Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Наистина екзотика.
Знам, че се продават, но никога не съм опитвал.
Проявих интерес когато ги мернах в някакъв магазин във Варна, но бяха замразени, а нямах условия да се занимавам с тях и така се разминах.
Произходът им беше от кланица някъде в Добричко.
Чувал съм, че има костица в задния край, която се отстранявала трудно.
 

lynx

Редовен Потребител
Като са добре сварени, костицата в комплект с хрущялчето се вадят за секунда.
Явно някой гладен не ги е изчакал да се сварят и е дърпал костиците на сурово :)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Имам една голяма торба с кестени, а нямам хубава рецепта. Гугъл дава разни, ама вероятно с копи/пейст някой дето разбира от кестени по-малко от мене ги е писал. Явно има пинизи, които не знам. Някои стават много добре, ама явно мястото в огъня, времето прекарано там и температурата са от значение. Останах с впечатление, че стават най-добре когато се пекат не върху или помежду жарта, а на почистеното от жар и пепел дъно на горивната камера, върху горещите огнеупорни тухли, като огънят е избутан да гори по краищата. Казват, че трябва да се продупчат. Да, ама като го продупчиш не гръмва и после няма белене. Когато се пукне от само себе си е друга бира и вкусът е различен. Пекох на фурна - продупчени. Вкусни са но нямат обелване. Довечера ще сложа пак във фурната, ама няма да дупча, пък да видим. Вероятно ще падне стрелба и трябва да измисля някакъв решетест капак за тавата. Мога да опитам и да сваря няколко. На времето продаваха по улиците. Печаха ги като кебапчетата на дървени въглища, ама бях малък и по-интересно ми беше яденето, от това да погледна как ги приготвят. Има какво още да уча, ама те ще свършат до тогава.
Дано има някой запознат с техника и технология на печене на кестени от първа ръка, че да даде смислени насоки в начинанието.
Каквото Гугъл знае, знам го и аз.
 

joro_ihr

Редовен Потребител
Аз като ги пека, не ги дупча и проблеми с подскачането нямам.Забелязъл съм единствено, че се белят лесно докато са топли. Истинат ли макар и напукани е тегаво, затова по-често гиваря.
 

didarai

Редовен Потребител
Не съм пекъл до сега . Винаги ги варя . Беля си ги с ножче . :)
Мисля да прoбвам във фурната , нo не бих рискувал на жар . Сигурно са по-вкусни , но нема начин да нема и прегорели и сурови , а и си е тегаво край огъня .
 
Последна промяна:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Сега прочетох, че уличните продавачи пекат на дървени въглища, в две решетъчни тави една до друга с общ размер, колкото цялата скара.
Така се получава и опушване и от едната тава продава готовите изпечени, които стоят на слаб огън, колкото да ги поддържа горещи, а в другата се пече следващата партида.
 

petkof

Редовен Потребител
Натюрморт!:) Двумесечна Сира с едномесечен суджук от три меса;свинско, телешко и овче.Липсва магарешкото,но скоро магаре не съм срещал.:D:D:D
 

Attachments

  • IMG_20161220_222010.jpg
    IMG_20161220_222010.jpg
    211 KB · Прегледи: 58
  • IMG_20161220_221906.jpg
    IMG_20161220_221906.jpg
    185.1 KB · Прегледи: 52
  • IMG_20161220_221822.jpg
    IMG_20161220_221822.jpg
    186.8 KB · Прегледи: 52
  • IMG_20161220_221611.jpg
    IMG_20161220_221611.jpg
    151.8 KB · Прегледи: 54
  • IMG_20161220_221544.jpg
    IMG_20161220_221544.jpg
    193.2 KB · Прегледи: 51

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Не знам чий е, ;) ама вероятно е свински.
За телешки е дребен, пък агнешки по това време откъде?
Донесоха ми го.
 

Attachments

  • IMG_20161219_175403.jpg
    IMG_20161219_175403.jpg
    307.8 KB · Прегледи: 45
  • IMG_20161219_175641.jpg
    IMG_20161219_175641.jpg
    198.3 KB · Прегледи: 45
  • IMG_20161219_175423.jpg
    IMG_20161219_175423.jpg
    122.1 KB · Прегледи: 45
Последна промяна:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Хляб от тесто с бига и висока хидратация, изпечен в йенска тенджера, с домашно много мазно сиренце и шарена сол.
Всъщност на снимките са два хляба, изпечени един след друг.
Сиренето не е мое производство. Купуваме го, но е жестоко.
 

Attachments

  • IMG_20170118_214020.jpg
    IMG_20170118_214020.jpg
    401.1 KB · Прегледи: 38
  • IMG_20170118_214053.jpg
    IMG_20170118_214053.jpg
    378.5 KB · Прегледи: 38
  • IMG_20170119_222424.jpg
    IMG_20170119_222424.jpg
    320.8 KB · Прегледи: 37
  • IMG_20170119_222433.jpg
    IMG_20170119_222433.jpg
    360.6 KB · Прегледи: 37
  • IMG_20170119_222445.jpg
    IMG_20170119_222445.jpg
    309.1 KB · Прегледи: 38
  • IMG_20170119_222518.jpg
    IMG_20170119_222518.jpg
    337.5 KB · Прегледи: 36
  • IMG_20170119_222538.jpg
    IMG_20170119_222538.jpg
    852.4 KB · Прегледи: 37

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
В последно време експериментирам рецепти с тесто с висока хидратация.
Питките от тази вечер, по тази рецепта:
Чист хляб. Вода брашно, мая сол.
Вътрешната структура и текстурата са като на чабата, но се постига с много по-малко усилия и време.
 

Attachments

  • IMG_20170124_220931.jpg
    IMG_20170124_220931.jpg
    370.2 KB · Прегледи: 27
  • IMG_20170124_220941.jpg
    IMG_20170124_220941.jpg
    413.6 KB · Прегледи: 28
  • IMG_20170124_220950.jpg
    IMG_20170124_220950.jpg
    532.7 KB · Прегледи: 27
  • IMG_20170124_221010.jpg
    IMG_20170124_221010.jpg
    438.1 KB · Прегледи: 27

didarai

Редовен Потребител
Пилешки филенца на тиган , гарнирани с доматена салца , тортила чипс и печена царевичка с масло . :)
 

Attachments

  • 11 (2).JPG
    11 (2).JPG
    473.6 KB · Прегледи: 39

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Γαλακτομπούρεκο - Galaktompoureko
 

Attachments

  • IMG_20170301_141329.jpg
    IMG_20170301_141329.jpg
    464 KB · Прегледи: 22
  • IMG_20170301_143531.jpg
    IMG_20170301_143531.jpg
    381.5 KB · Прегледи: 21
  • IMG_20170301_143546.jpg
    IMG_20170301_143546.jpg
    467 KB · Прегледи: 21
  • IMG_20170301_143613.jpg
    IMG_20170301_143613.jpg
    486.7 KB · Прегледи: 21
  • IMG_20170301_143617.jpg
    IMG_20170301_143617.jpg
    439 KB · Прегледи: 21
  • IMG_20170301_180840.jpg
    IMG_20170301_180840.jpg
    443.3 KB · Прегледи: 22
  • IMG_20170301_180916.jpg
    IMG_20170301_180916.jpg
    325.4 KB · Прегледи: 22
  • IMG_20170301_180934.jpg
    IMG_20170301_180934.jpg
    360.3 KB · Прегледи: 22

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Много бързи милинки
1f609.png
;). Бързи са затова, че много бързо се изяждат и са невероятно пухкави и вкусни. Просто не можеш да се спреш. Иначе приготвянето им не е от най-бързите, ама на мен са ми любими и много често ги правя.
1.jpg 1.jpg
 

Attachments

  • 2.jpg
    2.jpg
    333 KB · Прегледи: 13
  • 3.jpg
    3.jpg
    420.2 KB · Прегледи: 12
  • 4.jpg
    4.jpg
    377.1 KB · Прегледи: 12
  • 5.jpg
    5.jpg
    247.7 KB · Прегледи: 13
  • 6.jpg
    6.jpg
    307.9 KB · Прегледи: 13
  • 7.jpg
    7.jpg
    285.5 KB · Прегледи: 13
Нагоре