ИЖ 53М - пружинен пистолет - тунинг

Дискусия в 'Пружинна Пневматика' започната от pavloff, 22 Октомври 2008.

 1. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  187
  Колеги, нека съживим и тази тема. Пистолетите ИЖ-40 се произвеждат от 1985 до 1990. От 1990 до днес се произвеждат ИЖ-53/ИЖ-53М. Техен конструктор е Валентин Чебуков - конструктор с 30 годишен стаж в заводите „Иж Мех”. Ижевските заводи и по- рано са пускали СПП /специални пружинни пистолети/ от 1945 до 1947 година, които са били клон на немските EmGE Zenit ,
  [​IMG]
  а по-късно ИЖ-ПП и ИЖ-4, на които не можах да намеря снимка. Някои данни за ИЖ 40 ход на буталота 40 мм, обем на цилиндъра 19.6 куб.см и диаметър на цилиндъра 25 мм. Усилието на спусъка е от 600-900гр. Кинематиката на лостовете и механизмите са така конструирани, че не може да се произведе изстрел по време на взвода на бойната пружина. Разликите с ИЖ 53М са почти нулеви що се отнася до компресора. Буталата са еднакви, но утяжителите и пружините са различни. Регулирането на мекия спусък го има само в ИЖ 53М.
  [​IMG]

  Основните проблеми на база опита на братушките може да се разделят на две основни групи:

  -естествено стареене на материалите-сляга пружината, съхнат маншетите и се разпадат, смазките се сгъстяват и др.

  - неправилна експлоатация включително и неграмотен тунинг.

  Що се отнася до тунинга, той се състои в следното:

  -подравняване на дъното на компресора

  -нов маншет

  -нова пружина

  -втулка на въздушния отвор

  или това, което съм изложил по-горе.
  [​IMG]

  И колкото абсурдно да звучи, с ИЖ 40 са извършени няколко въоръжени обира след появата му на пазара, тъй като същия прилича много на боен пистолет. За жалост не пазя материалите от руската преса.
  Ваш ред е братя!
   
 2. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  187
  Ето какво направих тези дни. Реших да направя приклад на моя ИЖ 53. Свалих приклада от ИЖ 61 и го пригодих към новото оръжие. Получи се нещо между пушка и пистолет (пушлет) или между пистолет и пушка (пистушка). За целта отрязах парче от шпилка с резба М10. Огънах я с опити да ми пасне удобно. Купих 4 гайки М10. Купих и един тройник от РР Ф20 за водопроводни тръби. Намерих и парче термошлаух за да скрия шпилката. Имах изработени от стругар два метални затилника /тапи/ на цилиндъра, които преди години щях да ползвам за здраво дъно при по-мощна пружина. Отрязах перпендикулярната част на тройника и се получи една прилична дистанционна втулка, която почти не се вижда от приклада на 61 и я боядисах черна. След като сглобих всичко се оказа, че прикладът може да се регулира във всички посоки. От снимките е видно, че ложето на пистолета и приклада не лежат в една равнина, а в равнина, която ми е най-удобна. Не очаквах, че ще се получи такова удобство при прикладването. Някъде бях чел, че „..стреля цевта, но улучва приклада...”.ВЯРНО Е. Оръжието тежи 1900 г. Свалянето на приклада и връщане в първоначалния му вид (на 53 и на 61) е около 40 сек. Изстрелях двадесетина чашки на 10 метра и не повярвах, че това са мои резултати. Именувах оръжието ИЖ (53-61) ДЖЕНДЪР, защото отпред е пистолет а отзад пушка.
   

  Прикачени Файлове:

  llcoolj and andro ruskov like this.
 3. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  187
  Ето един тунинг на ИЖ 40 и резултатите от него. Представен е в два варианта: С газова пружина и със скъсена от МР 512. Някои основни моменти от тунинга. Дъното е залято с този „течен метал”. След като се втвърди, се шлайфа с този дорник със шкурка. Маншета се армира с тел от кламери и се залива със силикон. Направил съм спусъкът регулируем, като заварих малка планка с болтче. Между планката и спусъка има запоена с калай част от пружинка на химикалка. Така се появява и мекия спусък по подобие на ИЖ 53. Предвид фактът, че всички втулки на въздушния отвор на Ижетата са еднаквиe (а те са прекалено големи за малки мощности) се прави или месингова втулка с размери (вж Тунинга на ИЖ 53) или това, което направих от силиконов шлаух от апарат за кръвно. Така отворът става по-малък и леко се завишава мощността. Снимките със шлайфания цилиндър са с месингова втулка. Резултатите с втулката и шлауха са еднакви. Важно е да се знае, че ГП за ИЖ 60, 61, 53, и 40 са еднакви. Мишената е на 9 м. Друго за сега не се сещам.
   

  Прикачени Файлове:

  cilindura, llcoolj, pavloff and 3 others like this.
 4. PUNISHERvw

  PUNISHERvw Редовен Потребител

  Публикации:
  352
  от:
  София
  Довре се е получил тиюунинга на пистолета.Преди се бяхме чули ако можеш да ми направиш тунинг и на моя ИЖ40.Тогава не беше в София и каза,че като се прибереш ще се видим.Ще можеш ли сега да го направиш?
   
 5. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  187
  Пиши ми на лични какво точно искаш и какви части имаш. Ще измислим нещо. Тел. 0888001807.
   
  Коварен харесва това.
 6. PUNISHERvw

  PUNISHERvw Редовен Потребител

  Публикации:
  352
  от:
  София

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена