HATSAN - всички модели пружинни пушки на фирмата.

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Някой пробвал ли е да стреля с хатсан 125 със махнат надулник и има ли подобрение в точноста и увеличаване на отката?
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Добрият надулник свива групата.
От него силата на отката не се променя, но макар и с минималното си тегло (говоря за оригиналния ), допринася за по малкото "подскачане" на предния край на цевта по време на изстрел.
Поради тая причина се постават по-тежки надулници, като в същото време добрия баланс на пушката не трябва да се нарушава.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
добрият баланс на оръжието(функция на дължината и масата и разпределение на масата по дължината),разбира се е необходимо условие за успешната стрелба.но нека го разглеждаме и заедно с данните на стрелеца-антропометрични(маса,височина,дължина на крайниците),физически(сила,издържливост,вестибуларен апарат)
ако ще се стреля само с подпряна ложа,нещата са лесни-вървим към макс инертност на оръжието т.е. макс маса.
товарим цевта до прага на търпимост на заключването(от положение "прав"с пушката вече ще може да стреля много як стрелец с изразена левостранна хипертрофия на ръката и рамото)
после компенсираме с няколкостотин грама в приклада и търсим помощ от приятел ,за да я занесем до бенчрест-масата(здрава).
нещата опират до експериментиране,а превръщането на една магнум пружинка в удобна и точна многоцелева пушка е почти непосилна задача.особено с чупеща се цев.
 

dilom08

Редовен Потребител
Здравейте,мисля да си купя въздушна пушка и се спрях на някакви метеор 125. На вид са същите като хацан 125. даже мисля че са и те турски.някой може ли да ми каже кое е по-добро хацан 125 или метеор 125? Има ли разлика въобще. на същите пари ми предлагат и една норика маврик голд пак 5,5 но е употребявана. бих се радвал на мнение от ваша страна.
Поздрави на всички
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
dilom08 написа:
..... и се спрях на някакви метеор 125. На вид са същите като хацан 125. даже мисля че са и те турски.някой може ли да ми каже кое е по-добро хацан 125 или метеор 125? Има ли разлика въобще.
За една и съща пушка става въпрос. Произведени за различни вносители.
 

dilom08

Редовен Потребител
Благодаря за отговора.
А според теб турската 125 нова или норика маврик голд втора ръка да взема? Кое е по-добро?
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Тук не мога да ти отговоря.
Аз харесвам Хатсан, но други хора ще ти препоръчат Нориката.
А от Хатсан точно 125 не бих купил.
За мен моделите 80-90-95 са по-успешни, а и мод. 90 е с красив дървен приклад.
Ако се спреш на Хатсан , почисти цилиндъра на пушката преди първия изстрел.
Задължително.
 

dilom08

Редовен Потребител
Някой знае ли каква е реалната начална скорост на норика маврик голд 5,5. в сайта пише 250 м/с. Бих ли могъл да се доверя на това.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Не. В перфектна кондиция 230 до трудно 240 м/сек. с еднограмова чашка.
 

dilom08

Редовен Потребител
здравейте отново,може ли на същата норика да се сложи по-твърда пружина с цел да се достигне до указаните 250 м/с.Ако може бихте ли ми казали от каква друга пушка ще стане като размер.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
dilom08 написа:
здравейте отново,може ли на същата норика да се сложи по-твърда пружина с цел да се достигне до указаните 250 м/с.Ако може бихте ли ми казали от каква друга пушка ще стане като размер.
може,но не е добра идея.рискуваш доста голям спад в точността+поражения по металните и особено дървените части на оръжието.отчитайки масовата психология на потребителя,производителите вкарват по-яки пружини от оптималното(почти винаги и на хартия завишават скоростите или ги мерят с неизползваемо леки проектили).и често слагането на по-слаба пружина дава по-добри резултати.мн рядко и с прецизен тунинг се постига повишение на мощността и на точността едновременно при запазване на ресурса от изстрели на пушката.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Две страници назад поставих въпрос за сваляне надулника на хатсан. Успях да го сваля без нараняване, но с помощта на специално приспособление. Който има подобен проблем - да пише на ЛС за указания. Мушката ми освен че беше накриво беше и ниска, при най-долно положение на мерника пушката биеше високо. На снимката се вижда как я преработих с пластове пластмаса. Хатсанчо оцеля и ще има още живот като пушчица за забавление по кенчета и капачки.

Допълвам поста в отговор на изказаното по долу предположение на колегата st_beer: не забелязвам видима деформация на цевта, но и на мен три пъти ми е изпускала при зареждане до удар в изправено положение. Напълно е възможно да си прав, толкова ли са меки тез хасански цеви?! Важното е, че след корекцията бие добре.
 

st_beer

Редовен Потребител
@Архитекта
Скоро в магазина клиент беше докарал хатсан 125 с подобен проблем стрелял горе при най-долно положение на мерника. Понеже собственика на магазина ме познава ми звънна един телефон да отида да погледна понеже човека (хлапето - не колегата от форума) искаше да го връща на магазина. Когато отидох и хванах пушката в ръце на момента видях че цевта има лека форма на банан както му казваме ние тук в форума. Почети незабележима на пръв поглед огъната цев. Нищо не казах за момента просто попитах собственика на пушка от кога я има. Той заяви че я има вече две седмици и от началото стреляла много точно ама нещо и се развалила точността и не можела вече да се регулира. Попитах го само а случайно при зареждане да си изпускал цевта да се върнала да закопчее сама. Човека само вика да-да-да случи се веднъж. Показах му да види какво се е случило от изпускането на цевта и каква е причината за това променяне на стрелбата и неможенето да се регулира стрелбата. Това е една случка и случайно ми се обадиха на мен и видях кривата цев. Ако бяха взели и върнали пушката и пуснат в някой друг магазин и някой я вземе и започва така с такъв проблем.
Та написах тая случка да обърнеш внимание на цевта да не би да има подобен проблем и не си го забелязал и си купил пушката така. Ти си намерил начин и си решил проблема вече ама просто да видиш да не е такъв проблема.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Относно кривата цев съм писал как може да се изправи някъде по назад още в първите ми постове във форума и до сега си стрелям с нея и имам добра точност , Архитекта ако желаеш мога да направя една схема как да оправиш цевта ако е крива (в смисъл как да я подлижиш и къде да натискаш) :) погледни през отвора на цевта най-добре се вижда дали и колко е крива, а относно мерника много добре се получил :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Наистина много труд е хвърлено, личи си.
Но не е преценил последователността на отделните слоеве и коя шарка ще отиде отвън.
Лично за мен на вертикалната шарка не й е мястото най-отгоре.
 

gunman

Потребител
Някъде да е писано за демонтаж ма мушка при торпедо Х150/5 серията? Ако не е някой да сподели...Ако е демонтирал. :wall:
 
A

Anonymous

Гост
Би могло, но не съм писал как точно избихме мушката.
Използвахме "обратен чук" - две дебели метални шайби, първата с прорез, в който влиза цевта, втората - с отвор, в който влиза 30-40-50 см ос. Двете шайби са съединени с 2-3 шпилки.
На оста се поставя тежест, която може да се движи напред-назад свободно, в задния край на оста има стабилен ограничител, примерно голяма гайка. Не ми се рисува в момента, ето нещо като "скица":
[:::::::]--------------O-----------x
където "[" е предната шайба, "::::" - две шпилки, "]" - задната шайба, "-------" е оста, "О" - тежестта, "х" - ограничителя, гайката

Това, което ще се избива, в случая вложката с мушката, се заклещва зад процепа в първата шайба (така, че да застане между двете шайби, а цевта да е в процепа) и започва блъскане с тежестта по опората в задния край на оста. Излиза след нкнк удара.
 
Нагоре