Към момента цепя с:
https://honeybros.com/shop/forestry.../axes-mauls/axes/husqvarna-wooden-sledge-axe/
това е само за цепене. Брадвата, която имам е от първо поколение, правена в Швеция от реномиран производител. Посло шведите смениха доставчика, редуцираха разходите, качеството и др. Ако забележиш, задната част е издължена и позволява да “чукаш” с нея. Дръжките са от цикория и са доста здрави. Естествено, когато не уцеля, хвърчат трески от дръжката, но се продават резервни. Само това не ми харесва в тези брадви - няма предпазител на дръжката под острието за такива ситуаци.
Относно дръжките на Хускварна и Гардена от фибростъкло: когато ги пуснаха на пазара, брадвите ми идваха къси и в последствие видях, че на рекламните банери европейците цепят на дънери с височина малко под кръста. После Фискарс пуснаха брадва с удължена дръжка и всички ги последваха. Да се върнем на дръжките: лично на мен компилацията между фибростъклото и евтината стомана ми грознее и простее, а цените са брутални. Спомням си, че преди 5-6 год., доставната цена на най-голямата не надвишаваше 30 евро, а представете си колко е производствената. Плащаш едни пари за нещо кухо...
Фискарс: имам със стъклопластова дръжка с дължина 60-70 см., не помня точно. Острието тежи под 1,4 кг. Не ми харесва, че трябва да засиля добре, за да цепи. Не съм сигурен дали нямаха някаква политика при счупена дръжка.
Щил: старите им брадви за цепене приличаха на заострени чукове. Поръчваха ги от някакъв масов европейски производител на брадви, който е много вероятно да произвежда 60% от “бузестите” брадви.
Като се замисля имам и брадва гардена с къса дръжка от фибростъкло и малка къмпинг брадвичка с дървена дръжка.
Относно цепенето: когато е много чворесто, го режа с резачката.
Снимки ще дам, когато си отида на село.