HATSAN - всички модели пружинни пушки на фирмата.

mitaka101

Потребител
Разликата е в приклада.
Желязото е едно и също (цилиндър, бутало, спусък, цев).
Горещо ти препоръчвам да е в 4,5 калибър.
За тези пушки като мощност са най-добре чашки 0,8 - 0,9 грама, има такива и в 4,5 и в 5,5 калибър, но разликата в траекториите е много голяма и в полза на 4,5 калибър. Цената също.
 

mordohy

Новодошъл
Вече и аз съм с газова пружина на Хатсана. За протокола 125. С нормалната беше шумна, силна и невероятно неточна. Новата ГП пристигна с всичките означения на Хатсан с тапата и съпътствуваща документация. Набързо я разглобих, като благослявях цялата турска промишленост за мекия метал, който използуват. Извадих от буталото двете шайби и мъките започнаха. Утежнителя на моята е запресован и по никакъв начин не желаеше да излезе. Изпратих го в съответното направление и сглобих пушката. Не зареждаше. И така още десетина пъти, до като не се свързах с Митака, той пък ме свърза с Данчо от един софийски магазин и след консултациие, за което съм им благодарен я разглобих пак на съставните и части и я подредих на един чаршаф на пода. Седнах да се успокоя в поза " Буда с бира", съзерцавайки целия хаос. Пак си припомних разговора с горепосочените господа и след медитацията започнах да я сглобявам: "с пружина", "без пружина" "с тапа" и тн. Накрая се затвърди старата поговорка, че на куче и турчин не бива да вярваш.Причините се оказаха комплексни. Първо да уточним, че ГП така е изчислена, че няма нужда от скъсяване на ствола. Тя поема доста голям диапазон, въпреки, че аз я скъсих до положение да е само с 2 мм натягане. Първо се оказа, че тапата е с 0.8 мм по-дълга и от това се притиска ГП и се деформира пакета. Щифтовете също не искат да влизат нормално. При по-голямо усилие кожукът на спусъка се деформира. Отворите в тапата са отливани, а не пробити и са по-тясни. Всичко това довежда до неправилен монтаж, кривене на меките щифтове и доста нерви. След два дена всичко беше наред, но..... Мекият метал.... Щангата за зареждане се беше огънала и имаше недоход. Наложи се с първобитен метод да я докарам до първичната и свежест. Получи се една нелоша пушка. Вече стреля сравнително точно, няма тоя откат, а и имам чувството, че е по-силна. Смазах я с една грес на известна марка, за която производителя гарантира, че не гори. Ако се деформират щифтовете, просто вземете евтини бургии 6 мм. На мен ми стигнаха седем. И пробвайте как влизат щифтовете без натягане. Най-добре предварително ги прокарайте с бургия. Може някои неща вече да са писани, но това е моята сага с Хатсана до сега.
 

mitaka101

Потребител
За съжаление при Хацаните проблема с качеството е легендарен. Може да имаш късмет и всичко да е (почти и с уговорки) наред, а може да седиш в поза Буда и да благославяш съседите. Просто липсва въобще качествен контрол. Отделно измекярии от работниците - например закупих пушка за един познат, чисто нова, запечатан плик, не отваряна, не стреляла и т.н. Разглобявам за разконсервиране и какво да видя - стар маншет. Тотално изхабен. Някой, който я е сглобявал е направил тази безумна заменка. Откраднал е 5лв. и ако не бях отворил за почистване пушката - тя просто щеше да се съсипе. Турска им работа...
 

Demi

Потребител
Да ви питам за хатсан 85 колко джаула е?и дали торун 401 или 501 са по добри като качество на изработка и мощност?Днеска видях, че има марка торун и искам да разбера дали са качественни?и дали въобще Торуна може да се сравнява с хатсан???
 
Последна промяна:

mitaka101

Потребител
Х85 е 18-20 джаула, торун е с по-некачествени материали и изработка от Хацан, спуска им е много по зле от Куатрото на Хацан.
 

zagi_bg

Потребител
Здравейте колеги , имам едно питане относно Хатсан 75 ,спусъка дали е куатро .
 

anibis

Редовен Потребител
Не мога да ти кажа дали новите модели имат куатро спусък.Закупих от колега от по-старите хатсани, модел 75
и си беше дръвце от всякъде,говоря за спусъка иначе като цяло цена качество става...
Между другото, точно на тоя хатсан мод 75 в 22кал. цевта ме изуми,много добре направена.
Както казват колегите всичко е на късмет!
 

lynx

Редовен Потребител
Доколкото съм чувал, само по-новите се продават с куатро спусък.
Старите са с нормалния, който е доста зле ако не се полира и нагласи.
Някой преди време писа, че се е опитал да заменя стария спусък с куатро и е било много трудно да се направи.
Имало доста разлики в конструкцията на пушките.
Куатро спусъка не може да се сбърка, има винтове за настройки:
tur_pl_Mechanizm-spustowy-Hatsan-Black-Quattro-Trigger-MOD-55-60-70-75-80-85-88-90-95-99-125-135-100-105-150-155-100BK-QT--106730_3.jpg
 

zagi_bg

Потребител
Пушката са я дали на един колега, и са му казали че спусъка не е наред . Утре ще я разглобим да се опитаме да я направим .
Пушката е разглобявана и от спусъка е изхвърчала една пружина. После уж са я сглобили но не работи спусъка.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Пушката е разглобявана и от спусъка е изхвърчала една пружина. После уж са я сглобили но не работи спусъка.
Късата здрава пружинка между двата детайла (обикновения спусък).
Ако хората, които ще го сглобяват не са в час ... трудна работа.
Не че е космическа технология, но си предизвикателство.
Въоръжете се с нерви и се подгответе за много опити.
В повечето случаи, застава хоризонтално и блокира спусъка.
Това според мен е вероятната причина.
SpusakHatsan.jpg
 

Demi

Потребител
Hasan striker edge по до бра ли е като качество на изработка от hasan 85
 
Hasan striker edge по до бра ли е като качество на изработка от hasan 85
Здравей Колега, имам страйкър ейдж 5,5 от 3 годин на около 2000-3000к истрела не съм имал никакви проблеми. Единственото нещо което Съм правил по пушката е че напълних приклада със силикон( отката намаля) и преди да монтирам оптика пуснах 250-300 съчми ( да омекне пружината) оптиката е валтер 4 * 32 и до сега не е мръднала. На 40 метра прави група около 50 мм. Със прохънтър на гамо. Забележка: спусъкът е отврат! Ако се монтира газова пружина със сигурност ще е по-приятна за стрелба.
 

venci95

Потребител
Днес разглобих моя хатсан 85х за почистване и евентуално смяна на маншета. Той е на 1100-1200 изстрела има много малка деруга но ще го сменя. Въпроса ми е сменях пружината преди това и я бях оставил 30см а сега е 27 да я сменя ли или да я оставя така.Мисля че е нормално от 200-300 изстрела да се е смачкала и да е нормалната и дължина в някой руски сайтове пише че трябва да е 34-35см а в други 30-32 кажете най-добрата дължина.
 

Незнайко1

Новодошъл
Здравейте, интересувам се дали някой е сменял уплътнение за бутало (маншет) на mod. 55S Compact combo 22 cal с маншет за Hatsan 70-80-90-95-99. Обясниха ми, че е необходимо престъргване на буталото, защото оригиналните маншети са по малки, но вече не се предлагат на пазара.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Здравейте, интересувам се дали някой е сменял уплътнение за бутало (маншет) на mod. 55S Compact combo 22 cal с маншет за Hatsan 70-80-90-95-99. Обясниха ми, че е необходимо престъргване на буталото, защото оригиналните маншети са по малки, но вече не се предлагат на пазара.
Ако точно така са ти го обяснили ( и ти си убеден че го преразказваш точно) те уверявам, че някой невероятно голям некадърник ти го е казал :wall:
Другото което може да се имало в предвид е, че конуса за закрепване трябва да се престърже защото новите маншети са с друг размер за закрепване......ама не ми се вярва да е това, но знам ли ?

ПП: Да добавя:
А инак сега се сетих, че може да са имали предвид челно да се престърже буталото, ако маншетите са по къси, което е много странно и определено не звучи добре според мен.
Дано някой колега се обади и даде разяснение ако се е занимавал наскоро с такъв проблем.
Преди години си спомням бяха се навъдили разни фалшиви маншети с изключително лоша изработка за Хасани да не би да се навъдили пак някакви самоделни боклуци ?
 
Последна промяна:

kico2003

Новодошъл
Здравейте колеги, нов съм тук и моля за извинение ако повтарям темата, но имам проблем с хатсан 125тх.Реших сам да поставя ГП на vortex тип 2 и незная как да стане това.Стержена на ГП свободен ли се поставя в цилиндъра и как се закрепва в другия край на пушката, нещо ми се струва ако е свободно много афиф работа.Предварителн Ви благодаря!
 
Нагоре