ВАЖНО!!! Промяна в митническите регулации.

Sen

Редовен Потребител
Здравейте, колеги.
Отварям темата възможно най-бързо, в момента пиша от мобилния си телефон, докато чакам във варненската митница.
Променили са регулациите за освобождаване на стока, засяга физически лица. Новите са влезли в сила ДНЕС, въпреки че е трябвало да влязат от 1 февруари тази година.
За да освободите стока трябва да имате регистрация в системата на митниците, обвързана с електронен подпис, закупен от вас, въпреки че сте физическо лице, за да можете да се представлявате сами.
Алтернативата е да ви представлява митническа агенция, но се изисква КОСВЕНО представителство, което означава, че митническата агенция носи солидарна отговорност с вас при възникването на каквито и да са събития, свързани със стоката, плюс нотариално заверено пълномощно за тази цел.
Както се досещате, масово агенциите отказват, тъй като отговорността е голяма. Във Варна се оказах буквално първия клиент засегнат от тази нова глупост. Мълвата тръгна след като опитах да си освободя карбонова бутилка от Китай. От няколко агенции служители и собственици даже се събраха при началника и леката патардия започна.
Коментарите бяха, че директно спират да работят с физически лица, и че се надяват отговорните лица да отменят тази процедура скоро, след като осъзнаят създалата се абсурдна ситуация. Тръгнаха обратно към офисите си да дадат инструкции на служителите си да спрат да обслужват физически лица.
Ако ще поръчвате сериозни артикули, доколкото разбрах имате следните опции:
- Обявявате неразумно ниска стойност и си поемате риска;
- Купувате си електронен подпис и се регистрирате в системата на митници, регистрацията отнемала много време, системата не функционира много добре, питах;
- Търсите митническа агенция, която да се съгласи на въпросното косвено представителство. Увериха ме, че няма да се намерят такива, и цитирам, „глупаци”. Върнаха ме досега от четири.
- Поръчвате през фирма или при пристигане на стоката упълномощавате фирма да ви представлява, но това пак е косвено представителство и въпросната фирма носи споделена отговорност с вас.
Успех на всички.
Ще напиша веднага щом науча нещо ново, продължавам да опитвам.
 

lynx

Редовен Потребител
Това ще е поредната глупост, която най-вероятно скоро ще отпадне.
Или ще я променят до приемлив за хората вид.
 

Sen

Редовен Потребител
Всички се надяват на това.
След протестите началника се съгласи да приемат и Пряко представителство, което е по-малко задължаващо. Но само до 1 февруари, след това се минава на косвеното. Дано отпадне наистина.
 

Sen

Редовен Потребител
След точно 5 часа по митници, банки, митнически агенции и нотариуси, успях да си освободя бутилката.
Имайте предвид, че до 31 януари включително за митническата агенция ще ви е нужно и заверено от нотариус пълномощно, упълномощаващо агенцията да ви представлява пряко пред бългаските митници.
Около 6 лева такса при нотариус. Формуляр трябва да ви предостави агенцията.
От 1 февруари влиза в сила написаното в първия ми пост.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
DHL, UPS и някои други куриери, които имат отделно митническо представителство отдавна работят по тази "схема".
Нотариално заверени пълномощни съм им направил, но останалите документи си остават пак същите, каквито си ги искат на Митница. Спестяваш само разкарването и чакането, срещу съответната така за услугата.
 

Sen

Редовен Потребител
Така е, Пеко, но досега физическо лице можеше свободно да иде в митницата с набора документи попълнени от митническа агенция и флашка, която съдържа текстови файл с декларацията.
Днес директно ме върнаха и ми казаха, че искат агенцията да ме представлява косвено и това да е посочено в документацията. Също поискаха да "излъчи" информацията към тяхната система с електронен подпис. Всички агенции отказаха категорично на мен и на клиентите след мен да ни представляват косвено.
След разправията, началника се нави да приема и пряко представителство, с изричната уговорка, че е до края на месеца.
Това може да не се отразява силно върху юридическите лица, но на физическите като мен ще им е бая трудно, ако просъществуват в този си вид промените.

Може и агенциите да се нагодят - в едната ми казаха, че собственика изрично им забранил да се съгласяват косвено да представляват когото и да било. След 1 февруари щели да регистрират нова фирма (кой я знае ква ще е), която да прави това.
В друга агенция взеха да ми обясняват, че съм можел да използвам за кой знае какви цели стоката, можели и военни да бъдат и те щели да носят отговорност.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Първи ще изреват Пощите.... Ще се задръстят от пратки, народа ще почне да ги отказва(не си струва разправията за дребни пратки) и да си взима обратно парите от ибея примерно.
То и досега си беше тълкование на този, който попълва документите като какво да запише стоката и на митничаря, дали ще му се понрави този код. Сега ще почнат по-стриктно да ги попълват.
Като имаш иори и ел. подпис и ти се занимава, ще си направиш и регистрация и ще се представляваш сам.
Но и на туй ще му излезе алтернатива. Тази година ще се появят и у нас поне 5-6 китайски междинни склада на алито и други трейдъри, с обмитена стока за ЕС. Просто ще поръчваш стока от EU stock.
 

lynx

Редовен Потребител
Ние, българите, на всичко сме намирали решение.
Всяко чудо за 3 дни.
След време ще си спомняме с насмешка за кьорфишека на митниците и създалата се паника по случая.
Ще се вдигне малко джабала и нещата ще се нагласят.
Не се панирайте, всичко ще се оправи.
 

dberov

Редовен Потребител
Аз вече вкарах 2 пратки, едната на стойност $250 с тегло 1.9кг а другата струваше $560 с тегло 1.2кг.
Викам така и така ще се обмитява, поне да дойдат бързо и ги заръчах с DHL.
Първата пратка на четвъртия ден ми я доставиха до вратата, без да платя и стотинка мито или ДДС >> http://www.cn.dhl.com/en/express/tracking.html?AWB=3046168016&brand=DHL
С втората пратка, абсолютно същата схема.
Тайната каква е :D.
Искате от продавача да приложи фактура за написаната обявена стойност в найлонов плик залепен от външната страна на пакета. Има ли към пратката прикрепена фактура с ниска декларирана стойност с DHL минава без обмитяване а през български пощи не. ;)
 

Sen

Редовен Потребител
Митак, каква беше обявената стойност на двете пратки, ако е удобно да споделиш?
 

Dominus

Редовен Потребител
Минал си между капките.
Освен ниска стойност е добре да помолите изпращача в графата
delivery term да напише код CPT и името на вашият град, което означава, че транспорта е платен до вашият град, тъй като стойноста на транспорта също подлежи на ДДС.
 

dberov

Редовен Потребител
Помолих продавача да напише обявена стойност от $9 с free shipping, като фактурата бе на същата стойност.
Така не е нужно да го моля да пише и CPT код.
 
  • Харесвам
Reactions: Sen

Dominus

Редовен Потребител
Берка, предполагам, че просто при вас контрола е още на юнашко доверие. В Русе никой не вярва на безплатни доставки, подаръци и всякакви подобни съчинения. На една пратка с TNT където беше безплатна доставката ми бяха начислили ДДС на транспорт 80лв. щото по някаква тяхна тарифна ставка сметнали че транспорта ми е минимум 400лв. Вдигнах едни панаири и им писах ще се оплаквам в Австралийското подразделение. Явно не им допадна подобна идея щото ми подпалиха телефона и се размина с разпечатка на скрййн шот, но съм ходил по мъките и горното го написах като вярна рецепта.
Пак ти казвам. Минал си между капките, а ти си действай както сметнеш за добре. В едни момент, като те издранчът с някоя сума ще се върнеш да търсиш този пост.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Няма такова нещо като "безплатна доставка" за моитниците. Или изпращача я е платил или Получателя. Искат си колко е заплатил Изпращача, дори и да пише във фактурата че е безплатен за клиента. На мен за пратка(оптика) обявена на 30 долара и доставена със DHL ми искаха стойност на транспорта, иначе митницата начислява по тяхна тарифа колко ще ти струва съответната пратка - излизаше от Китай някъде си 187 долара доставката по DHL.
Изпращача ми прати копие на неговата разписка, вярно с йероглифи, но се виждаха цифрите 28 долара и нещо( естествено, неупоменати в цената с "безплатна" доставка). И обложиха и тези 28 долара с ДДС. Ако не ми оправяха от DHL пратката документално, сигурен съм че митничаря щеше да се заяде - ква е таз оптика, дето струва няма и 2 долара...
Та наистина всичко все още е субективен фактор - дали митническия служител ще му се занимава с теб.
Когато е през куриерска фирма, ситото е с по-големи дупки, но веднъж "светне" ли ти йорито при тях, после няма лабаво.
 

dberov

Редовен Потребител
То е ясно, че съм минал между капките. Аз рядко имам внос с реално обявена цена но пък съм обмитявал чрез DHL няколко пъти а през Българки пощи бая пъти. Ей това че шипинга се смятал не го знаех, но ето това е хубавото на подобни теми че думата дума отваря и се научават полезни неща.
Вече ще го имам в предвид корабоплаването.
 
Последна промяна:

Sen

Редовен Потребител
Помолих продавача да напише обявена стойност от $9 с free shipping, като фактурата бе на същата стойност.
Така не е нужно да го моля да пише и CPT код.

Митак, къртиш, братле :D Кефиш ме, ще ти звънна :D 9 американски лева за актуална стойност 250 или 560?!!! :D :D
Ти си моят герой! :D
 

SvilenP

Редовен Потребител
Личен опит:
1. Стока поръчана от eBay: US $124.13 + US $65.50 shipping, 31.01.2018, USA, 1.816 lbs, PayPal

2. На 13.02.18 пощенски служител ми донесе лист сгънат на две с достатъчно много скоби захванат :wall: За късмет не го разкъсах на парчета, както си правя обикновено и вътре имаше етикета от пратката. Листът в средната си част представлява "Декларация" с която упълномощаваш Пощата да те представлява пред Митница (ако искаш). А отдолу има необходимите документи, които трябва да имаш за пред Митница.

Когато отидох в пощенския клон с попълнената декларация ми дадоха плик да я сложа и попълня адреса на гърба на листът-декларация плюс моя, като подател и заплатих 1,30 лв., касов бон за "вътр.писм.пратки". Документите посочени в края на листът-декларация са, ако сам се представляваш, т.е не ми бяха необходими. На етикета на стоката имаше изписано с химикал ДДС: 39,31 лв.

3. На 16.02.18, т.е днес ми се обадиха от пощенския клон, там ми дадоха стоката, "Уведомление за вземане под отчет" от Митница с описани ДДС: 39,31 лв., чукнаха ми касов бон за 18,00 лв. "митнически услуги" и ... това е!

Тоест -> две ходения до пощенския клон + 58,61 лв.

Поздрави.
 
Последна промяна:
  • Харесвам
Reactions: Sen

Sen

Редовен Потребител
Значи са намерили начин пощите да те представляват пред митниците. Дано навсякъде е така.
 

lynx

Редовен Потребител
Това от години се обсъждаше и се обмисляха различните варианти, явно вече работи.
В други държави отдавна са открили топлата вода.
Примерно в Англия като си поръчал стока от Китай, направо куриера ти носи доставката до вратата+квитанция за дължимите митническите сборове.
Няма 2 ходения до пощата, пълномощни и простотии.
 
  • Харесвам
Reactions: Sen

gary m

Редовен Потребител
Thanks for that post Lynx. Not so long ago a colleague from the forum had a problem, asked if I had a UK address. Can you help etc? I tried to explain that you just pay the courier. We here have so much catching up. Including me and my written Bulgarian.: rolleyes:
 
Нагоре