Тунинг на Hatsan Factor BP - 6,35:
Пушката идва много скопена, откъм енергия - 40 - 42 джаула, което в 6,35 си е трагедия. За това допринасят малките проходни отвори, малкият пленум и много късата цев - 43 см. Лошо впечатление ми направи и много бавният редуктор. Пушката от кутията стреля с чашки JSB 1,64 грама, със скорости от 226 - 230 м/с. Редукторът от завода е нагласен на 110 бара.
Ето го и въпросният тунинг:
Разширен трансферпорт, разширен отвор на регулатора за мощност, разширен е единият от отворите на клапанното тяло, който се пада под трансферпорта, конусен отвор на цевта, полиран вход на цевта, полиран ударник, сменена пружина на ударника, сменена пружина на бойния клапан, иглата на дотиквача е на конус. Редукторът е нагласен на 150 бара.
Така настроена, пушката направи 36 изстрела, с чашки JSB 1,64 грама, със скорост 276 м/с - около 62 джаула. Стартово налягане - 280 бара. Пружината на ударника е отпусната почти докрай. При натягане на пружината от реглажния винт, пушката прави 14 изстрела, със скорост 286 м/с - около 66 джаула, което за мен е неприемливо, предвид обема на резервоара. Огромният преразход се дължи на късата цев и малкият задредукторен обем. Максимумът, който изстисках е 296 м/с - около 70 джаула, но така прави 4 - 6 изстрела и няма никакво плато. Направи ми впечатление, че на цевната кутия пише 41 джаула, пушката е с 43 см цев и бутилката е алуминиева, 200 барова, 400 сс, което е абсурдно. Никъде не видях по сайтовете този вариант. Навсякъде я дават 56 джаула, с 58 см цев и 580 сс карбонова бутилка на 250 бара. Явно турците са ползвали за малко тази сглобка, която е попаднала при мен, която според мен е абсолютно безсмислена. Вероятно, това е бил, първоначалният прототип на модела. Смяната на бутилката с 300 барова е задължителна, иначе се обезсмисля идеята за регулатора, а и от гледна точка на безопасността.