Пружинките на GАМО - Hunter -1250, Hunter - 440, CFX и др.

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Техно като каза верига та се сетих. На мотора съм с верига DID. Беше доооста мръсна и с петна тук таме. Мих я с няколко вида обезмаслител, с препарати и все си стоеше не както трябва. Един стар моторджия ми каза да я измия с нафта. Повярвай ми - стана като нова от магазина. Не вярвах че толкова добре може да изчисти всичко нафтата. Нека колегите си кажат мнението дали няма да навреди с нещо нафтата, но за почистване от ръжда става - проверено ! Успех ! :cheers:
 

dilom08

Редовен Потребител
TeXHo написа:
dilom08 написа:
и така да остане, не е кой знае какъв проблем. Важното е да работи добре и да стреля точно. ако не държиш да я върнеш в оригинален вид вземи един обезмаслител и както ти каза един колега пръскаш с спрей и е готова работата.

От обезмаслител такава ръжда ще докараш, че това което показа от преди ще ти се види като демо версия. Говоря от опит - веднъж мих веригата на байка с Meglio. После я изхвърлих...

Ако можеш да боядисаш нещо мазно без да го обезмаслиш добре. Аз не мога. Преди да боядисам нещо винаги първо го обезмаслявам, било то и с лакочистител.
 

TeXHo

Потребител
dilom08 написа:
TeXHo написа:
dilom08 написа:
и така да остане, не е кой знае какъв проблем. Важното е да работи добре и да стреля точно. ако не държиш да я върнеш в оригинален вид вземи един обезмаслител и както ти каза един колега пръскаш с спрей и е готова работата.

От обезмаслител такава ръжда ще докараш, че това което показа от преди ще ти се види като демо версия. Говоря от опит - веднъж мих веригата на байка с Meglio. После я изхвърлих...

Ако можеш да боядисаш нещо мазно без да го обезмаслиш добре. Аз не мога. Преди да боядисам нещо винаги първо го обезмаслявам, било то и с лакочистител.

Просто трябва да се внимава с какво се обезмаслява. Някой от обезмаслителите, предимно домакинските съдържат окислители. Не знам как ще се отрази това на боята. Аз бих заложил на шкурка и студена оксидация. Или боя в краен случай. Друг вариант е термосвиваем шлаух - гладко и издръжливо.
 
A

Anonymous

Гост
Това и беше на пушката. Колкото - толкова. Пръсках я всеки ден по 1-2 пъти ще продължа да я пръскам по-честно, пък да видим какво ще стане, то в 1 момент ще се наложи и да се обработва по друг начин цевта, че и тя още като я взех беше малко надраскана, ама сега като стреля точно не ми пречи...

Време е да я сглобявам. Всичко точно, стигнах до момента в който трябва да затворя ГП-то в цилиндъра и да сложа щифта и винт-а... Дайте съвет как да я натисна таз пушка с подръчни материали, че да успея да вкарам поне щифта... Така като гледам не е работа за сам човек... ;)

Като я сглобя ще кача някоя друга снимка "преди-след" :)

Поздрави!
 

didarai

Редовен Потребител
vbogoev написа:
... Дайте съвет как да я натисна таз пушка с подръчни материали, че да успея да вкарам поне щифта... Така като гледам не е работа за сам човек... ;)
Намираш един по-тежъчък.Напъхваш всичко в цилиндъра и тапата най-отзад(отдолу).Пушката да е с цевта нагоре и с тапата надолу опряна в маса.Може с парцал да се увие за по-удобен захват.После тежкия се отпуска върху нея а ти ръгваш една кръстата отвертка в отворите на тапата.Малко почивка.Събирате сили и тежкия пак се отпуска отгоре а ти завърташ с отвертката тапата така че да съвпаднат отворите и без онзи да мърда поставяш щифта.Така сглобявам/разглобявам всички мои пушки(от В3-ката,през ЦФХ-са до Хасан 125 вкл.).Ролята на тежкия я играя аз ,а жената помага.Б3-ката и Кометата си ги сглобявах сам.
 
A

Anonymous

Гост
И аз да се похваля сдобих се с Гамо шадоу ИГТ 4,5 мм сложих оптика Лийпърс 3-9х40 с корокция на паралакса, подсветка и всичко заспа :) Прострелях я с баракуда спорт на H&N 0,64г :)
 

Attachments

  • gamo1.jpg
    gamo1.jpg
    757.5 KB · Прегледи: 166
  • gamo2.jpg
    gamo2.jpg
    653.8 KB · Прегледи: 165
  • gamo3.jpg
    gamo3.jpg
    692.6 KB · Прегледи: 169

didarai

Редовен Потребител
Добра комбинация като за начало.Честито.Гледам от снимките обаче задният ти монтаж е тръгнал да излиза.Виж дали някой от тях няма стопер и го използвай за да не се движи назад .За предпочитане е и този монтаж(със стопера ,ако има) е да спира движението назад(в ринговете на монтажите) и на самата оптика,т.е тя да опира в него(да кажем с удебелението си в средата при винтовете за корекциите или отпред).Ако нямаш отвор за стопер в монтажа,добре е да си сложиш такъв(отделен).Нещо такова да се получи.
http://photo-zona.net/images/user47365/ ... 153025.jpg
 
A

Anonymous

Гост
След като взех пушката от оръжейника на... и изстрелях 10съчми усетих че монтажа бяга на зад, скобите за оптиката са гамо среден размер и на едната има стопер, който не беше затегнат изобщо и прозираше като погледнах под стойката :wall: Отделно на релсата на самата пушка има 2 отвора, където да потънат болтовете на стоперите на скобите. Та разглобих монтажа на втората скоба, която нямаше винта за стопер пробих отвор нарязах резба и сложих болт, нагласих 2те скоби. Монтирах оптиката, прострелка и всичко заспа :), но се надявах, че като я дам на оръжейник ще се справи по- добре от мен аматьора, но уви ...
Само спусъка ме дразни, че е твърдичък, но и с такъв от 25м подпрян на стълба групира съчмите в кръг от 5см диаметър, за което съм предоволен за момента :)
 
A

Anonymous

Гост
Мисля скоро да си взема някое гамо - колебая се между Хънтър 440 , Хънтър 880 и ЦФХ - като клоня към последната заради фиксираната цев.Четох,че старият метален спусък може да се смени с различни поръчкови от нета,докато при новия пластмасов това не било възможно.. Колебая се относно калибъра дали да е 4.5 или 5.5 - смятам да стрелям до 40-50 метра по мишени - кое би било по-добре тежки чашки 4,5 (около 0,7 грама) или леки 5,5 (около 1 грам) . Смятам да взема и някаква оптика,харесах си тази : http://shop.oragie.com/product_info.php ... 1441
Нямам някакви претенции за свръх точност,просто искам пушка, с която да стрелям на по-далеч от колкото със Славията и да я ползвам с оптика - май за тази цел Гамо са си достатъчно добри ??? :)
 

mitaka101

Потребител
Всички модели /без 1250/ имат един и същ работен обем на цилиндъра:
25мм. вътрешен диаметър и ход 100мм. Между другото, същия е обема и при Нориките, и при нейното копие Метеор 1000 "магнум".
Тоест скоростите са едни и същи, независимо от данните на производителя и на някои колеги.
Категорично 4,5 е по-добрия калибър за далечна стрелба, освен това има и тежки чашки и в този калибър.
Имай в предвид, че новите Гамо /тези с пластмасовия спусък/ имат още редица пластмасови детайли, освен спусъка, което се отразява негативно на здравината им.
Лично аз не препоръчвам /вече/ тази марка - компромисите станаха твърде много. Ще пиша по-обстойно тези дни.
Гамо се славеха като щадящи оптиките пушки, но вече не е така - смениха противооткатната система и резултата не е добър. За сметка на това са олекотили утежелителя в буталото, който има задачата да компенсира отслабването на телената пружина при разгъване. Това намалява малко отката и значително намалява силата. Но това не пречи да пишат все по-високи скорости :)
 

andro

Потребител
Без да ангажирам никого с мнинието си ,мисля че те вече са поели по пътя но една съвременна тенденция, изработването на стоки еднодневки.Колкото и качествени да са пластмасите ,употребата им при оръжията винаги оставя у мен усещането за нещо ефтино и инфантилно.С две думи липсва усещането за сериозно оръжие.
 

didarai

Редовен Потребител
mitaka101 написа:
.... Между другото, същия е обема и при Нориките, и при нейното копие Метеор 1000 "магнум".
Тоест скоростите са едни и същи, независимо от данните на производителя и на някои колеги.
...
Не е точно така.Диаметъра на маншета на Гамо е 25 мм,а на Нориката е 26 мм при един и същ ход.От там и разликата в обемите.Разликата в пружините също е осезаема(но често е така и за един и същ модел пушка независимо от марката). Нориката(за Голд говоря) е с по-дълга с ~ 2 см. пружина от тази на ЦФХ-са ми ,а метеорската е на свой ред с толкова по-дълга от тази на Норика.Има и разлики(дължина на цилиндър и бутало) с около толкова между Метеора и Голд-а.Хода на Нориката ,Гамо и Комета 400 е един и същ(кометата е с маншет 26,5 мм,пружината е и като гамовската на дължина ,но с 3 навивки повече,а метеорската е с 10 при еднакъв d. на тела и с 6 см. по-дълга.),но според колеги правили метеорска ГП хода на китаеца е също по-голям(аз не съм го мерил...пропуснах,но е поправимо щото имам достъп до такъв).Гамо и Норика в 5,5 мм не съм сравнявал(но ги имам/х в 4,5 мм и като събера ЦФХ-са ще ги сравня),но Комета в 5,5 мм е осезаемо по-слаба/комфортна като скорост,откат, сила на зареждане и пробиване от Метеора.Или ако въпреки разликите приемем Гамо,Норика и Комета 400 на един кантар,то Метеора е отличимо по-мощна от тях пушка.Горните изводи са направени на база мерени от мен размери и скорости на мои пушки.
Ето тук една таблица на братушките,но от към пружините за Гамо,Норика и Комета споменатите от тях пружини са с ~ 2 см по-дълги от моите(нови).Сигурно има и някои други малки разлики.
http://talks.guns.ru/forum/96/398909.html
Пластмасовите части от моите пушки винаги ги заменям с метални такива(дори да е безсмислено като функция).
 

mitaka101

Потребител
Ето какво е положението с новите Гамо:
026662309.jpg

Новия противооткатен механизъм - спусъка се захваща стабилно за приклада:
026662305.jpg

026662306.jpg

отката би трябвало да го оберат две гумени пръстенчета, които са между щифта на цилиндъра и спусъка /който се явява и тапа/.
Не става - ето пораженията от откат на гнездото на стопорен винт на моноблок:
026670737.jpg

Пластмасовите части от моите пушки винаги ги заменям с метални такива(дори да е безсмислено като функция).
Това е чудесно и решава проблема, но някои хора нямат тази възможност. Човека не си е направил нова цевна кутия от стомана, а си е стрелял с оригиналната пластмасова. И в резултат на неомекотения откат се е получило това:
026663969.jpg

Ето какво пише Милен от другия форум по въпроса - той намери снимката:
На тази снимка попаднах в юарския форум за ПО. Авторът на темата пише, че пушката просто се счупила докато се опитвал да я зареди за поредния изстрел.
Не мога да си представя как е възможно този детайл да е изработен от пластмаса!
Може би е разумно тези, които ще си купуват Гамо, да обърнат внимание на материалите, от които е изработена пушката им, и най-вече тези детайли, които подлежат на по-голямо натоварване. Доколкото знам, при различните модели е различно. Определено металът в случая е за предпочитане.
Дано в един момент производителите не решат да правят и цевите от пластмаса Sad .
За съжаление съм напълно съгласен с него.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
:eek: малее тия яко си осират пътеките, вместо нагоре да си подобряват продукцията тръгват назад :wall:
Относно пружините и мощността не само хода на буталото е от значение, ами и предварителния натяг на пружината даже с това най- често си играят май производителите, а и аз. Досега съм постигал и много добри неочаквани резултати за мен с предварителен натяг на пружината даже около 5-8 кг просто сглобяването става песен, но пружината е с по-голяма стъпка и различна дебелина на тела. Това съм го правил както на БАМ 40 така и на Фанито - безупречна стрелба с много мек откат се получава и много изстрели ;)
Та така извода е с един и същ ход на буталото даже и еднакви диаметри на цилиндъра могат да се получат много по различни скорости, откат и т.н. ;)
 

mitaka101

Потребител
Та така извода е с един и същ ход на буталото даже и еднакви диаметри на цилиндъра могат да се получат много по различни скорости, откат и т.н.
Абсолютно е така.
Обаче има таван на скоростта, определен от обема. Под този таван можеш да правиш много неща, но този таван НЕ може да се надхвърли.
И когато се цитират скорости, близки до тавана на пушки с двойно по-голям работен обем - аз гледам скептично на такива резултати. Сигурно съм прекалено мнителен, знам ли?
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Обаче има таван на скоростта, определен от обема.
О да патих си от тази работа ;) с много силна пружина ( не придвидена за обема, и както писа надхвърляш един таван) и се получава хем по-ниска скорост хем по-голям откат и проблеми, стреля с преразход направо се чудя на оптиката ми как е още в час ;) Нормално е да се гледа скептично в някои случай, и аз съм тъй ;)

ПП: А аз пък между другото все още гледам много скептично даже не вярвам на това, че чашката тръгва когато едва ли не буталото стигне края на цилиндъра . Въобще не смятам, че е така по-много причини, които и експериментално може да се докажат според мен ;)
 

mitaka101

Потребител
Понеже си играя с Газови пружини и имам възможността да правя различни тестове, мога да споделя и следния опит:
най-общо казано за средните по обем цилиндри / всички Гамо без 1250, Метеор, Норика, Комета, средните Хацани 70,75,...,95/ силата на ГП, която дава оптимално съотношение скорост/откат е 60-70кг. Над тази сила има известен прираст на скорост /около 10м/с/, после скоростта започва да спада. Отката, обаче расте постепенно от 60кг с всеки кг нагоре. От един момент /75-80кг, в зависимост от марката и модела/ отката РЯЗКО се засилва. Това, според мен има следното обяснение:
при по-малката сила буталото не успява да смачка въздуха и да удари в дъното на цилиндъра, но когато силата на ГП /или телената/ е достатъчно голяма - тогава буталото успява да натика целия въздух от цилиндъра в цевта и силата, която е в повече отива за чист удар /откат/ в дъното на цилиндъра.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Да, явно са ни едни и същи изводите и размишленията от пробите (ама мойте са само с телени пружини) :cheers: но всичко което изприказвахме е в сила при изрядни уплътнения и маншети ;) както и добрата им съостност (или прилягане) която съм скептичен, че я има в масовите пушки ;) много може да се приказва за тези неща ама май не сме за тази тема нещо се отплеснахме ;)
 
A

Anonymous

Гост
Значи като отида в магазина да гледам за по-стари модели - примерно ако спусъкът е метален,значи ли,че и другите части (които в по-новите модели са пластмасови) също са метални ??? Определено се разколебах за Гамо,но може би в тукашните магазини има залежали бройки от по-старите партиди..
 

mitaka101

Потребител
ZombaiO написа:
Значи като отида в магазина да гледам за по-стари модели - примерно ако спусъкът е метален,значи ли,че и другите части (които в по-новите модели са пластмасови) също са метални ??? Определено се разколебах за Гамо,но може би в тукашните магазини има залежали бройки от по-старите партиди..
Да, гледаш спусъка и цевната кутия. Ако са метални - добре, ако са пластмасови - търси алтернатива - не е като да няма.
 
Нагоре