Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Подкрепям, че със много захар от всичко става ракия.
Ама вечерта като изпиеш 300-500 гр. и на другия ден не ми се мисли главата се отделя от тялото.
Тази ракия може да е направена по специална рецепта и да не боли глава от нея.
Другия вариянт е да се прави от традиционен плод и да се слага орихова есенция да мирише на орех.
Аз примерно като сваря гроздова ракия за да я оцветя слагам от орех това вътрешното което е между ядкит, но от стари орехи не пресни. Цвета става супер и няма вкус на орех, а на грозде. Слагам по една-две шъпи на 80-100 кила ракия за около седмица.
 

lynx

Редовен Потребител
ivodoc,
сега навкарах в гугъл преводача текста от задната страна на етикета на шишето:
Rakia prodhohet nga zierja e arrave, nga nje perpunim i vecante i saj dhe nje distilimi te kujdesshem duke ruajtur te gjitha
vetit e frutit duke i dhene nje shije te mrekullueshme

Излезе това:
Ракия се произвежда чрез варене на ядки от една от своята специална обработка и внимателен дестилация
при запазване на всички настройки за плода даде чудесен вкус.

Явно е някаква технология, която тук не практикуваме.
В официалния им сайт има 100 вида алкохоли, които произвеждат.
Обаче ореховата ракия не са я изложили за продан.
Само във фейсбука им са я сложили
http://www.facebook.com/luaniwinesp...491452074363/1001297253227108/?type=3&theater
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Колко струва това "чудо", че започва да ми намирисва на парфюмирана ракия някаква, с добавка на настойка ...пак някаква.
Един килограм орехови ядки е с цена около 10 лв. С колко ядки и колко ракия може да сварят?!
 

lynx

Редовен Потребител
Не знам как вървят ореховите ядки там :)
Малко е по-скъпа е спрямо другите им ракии.
Наши пари, 10 лева - 0.5л. за ореховата.
А другите им по-хубави гроздови са 9-10 лева за 0.750л.
 

petkof

Редовен Потребител
От вече седмица съм на печен чернокоп през ден, но не се сетих да ви снимам една доза.Рибния пазар във Варна е "залят" от това време с пресен чернокоп на цени от 4-6 лева за кило.Тази година и дребният е вече мазен и много вкусен.Евгени, виждам на ел.скара си го пекъл, но явно скарата се оказва слаба или прекалено силна за тази нежна риба, или е била много охладена при поставянето и на скарата.Личи си по дълбоките ивици изгоряло от нагревните пръти.Тази риба я пека само да жар или дървени въглища,като при вторият вариант,задължително загрявам скарата/металната решетка/ доста, след което намалям огъня и чак тогава поставям рибата отгоре.Гарнирам я с охладен, но още не избистрен Варненски мискет :D/франките май божоле му викат/!Порцията изглежда перфектно!Поздравления!:cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Е тя при мен не може да пристигне чак толкова прясна Петко . :)
Пекох я на силна (тва винаги е за предпочитане пред слабата ) , нерегулируема скара . Тва има в апартамента . :pardon:
Отделно , беше "обработена " преди това , ама не от мен . Беше по-водна от колкото трябва и затова стоя и по-дълго на скарата . Иначе щеше да стане на варена , очернена каша . Така си стана много добра . Разбира се, всичко що живее във вода е най-вкусно максимално прясно . :cheers:
 

petkof

Редовен Потребител
Прав си Евгени,че не си на морето и това е от голямо значение в случая.Аз съм се разглезил от доставки на прясна риба още рано сутрин след излизането на лодките от морето и сега правя сравнения!:rolleyes: Тази риба е мазна и няма големи промени във вкусовите характеристики след замразяване,по мои наблюдения.Карагьоза също е като пресен след размразяване и печене!:cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Да ! Наистина има малки изключения при рибите , които ако пресни са замразени шоково и не са стояли с години , при приготвяне са почти неразличими . Само дето рядко се случват тези условия . В повечето случаи на размразяване , особено изкормени риби си стават една кашеста маса или безвкусна гъба . На мен ми я донесоха вчера вечерта . Престоя ден в хладилника и тази вечер на скарата , но влязох и от врата я намятах . Преди това си бе покиснала във водица . :mad: :wall:
 

didarai

Редовен Потребител
Слага се в гевгир, не в тава.
Бе то аз знам как да я направя , ама ... така ми я сервираха :) . По "стара традиция " ... хахаха . Осолена , после изкисната .... "по всички бабини правила " .
Иначе съм писал напред . За мен суха риба(и пиле) няма . Трябва да си голям "майстор" за да изсушиш риба . Напротив . При рибата обиновено прекалената влага е проблем за вкуса при приготвяне . Затова аз винаги я осолявам на око "колкото трябва" и след като си пусне водата , я изцеждам и тогава пържа/пека/панирам (ако е на фурна , плакия и т.н. , няма значение влагата ) .
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Пробвах един трик, който хем размразява бързо рибата, хем не остава водниста.
В един хартиен плик смесвам две шепи ориз и три шепи едра сол. Заравям рибата и след около 20 минути е готова.
Тази смес, може да се използва и после за печене, като се разстели на дъното на тавичка и отгоре се затрупва с още сол.
По този начин съм правил японска скумрия и действа безотказно.
 

hlapeto

Потребител
....които ако пресни са замразени шоково...В повечето случаи на размразяване ...стават една кашеста маса или безвкусна гъба....

Тайната е в синьото.
Червеното се получава при "нормално" , бавно замразяване.

Не се сдържах , професионално изкривяване.

Най-просто казано "разкашкването" се обяснява с факта , че водата в клетките на продукта замръзва , после набъбва като лед и разкъсва тъканта.
За да се избегне това е измислено шоковото замразяване , благодарение на което вадя по някой лев от време на време.
 

оги-пз

Редовен Потребител
Малко замезване и празнуване на Велика събота, в къщи обичаме този празник и си го почитаме наравно с Нова Година.
Наздраве.:cheers:
 

Attachments

  • 20161210_195835.jpg
    20161210_195835.jpg
    285.2 KB · Прегледи: 45
  • 20161210_195825.jpg
    20161210_195825.jpg
    269.5 KB · Прегледи: 43

petkof

Редовен Потребител
Торта за "стрелци";;)
 

Attachments

  • IMG_20161126_164329.jpg
    IMG_20161126_164329.jpg
    137.1 KB · Прегледи: 46
  • IMG_20161126_164317.jpg
    IMG_20161126_164317.jpg
    170.7 KB · Прегледи: 46
  • IMG_20161126_164259.jpg
    IMG_20161126_164259.jpg
    96.5 KB · Прегледи: 47
  • image-0-02-05-4993d6e9facf541aec7a8c92d766b3a2b67250991a87c6c575a9b79390f82411-V.jpg
    image-0-02-05-4993d6e9facf541aec7a8c92d766b3a2b67250991a87c6c575a9b79390f82411-V.jpg
    237.5 KB · Прегледи: 45
  • image-0-02-05-10a04f5aece16e0838112db62a9433d772fb810f7dc61068d0078b625ab1b1b4-V.jpg
    image-0-02-05-10a04f5aece16e0838112db62a9433d772fb810f7dc61068d0078b625ab1b1b4-V.jpg
    253.9 KB · Прегледи: 46
Нагоре