Лодки, каяци...и всичко свързано с тях...

rivan

Редовен Потребител
Здравейте, отдавна си мисля, че във форума има доста хора, които по един или друг начин споделят и това хоби. Предлагам в тази тема да обсъждаме всички въпроси, свързани с лодки, каяци, двигатели и въобще всичко, свързано с водните спортове.
За да стартираме темата, имам конкретен въпрос и той е свързан с монтирането на дистанционен контрол /щамбайн/ на малък двигател от по старо поколение/с механичен обогатител/. Проблемът ми се състои в следното: Щамбайнът има три положения, неутрално/всичко изключено/, ход напред/ при него, при движение напред на лоста, първо се включва предна скорост и след това се подава газ от 0 до макс/ и ход назад/ при него се включва задна скорост и се подава газ от 0 до макс/. За да се стартира студен двигател, трябва да се подаде леко газ и при включен обогатител/смукач/ на неутрална скорост да се стартира. Е да, ама при дистанционния контрол първо се включва някоя предавка/ предна или задна/ и тогава се подава газ. Излиза, че студен двигател може да се стартира само на скорост. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и как се решава? Карам лодки от 30 години, но досега не ми се е налагало да монтирам щамбайн, простете ако на някой въпросът ми се стори смешен!
 

rivan

Редовен Потребител
Още не съм купил щамбайна но мисля да е Ямаха 703. Той е само с един лост, а и повечето са такива. За ветроходните яхти знам, че са различни.
 

xpresident

Редовен Потребител
upload_2021-4-14_13-20-54.png

Това е празната газ на всички щамбайни за извънбордови които съм виждал. Иначе и аз съм имал 3 моторни лодки, без да смятам надуваемите, не ме подценявай ;)
 

rivan

Редовен Потребител
Доколкото знам, на посочения лост се връзва обогатителя(смукача). Ако там се връзва т.н. празна газ, къде се връзва смукача?
 

xpresident

Редовен Потребител
Натискаш ключа на стартера преди палене. Това ако е електромагнитен, какъвто предполагам е твоя. Иначе смукача си е на самия двигател, на по-старите. Няма опция да е на щамбайна механично.
 

rivan

Редовен Потребител
На моя двигател си е 100 процента механичен, дърпаш лостче като на москвич.
Значи това лостче го играе ръчна газ и е вързано към жилото на газта, но без да включва предавка! Ясно! А смукача си го дърпаш на двигателя.
Благодаря!
 

xpresident

Редовен Потребител
Да. Има още една особеност. Като си дал празна газ, ако дадеш от големия лост на скорост, малкия трябва сам да се прибере, с цел да не се получи включване на скорост при високи обороти. Ако щамбайна е стар и не добре смазан, може да заяжда и да го повредиш. Така че прибирай празната газ първо. Хубаво е да го отвориш, почисти и смажеш, но внимателно за да можеш да го сглобиш обратно. Малко тънка работа е.
 

rivan

Редовен Потребител
Решил съм да купувам от Кърджали, продават чисто нови на супер цена(250 лв), вероятно менте, въпреки, че ме увериха, че са оригинални, отделно жила, накрайници. Кит за двигателя е 140 евро(две планки жило около 20 см), не е нещо сложно, ще са "направи си сам". Само трябва да премеря дължината на жилата
 

xpresident

Редовен Потребител
Жила излизаха около 150лв, от една фирма в Балчик купувах, но за Меркурий.
 

rivan

Редовен Потребител
Жилата там са по 60 лв.бр. мултифлекс, иначе има във Венис Марина, а и на доста места, не са проблем.
Хубаво е да го отвориш, почисти и смажеш, но внимателно за да можеш да го сглобиш обратно. Малко тънка работа е.
Така или иначе ще се отваря, трябва да се промени от бутащ в теглещ.
 
Последна промяна:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Колеги дайте идея за лодка за разходка около морския бряг,да е надуваема и да се побира в багажник,2-3 местна.Кое е по- подходящо каяк или лодка,някакви напътствия.Сега ясно,че найлонките за по 200лв. не са ок ама и не ми се дават 1000+ лв.
 

xpresident

Редовен Потребител
Сузумар 2.65 с надуваемо дъно, V-образно и двигател Сузуки 2.5, ако позволява бюджета 4.5 или 6 коня.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Хубава лодка,но ангажираща.На мен ми трябва да я метна в багажника и ако времето е подходящо да я надуя на плажа,да се разходя покрай близките скали,да речем, за половин до един час и следващата година пак ,ако не я забравя :) !
 

xpresident

Редовен Потребител
Аз съм сменил 5 надуваеми лодки, и не случайно сега съм избрал тази. Морето не е язовир. Цената наистина е друга, но си заслужава. Ако не търсим компромис AB или Caribe са марките.
 

joro_ihr

Редовен Потребител
Аз имам 1 опит да вляза в морето с украинска двуместна надуваема лодка с твърдо дъно и електродвигател. Как да кажа...... радвам се, че не се удавихме.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Васко това резонно ли е?

ЗАКОНОВИ РАЗПОРЕДБИ ЗА КАЯК < 3,5 М
Ако вашият надуваем или твърд каяк е с дължина до 3,5 метра, вие притежавате плавателен съд за крайбрежно плаване.

Съгласно закона, вие трябва да плавате на разстояние 300 м от сушата. Суша е всяка точка на брега, където екипажът може да закотви или акостира морския плавателен съд с цел осигуряване на безопасност и от която може да потегли самостоятелно.

ЗАКОНОВИ РАЗПОРЕДБИ ЗА КАЯК > 3,5 М
Ако вашият твърд или надуваем каяк е с поне 2 отделни въздушни камери и дължина над 3,5 м, той е сертифициран от производителя като морски каяк.

Имате право да плавате на 2 морски мили (около 3 км) от сушата. Трябва да се снабдите с различни приспособления за безопасност.
 

nelsky

Редовен Потребител
Това?
Преди години и аз си бях взел подобен каяк с идеята да го ползвам за същото, което си описал. Китайски някакъв беше, груба изработка, но от солиден, дебел материал, от специализиран магазин за лодки, такъми и т.н. го бях взел, цената в същия диапазон. В края на краищата го ползвах 2-3 пъти за няколко години и го продадох. Върши работа, бързо се свиква с управлението дори никакъв опит да нямаш. Лодка съм нямал никога, но за кратка разходка покрай брега пак каяк бих си взел. Тези в Декатлон изглеждат добре, и аз все ги заглеждам като минавам, ама като знам колко ползвах предния...За морето имай все пак едно наум, особено с надуваема лодка без двигател. Аз на повече от 200-300 метра не бих се отдалечил от брега с такова нещо. Един приятел, запален каякар, за малко да даде фира преди години около Гърция с пластмасов каяк. Според мен жилетка ти трябва задължително, а ако ще влизаш по-навътре и едни плавници може да сложиш в каяка. Аз си бях взел къса, спортна жилетка, която да не ограничава движенията.

Намерих малко снимки, тя работата била от преди 10 години...

IMGP3165.JPGIMGP3172.JPGIMGP3171.JPG
 
Последна промяна:
Нагоре