Zoraki, Benjamin или HDR .50

novpotrebitel

Потребител
Здравейте,

Тъй като пушката в някои случаи, когато има и друг багаж натежава, реших да се оборувам и с един пистолет.

Цел: стрелба по шишарки, кенчета и подобни на 10-15 метра.

Ето на какво съм се спрял:

• Въздушен пистолет Benjamin Trail NP Mark II 4.5/ 5.5 - хареса ми, защото е газово бутало и го няма пружинния елемент. Също поне по спецификации дава добра начална скорост за пистолет. Спрямо другите предложения е среден като цена, което е по-скоро и бюджетът ми.
  • Въздушен пистолет Zoraki HP-01 Ultra, Дясна Ръка 5.5 - отново газово бутало, възможност за регулиране на силата чрез напомпване и достигане до скорост близка (не съвсем, но все пак) до пушката. Малко по-скъп, но ако се окаже, че си струва ще се бръкна за него.
  • SELF DEFENCE REVOLVER T4E HDR .50 - очевидно съвсем различно решение. Най-евтино от трите и допълнително ще купувам бутилки и топчета. Привлече ме с 11J енергия и с големите снаряди спрямо чашките. Освен това имайки пушката може би ще е кеф да стрелям 3-4 пълнителя по 6 топчета без да чупя цевта всеки път. За 10-15 метра не вярвам да не става.

Интересува ме, който има опит да сподели впечатления за точност и най-вече за проблеми, които се появяват по самите пистолети във времето. Все още не съм на вълна PCP и не гледат такива възможности. Освен това ако имате наум друг здрав пистолет с газово бутало и добра начална скорост около 300 лв давайте предложения смело.

Благодаря предварително на отзовалите се!

Някои от пищаците са трудни за сравняване, защото са за различни цели. Имам Zoraki и HDP и ще дам мнение.
Зоро си е спортен пистолет. Бъркаш за това с газовото бутало - той е мулти компресионен. Това означава, че напомпваш чрез вградената помпа преди изстрел. Има две следствия от това - пистолетът няма откат и става много точен, а енергията му се контролира според броя помпи. Най-добрия вариант е Ultra в калибър 4.5 мм. Може да му се сложи малка оптика, бързомер и нова цев.
HDR има сходни черти с моя HDP, та ще кажа няколко думи. Работи на СО2, което значи, че трябва да носиш капсули, освен топчета. Самите топчета ги няма във всеки оружеен магазин и по тази причина аз внимавам къде стрелям, за да си ги събера. Прави много рикошети, а не може да се мери по точност със Зоро. Това е пистолет за самозащита. Заради работния газ изстрелите варират по енергия. Енергията му може да се вдигне до 22 дж с малко настройки и нова цев (или без нея). Но това е за сметка на броя изстрели.
За Бенджамина нищо не знам.
Ето ти друго предложение : Хатсан Суперчарджър, който тунинговаш с газово бутало. Някой от колегите беше писал, че може да внесе от Турция, ако няма в България. Със сигурност не може да се мери по точност със Зораки, но е по-евтин.
Още едно преложение: компресионен Кросман. По-евтин от Зораки, но с по-лош спусък. Иска повече помпане, за да стигне енергията на Зоро. Ето го:
https://www.geodar.org/index.php?route=product/product&path=17_110_112&product_id=1668
Той и има и бюджетно копие за още по-малко пари:
https://www.isd-bg.com/oruzhie/vazdushen-pistolet-ux-strike-point-cal-5-5mm

Последна промяна:
@Hidden Благодаря за изчерпателния отговор!

Имам два допълнителни въпроса:
Зораки как е като размери самия пистолет? Не откривам спецификациите в сайта, в който гледам.
HDP/ HDR наистина ли променят скоростите на всеки изтрел заради бутилката и това дава сериозно отражение на точността? Например нещо съвсем базово, може ли да направи група поредни изтрели в 5х5 см на 10 метра или такава задача е за Зораки?

(начинаещ съм, прощавай ако някои въпроси изглеждат странни)

Американците ги гледах, но 7-10 щракания мисля, ще са ми малко досадни сравнено с до 4 при Зораки.

Зоро е с приблизителни размери 18 на 35 см, като дължината е премерена от края на дръжката по хоризонтала до мястото под края на цевта. Съвсем спокойно се събира в раница. Но върви с куфарче. Относно неговата точност- миналата седмица събрах 16 последователни изстрела в площ 14/14 см от 10 м , като държах пистолета с една ръка. Това на открито на механични. Мисля, че пистолетът може повече.
Не мисля, че .50 калиброва играчка може да ги събере в площ 5/5см, че даже и в 10/10 на десет метра. Нито мерните прибори са толкова добри, нито са мислени за това.

Добре, доста полезно. Значи за момента HDR отпада. Сега остава ако има някой колега, който има опит с Benjamin да каже мнение.

Последна промяна:
Back
Нагоре