Пружинките на GАМО - Hunter -1250, Hunter - 440, CFX и др.

andro

Потребител
Терориста ,няма как с една кутия изстреляни чашки да станеш като Вилхем Тел.Тук има хора които стрелят от 10 и повече години и пак се връщат разочаровани от стрелбата си през деня.Не чакай някой да ти посочва грешките или накъде да си регулираш мерника .Научи се да правиш тия неща сам или забрави за големите амбиции. :cheers:Смени чашките ...
 
A

Anonymous

Гост
Май не схванахте за какво пиша .... нито имам амбиции , нито съм се разочаровал. Даже се изненадах доста приятно от резултата :)

Въпроса ми беше как така на 10 метра бие леко в дясно , а на 30-50 метра стреля перфектно. (малките отклонения се дължат изцяло на мен, защото ми е трудно да видя по какво стрелям да не говорим да взимам перфектната мушка)
 

didarai

Редовен Потребител
Добре е като за "новобранец" и на механични.Колегите обаче знаят ,че с повече тренировки и обръщане на внимание на правилната поза и стрелба(не само чиста пукотевица по кутийки и квото стане),както и с използването на по-качествени чашки(нататък и някаква оптика) пушката може много повече.За това са и техните препоръки.Това,че те радват резултатите е добре,но хубаво е да прочетеш цитираната тема както и тук за особеностите в стрелбата с пружинна пушка.
 

mitaka101

Потребител
Да споделя един интересен случай:
Миналата седмица ми дадоха едно Gamo Whisper за ГП.
1386967_101025214910_whisperX.jpg

Много хубава пушка, лека, удобен приклад, заглушител /действа/, пластнаса върху цевта да успокоява вибрациите /не знам дали действа, ама е красиво/ и т.н.
Направих я и собственика дойде да си я вземе. Обаче при пробата при получаването се случи следния гаф: счупи се зъба на заключващия щифт, който държи цевта. Не можах да повярвам на очите си - беше пластмасов (?!?!????????).
Става въпрос за този детайл:
026392617.jpg

Този на снимката е от Хацан и е стоманен. Ще обясня после защо не съм снимал оригиналния. Та като се счупи изглеждаше така:
026392616.jpg

Тъпите испанци /китайци/, не стига че са го направили пластмасов, ами има и централен отвор през него - около 4,5мм за допълнителна "якост". И тази пластмаса понася удари в стомана при всяко отключване/заключване на цевта. А за мой "късмет" се счупи докато пушката беше под моя опека. Наложи се да решавам проблема за моя сметка.
Първоначално реших да разглобя цевта и да направя детайла изцяло наново от стомана.
Да, ама не. Мъдрите испанци/китайци са залепили /по традиция/ болта на цевната кутия със синьото лепило. В този случай не са щадили лепилото. Счупих си една "Г"-образна еврейска звезда в стремежа да го развия. Неуспешно. Мислех да нагрея резбата за да прегори лепилото, но цевта е облечена в пластмаса, която не харесва огъня. Тогава сложих "камък" еврейска звезда на тресчотка от Гедоре и си рекох, че все пак ще го развия. Камъка придоби следния вид:
026392618.jpg

Винта не се разви.
Стана ми ясно, че ще трябва да решавам проблема без да свалям въпросния щифт. Мислих, мъдрих и стигнах до това решение:
026392615.jpg

това стоманено щифтче го набих в отвора на пластмасовия детайл, коригирах колко да стърчи напред, залепих го /течна заварка/ и ... работата стана.
Само една седмица нерви и всичко е наред :)
Дано не се налага на някой колега да минава по този път, но ако му се наложи - да види едно от възможните решения.
 

lynx

Редовен Потребител
Леле, тия жълтурковците са за отстрел!
Не се научиха че когато правят пушки, думата "пластмаса" трябва да я забравят завинаги :wall: :mad:
Ако подобен проблем се случи на някой не толкова опитен, пушката на практика и за боклука.
Или ще трябва да се носи по стругари и ще тлбва сериозна борба за да се вкара в пътя.
Аман от еднодневки! :wall:
 
A

Anonymous

Гост
В голямо колебание съм след публикацията на снимките на Gamo Whisper по горе дали да купя този модел или Gamo CFR 5.5 мм наследника на ЦФХ-а?
Бях се спрял на Gamo Whisper ИГТ заради газовата пружина и заглушителя ... Като точност предолагам ЦФР ще е малко по-добре от ИГТ, но ИГТ пък има ГП ... Отделно някой замервал ли е скоростите и на 2 те пушки ?
 

mitaka101

Потребител
Цилиндъра и буталото им са едни и същи. Тоест разлики в скоростта не очаквай. Спусъка също е един и същ.
При всички положения 4,5 е по-добрия калибър по мое мнение.
 

cilindura

Редовен Потребител
Колега spower, mitaka101 е абсолютно прав и двете пушки са с еднаква начална скорост. И двете пушки имат своите предимства - фиксирана цев, газова пружина. По мое мнение ако избереш независимо коя от двете рано или късно ще береш ядове. Качеството на Гамо в сравнине с това, което беше преди 10 - 15 години е много лошо. Аз лично не бих избрал нито една от двете пушки по простата причина, че са технически недоизкусурени. Избирайки тази с фиксираната цев ще имаш проблеми с клапата (цилиндърчето, което затваря патронника). А предимството на тази с газовата пружина е само пружината. Същата може да бъде изработена от колегата mitaka101 и то далеч по - добре от Гамовската, тоест тя ще може да се зарежда след спадането на налягането й след определен брой изстрели, докато оригиналната Гамовска е капсулована и не подлежи на корекция нейното налягане. Заключението, което бих направил, разбира се неангажирайки с моето мнение никого е търси качествена, на добра цена пушка, сложи й газова пружина и стрелай на воля. Качествени пушки, разбира се доближавайки се до нивото на Гамо и надминавайки го след тунинг на пазара има. Като пример бих посочил, че двете пушки, на които си хвърлил око са абсолютно идентични като начална скорост, а от там и енергия на Хатсан 1000 страйкер. Скоро имах възможността да напасвам маншет на Страйкер 1000, на която беше монтирана газова пружина и останах с много добри впечатления от нейните характеристики. Не на последно място е важна и разликата в цената на моделите. :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Поглендах страйкъра по прочетох за него и май като гледам ще е Гамо Уйшпър ИГТ 4,5мм лека пушка с 310м/с начална скорост, да се надяваме и безшумна или поне по тиха, ако се счупи лостчето за фиксиране както по-горе при Митака ще импровизирам като него... надявам се скоро да я взема :)
Иначе ме разколебахте от Гамо СФР...пък нова пушка едва ли ще даде толкова бързо дефекти..
Ще я дам да я разглобят и почистят като я взема и да се надявам да има добра групираност с 4,5мм калибър...
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте,

Имам малък проблем с CFX-a... Не го бях вадил от доста време от куфара и сега като реших да проверя какво му е състоянието се оказа, че е започнал да хваща ръжда по цевта... Ще ми кажете ли с какво мога да я "стегна" тази пушка? Как да махна ръждата... Като цяло, ако ми кажете какво трябва да я взема и да я изтъркам ще съм много благодарен. Може и на ЛС, ако на някой му се занимава, пък после аз ще постна 1 пост от началото до края да не става спам тука.

Поздрави! :)
 

mitaka101

Потребител
Балистол-а е с доказан ефект. Оръжейна смазка - още по-добре, но и с най-обикновено "машинно" масло ще стане. Намажи, с каквото си решил, изчакай / в никакъв случай недей да търкаш, жулиш или други груби намеси/ и след час-два забърши с чист памучен парцал - ръждата няма да я има. Хубаво е да "консервираш" пушката есенно/зимно време, ако няма да я ползваш. Това е строго секретна процедура, която съм откраднал от НАСА:
намазваш с масло външните повърхнини на пушката и я прибираш
Напролет - забърсваш и стреляш.
:)
 
A

Anonymous

Гост
mitaka101 написа:
Балистол-а е с доказан ефект. Оръжейна смазка - още по-добре, но и с най-обикновено "машинно" масло ще стане. Намажи, с каквото си решил, изчакай / в никакъв случай недей да търкаш, жулиш или други груби намеси/ и след час-два забърши с чист памучен парцал - ръждата няма да я има. Хубаво е да "консервираш" пушката есенно/зимно време, ако няма да я ползваш. Това е строго секретна процедура, която съм откраднал от НАСА:
намазваш с масло външните повърхнини на пушката и я прибираш
Напролет - забърсваш и стреляш.
:)

Супер, аз точно за Балистол си мислех, ама не бях съвсем сигурен. В доста окаяно състояние е, направо ми стана зле като я видях... Дано да свърши работа Балистол-а. А дали няма да е добре да я разглобя и да я почистя по-обстойно? Нямам представа какво да правя в такива случаи... :(
 

Attachments

  • P1000496.JPG
    P1000496.JPG
    485.9 KB · Прегледи: 219

TeXHo

Потребител
Направи каквото е написал Митака. Може да ползваш и WD40. Въпреки, че според рекламите, WD40 има милион приложения, оригиналното му предназначение е за консервационна смазка, изместваща водата. От там и името Water Displacing, 40th formula.
Недей да ползваш абразиви, освен ако не е трагично положението след обработка с масло.
 

cilindura

Редовен Потребител
Не къде е правена, а къде е държана? Каква е тая лисица, бе момчето? Ами сега?
Както се вижда от снимките, ако не се лъжа, стоманата е започнала да корозира в дълбочина. Никакви препарати няма да ти помогнат. Дори и да отстраниш ръждата посредством тях малките язвички ще останат и ще продължат да работят на дълбочина в стоманата. Никоя пушка не е застрахована от това без значение къде е произведена. След като не сме се грижили за нея както трябва, резултатът е този от снимките. Мнозина тук във форума преписват вината на китайците, които едва ли имат представа за какви пушки говорим. Гамото си е испанско отвсякъде. Оказа се, че и тези които са уж произведени в Англия, просто са сглобени от части произведени в Испания. Единственото спасение, според мен (отнася се за перфекционисти) е шлайфане с цел отстраняване на язвите до метален блясък и нова оксидация.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Преди години на малкия китайката беше станала така(от седене цяла зима във влажен гараж).
Без никакъв шлайф, само вълнен чорап и WD40, около 30 третирания и беше пооправена. Е изчезва си на места оксидацията, но вече 4-5 години на есен напръсквам с WD40, пак си стои в гаража - но проблеми никакви.
 

lynx

Редовен Потребител
Това отвън с шкурене, полиране и нова оксидация ще се оправи.
Белята е, че отвътре цевта може и тя да е гангренясала.
А там по-трудно се оправя.
 
Нагоре