ИМАМЕ ХАЛЕ

• Автор на темата Автор на темата Anonymous
  • Начална Дата Начална Дата
Когато се стреля и искаш да постигнеш хубави резултати и желаеш да постигнеш нещо на хартия, трябва да се стреля във всякакви условия.
Когато се търси да се постигне нещо и вятъра пречи има дисциплини на закрито.

Точно в това е тръпката,ако няма вятър всеки ще цели от раз,без значение от мишената и калибъра на пушката/пистолета.

На халетата не е рядкост във ветровито време да се правят групи на 50м колкото 2ст и то от фт поза в 16 дж. Стрелбата в променлив вятър, като сила и посока само може да те осъвършенства като стрелец. Колегите редовно си целят по тенис топка на 140 м с 40дж. :cheers::stop:

"Как се справяте с този проблем?"
На 1, 20, 30 и 50 м, ако има лентички, всяка е в различна посока.
Това е търсен "ефект" и "екстра" на мястото....
Пу-Пу-Пу... Да не му е уроки!

На 1, 20, 30 и 50 м, ако има лентички, всяка е в различна посока.
Това е търсен "ефект" и "екстра" на мястото....
Пу-Пу-Пу... Да не му е уроки!
Действително, стрелбата в безветрие има тенденция да става скучна. Просто трябва да се извърви съответния път и натрупа съответният опит, за да може стрелецът (в случая моя милост) да "узрее" за стрелба във вятър.
Е, разбирам я вече или поне я предчувствам тази тръпка, но ще ми обясните ли колеги, как се успява в условията на променлив по сила и по посока вятър? Какво целим най-вече в условия с вятър: да улучваме десятки или да правим групи? Защото, тъкмо попаденията ми заприличат на група и вятърът се е сменил. Или тъкмо взема корекцията и мушна десятка, следващият изстрел е вече твърде out-of-date...
МД по колко изстрела следва да има една група?

Явно майсторите си пазят майсторлъка за себе си и отговор на простите си въпроси два поста нагоре, няма да дочакам. Някак си много лесно исках да придобия знания, пък то така не давали...

Ако 2та въпроса са ти :
1- как се стреля при променлив вятър - няма готова рецепта . Всеки според опита си , оръжието си , интуицията си , дарбата си . И според целите които си е поставил .
2 - по колко изстрела следва да има една група - Група за какво ? Щото група се прави за бенч , за прострелка , за намиране на проектил , за намиране на скорост , за намиране на хват , за намитане СТП и т.н. По подразбиране група за бенч е от 5 изстрела .

Колега ела да постреляме да се вдим и тамше полупиш отговори от всички колеги. Никой не крие нищо. Добре си дошъл. Тази неделя даже и почерпка ще има. Стрелбата във вятър се учи със стрелба и наблюдаване на нещата около нас за да хванем посоката на вятъра. Аз се мъпа от 2г да го хвана и още на моменти се чудя аджаба ко стана че там отиде ;)

Колега ела да постреляме да се вдим и тамше полупиш отговори от всички колеги. ;)
Благодаря за любезната покана! Със сигурност ще се присъединя към вас, но като гледам календара, заради празничните дни, ще е най-рано след две седмици-пък и тази неделя гости ще посрещам. Не знаех, дали в този зимен студ изобщо се събирате да стреляте, особено във вятър и ми се искаше да науча поне минимума теория задочно, докато се постопли малко.
Може ли да подскажете приблизително в кои дни и часове мога да се присъединя към вас?

МД, позволете да споделя причината поради която досега се въздържах да посещавам халетата за да пострелям с вас. Преди известно време, един изявен съфорумец ми каза в прав текст, че колегите на халетата щели да ме гледат на криво и да се сърдят, ако ходя там да стрелям, защото те били давали пари за препарати за премахване на тревата и кърлежите, които пък той самият се трудел да разпръсква и обработи поляната. Това ми прозвуча като съвсем директно предупреждение от този човек да не ходя на халетата и признавам си - силно се огорчих. Затова и досега не ходя там.
Моля колеги, кажете ми, съществува ли тази причина заради която е нежелателно да се ходи на халетата извън един кръг хора или просто колегата е бил ... леко превъзбуден, пък аз му се вързах.

Заповядай в неделя след 13;00 има хора ти сам ще прецениш дали ще идваш отново.Относно стрелбата във вятър всеки сам си преценя каква корекция да дава ако искаш само 10 дупчи ги с един пирон предварително :winner::winner::winner: поне аз така бих направил. Всяка пушка и дадена тежина съчма на различните разстояния дава различни отклонения. Повече стреляне по добра корекция във вятъра - медалите не се раздават те се извоюват. Аз не съм стрелец само мятам оловото:rambo:.

Незнам кой ти го е казал това, по-скоро си го разбрал грешно. Ние от Пазарджик по някога идваме и никой не ни е казал такива работи.

И аз съм ходил 2-3 пъти, смятам че колегите от Пловдив са много точни, дажеи от Варна приемат гости :)

Незнам кой ти го е казал това, по-скоро си го разбрал грешно.
Много добре го разбрах даже и съвсем точно го цитирах по-горе. Такава ми е работата вече 22 години - внимавам и запомням какво ми говорят, иначе горя ;) ... Името му не ща да казвам, за да няма интриги, но той сам ще се познае и се надявам да си направи правилните изводи. Още ми горчи от тези думи, заради които заобикалям халетата и за това рекох да ги споделя с вас, белким ми олекне. Благодаря ви за доброто отношение и поканите да се присъединя! На Рождество едва ли ще си оставя гостите вкъщи, но след празниците със сигурност ще се отзова :) Още веднъж - благодаря за приятелското отношение!

Последния път на Белиш в 16 джаула си трябваха едни 15-на сантиметра корекция за да иде проектила където трябва. Всичко се придобива. Не се учи. Много кутии с чашки и различни условия. Ходене по състезания и тренировки сам. В Асеновград на състезанието имаше коридори в които всяка от двете мишени беше с различна по посока корекция. Докато гръмнеш едната и вятъра сменил и посоката и силата.. Това е част от чара на Фийлд Таргета. Слоро четох някъде в нета и много ми хареса обяснението на въпроса "Защо 16 джаула"

The unique combination of 12fpe (16 Joule) rifles and the rules for target distances and killzone sizes mean that a challenging FT course can be set out under any conditions anywhere in the world.

...но ще ми обясните ли колеги, как се успява в условията на променлив по сила и по посока вятър?...
Ами малко поразмишлявай върху математическия модел на упражнението.
Когато имаш променлива величина в едно уравнение, нормално е да имаш много и различни отговори.
Свеждаш решението до такова с една константна стойност и хооп = един отговор.
С думи прости, чрез наблюдение (може и с помощни средства, може и по природните дадености) намираш при коя сила и посока на вятъра в определен коридор попадението има повторяемост. То може да е изместено доста от това при безветрие, но това не е притеснително. И след това изчакваш изстрела, докато усетиш същите условия.
Може да се окаже, че когато вятъра е най-силен в определен момент, той не мени посоката си и макар и отклонението на листа да е драстично, попаденията или групата да са приятни за окото.

С думи прости, чрез наблюдение (може и с помощни средства, може и по природните дадености) намираш при коя сила и посока на вятъра в определен коридор попадението има повторяемост.
Съгласен съм с логиката/методиката ти, с подобни размисли се мъчех сам да разреша задачата. Понеже сме инженери и имаме подобен подход при решаването на проблема и описанието на модела :) Опря ми се обаче частта с наблюдението и ориентацията относно характеристиките на вятъра - тук инженерството с нищо не ми помага, явно и природата ме е ощетила откъм наблюдателност... На халетата между масите и мястото на мишените има само проскубана ниска тревица, а дръвчета с клонки и листа има най-рано на 75-тия метър и доста вляво от главното направление на стрелбата. Веднъж си занесох 4 шиша арматурно желязо, забодох ги през 10м. по продължението на въображаемия коридор на стрелбата и им завързах дълги панделки от 1 инч магнетофонна лента. Нищо особено не постигнах обаче, освен да забележа, че на всеки 10м. и през 20 сек. вятърът мени и сила и посока... Чат-пат ставаха групи, но с различни центрове и това ме обезсърчи. След няколко дена и железата ги нямаше на поляната, та до тук бях с помощните ориентири.
Та да попитам: ти какви ориентири вземаш на това конкретно място и как се справяш с тази честа промяна на скорост и посока на вятъра? Аз като отбележа напр. 2-3 групи и започвам да уцелвам все някоя от тях, но не ме кефи неопределеността... Или много искам, а малко мога? ;)

Не сме провеждали досега бенч състезание на халетата, но за догодина, Живот и Здраве, може да се помисли.
То това му е чара на местото. На лесно всеки го може.
И целта на упражнението е да трупаш опит, да пробваш различни варианти и да откриеш най-задоволяващия те.
Аз се съсредоточавам само в един ориентир и пробвам как отколонява при различни стойности. Като намериш приблизително повтарящ се модел(точен никога няма да бъде) започваш да влизаш в ритъм.

Back
Нагоре