Пружинките на GАМО - Hunter -1250, Hunter - 440, CFX и др.

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
teror1sta написа:
И сега на кратко да обобщя въпросите:

1. Начална скорост от 220 м/с в кой диапазон се класира: слаба, Средно силна , или сравнително висока сила ???
2. Заслужава ли си парите като цяло? (Струва 420 лв.)
3. Някой ако има такава да сподели лично мнение ! :)
4. Има ли по-добър модел за тези пари ? И какво бихте ми препоръчали :)

1. 220 м/с не може да се каже дали е добра. За пружинна пушка в 5,5 е добра. Наблюденията ми са че точно в тези скорости пружинните пушки стрелят най-точно. Ако ще взимаш пружинка в 5,5 скоростта е екстра.

2. Според мен не си заслужава парите защото за тези пари ще си вземеш втора ръка ПЦП. Както каза един колега най-лошото ПЦП е по-добро от най-добрата пружинка. Това е така ако се говори за калибър 5,5 защото в 4,5 калибър има пружинки дето слагат в джоба си доста ниско бюджетни ПЦП-та.

3. Едно приятелче има Соком Тактикъл - малко по-нагоре пише за нея. За първа стрелба ме изненада много много приятно, но не мога да кажа нищо за здравина и надежност, както и за постоянност на попаденията.

4. Ако не държиш на пружинка - да. Взимаш 2-ра ръка АТ-44 и си в играта. Ако искаш пружинка - за тези пари може да си намериш БАМ-40 5,5 пак втора ръка защото нови няма, или ако стреляш само по гамовски мишени ФТ взимаш втора ръка Air Arms TX200 или Pro Sport. Тук вече 3 пъти изпуснах страхотни оферти и пушките заминаха в хора дето не се състезават и още ме е яд :wall:

Общо взето първо трябва да решиш кое те влече повече - далечна стрелба, стрелба по вредители /което е и забранено от закона, прецизна стрелба по хартиени мишени или Фийлд Таргет стрелба по падащи мишени. Ако искаш по-унивресална пушка за малко пари - пак те съветвам за ПЦП Хатсан. Още един плюс за него е че търпи и евтини оптики, а на пружинна пушка може да сложиш само скъпа оптика, която да устиска на отката.. Успех !
 
A

Anonymous

Гост
barbaron, имах предвид, че Socom 1250 е с 180 км/ч отгоре над IGT-то.

Иначе пушката ще се ползва от дъжд на вятър и не искам да купя някои ценен екземпляр и после CaMyPau да ме псува ;)

Принципно стрелям по гризачи (веднъж на 2 години ...) и от време на време по капачки ей така да си чеша крастата. Искам 5.5 и да е сравнително мощна, защото така и така давам парите поне да е нещо по - добро (силно). Точността не ми е приоритет (все пак видяхте с какво съм стрелял до сега :D ) макар че тези IGT уж са по-точни от пружинните. С позлатените чашки IGT-то стига 275 м/с , което вече според мен си е сравнително добра скорост за 5.5 .
Мисълта ми е, кое е по добре да се вземе. IGT или по стар модел с пружина - Socom 1250 примерно , защото е по-силна.

Загледах и Хатсан 6.35 , понеже съм виждал на живо каква й е силата и ме впечатли доста. Но съм доста резервиран от към качеството им. Ако ще е някаква където се амортизира бързо по-добре да си взема пак някоя китайка.

Благодаря Ви за отговорите! Ще разгледам из форума за сбирки в Габрово и дали има стрелбище , току виж съм се запалил да стрелям по-редовно. Докато разглеждах форума забелязах един познат Хондаджия , нищо чудно да намеря още познати дето не съм предполагал :cheers:

П.П. Ами аз съм израснал в Троян (имаме къща там) ... така че май ще се стане филм ;) Жалко, че в Габрово няма никой, защото аз мерак имам ама като съм сам ... ми се убива кефа.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Тъкмо в друга една тема писах че от Габровци никой не е останал, пък ето че се пръкна нов :):) Колега, добре дошъл първо във форума и щом си тук, надявам се след като направиш правилния избор, да се "зарибиш" още и да станеш един от нас. В момента дискутираме в една друга тема че би било добре да възстановим традицията на Узана да има национална среща и си говорехме как няма нито един габровец, който може да помогне... Доколкото за избора ти на пушка - в повечето случаи никой не е останал почти с първата си пушка ;) Гледам че никой не пише за или против, но ПЦП-то ще ти даде хем точна стрелба, хем доста по-висока мощност. Вярно че за тия пари няма да е ново, но ще е много повече от която и пружинка да си вземеш, за нуждите за които пишеш. Като се постопли малко времето и в Троян и в Търново се събираме да стреляме, така че ще си добре дошъл.. Пък ако караш мотора, може и да се засечем по мотосъборите някъде тази година, че напоследък ги поразредих, заради пушката.. :cheers:
 

andro

Потребител
Защо го натискате за това пцп.Хич не му трябва.Послушай ме ,вземи си нещо турско или китайско до макс.200лв.Избор голям.С хартисалите пари си купи и оптика да е кефа пълен.
 

Иван Димов

Потребител
andro написа:
Защо го натискате за това пцп.Хич не му трябва.

Той, апетита идвал с яденето.Защо да минава през куп пружинки и пак да стигне до ПЦП.
Еми,каква ще е тая турска или испанска пружинка дето ще се мери,примерно на 50м.с ПЦП Хатсан.Удоволствието от стрелбата е свързано с уцелването на целта.В противен случай,разочарованието идва бързо.
Еднозарядния Хатсан,който продава колегата от Монтана с една помпа,може и втора употреба,е добра комбинация за малко пари.На ПЦП-то може да си правиш скоростта от 150 до300+ м/с,както ти е кеф.
Точност, перфектна.Сила ,достатъчна.Оптика ,евтина.Откат ,никакъв.
Аз, бих избрал това. ;)
 

cb250

Новодошъл
Човека така и така се е насочил към испанското, защо да не се загледа и в някоя Комета. Според мен Кометата е най-добрия компромис между пари, сила, точност и качество.

П.П.
Чета форума отдавна, но не пиша. Обадих се, защото се намесиха и колеги мотористи :) Вероятно се познаваме :)
П.П. 2
От Севлиево съм
 

staif

Редовен Потребител
Ако наново бих избирал пружинка пак щеше да е гамо хънтър1250, естествено не от магазина-там са неоправдано скъпи.Мощна пушка и издражлива естествено като се пипне тук там както всяка друга ;)С група от 2 или 3 см на 45м и то със сръбските фт.. за мен си е достатъчно точна въпреки отката, стига да се прикладва подходящо
 

TeXHo

Потребител
Аз съм имал пружинки и Гамо и Хасан и ПЦП. Колегите са прави, че с ПЦП стрелбата е по-лесна. Но разходите са по-големи. Бутилка + пълнене или помпа + сериозна подръжка. Ако стреляш рядко, добре настроена пружинка е правилния избор.
Сега по въпроса за Гамо - един от най-отвратителните спусъци които може да има. Хем тежък, хем непредсказуем. Голям плюс е теглото и баланса на пружинките им с чупеща цев. Газовата пружина е най-хубавото нещо, което може да направиш за една пружинка. Дали ще е IGT или правена, не вярвам да има голяма разлика. Другия голям проблем на Гамо са цените. Неоправдано високи. За тези цени, които споменаваш, Комета ще сложи всяко Гамо в джоба си. Там също може да се сложи ГП, ама е разправия.

Мен ако питаш - Хатсан Страйкър 1000. Захващането на приклада (което е слабост на Хатсан) при този модел е "взето назаем" от Гамо. Предлага се с пластмасов или дървен приклад. Поне моята не ми е дала никакъв проблем и е впечатляващо точна. Цената...можеш да си купиш 3 за парите, които си писал. На мен пушката + ГП + оптика ми дойде малко над 300лв. Имам 2 отлични ПЦП-та, но с тази пружинка не се разделям.
 
A

Anonymous

Гост
Някой може ли да ми каже реално колко издържа Газовата Пружина ???
 

barbaron

Редовен Потребител
коко написа:
teror1sta написа:
Някой може ли да ми каже реално колко издържа Газовата Пружина ???
Ако е фабрична като тези http://guns.wmhost.biz/index.php?categoryID=11 изкарват около 7000 изстрела

7000 от личен опит ли или някъде си го прочел???

Аз видях 5000 гаранция и 15 000 живот.Ако някой има личен опит, нека да сподели и кое е скапало ГП след въпросните ХХХ изстрела живот...
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
barbaron написа:
.....и кое е скапало ГП след въпросните ХХХ изстрела живот...
Точно колко ще изкара една ГП никой не може да каже , а кое я скапва?
Ами това същото, което скапва газовия амортисьор, който стои на задната врата на колата ти.
В повечето случаи, след определено време или брой цикли, започва да изпуска уплътнението на щока.
 

barbaron

Редовен Потребител
ivodoc написа:
barbaron написа:
.....и кое е скапало ГП след въпросните ХХХ изстрела живот...
Точно колко ще изкара една ГП никой не може да каже , а кое я скапва?
Ами това същото, което скапва газовия амортисьор, който стои на задната врата на колата ти.
В повечето случаи, след определено време или брой цикли, започва да изпуска уплътнението на щока.

...неправилна формолировка от моя страна...

щеше ми се да чуя мнение за "дуракоустойчивост" ама искаше ми се и да го обвържа с брой изстрели...

....не знам дали сега ми се получи....
 
A

Anonymous

Гост
barbaron, ако отговора на въпроса реално е "ами след определено време просто спира да работи" е доста оптимистично и ще е супер ако е така ^-^

Днеска Gamo Whesper IGT 5.5 спечели с убедителна преднина пред Хатсан-а и вече е у нас. То накрая от това, което изчетох и видях нямаше и място за сравнение. Така да кажем: при положение, че всеки си продава Хатсана говори достатъчно за качеството му (поне за мен).
Отказах се от ПЦП-то , защото не ми се иска да взимам пушка 2-ра ръка (нямам пари за нова). След това изисква доста поддръжка и допълнителна екипировка .

Пушката я подкарах още от кашона както се казва. Ако се надере маншета ... ще го сменя и тогава ще пиля фаски. Аз все пак ще я разглобя, защото ме човърка да видя какво има вътре ... :D Направих 20-30 изстрела от доста малка дистанция и като се взима точната мушка (понеже беше тъмно) (нямам оптика още) изстрелите бяха чашка в чашка(без упора, от положение прав). Тествах и 3 модела чашки: Гамо ПРО Магнум, Диабло Монстър и PBA на Гамо (позлатените). Теста за сила беше по шперплат 1 см и след 35см още един такъв. Обикновено минаваше през двата..... и нямаше как да направя реална преценка. Затова взех една ламарина 1мм (доста твърда) и повторих теста. Най-малко поражение направи Магнума, след това Диаблото направи значително по-голямо поражение. PBA обаче ме учуди и то доста. Поражението с него беше по-голямо от Монстъра въпреки близо 3 пъти по-лекото си тегло :wall: Значи наистина скоростта им е доста по-голяма ....
Относно отката: сравнително малък, рязък и кратък.
Шума: бях на закрито (в стая :rambo: ;) ) и ми се стори, че доста трещи ама може да е от шрапнелите , където хвърчаха на всякъде :)
А и видях че имам модели на Гамо , където цевта се хваща с нит ... тука проблема вече е решен и си е болтче.

Сега остава тези дни да я прострелям и да попуцам по капачки :yahoo: Ако се изнамери някой от Габрово да ми прави компания (да постреляме) (пък и може да пийнем нещо :D ) ще е супер.

Поздрави и много благодаря за съветите!
 

didarai

Редовен Потребител
Честита придобивка.Не би трябвало да съжеляваш за избора си особено на хасански фон .2 шперплата е доста добре.Те са здрави копелета,та със сигурност скоростта в момента никак не е малка(може и заради дизела......както и трещенето,дано бързо и безпроблемно го издухаш).Тези "златни" не ги знам с кво тегло са(3 пъти? ???),но е нормално като са по-леки,да са и по-бързи и да пробиват повече,но...............отблизо.Надалеч няма да е така,а и се съмнявам и като точност да биват особено.И като казахме близо..........спри да стреляш така,щото стават много опасни рикошети :exclaim: :exclaim: :exclaim:.
 
A

Anonymous

Гост
barbaron написа:
коко написа:
teror1sta написа:
Някой може ли да ми каже реално колко издържа Газовата Пружина ???
Ако е фабрична като тези http://guns.wmhost.biz/index.php?categoryID=11 изкарват около 7000 изстрела

7000 от личен опит ли или някъде си го прочел???

Аз видях 5000 гаранция и 15 000 живот.Ако някой има личен опит, нека да сподели и кое е скапало ГП след въпросните ХХХ изстрела живот...
Това го прочетох от руските сайтове. След около 7000 изстрела пружината отслабва, тъй като има утечки на газ и към 15000 вече започва да плюе проектилите. Цената на тези пружини в Русия е около 60 лв. (23 р.=1 лв.). „НВС комерс“ може да ги внесе. Защо не го прави - не знам. Такава пружина оскъпява всеки изстрел с около 0.9 стотинки. Заслужава си!
 
A

Anonymous

Гост
teror1sta, Честито и от мен! Добър избор! Аз бих разглобил винтара незабавно. Имам усещането, че тези „ядрени“ резултати, които си постигнал, са в резултат на дизел ефект. Дизел ефектът е убиец на газовата пружина. Дизелът по своята същност е експлозия, която превръща този ефект в инплозия за пружината. Лично мнение. Успех!
 
A

Anonymous

Гост
След малко стрелба явно смазката от цилиндъра се издуха и вече минава само през първия шперплат и се забива във втория (не минава през него).
Разглобих пушкалото, обаче нямаше кой да ми помогне да я събера и заради това не съм махал пружината и буталото. Видимо нямаше никакви не взети фаски. Всичко изглежда добре.... ще видим по нататък. Съвет: стегнете си болтовете, защото тея от завода явно ги мързи и всичко се развива с поглед.
Движещите части ги смазах с течна грес, принтирах си мишенки и остава само да ми останат няколко часа свободно време да се покефя.

didarai, днеска мернах PBA чашките колко тежат(защото по опаковката никъде не пише теглото им): близко съм бил до 3-те пъти ... 0.6 грама (монстъра са 1.6).
 
A

Anonymous

Гост
Днеска ходих да попуцам. Отначало работата беше трагедия :D Ама след 20-30 чашки взех да целя по малко. Обаче възникна един въпрос в мен: аз ли съм кривоглед ?

Първо да кажа(да се оправдая), че още нямам оптика и стрелям с механичните прибори. Като за начало викам да я прострелям на 10-тина метра да видя дали има нужда от корекция. Резултата беше този:


Видимо стреля малко в дясно. Обаче работата е че когато не стрелям по мишена , а директно по дървото си целя там където трябва. Реших да пробвам на по голяма дистанция и ако наистина стреляше в дясно щеше да си личи доста. Обаче на дистанция от 30 метра резултата беше този (5 изстрела , тоя дето се е отцепил аз мръднах):


Преминах на дистанция около 50 метра защото не ми се вярваше, че целя на 30 метра (със старото пушкало с оптиката не можех да съм толкова точен ;) ) И резултата беше този:


Тука бях още повече изненадан, че съм бил близко до целта, защото ми беше трудно да видя габърчето (добре че е лъскаво и отразява светлината) пък какво да говорим да го оцеля.

Та някой може ли да ми каже къде бъркам с тая мишена, че не целя центъра ами бие в дясно иначе пък уж е добре :sos: ? А, забравих да напиша, че стрелям с чашки Гамо Магнум .
 
Нагоре