ИЖ 53М - пружинен пистолет - тунинг

Дискусия в 'Пружинна Пневматика' започната от pavloff, 22 Октомври 2008.

 1. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  99
  Колеги, нека съживим и тази тема. Пистолетите ИЖ-40 се произвеждат от 1985 до 1990. От 1990 до днес се произвеждат ИЖ-53/ИЖ-53М. Техен конструктор е Валентин Чебуков - конструктор с 30 годишен стаж в заводите „Иж Мех”. Ижевските заводи и по- рано са пускали СПП /специални пружинни пистолети/ от 1945 до 1947 година, които са били клон на немските EmGE Zenit ,
  [​IMG]
  а по-късно ИЖ-ПП и ИЖ-4, на които не можах да намеря снимка. Някои данни за ИЖ 40 ход на буталота 40 мм, обем на цилиндъра 19.6 куб.см и диаметър на цилиндъра 25 мм. Усилието на спусъка е от 600-900гр. Кинематиката на лостовете и механизмите са така конструирани, че не може да се произведе изстрел по време на взвода на бойната пружина. Разликите с ИЖ 53М са почти нулеви що се отнася до компресора. Буталата са еднакви, но утяжителите и пружините са различни. Регулирането на мекия спусък го има само в ИЖ 53М.
  [​IMG]

  Основните проблеми на база опита на братушките може да се разделят на две основни групи:

  -естествено стареене на материалите-сляга пружината, съхнат маншетите и се разпадат, смазките се сгъстяват и др.

  - неправилна експлоатация включително и неграмотен тунинг.

  Що се отнася до тунинга, той се състои в следното:

  -подравняване на дъното на компресора

  -нов маншет

  -нова пружина

  -втулка на въздушния отвор

  или това, което съм изложил по-горе.
  [​IMG]

  И колкото абсурдно да звучи, с ИЖ 40 са извършени няколко въоръжени обира след появата му на пазара, тъй като същия прилича много на боен пистолет. За жалост не пазя материалите от руската преса.
  Ваш ред е братя!
   
 2. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  99
  Ето какво направих тези дни. Реших да направя приклад на моя ИЖ 53. Свалих приклада от ИЖ 61 и го пригодих към новото оръжие. Получи се нещо между пушка и пистолет (пушлет) или между пистолет и пушка (пистушка). За целта отрязах парче от шпилка с резба М10. Огънах я с опити да ми пасне удобно. Купих 4 гайки М10. Купих и един тройник от РР Ф20 за водопроводни тръби. Намерих и парче термошлаух за да скрия шпилката. Имах изработени от стругар два метални затилника /тапи/ на цилиндъра, които преди години щях да ползвам за здраво дъно при по-мощна пружина. Отрязах перпендикулярната част на тройника и се получи една прилична дистанционна втулка, която почти не се вижда от приклада на 61 и я боядисах черна. След като сглобих всичко се оказа, че прикладът може да се регулира във всички посоки. От снимките е видно, че ложето на пистолета и приклада не лежат в една равнина, а в равнина, която ми е най-удобна. Не очаквах, че ще се получи такова удобство при прикладването. Някъде бях чел, че „..стреля цевта, но улучва приклада...”.ВЯРНО Е. Оръжието тежи 1900 г. Свалянето на приклада и връщане в първоначалния му вид (на 53 и на 61) е около 40 сек. Изстрелях двадесетина чашки на 10 метра и не повярвах, че това са мои резултати. Именувах оръжието ИЖ (53-61) ДЖЕНДЪР, защото отпред е пистолет а отзад пушка.
   

  Прикачени Файлове:

  andro ruskov харесва това.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена