WEIHRAUCH

И проблема не е как да се хване задника, защото това е елементарно, а как да се държи цилиндъра. Стягането с менгеме, дори с подходящи челюсти ще го деформира.
Не се държи цилиндъра, повече от ясно е.
Държат се краищата му.
Основно сложна е тапата как да се предотврати приплъзване при почти 30 Nm момент, и гладки повърхнини, и никакво сцепление. Гладкостта на повърхностната обработка е такава, че...не става.
Иначе може и в патронник на струг да я стегнеш. Тогава ти гарантирам, че няма да се развие без деформация или следи.

Последна промяна:
@gonzo-garage колега, правилно ли разбирам по-горе, че при разглобяване/сглобяване на 77 си правил всичко на ръка, без да се налага изработването на помощен уред/приставка/челюсти? И ако да, за каква мощност е била пружината? Защото ей бога ми, аз без помощта на технически средства не мога да завъртя обратно тапата на 16дж да не говорим за 20дж пружина. Ползвам си стягата като с нея леко подбутвам тапата на вътре докато в същото време внимателно навъртам резбата.и накаря вече пак с гаечния ключ в отвора на спусъка и почукване,за да се до завърти тапата и изглади ръбчето.

Всичко е правено за мощност до 16 джаула.
Аз не съм фен дори на тази мощност, но когато целта е да се стреля на 25 метра и повече, по мишени за група, нямам думата. Правя каквото се налага. (Тук говоря и за калибри над 4,5)
И да, признавам си, предпочитам да сглобявам чисто на ръка, защото другото може и до повреди да доведе.
Резбата на тапата е толкова финна, че няма как да я завиеш с мощна пружина без да я повредиш, освен ако нямаш много прецизен стенд със водачи и всички екстри.

Със 16j пружина, тапата на 35-ца и 97/77 спокойно се навива на ръка.
Аз съм пробвал на 97 , не успях хем да бутам хем да въртя. Затова леко със стягата и едновременно в синхрон въртя резбата. Вече си научих урока след фиаското с 80 преди години. Засега нямам прецакана резба, но и не отварям за щяло и нещяло.

А над 16 какво се прави?
Гаечен ключ и чук, после със стяга леко и внимателно. Поне аз така.

Е като сме професори, няма нужда от философи.
Аз споделих чистосърдечно какво съм правил, и какво бих направил.
Иначе си го правим по български.
Нагледал съм се за 30 години инженеринг на всякакви неща.
Пожелавам на всички будни колеги, весело посрещане на новата година и много нови и качествени придобивки през 2025.
Аз ще си мечтая за Аншутц 380 и Диана 100.
Това са мечтаните железа.
Мисля и за един нов Вайх 77, но от спорт едишън.
Е, има и други изгъзици, които ме блазнят, но не можем да имаме всичко.
Поздрави на всички

Колега, не се заяждам, шегувам се и намирам съветите ти за полезни. Само това да се хване цилиндъра за края при развиването ми се струва че има голям риск да се изкриви, ако тапата е много затегната.
Ясно е, че при силна пружина трябва стенд, импровизиран или специално направен за модела. Аз като имах 20J пружина я разглобявах на дърводелския тезгях, ползвайки неговата стяга и дървени трупчета които си бях изработил.

Ако беше разглобявал такава пушка, щеше да знаеш за какво е.

Без да изработвам подложки на фреза, да правя специални инструменти, обяснявам как да се разглоби пушката правилно. И не е задължително техник, може да се посъветвате с инженер.
Да, такава не съм разглобявал, но съм разглобявал доста по-сложни механизми.
Разбира се, че може и инженер да е, но с техническа насоченост.....щото ако е софтyерен, строителен или зооинженер, жална ти майка!
Тъкмо бях решил да си кyпyвам Вайраyх, вие почвате да ме разкандърдисвате. :oops:

И аз не знам колко пъти съм разглобявал 77, никога не съм ползвал менгеме, и нямам никакво намерение да използвам горелка - това за който държи за външния вид на пушката си. Слага се парцал и се развива лесно ,само затягането е по-трудно, понеже както се писа по-горе трябва да съвпаднат едни ръбчета. Има достатъчно клипове в нета, всичко става много лесно.

Да, такава не съм разглобявал, но съм разглобявал доста по-сложни механизми.
Е те сложните механизми са така конципирани, че особено в оръжейния сегмент се разглобяват с мисъл. Дори без инструменти...

Не е,само 5 чашки пусна. Хем иска още мнения за разглобяването, хем шефът се прибра от посещението при баба и дядо и няма време.

Хем се потвърждава теорията, че Българинът, колкото и да пита, в края на краищата прави каквото му е най-лесно. И най-вече, на ум си казва...е.л съм ги у професорите, и философите, и хинженеритье...
Казвам го от опит...

Е те сложните механизми са така конципирани, че особено в оръжейния сегмент се разглобяват с мисъл. Дори без инструменти...
Да, горе-долy е така.....но в този слyчай, май не е така. Щяхп да кажа, че не е добре измислено, но не го казвам. Все пак, стрyва ми се че нещо се пропyска.....Като гледам на клипчето, как човека си навива тапата на ръка.....

Back
Нагоре