всичко, свързано с водните спортове.
За да стартираме темата, имам конкретен въпрос и той е свързан с монтирането на дистанционен контрол /щамбайн/ на малък двигател от по старо поколение/с механичен обогатител/. Проблемът ми се състои в следното: Щамбайнът има три положения, неутрално/всичко изключено/, ход напред/ при него, при движение напред на лоста, първо се включва предна скорост и след това се подава газ от 0 до макс/ и ход назад/ при него се включва задна скорост и се подава газ от 0 до макс/. За да се стартира студен двигател, трябва да се подаде леко газ и при включен обогатител/смукач/ на неутрална скорост да се стартира. Е да, ама при дистанционния контрол първо се включва някоя предавка/ предна или задна/ и тогава се подава газ. Излиза, че студен двигател може да се стартира само на скорост. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и как се решава? Карам лодки от 30 години, но досега не ми се е налагало да монтирам щамбайн, простете ако на някой въпросът ми се стори смешен!
 

rivan

Редовен Потребител
Още не съм купил щамбайна но мисля да е Ямаха 703. Той е само с един лост, а и повечето са такива. За ветроходните яхти знам, че са различни.
 

xpresident

Редовен Потребител
upload_2021-4-14_13-20-54.png

Това е празната газ на всички щамбайни за извънбордови които съм виждал. Иначе и аз съм имал 3 моторни лодки, без да смятам надуваемите, не ме подценявай ;)
 

rivan

Редовен Потребител
Доколкото знам, на посочения лост се връзва обогатителя(смукача). Ако там се връзва т.н. празна газ, къде се връзва смукача?
 

xpresident

Редовен Потребител
Натискаш ключа на стартера преди палене. Това ако е електромагнитен, какъвто предполагам е твоя. Иначе смукача си е на самия двигател, на по-старите. Няма опция да е на щамбайна механично.
 

rivan

Редовен Потребител
На моя двигател си е 100 процента механичен, дърпаш лостче като на москвич.
Значи това лостче го играе ръчна газ и е вързано към жилото на газта, но без да включва предавка! Ясно! А смукача си го дърпаш на двигателя.
Благодаря!
 

xpresident

Редовен Потребител
Да. Има още една особеност. Като си дал празна газ, ако дадеш от големия лост на скорост, малкия трябва сам да се прибере, с цел да не се получи включване на скорост при високи обороти. Ако щамбайна е стар и не добре смазан, може да заяжда и да го повредиш. Така че прибирай празната газ първо. Хубаво е да го отвориш, почисти и смажеш, но внимателно за да можеш да го сглобиш обратно. Малко тънка работа е.
 

rivan

Редовен Потребител
Решил съм да купувам от Кърджали, продават чисто нови на супер цена(250 лв), вероятно менте, въпреки, че ме увериха, че са оригинални, отделно жила, накрайници. Кит за двигателя е 140 евро(две планки жило около 20 см), не е нещо сложно, ще са "направи си сам". Само трябва да премеря дължината на жилата
 

xpresident

Редовен Потребител
Жила излизаха около 150лв, от една фирма в Балчик купувах, но за Меркурий.
 

rivan

Редовен Потребител
Жилата там са по 60 лв.бр. мултифлекс, иначе има във Венис Марина, а и на доста места, не са проблем.
Хубаво е да го отвориш, почисти и смажеш, но внимателно за да можеш да го сглобиш обратно. Малко тънка работа е.
Така или иначе ще се отваря, трябва да се промени от бутащ в теглещ.
 
Последна промяна:
Нагоре