Избор на пушка за забавление с децата

Ники И.

Потребител
Здравейте колеги (шофьори, по професия евентуално, а защо не и по хоби вбъдеще)!

От няколко месеца чета форума и не само.
Изчел съм стотици теми и във форума и на английски къде ли не. От известно време се регистрирах, за да мога да гледам картинките.
И става все по-неясно какво искам! :)

Само ще уточня няколко неща - на първо време не искам ПЦП, ако се запаля много, след година ще си взема, но засега ме отблъксва мисълта за помпи, бутилки със сгъстен газ и прочие. Второ - за начало не мисля да слагам оптика. Трето, ще стрелям по хартиени мишени, или кенчета и тем подобни, не по животни и птици. Четвърто, засега мисля да се огранича до 4.5мм. Пето, като бях ученик съм тренирал стрелба с въздушна пушка и после с малокалибрена, общо 4 години, но това беше преди повече от 30 години! Последно - парите не са проблем, но не ми предлагайте най-скъпото, само защото съм го казал.

Идеята ми е следната, а вие ще кажете става ли.

Вариант 1. Взимам си евтина пушка, дори и да се налага да я разглобявам и почиствам, като например Hatsan Airtact ED Vortext 4.5mm. 160 лв. - какво му плащаш, ако се наложи ще я изхвърля след 2 месеца. Ако ни хареса да стреляме с децата (син на 10 и дъщеря на 14), ще си взема по-скъпа. Например Cometa Fenix 400 4.5мм пак с газово бутало. И после може да стигна до някой по-висок модел Weihrauch или други подобни.

Вариант 2. Взимам си директно някой от по-евтините Weihrauch, например WEIHRAUCH HW50 S, отново в калибър 4.5. И после ще му мисля.

Хубавото на първият вариант е, че първите 2 пушки ще са с газова пружина, вие все ги доработвате нормалните пружини за да стигнете до ГП, плюс, ако някой модел е що-горе читав, току-виж си взема и някоя пушка в калибър 5.5, а и не на последно място - жената няма да мрънка, че все си купувам разни скъпи ненужни неща, които после рядко ползвам.

Хубавото на вторият план би било, ако кажете, че купувайки Weihrauch, мога да започна директно да стрелям, без да се притеснявам да разглобявам и разконсервирам. Донякъде ме блазни идеята да си взема нещо качествено, пък било то и с обикновена пружина, макар че ме спира даването на 600лв., без да съм сигурен ще продължа ли с това. В хола ми кисне един крос-тренажор на Кетлер като закачалка, например.

Бих искал да се извиня за дългият пост, но и дилемата е голяма!

Бъдете здрави!
Ники
 

mobilen

Редовен Потребител
Добре си дошъл!Опитай с Haenel 312 и сигурно няма да съжаляваш,
ако пък не ти допадне ще си върнеш похарчените пари за разлика от Хасана!
 

Ники И.

Потребител
Добре заварил!
Само цифрата ми напомня, че съм чел нещо подобно, 311 и 312, в главата ми е каша вече!
Поразгледах малко - май я няма нова никъде?
 

mobilen

Редовен Потребител
Колеги я продават реновирана и в добро състояние.. Извинявам се но
май вече я няма.
Вайха си е добър избор.
 
Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
като бях ученик съм тренирал стрелба с въздушна пушка и после с малокалибрена, общо 4 години, но това беше преди повече от 30 години!
При мен беше същото, тренирахме в ОСО. Трябва да си спомняш Хайнел, това е спортна пушка ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ОБУЕНИЕ НА ДЕЦА, въпреки че става и за големи, има удължения за приклада. Ето тук я има въпросната пушка, за която колегата по-горе споменава.
https://www.olx.bg/ad/vazdushna-pushka-haenel-312-4-5-mm-CID618-ID8iNEk.html#d84d07aefe
Както не веднъж съм споменавал, качеството на Хейнел е над това на Вайраух. На 50м групира в 40мм, с диоптричния меник. Ако няма вятър.
HW 50 е добър вариант, но до колкото съм чел е по-груба за стрелба от HW35. И двете не са спортни, а пушки за забавление в гората. Прикладите им не са особено подходящи за оптика, въпреки че стават. Механичните им мерници са прекрасни, спусъка също. HW35 се зарежда много приятно и има заключване на цевта (което при Вайраух не е от голямо значение).
И трите споменати пушки са с телена пружина и централно зацепване, което за мен си е най-доброто.
Успех с избора!
 

Ники И.

Потребител
Този Хайнел 312 явно си заслужава парите, но този от форума вече е продаден. :(
За този от OLX, имайки предвид, че не мога да го оценя, дори и да го разгледам на място, как да процедирам?
Може всичко да му е наред, но ако има сериозен (непоправим) пробем? :eek:
Бих предпочел да е от човек от форума, макар и да не го познавам лично!
Така си купих сегашната кола и не съжалявам. :)
 

Ники И.

Потребител
Имам един въпрос, много от вас споменават mundilar и krale, как така поръчвате оттам и доставят до България, при положение, че всички български магазини за оръжие не приемат поръчки онлайн, ами искат посещение на място за купуване на въздушна пушка?
 

lynx

Редовен Потребител
Това са Европейски сайтове, които изпращат до адреси в чужбина.
Тоест, купуваш от сайтовете и чакаш да ти пристигне тук на домашния адрес.
 

redsox

Редовен Потребител
В Мундилар се плаща с БГ карта без проблем. Поръчката идва до вратата ти седмица след изпращането от магазина. Обикновено става ден два след като са ти обработили заявката. Но ако поръчваш от вън имай предвид две неща: или трябва да търсиш оръжейник да ти даде протокол за дулна енергия на пушката за да не се налага уведомление ако е под 24 джаула. Или да търсиш преводач за документите на български, с които след това да уведомиш КОС за покупката.

Аз съм ползвал тези. Не са най евтините но не се налага да ходиш лично. Само сканираш документите за превод, дават оферта за превода, одобряваш, плащаш он лайн с карта и след няколко дни ти ги изпращат с куриер.
https://www.lafit-trans.com/
 

kosmev

Редовен Потребител
Само аз ли се осмелявам да предложа пушка на CO2 ?
Ще имаш евтина, лека-детска пушка без откат и без претенции за мощност. Модели много, но избягвай репликите на известни оръжия и задължително търси да стреля с чашки, ако търсиш точност
 

didarai

Редовен Потребител
....

...

Хубавото на вторият план би било, ако кажете, че купувайки Weihrauch, мога да започна директно да стрелям, без да се притеснявам да разглобявам и разконсервирам. Донякъде ме блазни идеята да си взема нещо качествено, пък било то и с обикновена пружина, макар че ме спира даването на 600лв., без да съм сигурен ще продължа ли с това. В хола ми кисне един крос-тренажор на Кетлер като закачалка, например.

....
Ники
Нема се плашиш , всички имаме такива закачалки :D:D
Ако се рзсъждава от гледна точка пари , вторият вариант пак е по-евтин, ако ще купуваш 3 пушки и накрая пак скъпата ;)
Газовата пружина не мисля, че трябва да ти е приоритет при избора. Върши същата работа като телената с малко екстри отгоре.
Оптика не се заблужвай , рано или късно ще сложиш, най-малко от любпитство ...и после няма махане ;)
Аз 2 години упорствах, но после никога не се върнах на механичен (освен на 125-цата, дето пък никога не е стъпвала оптика)
5,5 мм ти трябва само ако ще трепеш животни. На хартията и е все тая какво минава през нея, но изстрел в 4,5 мм е два пъти по-евтин. Т.е. за едни пари ще имаш 2 пъти повече стрелба и по-изправена траектория , което за механичен на различни достанции не е за пренебрегване . По кенчета за кеф става , но уменията се вдигат само по хартията и то ....като виждаш какво става , което за мен означава стрелба над 15м с оптика. Пушки бол . Квото избереш .
 
Последна промяна:

Ники И.

Потребител
Много благода ря на всички отзовали се!

След цял уикенд четене, реших да е Вайраух.
Сега ако може за последно малко помощ за избор на конкретен модел от HW35, HW50, HW85, HW95.
След всеки си казвам, какво му плащаш, още 50лв. отгоре, и + 100 и + 50 и отивам на 1000лв., та реших за първа пушка да се огранича до един модел от тези 4-те.
xpresident, ти беше споменал, че HW35 се зареждала много леко и се заключвала цевта, какво означава последното от гледна точка на ползване и зареждане (евентуално) от дете?
Защото пък HW35 e най-тежка от всичките 4 изброени, а HW50 е най-леката.

Благодаря!
Ники
 

ATO

Редовен Потребител
Която и да е16J пушка дете н 10 години надали ще я зареди. Ще се наложи да помагаш. Колкото до теглото за всеки е индивидуално, но за дете тежка пушка ... На сина ми HW50S му пасва идеално, а той е по-голям. На мен също ми е ок като тегло и дължина. Зареждането е малко по-твърдо от на HW35.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
HW50S със 7,5 дж пружина на първо време.С малко внимание и упражнения децата ще могат да я зареждат сами.После може да се сложи и по-яка пружина(до към 11-15 дж),когато пораснат и позаякнат.
 

xpresident

Редовен Потребител
xpresident, ти беше споменал, че HW35 се зареждала много леко и се заключвала цевта, какво означава последното от гледна точка на ползване и зареждане (евентуално) от дете?
35-цата е с по-дълга цев, което прави зареждането по-лесно и прицелването не механични по-точно. Другата причина да се зарежда лесно е по-големия обем на цилиндъра, което позволява с малко по-слаба пружина да достигнат 16 джаула. Заключването на цевта е допълнителна екстра, която на мен ми харесва, но и моделите на Вайраух без заключване нямат проблеми с точността. Теглото наистина е голямо за 10 годишно дете да стреля с нея от позиция "прав". Но бъзо се научават да стрелят седнали, от ФТ седалка. Синът ми също е на 10, ЧЗ-то с оптиката е 3.5кг и пак му идва тежко.
 
Нагоре