Cometa 400 пружина или газово бутало

Бай Бор

Новодошъл
Здравейте

Позичетох не малко теми последните два дни и още щях да чета преди да пиша , но съм с ограночено време предполагам.
Потърсих и навсякъде ми казаха че има вече само с газово бутало, но сега ми се обадиха да ми кажат че са ми намерили с пружина и преполагам ако е по добре няма да се задържи дълго. Та затова се обръщам за съвет :)
От това което изчетох стигнах до извода че Кометата най-много ми харесва като за първа пушка.
Търсих с пружина а не с газово бутало, понеже не било постоянно като сила и не се регулирало *каквото и да значи това), което било важно за по еднакви резултати, а и може от веднъж да ме предеде , прецених че предпочитам пружина. Освен това доколкото разбирам от пружина може да се премине на газ но не и обратното.
Дали съм разбрал правилно?
Освен това може ли ако не ми хареса в един момент с бутало да се върна на пружина?
Също така разбирам че пружината по-лесно разваля оптиките. Харесал съм на Лийпърс като не лош вариант (поне това което прочетох, че са по надеждни). Явно ще се ползва моноблок, но има за под 200лв такава с вариращ паралакс и такава която е фиксирана. Препочитам варираща, но дали ще е достатъчно здрава да издържи отката.

Благодаря предварително и се извинявам ако вече е псано, но не мисля че имам време да изчета всичко преди да е изчезнала

Поздрави
Иво
 

Hidden

Редовен Потребител
Взимай с телена пружина. Ако не ти хареса, може да си купиш кит за газово бутало. Проблемът с газовите бутала на Комета е, че ги напомпват твърде много и чупят приклад или пък изпускат.
Според мен оптималният модел е Комета 400 с дървен приклад, телена пружина в кал. 4.5, но може и 5.5 мм. Избягвай версията Компакт.
Ако не си ме разбрал - ето го модела, който да си вземеш:
На теб каква ти намериха?
 

Бай Бор

Новодошъл
Но в 5.5, но аз към такава клонях така или иначе
А защо не компакта, не е толкива точен ли. Ще взвма тази но ми е любопитно
 

Бай Бор

Новодошъл
Виждам спорно е дали да я разглобя и почистя преди да сррелям. Има ли как в магазина да видя маншона или това само с разглабяне става?
Аз ще си я обслужа сам за да се науча, но ако имате някъде тема илибфилмче как се прави за този модел ще съм много благодарен.
Пък и каква смазка да си купя или ако трябва още нещо специфично?
Благодаря
 

Hidden

Редовен Потребител
На Компакта не му е направен добре надулникът. Той хлопа и пада точността. Ако го завиеш докрай не можеш да я ползваш на механични мерници, защото мушката се измества.
След като купиш пушката я разглоби и почисти. Само с разглобяване може да стигнеш до маншета. В темата за пушките Комета има инструкции със снимки за разглобяването на пушката.
Хубаво е да си вземеш и още един-два маншета, защото се случва фабричният да е надран при вкарването му. Може да се запасиш и с малко водна шкурка за премахване на остри ръбове на цилиндъра.
 
Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
Пък и каква смазка да си купя или ако трябва още нещо специфично?
Молибденова за триещите части и ГОИ54 за отвън. За маншета малко силиконова, но съвсем малко, колкото при монтажа да не го надереш.
 

Бай Бор

Новодошъл
Взех я, кеф ! Cometa Fenix 400 Galaxy с полимерния приклад и пружина а не газ
Много ми харесва с първия изстрел един едър орех от 10тина метра си се пръсна. С втория и третия НЕ :)
Но питах в магазина дали трябва да се почисти преди първо ползване, но едва ли не ми се изсмяха и казаха да не робувам на такива неща, била си готова за стрелба, все пак била чисто нова.
Но пуши като стрелям, което разбирам се казвало дизелиране и не било добре за пушката.
Чудя се дали сам да не я разглобя и да смажа според инструкции, но май ми трябва някакъв стенд.
Да го правя ли? Късно ли е вече , изстрел1ни са около 30тина чашки.
Какво точно се слува при това пушене, дали ще прецака цевта, маншета или нещо друго.
Живи и здрави и аз вее съм в джаза. Жалко че я купих и ме прасна страшен конюктивит, та в моммента само с приклада мога да усаря мишена :(
Извинявам се за правописни грешки ако има
 
Последна промяна:

Бай Бор

Новодошъл
Харесал съм Leapers 3-9x40 или hawke vantage 3-9x40
Цените са сходни, кое е по-подходящо като ползване и здравина
Май Хоуки е по доброто но аз съм още начинаещ та да си питам
Или ако има нещо в подобния ценови диапазон. Май повее ми се иска да е с променлив паралакс.
Виждам че и на променливия пише 100 ярда и не разбрах как така, нали уж се регулира
Разбирам че ми трябва и моноблок със стопер за да ми е мирна главата
 

Hidden

Редовен Потребител
Честито! Да те радва дълги години с безпроблемна стрелба!
Но питах в магазина дали трябва да се почисти преди първо ползване, но едва ли не ми се изсмяха и казаха да не робувам на такива неща, била си готова за стрелба, все пак била чисто нова.
Отваряй и почиствай от масло и стружки. Хич не им се връзвай на тия глупости.
Но пуши като стрелям, което разбирам се казвало дизелиране и не било добре за пушката.
Пуши заради консервационното масло. Дано не е прогорило маншета. Това пушене е доказателство за нуждата от отваряне и почистване. Надявам се да си си взел още един-два маншета за всеки случай.
Чудя се дали сам да не я разглобя и да смажа според инструкции, но май ми трябва някакъв стенд.
За тази пушка не ти е нужен никакъв стенд. Ето тук съм обяснил как се разглобява:

Какво точно се слува при това пушене, дали ще прецака цевта, маншета или нещо друго.
При това пушене се получава детонация в цилиндъра - налягането и температурата, при което смазката се запалва. Освен, че прогаря маншет, може да повреди заключващ механизъм, бутало, да раздуе цилиндър и да счупи приклад.
 

LogiBG

Редовен Потребител
Ако искаш по прецизна стрелба или ще стреляш и на 10 до 25 метра оптика с регулиуруем паралакс е силно препоръчителна. И двете марки са добри. Номера с обслужването на пушката е задължителен защото в много по кратък срок от време ще я отвориш така или иначе да смениш всичко прецакало се покрай обилното количество смазка. Кажи кой е магазина да им се посмеем и ние, все пак е разбираемо разглабянето дори би било опасно ако не се внимава и от магазина няма как да дадът съвет да се почисти, но е глупаво с надсмешка да се отнасяш към нещо за което ще дадеш някаква сума пари и ще е за ремонт след 1 кутия с чашки. Има инфо в темата за комета и в youtube как да я разглобиш и почистиш.
 

Бай Бор

Новодошъл
Супер описание БЛАГОДАРЯ, май ще се пробвам, само дано не е късно защото ще се върна в магаизна за да подменят ако се е прецакало. Тъй кто излишно лично попитах, за да няма тън мън,
Ако не пожелаят, ще пиша кой е магазина, но засега препдочитам да не задълбавам. Въпреки че като гледам как миришеше и пушеше......... Апропо и в друг магазин ми казаха същото.
Явно се печели и от ремонт на чисто нови пушки, но имайки предвид държавата в която живеем , не ме учудва всякя измекярщина
 

Бай Бор

Новодошъл
Намерих на едно място примоция
Hawkie 4x32 - 140лв
Hawkie 3-9x40=210лв
Hawkie3-9x50=190лв

Това с 50 става ли за тази пушка, стува ми се че някъде видях че над 40 нещо пречело да се зарежда. Иначе предполагам 50 е най-добре, предпоагам ще събира повече светлина?
Поне досега такава цена не съм виждал, дали е реално. Бих написал и сайта, но не знам дали е позволено тук, да не излезе като реклама
 

Бай Бор

Новодошъл
Сега като имах време да отделя за четене ми се поизясни.
Паралакс и увеличение нямат ама нищо общо. Моля да ме извините за неграмотния пост, но човек се учи докато е жив.
 
Нагоре