Избор на бюджетна 16j пушка и оптика за участие в състезание по ФТ

• Автор на темата Автор на темата bleu81
  • Начална Дата Начална Дата

bleu81

Редовен Потребител
Привет,

С оглед на наближаващото мероприятие в Орешак и небивалия интерес от страна на жена ми да участва (и да спечели) се принудих да започна спешно тема за набиране на препоръки за 16j пушка и подходяща оптика.

Към момента имаме налични Haenel312 с диоптричен мерник, Kral arms N-01 но е 5.5, доста над 16j и с неподходяща оптика 4х32 която има паралакс но не става за мерене на дистанции. Пътува към мен и една нова ХВ30с, която съвсем не е подходяща.

Трябва ни съвет, какви са базовите варианти за пушка и оптика с които да се отиде на няколко участия и да се прецени дали продължаваме или се връщаме на нашата поляна за стрелба и пикник както досега.

От всичко което съм изчел дотук варианта ако ще да е пружинна пушка са тх200 и HW77/97
Разликата в цената между двете предпочитам да отиде за оптика.
Знам, че за повечето от вас пружинната пушка не е вариант, но на мен лично те повече ми допадат при тия мощности. За големи енергии е ясно..
Какви са най големите минуси на HW77/97 за фт? Има ли лесен начин да я намаля на 16j без да режа оригиналната пружина, понеже модела с ламиниран приклад е 20j а в 16j имат само HW97k който пък няма механини мерници? Например тънка втулка в трансфер-порта която да намали напречното му сечение? Говоря чисто хипотетично, понеже не съм виждал пушката на живо.

Ако ПП не е вариант, то колкото и да ви прозвучи несериозно SPA PR900W + редуктор HUMA и стандартен "тунинг" ще свърши ли работа? Притеснява ме малкия брой изстрели които и дават, но пък си е ултра-бюджетен вариант за редукторна пушка под цената на HW77

Walther Rotex RM8 Varmint е под 1000 лева, според описанието е с редуктор и в 4.5 е 16джаула. Дават му над 100 изстрела и добра точност. За другото някой, който има преки впечатления да каже.

вариант 4 - нещо от "продава се" . Кои от бюджетните модели са добър вариант?

Оптика. Препоръчайте ми нещо налично в бг или сайт в ЕУ който доставя за до седмица до България.

Благодаря за търпението и за съветите

Поздрави

Най добре е ако имате възможност да дойдете до Русе тази седмица че видите всички пушки ще стреляте с тях (повечето колеги са склонни да дадат пушка за проба ). Ще те насочим от къде могат да се намерят и на каква цена горе долу.

Най добре е ако имате възможност да дойдете до Русе тази седмица че видите всички пушки ще стреляте с тях (повечето колеги са склонни да дадат пушка за проба ). Ще те насочим от къде могат да се намерят и на каква цена горе долу.
Аз съм наполовина русенлия и много ми се идва (още повече, че имам да кося двора) но тая седмица имам неотменими ангажименти в другия край на България и няма как да дойда.

Имам самоделка с която съм стрелял ФТ с оптика Конус 6-24х44 с нея съм имал и първи резултати. Излишна ми е и за около 450 лв или 550 с оптиката може да си заминеш с нея. Въпроса при нея е че е на правоток и ако държиш на редуктор няма да стане.

От mundilar по принцип може да са поръча hw97 с пружина 16j или fac. Или да се поръча пушката както дойде и отделно да поръчаш пружина за16j za 19,95€. Въпроса е за колко вереме ще дойде до БГ.
Spa-то от кутията го дават да мени доста скоростта. На 200 бара тръгва на около 270 м.с. , на 180 бара качва малко над 300м.с. и после пак пада постепенно на 270м.с. Това за сток. И надвишава доста 16-те J. Иначе като за евтинийка критиките са повече от добри като точност.

Напротив, избора ти за ТХ200 и HW77/97 е отличен и щом ПП-то те влече не се отказвай.
По-добре стреляй даже и с хайнела с диоптрика на едно две състезания, но събери парички и си вземи читава оптика и пушка.
Наблягам на оптиката. Тя е по-важна особено при ФТ-то. Иначе излиза по-разочароващо и скъпо. Играно е от доста колеги.
Оптика -Биг Нико, Леуполд 35Х45, 40Х45 със сигурност издържат на пружинка. Фиксираното увеличение на Леуполда не е много удобно.
Остава БН. По сайтовете излизат добри бройки втора ръка. Съвета отново е да не бързаш.

Не може ли Хаенелът да се пипне и той да се използва в състезанието? Не съм наясно с правилата на Фт, но не може ри да се ползва пушка малко под 16 джаура. Моят е на 8 джаула и работи като часовник, конструкцията не е напрегната. Предпжлагам че едни 13-14 джаула с полимерен маншет и по силна пружина ще могат да му се изкарат?

Хаенелът не е изчисляван за много по-високи мощности от заводските.
Много хора са се пробвали да го насилват и резултатите не са добри, и като точност а и като работа на механиката.
Замяната на гьонения маншет с полимерен не ти гарантира по-висока скорост, а може дори и спад да се получи.
Също така на състезание да тръгнеш с 13 джаулова пружинка срещу 16 джаулови ПЦП, ти гарантира класиране в края на таблицата :D

Също така на състезание да тръгнеш с 13 джаулова пружинка срещу 16 джаулови ПЦП, ти гарантира класиране в края на таблицата :D
Редно е да се класират отделно ПП от ПЦП. Тогава 3 джаула по-малко не са проблем, защото при ПП водят до по-голяма точност, което компенсира до някъде.

В повечето мероприятия когато пружинните пушки са повече от 3 имат отделно класиране. Иначе се обезмисля. Не може да си с 2 точки и да получиш медал за 3-то място защото сте били 3-ма.

Както са споменали колегите по горе "БЪРЗАЙ БАВНО".Важното е ,че имате желание за състезанието в Троян.Там ще имате възможност да стреляте и с АА ТХ 200 и с HW 97/77+най различни ПЦП(от бюджетни до небюджетни:D),и да погледнете през над 10 модела ФТ оптики.След това мъглата ще ти се изясни.Ще се радвам състезателната листа да се увеличи:cheers:

Привет,

Ще послушам съвета на всички и ще изчакам с покупката. Най вероятно с жена ми ще сме в отбора на пружинките с Хайнел 312 с диоптър и HW30s на механични. Дъното на класацията изобщо не ме притеснява. Все пак ще стреляме за забавление.

Поздрави на всички.

Добро решение. Ще очаквам да се запишете в темата за мероприятието.

Да, доброто решение е да изчакаш. Ела и стреляй с хайнела. Не се бори за класиране. Самото участие е вече нещо. Постреляй тренировъчно на дистанции поне до 35-40м. и си направи някакви корекции. Поне да имаш представа какво се случва.

С 8 джаула на 35-40 метра може и да има шанс да събори ФТ мишена, ама с диоптричния мерник не мисля, нека си купи поне оптика, тя няма да му е излишна за после.

Аз съм предпочел за моят Хаенел Липърс 3-12х44. Колегата Калоян (мисля че от теб беше препоръката, ако съм сгрешил ме извини) препоръчва 10х44, който предполагам е по-бистър заради по-малкото лещи. Като цяло Хаенела е с много лек откат, така че можеш да сложиш каквато и да е оптика. Ще си вземеш монтажи на Гамо (стягат до 8мм, шината на Хаенела е 9 мм, а не стандартна).

На моята е 11мм

Attachments

• TMPDOODLE1526575751858.jpg
    TMPDOODLE1526575751858.jpg
    409.8 KB · Прегледи: 84
Back
Нагоре