Ами имам два начина.
Разликата е в основният крем.
В първия случай използвам класическата рецепта за универсалния домашен крем ванилия: 1 литър прясно мляко, 7 супени лъжици захар, 7 супени лъжици брашно, 3-4 яйца, 2 прахчета ванилия и 50 грама краве масло.
Приготвяне: В тенджера сложете 7-те лъжици захар и добавете 800 мл. от млякото. Сложете го на котлона да заври. В това време в купа разбийте останалите 200 мл. мляко яйцата и брашното до гладкост с миксер. Щом млякото е завряло дръпнете го от огъня и на тънка струя, при непрекъснато бъркане добавете яйчената смес към врящото мляко. Отново върнете на котлона и бъркайте непрекъснато до появата на мехури. Те са показател, че крема е готов. Добавете ванилията и 50 грама краве масло докато е още горещ и бъркайте до пълното му усвояване.
Във втория случай на помощ идва доктор Йоткер с оригиналния пудинг ванилия.
Какво е допълнението?
Пакетче желатин.
200мл сладкарска сметана
30 гр нишесте
3 жълтъка
150 гр захар.
Каква е процедурата:
500 мл прясно мляко. От него се отделят 100 мл студено, а останалото се кипва, ех не да кипи. Аз винаги меря температурата с термометър и на 96 градуса спирам. В студеното мляко се разтваря едно пакетче пудинг ванилия с варене на др Йоткер. То е 40 гр и към него се добава една с.лъжица (30гр) нишесте. В 50мл хладка вода се накисва едно пакетче (10гр) желатин. Три жълтъка със 150 гр захар се разбиват в купа и се добавя разтвореният в млякото пудинг и нишесте. След като размесите добре с миксер, на тънка струйка към тази смес се добавя горещото мляко при непрекъснато разбъркване. Получената смес сложете на котлона и при непрекъснато бъркане със шпатула (аз го правя със силиконова) варете докато усетите, че се сгъстява - става внезапно. Както си бъркате и всичко е ОК и... изведнъж става гъсто. Махнете веднага от котлона, като не спирате да бърката в продължение на 2-3 минути. После добавете предварително накиснатият желатин ( и той е желирал) и бъркайте енергично, докато се получи гладка хомогенна смес без бучки. В друга купа разбийте 200 мл сладкарска сметана на сняг. За целта при покупка на сметаната обърнете внимание да е за разбиване, т.е. да пише whipping cream или for whipping. И сметаната и купата, в която ще разбивате трябва да са много добре охладени, иначе може изобщо да не ви се получи. След като крема е охладен до стайна температура, разбъркайте го отново енергично, понеже от желатина, той ще е желирал и добавете към него разбитата сметана и с миксера разбийте до гладък крем. От желатина, кремът е с леко провлачваща консистенция, което особено ми допада.