Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

dberov

Редовен Потребител
Това че във VIP-a предлагат услугата - замерване и издаване на домумен за маломощност (под 24J) със съответния подпис и печат срещу 10лв. не го знаех, но това удостоверение е за пушката а как аз мога да докажа че е моята. Ако ме спрат от КАТ, а върви им обяснявай. Значи ако ми издадат такова удостоверение аз все пак трябва да отида в КОС и да я регистрирам за да имам документ че е моя собственост.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Така както е било и преди да изтече давностния срок - няма нужда да доказваш нищо що се отнася до собственост! Ще имаш един документ издаден на твое име касаещ джаулите, което автоматично не те поставя под действието на разпоредбата за обявяване и оттам няма за какво да се хванат(освен ако не са те хванали в друго нарушение съгласно същия закон и затова те проверяват). Абе хора, само уважавайте се поне малко. Има си написан закон и той е да се спазва и от двете страни. Досега не съм имал проблем с полицаите при всичките ми срещи с тях по полетата, като съм бил и с по 2-3 пушки и СО2 пистолет, като само Суматрата е обявена.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
В случай, че излезе под 24 ДЖ, няма за какво да му досаждаш. Виж в случай, че си над лимита трябва да пробваш докато слезеш под. Никак не мога да разбера манията на всяка цена да се изкара документ от КОС.
 

dberov

Редовен Потребител
Dejmos написа:
dberov написа:
Тази пушка е 100% под 24J измерих и скоростта с хроното и е 120м/с.
Опа, грешката е моя. :-[ Малко по-рано стана дума за Гамо Хънтър 1250. Да се приеме, че отговорът ми е към предния оплакал се.

А удостоверението няма да ти свърши работа като документ за собственост, в случай, че решиш да я продаваш. Би ти спестило главоболия с някой проверяващ и евентуална конфискация с всички последствия (да ти я повредят, загубят или ... "загубят"). Но щом не мислиш да я разнасяш...

ЕДИТ///
Тази пушка изобщо не трябва а я показваш навън! Толкова прилича на стара бойна карабина, че ще ти е трудно дори да убедиш някой полицай, че е въздушна, без доста обяснения и разправии.

Аз обичам всичко да ми е редовно и да спа спокойно. Ще вземе да стане някоя беля и да се оплачат комшиите че то в нашия блок половината са пушкаджии и ако направят някой проверка и ще ми я конфискуват, за това искам да я регистрирам макар че няма 24J. Да имам аз черно на бяло.

Иначе тази пушка е точно копие на бойната Малнихер, няма го само пълнителя за патроните - има пълнител за 25 съчми но той се намира в горната част на цевната кутия. Използвала се е от чешката армия за тренировъчни стрелби и след като привикнат с нея са им давали Малнехерите.....и на фронта :rambo:



http://www.youtube.com/watch?v=5YeCdQ5hom0

Пушката е изключително запазена и напълно изправна а при стрелба никога не пропускам десетката, естествено на малки дистанции, няма нищо общо със съвременните пружинки като далекобойност но за прецизна стрелба с нея е удоволствие да се стреля, тежичка е и спусъка и е твърд но има много стабилни мерни прибори и като се простреля не прощава.

След написването на горепосочения текст реших да направя един клип с 5 бързи изстрела по мишена за да покажа възможностите на пушката и естествено на зад прикладното устройство :) въпреки че вече се свечеряваше....

http://www.youtube.com/watch?v=PmRquNO9 ... e=youtu.be
 

dberov

Редовен Потребител
Колеги, в тоя мрак с една насочена лампа и нестабилно подпряна камера клипа не можа да се получи с добро качество но долу горе ще придобиете представа, металните части се виждат на петна понеже беше смазана и прибрана и сега не я изтрих много добре, на дневна светлина не изглежда така.

п.п. Бях забравил да спра музиката и не знаех че така ще развали звуковия фон за което се извинявам :cheers:

http://www.youtube.com/watch?v=H9ub_Yn2 ... e=youtu.be
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ами в закона си е указан и срока в който трябва да се издават разрешителните както и уведомленията. Отиваш с една такава жалба до началника на РПУ-то, ама първо му я покажи на КОС-джията че отиваш да я заведеш. На следващия приемен ден 100% ще ти е готова или най-много да рече "ама пич извинявай забутала се някъде я напиши нова"(ама да е със старата дата). Почти навсякъде имат само 2-3 приемни дни, но това не означава че само през тези дни работят. Не става въпрос да се караш с тях, а да се изисква да си вършат работата в срок. Почти навсякъде са нови началниците и следят вече изкъсо поне нормативно да са изрядни подчинените им, щото доста е висок процента на падналите им в съда актове, а после тях ги навикват.
 

st_beer

Редовен Потребител
@dberov
Изобщо не и се притеснявай на тази пушка. Отиваш замерват ти я издават ти документ че е под 24 джаула и си го носиш него в себе си. В закона пише че над 24 дж трябва да се уведомяват. Документ за собственост не ти трябва и не е задължително да имаш понеже това е пушка придобита много преди да се появи този закон. Аз преди време си купих фх гладиатор който пристига заводски 10 дж и преди да го развържа си отидох на замерване и ми издадоха този документ който е показан в по долния линк на мой пост. Действай и не му мисли.
http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... 2#msg89332
До ден днешен така и никой не ме проверил дали е уведомената пушката ми в момента. Идвали са полицаи на стрелбището като стрелям и са стреляли с пушката която имам в момента. Дори и модератора не им прави никакво впечатление. Просто идват убеждават се че е въздушна и стреля с чашки. Правят си няколко изстрелчета. Казват че е много хубава и стреля страхотно точно и си отиват. Това ми се е случвало 2 пъти вече с различни полицаи.
Никой не му дреме за нашите въздушни пушки.
 

mitaka

Потребител
Ами в нашия бе Дани ;) защото са го продали. А това е документа за едната от пушките
 

Attachments

  • DSCN9821.JPG
    DSCN9821.JPG
    1.4 MB · Прегледи: 273

FreeMan

Редовен Потребител
Четох по-горе, четох и не се сдържах, та ще го кажа за 10ти път.

Никой няма право да ти отнеме оръжието без да е извършено явно и доказуемо закононарушение или при наличие на прокурорска заповед. Иначе се тълкува за неправомерно и попада под ударите на закона.

Никой не може да те задължи да представяш уведомителен документ или удостоверяващ джаули за ВО под 24J. Ако предприемат каквото и да е действие и дори вербална заплаха - отново попадат под ударите на закона.

Никъде в настоящия закон не е упоменато че трябва да се удостоверяват мощности или каквото и да е.
Орган на реда ако се усъмни във това което казвате или пише по пушката - трябва на място да замери със съответен сертифициран и одобрен от съответния регулаторен орган уред, като времето на това одобрение да не е изтекло.
Ако сте над допустимите джаули може да процедира с констативен протокол и в последствие с призовка за заплащане на глоба.

Отнемането на какъвто и да е предмет без законово основание си е чиста кражба и злоупотреба със служебно положение, което може да му коства дори и уволнение.

Имал съм случай на поискване на фактура за произход, тъй като все още не ми бе излязло уведомлението.
Отговорих им че не съм длъжен да нося фактури със себе си и ако искат да проверят моето уведомление в КОС - да им се обадят. Изсумтяха и си тръгнаха. В закона не пише да си носиш фактурите.
Най-много да бяха ми записали данните и да си тръгнат. Съответно да си направят проверката, да се уверят и да забравят. Ако съм излъгал - глоба.

Бъдете човечни и дружелюбни, но си знайте правата и ги устоявайте.
 

DANNY

Редовен Потребител
mitaka написа:
Ами в нашия бе Дани ;) защото са го продали.

Още на първата страници след като си отвориха тема в нашия форум ги попитах:
http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=3


DANNY написа:
Щом ще отговаря...
Втори въпрос:
Кога започват замерването с хронограф за пушки които са под 16j и издават ли съответно някакъв документ?
Благодаря предварително за отговора!

п.с. Каква ще е или е цената на такова замерване + документ?


Това бе отговора и:
GunsBG написа:
DANNY

Услугата се предлага в магазините ни във София, Пловдив и Бургас, където оръжейник ще измери дулната енергия и ще Ви издаде протокол. В него ще бъдат описани данните на оръжието, данните на собственика и началната скорост.По закон ако е под 24 джаула-не подлежи на уведомление, а ако е над 24 джаула подлежи на уведомление към Служба КОС.

За целта е необходимо да носите въздушното си оръжие и личната си карта.

Цената на услугата е 10 лева, и ще отнеме не повече от 10 минути.

При покупка на въздушно оръжие от нас ще получите протокол заедно с него.

...........................
 

Alucard

Редовен Потребител
ФТКС
Я кажете сега,какво ще рече на 200м от населено място? :)
200м от табелите или? :)
Защото на вилата има 1 голяяяяяма поляна и си стрелям там,до сега не съм имал проблеми,но знаели човек кога ще се появи някой досадник :)
 

cdman

Администратор
ВАЖНО: Закона ЗА ОБВВПИ има няколко редакции през 2012г. Макар че те не касаят пряко ВО - все пак слагам линк към пълният текст с промените: http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135696097

Благодаря на Civilian за напомнянето и линка :cheers:
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Слагам една извадка от закона. Смятам, че ще спести доста въпроси по темата. Разпечатана ако си я имаш в калъфа или куфара, също помага срещу "нахакани" представители на органите на реда. Не претендирам че е пълна, що се отнася до ВО. Ако някой види пропуски, да я допълни.
 

Attachments

  • ZOBVVPI.pdf
    66.4 KB · Прегледи: 294
  • ZOBVVPI.odt
    28.7 KB · Прегледи: 192

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Колеги, днес си играх 10 ЧАСА почти плътно да разчистя темата. Нещата вече са що-годе отработени и повечето от нас са наясно как да процедират. Надявам се че за останалите съм оставил важни и насочващи постове и линкове. :cheers:
 

martins

Потребител
Онзи ден минах през КОС да отпиша една суматра и да регистрирам бенджамина.
За мое най голямо учидване не ми искаха нищо ама наистина нищо..... Написах 2 декларации. Дадох старата бележка за суматрата и си я получих обратно със задраскана суматра и вписан бенджамин на долният ред + един печат ;) Косаджията беше изключтилено културен и възпитан човек. Само малко се поучиди на калибъра но нищо не каза. Толкова .... наистина съм при
 

methaa

Редовен Потребител
Здравейте,

тъй като ми предстои покупка на пушка над 24j искам да ви питам - какъв е реда за уведомяването на оръжието в КОС-
мога ли първо аз да напиша уведомлението или е задължително първо продавача да уведоми КОС за продажбата, т.е. кой от двамата е длъжен да ги уведоми първи, или не е от значение?
Също така искам да знам дали след уведомлението мога да си стрелям с оръжието при условие че все още не ми е издадена бележката от КОС?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Продаващия(или даряващия), демек предишния собственик е длъжен в 7 дневен срок да уведоми промяната а купуващия(или приемащ дарението) в 14 дневен срок да го уведоми, ако придобиването е станало в друга държава от ЕС в 4-месечен срок.
А си пуцаш(ама пак спазвайки закона) още и преди да стане твое, ако можеш да го пробваш. ;), и преди да си го уведомил, че и преди да имаш бележката.
 

FreeMan

Редовен Потребител
tamiestef - не се съобразявай с другата страна - просто си уведоми КОС в срок.
Ако ти дадат входящ номер си го вземи и носи със себе си (КОС не винаги дават входящи номера).
Можеш да си стреляш на воля - само носи документ за придобиване - фактурата или документа за покупко-продажба с дата на него.
Ако дойдат да те проверяваш си казваш че си уведомил КОС и чакаш да ти излезе удостоверението за уведомление. Който иска може да си провери - това не е твой проблем.
Ако мине повече от месец от покупката или придобиването вече може да помрънкат - но е възможно КОС да се забавят и да не е твоя вината.
Не се притеснявай и не се бой - това не е огнестрелно оръжие и не е с разрешителен, но с уведомителен режим. Ако КОС се бавят ти нямаш никаква вина и по никакъв начин не могат да те държат отговорен за това.
Стреляй си на воля.
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре