Избор на бюджетна 16j пушка и оптика за участие в състезание по ФТ

bleu81

Редовен Потребител
Привет,

С оглед на наближаващото мероприятие в Орешак и небивалия интерес от страна на жена ми да участва (и да спечели) се принудих да започна спешно тема за набиране на препоръки за 16j пушка и подходяща оптика.

Към момента имаме налични Haenel312 с диоптричен мерник, Kral arms N-01 но е 5.5, доста над 16j и с неподходяща оптика 4х32 която има паралакс но не става за мерене на дистанции. Пътува към мен и една нова ХВ30с, която съвсем не е подходяща.

Трябва ни съвет, какви са базовите варианти за пушка и оптика с които да се отиде на няколко участия и да се прецени дали продължаваме или се връщаме на нашата поляна за стрелба и пикник както досега.

От всичко което съм изчел дотук варианта ако ще да е пружинна пушка са тх200 и HW77/97
Разликата в цената между двете предпочитам да отиде за оптика.
Знам, че за повечето от вас пружинната пушка не е вариант, но на мен лично те повече ми допадат при тия мощности. За големи енергии е ясно..
Какви са най големите минуси на HW77/97 за фт? Има ли лесен начин да я намаля на 16j без да режа оригиналната пружина, понеже модела с ламиниран приклад е 20j а в 16j имат само HW97k който пък няма механини мерници? Например тънка втулка в трансфер-порта която да намали напречното му сечение? Говоря чисто хипотетично, понеже не съм виждал пушката на живо.

Ако ПП не е вариант, то колкото и да ви прозвучи несериозно SPA PR900W + редуктор HUMA и стандартен "тунинг" ще свърши ли работа? Притеснява ме малкия брой изстрели които и дават, но пък си е ултра-бюджетен вариант за редукторна пушка под цената на HW77

Walther Rotex RM8 Varmint е под 1000 лева, според описанието е с редуктор и в 4.5 е 16джаула. Дават му над 100 изстрела и добра точност. За другото някой, който има преки впечатления да каже.

вариант 4 - нещо от "продава се" . Кои от бюджетните модели са добър вариант?

Оптика. Препоръчайте ми нещо налично в бг или сайт в ЕУ който доставя за до седмица до България.

Благодаря за търпението и за съветите

Поздрави
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Най добре е ако имате възможност да дойдете до Русе тази седмица че видите всички пушки ще стреляте с тях (повечето колеги са склонни да дадат пушка за проба ). Ще те насочим от къде могат да се намерят и на каква цена горе долу.
 

bleu81

Редовен Потребител
Най добре е ако имате възможност да дойдете до Русе тази седмица че видите всички пушки ще стреляте с тях (повечето колеги са склонни да дадат пушка за проба ). Ще те насочим от къде могат да се намерят и на каква цена горе долу.
Аз съм наполовина русенлия и много ми се идва (още повече, че имам да кося двора) но тая седмица имам неотменими ангажименти в другия край на България и няма как да дойда.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Имам самоделка с която съм стрелял ФТ с оптика Конус 6-24х44 с нея съм имал и първи резултати. Излишна ми е и за около 450 лв или 550 с оптиката може да си заминеш с нея. Въпроса при нея е че е на правоток и ако държиш на редуктор няма да стане.
 

Raiko

Новодошъл
От mundilar по принцип може да са поръча hw97 с пружина 16j или fac. Или да се поръча пушката както дойде и отделно да поръчаш пружина за16j za 19,95€. Въпроса е за колко вереме ще дойде до БГ.
Spa-то от кутията го дават да мени доста скоростта. На 200 бара тръгва на около 270 м.с. , на 180 бара качва малко над 300м.с. и после пак пада постепенно на 270м.с. Това за сток. И надвишава доста 16-те J. Иначе като за евтинийка критиките са повече от добри като точност.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Напротив, избора ти за ТХ200 и HW77/97 е отличен и щом ПП-то те влече не се отказвай.
По-добре стреляй даже и с хайнела с диоптрика на едно две състезания, но събери парички и си вземи читава оптика и пушка.
Наблягам на оптиката. Тя е по-важна особено при ФТ-то. Иначе излиза по-разочароващо и скъпо. Играно е от доста колеги.
Оптика -Биг Нико, Леуполд 35Х45, 40Х45 със сигурност издържат на пружинка. Фиксираното увеличение на Леуполда не е много удобно.
Остава БН. По сайтовете излизат добри бройки втора ръка. Съвета отново е да не бързаш.
 

Nikola

Потребител
Не може ли Хаенелът да се пипне и той да се използва в състезанието? Не съм наясно с правилата на Фт, но не може ри да се ползва пушка малко под 16 джаура. Моят е на 8 джаула и работи като часовник, конструкцията не е напрегната. Предпжлагам че едни 13-14 джаула с полимерен маншет и по силна пружина ще могат да му се изкарат?
 

lynx

Редовен Потребител
Хаенелът не е изчисляван за много по-високи мощности от заводските.
Много хора са се пробвали да го насилват и резултатите не са добри, и като точност а и като работа на механиката.
Замяната на гьонения маншет с полимерен не ти гарантира по-висока скорост, а може дори и спад да се получи.
Също така на състезание да тръгнеш с 13 джаулова пружинка срещу 16 джаулови ПЦП, ти гарантира класиране в края на таблицата :D
 

xpresident

Редовен Потребител
Също така на състезание да тръгнеш с 13 джаулова пружинка срещу 16 джаулови ПЦП, ти гарантира класиране в края на таблицата :D
Редно е да се класират отделно ПП от ПЦП. Тогава 3 джаула по-малко не са проблем, защото при ПП водят до по-голяма точност, което компенсира до някъде.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
В повечето мероприятия когато пружинните пушки са повече от 3 имат отделно класиране. Иначе се обезмисля. Не може да си с 2 точки и да получиш медал за 3-то място защото сте били 3-ма.
 

Ludjev77

Редовен Потребител
ФТКС
Както са споменали колегите по горе "БЪРЗАЙ БАВНО".Важното е ,че имате желание за състезанието в Троян.Там ще имате възможност да стреляте и с АА ТХ 200 и с HW 97/77+най различни ПЦП(от бюджетни до небюджетни:D),и да погледнете през над 10 модела ФТ оптики.След това мъглата ще ти се изясни.Ще се радвам състезателната листа да се увеличи:cheers:
 

bleu81

Редовен Потребител
Привет,

Ще послушам съвета на всички и ще изчакам с покупката. Най вероятно с жена ми ще сме в отбора на пружинките с Хайнел 312 с диоптър и HW30s на механични. Дъното на класацията изобщо не ме притеснява. Все пак ще стреляме за забавление.

Поздрави на всички.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Добро решение. Ще очаквам да се запишете в темата за мероприятието.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Да, доброто решение е да изчакаш. Ела и стреляй с хайнела. Не се бори за класиране. Самото участие е вече нещо. Постреляй тренировъчно на дистанции поне до 35-40м. и си направи някакви корекции. Поне да имаш представа какво се случва.
 

xpresident

Редовен Потребител
С 8 джаула на 35-40 метра може и да има шанс да събори ФТ мишена, ама с диоптричния мерник не мисля, нека си купи поне оптика, тя няма да му е излишна за после.
 

Nikola

Потребител
Аз съм предпочел за моят Хаенел Липърс 3-12х44. Колегата Калоян (мисля че от теб беше препоръката, ако съм сгрешил ме извини) препоръчва 10х44, който предполагам е по-бистър заради по-малкото лещи. Като цяло Хаенела е с много лек откат, така че можеш да сложиш каквато и да е оптика. Ще си вземеш монтажи на Гамо (стягат до 8мм, шината на Хаенела е 9 мм, а не стандартна).
 

bleu81

Редовен Потребител
На моята е 11мм
 

Attachments

  • TMPDOODLE1526575751858.jpg
    TMPDOODLE1526575751858.jpg
    409.8 KB · Прегледи: 84
Нагоре