ВАЖНО!!! Промяна в митническите регулации.

Дискусия в 'Закони и Стандарти' започната от Sen, 9 Януари 2018.

 1. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,510
  от:
  Старата София
  Данните ми са от човек, който отдавна живее в Англия. За съжаление нямам негови координати.
  Не знам повече подробности, но ако е нужно ще се търсят данни и как протича цялата процедура в Англия.
  Няма да се учудя, ако предварително се изисква заплащане с кредитна карта на митни сборове и после куриера да носи пратката.
  Знам само, че в Англия не ходиш да губиш време и нерви в митници и други държавни институции.
   
 2. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,992
  Това влезе в сила още в началото на 2017г. и си е облекчение ако нямаш време да се занимаваш, но не ми харесва това че подписваш един документ с който упълномощаваш пощата да те представлява и не знаеш предварително каква сума ще платиш а разбираш това пред свършен факт. Ако митничаря реши че декларираната обявена стойност е не редовна, може да се стигне до отваряне на пакета, гледат какво има вътре, пишат в търсачката името на стоката и като им излезе в някой сайт ще те таксуват спрямо тази цена. Затова аз предпочитам да си върша работата сам. Винаги мога да дам обяснение на митничаря и да мина метър или да платя значително по малко.
  Давам пример с една поръчка на далекомери когато, внасях такива с единична цена $90.
  Имах поръчка за 6 броя, но купих 10 и понеже нямаше начин тази пратка да я спася от митница я платих с доставка по DHL.
  Точно по това време обаче DHL, затвориха офиса в Добрич и стоките ги съхраняваха във Варна. От там ми се обадиха по телефона че пратката е пристигнала и да си уговорим час и място за среща. Дойде микробуса, взимах документите и отидох в митницата. Гледа ги митничаря и ме пита какво е това Rangefinder и защо цената е само $9 за брой. Тогава ми изплува в главата че има електронни ролетки от този тип на близка до обявената цена и викам, това е електронна ролетка.... И се започна.
  Каква е тази ролетка? Казвам ролетка, само че е електронна, с батерия. Ти от къде я купи, я да я видим тази ролетка.
  Казвам, има ги по всички електронни магазини ако ще е за справка иначе ги купих от Алито.
  Взе да търси митничаря по сайтове и веднага излязоха и далекомери и такива ролетки, ноооо тоя вика, аз от къде да знам каква ролетка си купил, донеси платежното или ще отваряме колета да гледаме вътре. Понеже пазарувах редовно от Алито имах плащания на всякакви стойности. Влязох в електронното банкиране, дръпнах си банково извлечение, гледам си плащанията и си викам на акъла, аз що да не изкарам едно извлечение дето съм купувал преди само един далекомер за $90 и сметките ще излязат. Вадя извлечението и отново съм в митницата. Пак гледа митничаря и пак не иска да е така както е представено. Я вика отиди и вземи пратката от пощата да ги видим тия ролетки, че ако са по $9 ще взема една и за мене.
  Ха сега де ??? стана тя. Обяснявам че ролетките са в DHL Варна и няма как да ги донеса, понеже те ги носят едва след плащането на мито или ДДС. Накрая митничаря миряса и платих ДДС само на $90.
  Подобни случаи съм имал и с пратки получени по пощата. Една от последните ми пратки например беше на стойност $330 за която също минах метър само с 50лв. но няма да пиша как, понеже не смятам че е редно.

  Та, мисълта ми е, че ако оставя DHL или Български пощи да ме представляват, много му дреме на представляващия ме служител как ще оценят и таксуват пратката. Ако митничаря каже донеси пратката, ще я донесе, ще я отворят, ще намерят реалната цена на стоката и ще ме обмитят както сметнат за правилно, а на другия ден ще съм поставен пред свършен факт.
  Затова предпочитам да си върша работата сам, винаги мога на място да реагирам според създалата се ситуация.
   
  Последна промяна: 17 Февруари 2018
  llcoolj and tzocho like this.
 3. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,992
  Днес ходих в пощата и пред мен имаше човек който трябваше да обмитява и чийто разговор с пощенския служител мина през учите ми. След като приключиха оформянето на документите го помолих да сподели за какво иде реч и така научих още един тарикатлък за плащане на мито с драстично занижена стойност.

  Както е известно има сайтове в които при покупка на стоки се трупат точки, други сайтове пускат купони за отстъпки и при предстоящи сделки могат да се ползват като се приспадат от цената която трябва да се плати.
  Тоя пич използва това но подходи по друг начин. Той имаше пратка на стойност $900 и искаше Български пощи да го представляват пред митницата и обясни, че пратката е за $900 но той имал валчер за отстъпка от $750 който търговеца му е издал поради оборота който правил.
  Извади една бележка и я прикрепи към документите за обмитяване и това беше всичко.

  Схемата е следната.
  Преди да направите покупка, отправяте молба към продавача да ви напише и изпрати валчер за отстъпка на стойност каквато прецените и после когато я спрат за обмитяване, просто се прикрепя към документите. Човека каза че схемата работи и повече от година я прилага при всяка пратка. Китайците търговци са гъвкави и да не те изтърват да купиш от друг продавач потеглят на всякакви схеми. При следваща поръчка ще пробвам този метод и ако се получи и при мен, ще споделя отново тук.
   
  llcoolj, tzocho, gary m and 8 others like this.
 4. SGS

  SGS Редовен Потребител

  Публикации:
  254
  от:
  Варна
  Стига да успееш да убедиш митничаря, че всичко е точно така както му го предствяш. Някои от тях са толкова мнителни и необщителни, че е цяло чудо да ги убедиш в каквото и да е. И задължително искат копие от плащането. Т.е. ако си платил реално $900 и си с такава бележка за ваучер за $750, ще трябва да му покажеш извлечение (или копие от PayPal, или картата) за плащане за $150, за да има шанс все пак да го убедиш в схемата. Без документ за плащане директно те връщат.
  Въобще понякога сблъсъка с тях е жива трагедия. Много зависи от това на кого ще попаднеш, дали ще е на кеф и още мн. др. фактори...
  Има такива които директно ти казват, че не са са съгласни с това кеото им предствяш (защото са убедени че не е така), и директно те питат: "Какво смяташ да правиш, ще плащаш ли всички такси, или ще почерпиш?" Т.е. мисли какво да правиш, ще се гърчиш ли с документи и пълно плащане или бързо и лесно - давай някой лев и да ти скагам печата, и ти доволен и аз доволен. Не всички, но и на такива съм попадал.
  Неотдавна пък бях свидетел на следното във варненската митница - от 6 гишета за обслужване на клиенти, само един служител работеше с хората, които бяха извили сериозна опашка, останалите митничари се бяха скупчили пред телевизора и си гледаха футбол без капка притеснение. Как не се сетих да ги снимам :wall: и после в господари на ефира.
   
  SvilenP харесва това.
 5. entpr

  entpr Новодошъл

  Публикации:
  1
  Здравейте,

  Първо, извинявам се, ако това не е правилното място.

  Тази седмица ще пристигне стока от Бразилия по въздушен път за фирмата ми. Проблема е че нямам опит и не мога да открия никакви отзиви за дадена компания в интернет. Та се надявах, ако имате някакъв опит с митнически агенции, да го споделите. Благодаря ви!
   
 6. Sen

  Sen Редовен Потребител

  Публикации:
  797
  от:
  Варна
  Прочети от самото начало на темата какъв опит с митническите агенции сме споделили с колегите от форума. Накратко, вече можеш да бъдеш представляван пред митниците ни от митническа агенция или от Български пощи. От важност е какво точно си поръчал и на каква стойност е обявено - от това зависи и какво мито ще платиш.
   
  danim1972 and Gadnqra like this.
 7. n1k1ru

  n1k1ru Новодошъл

  Публикации:
  2
  И на мен ми предстои да освобождавам стока от Китай. Ще упълномощя DHL да свърши цялата процедура. Лошото е, че стоката струва 410$ и ще ми се завие свят от сумата която ще трябва да платя. Иначе китайчето е обявило стойност от 75.80$ и като Set Top Box, а реално е мини компютър. Замислям се да подправя цената на скрийншота от Алито и на този от банката със посочения на пакета, но ме е страх да не стане по лошо. Някой може ли да даде съвет какво да правя?
   
 8. st_beer

  st_beer Редовен Потребител

  Публикации:
  2,933
  от:
  Ямбол
  Аз бих те посъветвал да не хитруваш. Плати си там нещата както си му е реда и готово. Защо трябва все някаква схема да се мисли как да се мами. Когато поръчваш нещо трябва да си наясно какви са сценариите и какъв ще е резултатът.
   
  kid, Kifa, SvilenP and 5 others like this.
 9. ivodoc

  ivodoc Модератор Модераторски Екип

  Публикации:
  4,989
  от:
  Русе
  Потърси какво казва закона при "опит за митническа измама".
  Китайците пишат по-ниски суми, за да се неглижира евентуално от митниците и да не се проверява.
  Щом обаче вече е влязло в кюпа и е проверено от митница, не те съветвам да правиш опити с фалшифициране на документи, защото ще попаднеш и под "фалшификация на документи" с цел измама.
  Митничарите не са вече компютърно необразованите чичаци, каквито бяха преди 20-30 години.
  Там вече работят млади мъже, много на "ти" с електронната търговия и онлайн пазаруването и подобни хитрости са част от ежедневието им.
  Много често, дори умишлено пропускат по-скъпи пратки, стига да не са много тежки и/или обемисти, но когато са по няколко бройки от вид, вече им светва ламБата, че става дума за търговия и тогава гориш.
   
  kosmev and Kifa like this.
 10. n1k1ru

  n1k1ru Новодошъл

  Публикации:
  2
  Поръчал съм доста неща от Интернет, но това е първото ми взимане/даване със митница и доставка със DHL. За съжаление досега бях пълен невежа по въпроса, защото просто не ми се беше случвало. По трудния начин научих, че със DHL 99.9% ще мина на проверка от митницата. Благодаря за съветите, ще си платя всичко, както се казва като поп. :(
   
  lynx and Пламен ss like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена