ВАРМИНТ - класове и правила

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Понеже рових и в сайта,във форума, никъде не открих официално писано по въпроса. Варминта е малко познат в БГ, и а колеги които не са ходили на Ботево, не са имали възможност да се запознаят "на живо" с тази интересна дисциплина.
Слагам един линк до руския сайт за пневматичен варминт, част от фийлд таргет .ру:
http://field-target.ru/Default.aspx?pid=10004&parent=10

Като начало:
Варминта е стрелба с пневматично оръжие на дистанция до от 55 до 100 метра за клас ПЦП и от 35 до 80 метра за клас пружинен. Стреля се по малки мишени /при нас гипсови отливки/ с размер 40 мм. За целта разполагаме с определен брой изстрели и определено време. Победител е този който порази всички мишени, с възможно най-малко изстрели, за възможно по-кратко време.
При братушките класовете са до 16 джаула /Euro/ и над 16 джаула /Open/ и се стреля от 50 до 100 метра /11 мишени/.

Мислех да пиша правила, но искам всички съпричастни, да предложат, и да приемем тук някакви официални правила, които да спазваме.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Благодарско Вальо ! Варминта според мен незаслужено е на задна линия, а е едно чудесно състезание, особено за хора с ънлимитед пушки. За това мисля да скроя един инвентар за варминт, и живот и здраве да направя едно събиране само за тази дисциплина. Сигурен съм че доста хора ще я харесат. Слабия интерес в момента го обяснявам с факта, че малко хора са го упражнявали, пък и така на хартия не изглежда много интересно. Обаче за мен лично си остава по-интересен от бенчреста, с оглед по-ловната му насоченост. :cheers:
 

buff

Потребител
Имам едно питане. На каква височина от земята се поставя гипсовата отливка и как се закрепва? Има ли изискване за дебелината на отливката?
 

братушка

Редовен Потребител
как се закрепва


http://bratushka.snimka.bg/hobby/airgun ... 010.505871
http://bratushka.snimka.bg/hobby/botevcup-2011.598055


Има ли изискване за дебелината на отливката?
Няма. Стига да се чупи при попадение.


ПС: Едно уточнение: Варминт не е стрелба "от .. до .. метра". Това е стрелба на пределни дистанции. Има го и при огнестрелно. Просто за различни класове пушки се определиха във времето някои дистанции. Нищо не пречи с РСР да се стреля от 100 до 150м, например. Стига да има условия и желаещи.ПС2: Практикуваните досега в Ботево класове не са миродавни. Аз определях именно такива класове изхождайки от наличните възможности. Най-вече от гледната точка распределяне на времето и парите за наградите. Не мога да си позволя прекалено много класове и съответно комплекти купи. Гледам да има поне малко с малко възвръщаемост от таксите.
 

братушка

Редовен Потребител
Как правих гисовите мишенки аз:
http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... 209#p23209

Технологията е много проста:
ПВЦ труба Ф50 нарязах на пръстени по 6-7мм (много пръстени), цепнах ги с ножа, отгоре обличам ластиче да не се разтварят сами, нареждам ги на голяма пластмасова плоскост, наливам в тях с лъжица течено забъркан гипс и бодвам отгоре подгънат от едната страна кламер. Чакам да стегнат и са готови.
014385390.jpg


Оги, в Ботево имам всички сгоди за правене на мишенки. Да се постопли малко и заповядай да налепим от тях да има и за теб.
 

buff

Потребител
Благодаря за изчерпателният и бърз отговор. Просто ми беше любопитно има ли значение височината. Дисциплината е много интересна. Аз съм много начинаещ, но тая дисциплина ме грабна най-много. За жалост не е много практикувана така като чета. Знам, че на Огито му е голяма тръпка и съм сигурен, че той ще организира рано или късно състезание само по тая дисциплина.
 

братушка

Редовен Потребител
Височината не е принципна.
Просто когато редиш много мишени една зад друга - по предните закриват тези зад тях. Затова в Ботево сме правили колци с различна височина: най-близките започваха май от 50см и до 180 най-далечните.
Това също така предотвратява случайно събаряне на по-далечните мишенки докато все още целиш по-близките.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Оги, в Ботево имам всички сгоди за правене на мишенки. Да се постопли малко и заповядай да налепим от тях да има и за теб.

Задължително, Миша ! Благодаря за поканата ! :cheers:
 

bateelmo

Потребител
И аз много харесах тази дисциплина от Ботево и ще се радвам да има такива състезания. Много е приятно и разтоварващо . Ще участвам с удоволствие.
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Напълно подкрепям. Аз също го харесвам, дисциплина, която има своето приложение в практиката.
 

FreeMan

Редовен Потребител
Само съм чувал за тази дисциплина - и все хубави неща.
И аз бих се вкл. с радост.
Има ли нужда от помощ?
 

Милко

Редовен Потребител
ФТКС
За жалост установихме че такова състезания май ще стават само лятото понеже гипса поема много лесно влагата и ако не е идеално сух не се чупи а става само дупка в него.Гипсовете останали от копринка за жалост са дръпнали влага.Миналата седмица ги пробвахме и се оказа че са поели влага от стоене в стаята при отворен прозорец.Така че най вероятно ще зазимя инвентара и ще го изкарам на пролет и тогава ще го мислим.:cheers:
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
С фрезер режа кръгчета от гипсокартон и пак става. А тия поелите влага могат да се изсушат в печката..
 

Йосиф

Потребител
Здравейте нов съм в форума но виждам че дисциплината
ВАРМИНТ не се практикува както другите , според мен е много интересна , има ли някой който я практикува :) :)
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
90% от хората стрелящи ФТ биха стреляли Варминт (предполагам само ) ама няма кой да се захване и да организира :) Всичко е въпрос на желание и ентусиазъм .
 

Йосиф

Потребител
Аз лично мисля че тук има много мераклии и ентусиазисти личи си :) Ще взема идея от братушката да отлея някоя друга мишена , още малко като се постопли може да занеса на халето в Пловдив да пуцаме по някоя скулптора :D :D
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Вместо да отливаш няма ли да е по лесно от гипсокартон с дрелката и приставките за дупки за контактите ( само разсъждавам).
 
Нагоре