Cometa Indian

noangel

Потребител
Не видях тема за този пистолет, така че нЕкои съобръжения:
Конкретният екземпляр - съдейки по номера - е производство 2014г., маркиран "F", т.е. под 7 джаула, доколкото съм запознат. ТТ данните са налични в нета, така че няма да ги повтарям.
Първо впечатление - масивен. Пластмасата е спестена навсякъде, за съжаление не и в изработката на "затвора", но за това малко по-натам. Тежък, докаран на външен вид.
На второ място - мащабен. Сравнен с личният 941 FBL си е направо огромен.

Подготовка за първи изстрел, чашка JSB 0.475g.
Зареждането:
1.При превключване на ключалката-предпазител и леко бутване на лоста нагоре затвора се отваря автоматично.
2.Натягането на лоста ме изненада - очаквах по-голямо съпротивление.
3.Не се усеща кога е зареден - няма щракване или подобно. Поради това, в един момент пуснах лоста и той се върна. Държах го под наклон, поради което ме шибна в корема наместо да се стовари върху отворения пластмасов затвор, което го считам за късмет. Явно лоста трябва да се придържа до момента в който видимо не му действа пружината.
4.Поставяне на чашката - само в хоризонтално положение, човек с дебели пръсти би се затруднил.
 

noangel

Потребител
Разстояни е за пробата - имам възможност в домашни условия за 8 метра дистанция, та в конкретния случай мушка - мишена = на 7 метра плюс някой сантиметър.
Мишена - списание "8". За незапознати: 128 стр. или 64 плътни гланцови листа и две полутвърди корици.
Изстрелът:
1.Мноооого дълъг ход на спусъка. До степен да натискаш и да си мислиш "айде бе, какво стана?".
2.Тих. Бих го сравнил с вяло пляскане с ръце.
3.Има осезаем откат. Отдавам го на това, че буталото не върви в посока на стрелбата, а срещу стрелящият.
Доста мощен. Гражданина на първа корица го мерих между очите, но отиде по-надолу.

За сметка на това чашката издъни списанието и ако не бях далновиден - сложих кашонче с дунапрен зад него - щях да подмазвам стена.

Следва разпечатване на мишена в А4 и три прицелни изстрела с две ръце. Общо взето "сее".
Огледа за евентуални причини - виня себе си в краен случай - показва прав срез на цевта отпред, че и видими стружки навътре в канала. Следва сглабяне на дремела и въртене на фаска.

Ползвах момента и за шлайфане на ръбовете на лоста за зареждане. Вярно, той си има дръжка, ама никак не е трудно да се порежеш ако го хванеш другаде.
Оксидация на обработените повърхности и отново на мишената.
 

noangel

Потребител
Същата дистанция, три изстрела. Прилична група, сравнена с първите три опита.

За отбелязване е, че все така стабилно дупчи.

Освен това след третия изстрел понамирисва. Явно кастилските идалгоси не са пестили смазка при пакетирането и май ще се наложи да го разглобя и бърша.
В заключение - екзотечна и прилична машинка. Очакванията бяха за плякало за домашно ползване, но в случая определено си трябва обезопасяване. Основен недостатък за мен е левият чирен - отлят е с формовка за палеца.

Като потребяващ редовно КНО, вирнат палец ми е извън условния рефлекс и дръжката идва неудобна. Отделно, че за левичар въпросният пистолет ще е просто отвратителен.
Направата на дървени чирени предстои - някога, когато не ме мързи много.
 

Петър

Новодошъл
Здравей и аз съм се спрял на пистолет и се колебая между този модел и гамо пр 45.От кой магазин го взе?
 

andi

Редовен Потребител
Има го наличен в 2 варианта - черен и хром , 4,5мм - 0878 916 789 ми е тел .
 

noangel

Потребител
Да вмъкна, че през жегавите месеци злодея бе пробван в полеви условия и от 15 метра дупчи двустранно пълна с вода бирена двулитровка, а от 20 - едностранно, чашката пада на дъното.
Когато обаче се уцели "мишената".
Причината за последното го установих днес, след като видях дъното на кутийката. Като притежател на къси и дебели пръстета, тип "дамска радост", поставянето на чашката ми е малко проблематично, какво остава да се загледам в нея ...
Днес обаче ме хвана музата и при внимателно вглеждане установих, че стрелям с доста екзотични проектили

Пише че са "внимателно подбрани" - е верно е така. От десет броя шест са с някаква степен на деформация. При подбор на читавите, групата от 7.5 метра е в рамките на монета от лев. Останалите "селектирани" фърчат кат мОлци ))
Инструментът е прекрасен, за приблизително 450 + изстрела не е загубил описаната по-горе пробивна способност.
С тоя производител на консумативи повече срещи няма да имам ))
 

DeadShot

Редовен Потребител
@noangel този производител на чашки JSB е най-добрия.Не са екзотични.Явно са изтървали кутийката в магазина и затова са криви.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Снощи разглобих Индиана за профилактика, впечатленията ми от него са:не лоша изработка и материали,просто и надежно устройство, за десет години висене по щандовете пружината се беше свила около 2см,маншета беше запазил еластичност! Скорости след подмяната на консумативите:JSB 0,547гр. 4,52мм. 1- 130 м/с,2-131м/с,3-131м/с,4-131,5-130,6-130,7-133,7-131,8-132,9-131м/с. със JSB PB 0,440гр положението е сходно но в диапазон 149м/с-152м/с.По спомен с 10м/с повече от преди профилактиката!
Точност...10м. с проектили JSB 0,547гр.IMG_20180726_132022.jpg в общи линии номерата в горният десен ъгъл 1,2, и 3 проследяват еволюцията в (не)способността ми да стрелям с този "индианец",ако изстрелям 10-кутийки сачми ще му свикна :)!Пистолета има специфичен откат,тъй като буталото се движи срещу посоката на проектила,труден е за привикване ,съчетан с недомислени мерни прибори(много голям просвет между мерника и мушката),но пък с "мазно" и безопасно зареждане!
 
Последна промяна:

noangel

Потребител
Наистина си му трябва свикване, при мен най-вече на хода на спусъка. Кои консумативи са сменени и най-вече откъде става сдобиването с тях?
 

jix1974

Потребител
Ако стрелбата ти е без опора - екстра си, не е пушка все пак. 2-ра и 3-та мишена са направо същите като мойте с Вайха HW45, който е пак по тази схема - буталото назад. От хвата ти бяга вертикалата, ще му свикнеш.

В това клипче анадолеца се фука на 30 !!! метра
, но забележи как му вървят попаденията - високо, ниско, по средата - по бутилката висока 20 см. Да я сложи легнала да го видим..
 
Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
Аз го притежавам. Ползвам е силно казано след като си купих Зораки. Харесва ми фиксираната му цев, механичните му мерни прибори не ми харесват особено, но вършат работа.
Едит след един изстрел с пистолета: спусъкът не е от най-добрите, но не е никак лош. Ръкохватката е правена за дясна ръка, но и с лява не е никак неудобна.
 
Последна промяна:

noangel

Потребител
Аз го ползвам чат-пат, че не ми е единствен, за последно в неделя в домашни условия на около 9 метра. Докарвам групата до около 3 см в диаметър след първите два-три изстрела, които ги ръся накъдето дойде. Както е писано горе, освен дългия ход на спусъка, дразнещо е и че мерника не се регулира по вертикала, та линията мерник-мушка трябва да е точно наложена в центъра на мишената, а не по-ниско както съм свикнал с другите ми. На село с жената стреляме по бирен кен от около 15-18 м., рядко има пропуск, дъни го от двете страни. Благодарение на насоката на колегата Kifa още преди години сдобих резервна пружина и маншет, но не съм ги сменям, пистолета си е със заводските. Става за забавление.
 
Нагоре