Zoraki, Benjamin или HDR .50

novpotrebitel

Потребител
Здравейте,

Тъй като пушката в някои случаи, когато има и друг багаж натежава, реших да се оборувам и с един пистолет.

Цел: стрелба по шишарки, кенчета и подобни на 10-15 метра.

Ето на какво съм се спрял:

  • Въздушен пистолет Benjamin Trail NP Mark II 4.5/ 5.5 - хареса ми, защото е газово бутало и го няма пружинния елемент. Също поне по спецификации дава добра начална скорост за пистолет. Спрямо другите предложения е среден като цена, което е по-скоро и бюджетът ми.
  • Въздушен пистолет Zoraki HP-01 Ultra, Дясна Ръка 5.5 - отново газово бутало, възможност за регулиране на силата чрез напомпване и достигане до скорост близка (не съвсем, но все пак) до пушката. Малко по-скъп, но ако се окаже, че си струва ще се бръкна за него.
  • SELF DEFENCE REVOLVER T4E HDR .50 - очевидно съвсем различно решение. Най-евтино от трите и допълнително ще купувам бутилки и топчета. Привлече ме с 11J енергия и с големите снаряди спрямо чашките. Освен това имайки пушката може би ще е кеф да стрелям 3-4 пълнителя по 6 топчета без да чупя цевта всеки път. За 10-15 метра не вярвам да не става.

Интересува ме, който има опит да сподели впечатления за точност и най-вече за проблеми, които се появяват по самите пистолети във времето. Все още не съм на вълна PCP и не гледат такива възможности. Освен това ако имате наум друг здрав пистолет с газово бутало и добра начална скорост около 300 лв давайте предложения смело.

Благодаря предварително на отзовалите се!
 

Hidden

Редовен Потребител
Някои от пищаците са трудни за сравняване, защото са за различни цели. Имам Zoraki и HDP и ще дам мнение.
Зоро си е спортен пистолет. Бъркаш за това с газовото бутало - той е мулти компресионен. Това означава, че напомпваш чрез вградената помпа преди изстрел. Има две следствия от това - пистолетът няма откат и става много точен, а енергията му се контролира според броя помпи. Най-добрия вариант е Ultra в калибър 4.5 мм. Може да му се сложи малка оптика, бързомер и нова цев.
HDR има сходни черти с моя HDP, та ще кажа няколко думи. Работи на СО2, което значи, че трябва да носиш капсули, освен топчета. Самите топчета ги няма във всеки оружеен магазин и по тази причина аз внимавам къде стрелям, за да си ги събера. Прави много рикошети, а не може да се мери по точност със Зоро. Това е пистолет за самозащита. Заради работния газ изстрелите варират по енергия. Енергията му може да се вдигне до 22 дж с малко настройки и нова цев (или без нея). Но това е за сметка на броя изстрели.
За Бенджамина нищо не знам.
Ето ти друго предложение : Хатсан Суперчарджър, който тунинговаш с газово бутало. Някой от колегите беше писал, че може да внесе от Турция, ако няма в България. Със сигурност не може да се мери по точност със Зораки, но е по-евтин.
Още едно преложение: компресионен Кросман. По-евтин от Зораки, но с по-лош спусък. Иска повече помпане, за да стигне енергията на Зоро. Ето го:
https://www.geodar.org/index.php?route=product/product&path=17_110_112&product_id=1668
Той и има и бюджетно копие за още по-малко пари:
https://www.isd-bg.com/oruzhie/vazdushen-pistolet-ux-strike-point-cal-5-5mm
 
Последна промяна:

novpotrebitel

Потребител
@Hidden Благодаря за изчерпателния отговор!

Имам два допълнителни въпроса:
Зораки как е като размери самия пистолет? Не откривам спецификациите в сайта, в който гледам.
HDP/ HDR наистина ли променят скоростите на всеки изтрел заради бутилката и това дава сериозно отражение на точността? Например нещо съвсем базово, може ли да направи група поредни изтрели в 5х5 см на 10 метра или такава задача е за Зораки?

(начинаещ съм, прощавай ако някои въпроси изглеждат странни)

Американците ги гледах, но 7-10 щракания мисля, ще са ми малко досадни сравнено с до 4 при Зораки.
 

Hidden

Редовен Потребител
Зоро е с приблизителни размери 18 на 35 см, като дължината е премерена от края на дръжката по хоризонтала до мястото под края на цевта. Съвсем спокойно се събира в раница. Но върви с куфарче. Относно неговата точност- миналата седмица събрах 16 последователни изстрела в площ 14/14 см от 10 м , като държах пистолета с една ръка. Това на открито на механични. Мисля, че пистолетът може повече.
Не мисля, че .50 калиброва играчка може да ги събере в площ 5/5см, че даже и в 10/10 на десет метра. Нито мерните прибори са толкова добри, нито са мислени за това.
 

novpotrebitel

Потребител
Добре, доста полезно. Значи за момента HDR отпада. Сега остава ако има някой колега, който има опит с Benjamin да каже мнение.
 
Последна промяна:
Нагоре