Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Мнооого ги обичам.
Рибки, рачки, АхтАподец, казваше един приятел.
Лека му пръст, че го споменавам.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Оха обожавам ги Оги. А ей го и моето мезе. 24ч в марината по моя рецепта и после на скаратаIMG-1470509679486-V.jpg
 

оги-пз

Редовен Потребител
Аз пък много тача калмарите..
Тея раци са готини.
Днес хванахме доста, апвате пийване и остана цяла тенджера. Нямам какво да ги правя. Ще ги хвърлям на другия ден не ми харесват.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Е да знаехме да сберем софрата. Другия път. Къде ги ловихте на тополница ли
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Най-вкусния ванилов крем, който някога съм ял и постоянно го правя.
Тук е в комбинация с ягодов сироп и орехов крокан*.

*Крокант - /croquantе - от френски, а там буквичката "т" в случая не се произнася.
 

Attachments

  • IMG_20160807_152345.jpg
    IMG_20160807_152345.jpg
    353.9 KB · Прегледи: 45
  • IMG_20160807_152338.jpg
    IMG_20160807_152338.jpg
    249.4 KB · Прегледи: 37
  • IMG_20160807_152325.jpg
    IMG_20160807_152325.jpg
    245.6 KB · Прегледи: 38
  • IMG_20160807_145031.jpg
    IMG_20160807_145031.jpg
    202.5 KB · Прегледи: 42
  • IMG_20160807_145046.jpg
    IMG_20160807_145046.jpg
    307.3 KB · Прегледи: 39

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Ами имам два начина.
Разликата е в основният крем.
В първия случай използвам класическата рецепта за универсалния домашен крем ванилия: 1 литър прясно мляко, 7 супени лъжици захар, 7 супени лъжици брашно, 3-4 яйца, 2 прахчета ванилия и 50 грама краве масло.
Приготвяне: В тенджера сложете 7-те лъжици захар и добавете 800 мл. от млякото. Сложете го на котлона да заври. В това време в купа разбийте останалите 200 мл. мляко яйцата и брашното до гладкост с миксер. Щом млякото е завряло дръпнете го от огъня и на тънка струя, при непрекъснато бъркане добавете яйчената смес към врящото мляко. Отново върнете на котлона и бъркайте непрекъснато до появата на мехури. Те са показател, че крема е готов. Добавете ванилията и 50 грама краве масло докато е още горещ и бъркайте до пълното му усвояване.
Във втория случай на помощ идва доктор Йоткер с оригиналния пудинг ванилия.
Какво е допълнението?
Пакетче желатин.
200мл сладкарска сметана
30 гр нишесте
3 жълтъка
150 гр захар.
Каква е процедурата:
500 мл прясно мляко. От него се отделят 100 мл студено, а останалото се кипва, ех не да кипи. Аз винаги меря температурата с термометър и на 96 градуса спирам. В студеното мляко се разтваря едно пакетче пудинг ванилия с варене на др Йоткер. То е 40 гр и към него се добава една с.лъжица (30гр) нишесте. В 50мл хладка вода се накисва едно пакетче (10гр) желатин. Три жълтъка със 150 гр захар се разбиват в купа и се добавя разтвореният в млякото пудинг и нишесте. След като размесите добре с миксер, на тънка струйка към тази смес се добавя горещото мляко при непрекъснато разбъркване. Получената смес сложете на котлона и при непрекъснато бъркане със шпатула (аз го правя със силиконова) варете докато усетите, че се сгъстява - става внезапно. Както си бъркате и всичко е ОК и... изведнъж става гъсто. Махнете веднага от котлона, като не спирате да бърката в продължение на 2-3 минути. После добавете предварително накиснатият желатин ( и той е желирал) и бъркайте енергично, докато се получи гладка хомогенна смес без бучки. В друга купа разбийте 200 мл сладкарска сметана на сняг. За целта при покупка на сметаната обърнете внимание да е за разбиване, т.е. да пише whipping cream или for whipping. И сметаната и купата, в която ще разбивате трябва да са много добре охладени, иначе може изобщо да не ви се получи. След като крема е охладен до стайна температура, разбъркайте го отново енергично, понеже от желатина, той ще е желирал и добавете към него разбитата сметана и с миксера разбийте до гладък крем. От желатина, кремът е с леко провлачваща консистенция, което особено ми допада.
 

didarai

Редовен Потребител
Хъммммм ! Втората процедура нещо прекалено усложнена ми се струва . На практика , правиш два готови крема , след което ги смесваш . Това ми е странно. Иначе аз обичам всичко ванилово . Другият път може да пробваш и малко магия ;) . Сложи и смела щипка сол , независимо кой вариянт правиш .
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Сложи и смела щипка сол
Аз винаги слагам на всичко сладко що правя.
На практика , правиш два готови крема , след което ги смесваш .
Не знам дали съм правилно разбран.
Допълнителното е желатинът и сметаната.
Нали не мислиш, че смесвам двата крема от написаното?
Уточнил съм, че едното е основен крем, към който се добавя желатин и сметана.
Просто два варианта на основния крем, който ще се ползва.
По-лесният вариант е с готовата смес на доктора.
 
Последна промяна:

didarai

Редовен Потребител
Имах предвид , че след като е стегнал желатина (1 готов крем) , го смесваш с разбитата сметана (2 готов крем) . Обикновено се смесва всичко и накрая се слага желатина . Оставя се да стегне и готово . Или желатина се смесва със сметана и веднага (преди да е стегнал ) с останалото и тогава се оставя да стегне . Или както е стегнал първият крем , отгоре му (разделени) се слага сметана . За първи път чувам тази технология , след стягане на желатина , да се бърка отново , защото .... неговата цел по-принцип си е да стяга . Сметаната пък да е пухкава . Желатин+сметана=парфе (стегнато с балончета въздух) . Да се разбива след стягане .... ???
Но аз не съм сладкар , а там технологията за всяко нещо си е специфична .
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
защото .... неговата цел по-принцип си е да стяга
В този случай, целта е именно желатинът да не стегне и да направи крема като парфе. Макар и разбит променя чувствително текстурата.
Именно това е целта. Кремът лееко се провлачва, а не става като "пача".
Аз дори не му давам да стегне, защото постоянно разбърквам сместа и след добавяне на разбитата сметана, пак на пук на класическата технология, да се размесва с бъркалка, бавно на ръка, в една посока, с изгребване от доло нагоре, се разбива на висока скорост с миксер. Този крем не е желирал, а можеш да си го мажеш на филийка. Ползвам го за торти, еклери и за всичко в което може да се сложи крем. Търпи всякакви модификации с разни добавки , настърган шоколад, крокан, кокос, плодови сладка ...
 

оги-пз

Редовен Потребител
Е да знаехме да сберем софрата. Другия път. Къде ги ловихте на тополница ли
Ловихме ги на балкански рекички над Батак.
Направих показно на децата как да ловят и наловиха доста, докато се забавляваха.
 

didarai

Редовен Потребител
Време нямаше , а хладилникът пълен със зеленчуци .За тва реших набързо да се отърва от всичко . Съкратих процедурите до максимум , премахвайки пърженето (и подготовката) от предното производство на имамбаялдъта :
http://forum.airguns.bg/index.php?threads/Хапване-пийване-кой-какво-обича-и-как-го-прави.299/page-66
и опростявайки тиквичките . Всичко във фурната , със сол и мазнина да се пече , докато режа и задушавам зеленчуците , после и каймата. Малко кашкавал и доматен сос , за спойка при тиквичките (ако им бях сложил , чесън и босилек ,щяха да се получат чудесни - италияно ) и плънката за патладжаните и запичане . После вадя тиквичките и заливам баялдъта с домати и чесън , запичам и готово . За час и 10 мин , две гозби .
Не станаха за 6 разбира се нещата , но за 4,75 да . Имайки предвид , съкратеното време , като краен резулта съм доволен . За всекидневна употреба е идеално.
 

Attachments

  • DSC09573.JPG
    DSC09573.JPG
    387.3 KB · Прегледи: 37
  • DSC09574.JPG
    DSC09574.JPG
    374.2 KB · Прегледи: 37
  • DSC09575.JPG
    DSC09575.JPG
    692 KB · Прегледи: 38
  • DSC09576.JPG
    DSC09576.JPG
    664.9 KB · Прегледи: 39
  • DSC09578.JPG
    DSC09578.JPG
    749 KB · Прегледи: 38
Последна промяна:

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
Рецепта за мезе на мастика от наши ФТ стрелци. Рецепта Ицо - Облака, планировка Радослав Кюрчев -Рашко. Копи-пейст на разговор между двамата чревугодници. :)

Кажи рецептата щот аз ги запарвам на ивици за две минути и след това пане... мозък.
Взимаш си туби ама пресни не замразени. Киснеш 1- 2 часа в мляко.После пресовам 5- 6 скилиди чесън. Малко пресесен розмарин. Копър. Може и малко лимонов сок. Зехтин и малко бяло винце. Мариноваш и в хладилника за поне 5 6 часа. Като преди да ги мариноваш леко с ножа ги правиш на ивици ама без да ги прерязваш. Не че е фатално ама. И посли или на тиганче или на скара за по няколко минути от всяка страна. После нарязваш на ивици и поливаш с лимонче.

Планировка, царевично, галета, обикновенно брашно 25-25-50℅.
Сода за хляб ч.л. газирана вода и 2-3 яйца + ч.л. червен пипер + сол на вкус...бръкаш запарените калмари и топиш у два пръста олио. Трябва да стане гъста смес...да остава на калмари.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Сладкиш с праскови.
Пандишпанов блат, карамел, праскови и сироп.
 

Attachments

  • IMG_20160813_173120.jpg
    IMG_20160813_173120.jpg
    480.6 KB · Прегледи: 13
  • IMG_20160814_190321.jpg
    IMG_20160814_190321.jpg
    629.5 KB · Прегледи: 13
  • IMG_20160814_190309.jpg
    IMG_20160814_190309.jpg
    301 KB · Прегледи: 13
  • IMG_20160813_173114.jpg
    IMG_20160813_173114.jpg
    204.4 KB · Прегледи: 13
  • IMG_20160813_164043.jpg
    IMG_20160813_164043.jpg
    194.3 KB · Прегледи: 13
  • IMG_20160813_163554.jpg
    IMG_20160813_163554.jpg
    244.2 KB · Прегледи: 14
  • IMG_20160813_163543.jpg
    IMG_20160813_163543.jpg
    269 KB · Прегледи: 14
  • IMG_20160813_160155.jpg
    IMG_20160813_160155.jpg
    292.9 KB · Прегледи: 14

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Скромна, бърза пицичка за обяд.
 

Attachments

  • DSCF4046.JPG
    DSCF4046.JPG
    340.9 KB · Прегледи: 33
  • DSCF4039.JPG
    DSCF4039.JPG
    265.7 KB · Прегледи: 31
  • DSCF4045.JPG
    DSCF4045.JPG
    456 KB · Прегледи: 32

didarai

Редовен Потребител
Ако не ви се занимава да цапате с брашно , просто направете сандвичи като пица . Т.е. по същият начин само че вместо блат тесто , с филия хляб . Бързо и лесно стават на парти грила . Ако пък и преди да ги намажете , ги запечете от двете страни , става нещо уникално . Дори само с доматен сос (кетчуп) и хубав кашкавал , нямат спирка ! ;)
 
Нагоре