Имам една голяма торба с кестени, а нямам хубава рецепта. Гугъл дава разни, ама вероятно с копи/пейст някой дето разбира от кестени по-малко от мене ги е писал. Явно има пинизи, които не знам. Някои стават много добре, ама явно мястото в огъня, времето прекарано там и температурата са от значение. Останах с впечатление, че стават най-добре когато се пекат не върху или помежду жарта, а на почистеното от жар и пепел дъно на горивната камера, върху горещите огнеупорни тухли, като огънят е избутан да гори по краищата. Казват, че трябва да се продупчат. Да, ама като го продупчиш не гръмва и после няма белене. Когато се пукне от само себе си е друга бира и вкусът е различен. Пекох на фурна - продупчени. Вкусни са но нямат обелване. Довечера ще сложа пак във фурната, ама няма да дупча, пък да видим. Вероятно ще падне стрелба и трябва да измисля някакъв решетест капак за тавата. Мога да опитам и да сваря няколко. На времето продаваха по улиците. Печаха ги като кебапчетата на дървени въглища, ама бях малък и по-интересно ми беше яденето, от това да погледна как ги приготвят. Има какво още да уча, ама те ще свършат до тогава.
Дано има някой запознат с техника и технология на печене на кестени от първа ръка, че да даде смислени насоки в начинанието.
Каквото Гугъл знае, знам го и аз.