COMETA срещу Weihrauch, сравнение

xpresident

Редовен Потребител
Тази седмица имах възможността благодарение на andi да се "докосна" до така препоръчваната на всички начинаещи Комета 400 с ГП. По този повод именно тук в раздела за начинаещи споделям мнението си за нея, както и сравнение с Вайраух 97, пушка смятана за една от „високия клас“ на пружинната пневматика в 16+ джаула.

Разбира се това са впечатления на база на няколко изстрела с нова пушка, от кутията, без да съм свикнал с нея, следователно не може да дадат изчерпателна оценка, а само идея.

Като допълнение и за да бъде сравнението по-коректно освен моя HW97 16j, добавяме и още един Вайраух 97, но в 20 джаула, точно толкова колкото е и конкретната Комета.

Външен вид.
IMG_20190729_114136.jpg

Комета 400 – първото което прави добро впечатление е буковия приклад, гладък и приятен на пипане, бих казал и удобен въпреки че това е субективно. Не е боядисан, а обработен така че фладера на дървото е видим. Гумения задтилък също изглежда добре. За съжаление пластмасовата спускова скоба изглежда грубо, несериозно. Металните повърхности са оксидирани задоволително като външен вид, но обработката им определено е груба, особено дразнят следите от фреза по лястовичата опашка, въпреки че те може и да са плюс при ползване на евтини монтажи. Предпазителя, направен от пресована ламаринка също не ми допадна.
IMG_20190729_113230.jpg IMG_20190729_114751.jpg
Вайраух 97 – приклад отново бук, обработката му е подобна на тази на Кометата, но лично на мен цвета ми харесва повече. Задтилъка и спусковата скоба определено показват по-високия клас. Оксидацията тук е безупречна, както и обработката на всички повърности. Предпазителя е струговано стоманено бутонче в задната част. Всъщност по тази пушка всичко е метал (освен маншета и водача му, разбира се). Дразни надписа „Прочетете инструкцията преди ползване.“
IMG_20190729_113331.jpg

По-ниското тегло прави Кометата удобна за носене в гората, но не и по-голямата дължина.

Зареждане и стрелба.

Дългата цев на Кометата и големия ход прави зареждането много леко. Усеща се малко неприятно триене на метал, не знам дали е от буталото в цилиндъра или тъй като шарнира на цевната кутия е стегнат доста добре. Чашката се поставя удобно в цевта, входната фаска е на ниво. При изправянето на цевта очаквах да чуя отчетлив звук от заключването, но не. Чудех се дали всичко е ок и дали мога да стрелям вече. Пицелих се през оптиката в мишената на 25м и почнах бавно да обирам първата степен на спусъка. Това че е безкрайно дълга ок, но от скриптенето направо настръхнах. Вярвам че това може да се оправи, но тук примера е с пушка „от кутията“. Втората степен обаче ме изненада приятно. Дори със заводските настройки спусъка не е тежък, мога да кажа позволява да се направи добър изстрел.

В тази част от сравнението Вайраух-а издърпва доста напред. Зареждането на 20j-овата 97-ца изисква доста сила, за разлика от 16J. Но и при двете механиката върви като часовник, никакво търкане, никакви луфтове, префектно заключване. Оригинално спусъка идва много тежък, предполагам че така го настройват с цел безопастност. Олекотяването става само с разхлабване на винтчето зад него, но в нашия случай собственика на този HW97k 20j държеше всичко да си е в заводския вид и не сме го пипали. За сметка на това и първата и втората степен са безупречни, никакво скриптене, отчетливи, предразполагат към добър изстрел (особено след като се олекоти).

Самия изстрел на Кометата е приятен и на звук и на усещане. Отката е някъде по средата между 16 и 20 джауловия Вайраух. Тук газовата пружина играе за по-хубавия звук, при телените на Вайраух се чува звънтене. Всъщност това звънтене лесно се елиминира с определен тунинг, но тук не му е темата.

Най-интересния момент – точност:

Тук искам да уточня някои неща предварително. Сравняването на трите пушки не е съвсем реално, защото са с различни оптики, монтирани според удобството на 3-ма различни стрелци. Кометата с прословутия Липърс 4x32, Вайраух 20j с Липърс 10x50 и моя – 16j с Optisan 3-9x42. Неприятното за мен беше че през оптиката на Кометата виждах мушката а на Вайрауха 20j оптиката ми беше много назад и не можех да прикладвам. Групите съм ги стрелял след като посвикнах с пушките, по 5-6 изстрела за всяка. С Вайрауха 20j се наложи да повторя и да стрелям още една група, защото първата не се получи, вероятно заради трърдия спусък. Всички групи са с по 5 изстрела, на открито, дистанция 25м, чашки - HW97 16j с JSB 0.51, HW97 20j с JSB 0.67 и Комета 400 с JSB 0.547. Стреляно е от позиция седнал.
IMG_20190729_113851.jpg

Заключение ( по мое мнение):

Ако сте решили да купувате ВО и първата ви пушка ще е пружинна, ако стреляте по кенчета и капачки на поляната или покрай язовира докато сте за риба, ако не ви дразнят дребни недостатъци по външния вид и механиката, Комета 400 с ГП е добър избор, дори ей така да я имаш в багажника. Ако обаче искате да държите в ръцете си оръжие което радва с вида си като швейцарски часовник, което със стрелбата си ще ви изведе на следващо ниво, тогава ще трябва да похарчите повечко, може би да удвоите бюджета и да помислите за Вайраух.
 

Attachments

  • IMG_20190729_114745.jpg
    IMG_20190729_114745.jpg
    615.2 KB · Прегледи: 251

didarai

Редовен Потребител
Учудващи са тези стържения на желязо които споменаваш за кометата. :)
Може би щото е нова . За спусъка пък Ептен . Най-вероятно трябва просто да се пръсне малко с течна смазка. Не разбрах за луфтове за къде говориш ? Следите от фрезоването на моята се виждаха доста ясно и на повърхността на цевната кутия при заключването . На лястовичата опашка .... трябва да се взираш , а ако е с оптика ....
Със сигурност ще има бройки и без тези следи (когато са сменили фрезата )
По спомен , първата степен става толкова по-дълга , колкото по-лека става втората и това продължава , докато втората почти не се отличава .Затова и аз държах малко по-натегнат спусъка . Бързо и леко обирах първата степен , до отчетливата и лека втора . С вайх 97 не съм стрелял , но всичко друго в ценовият и клас е далеч зад нейният спусък .
Много добра група си извъртял с нея , като отчетем позата , оптиката , че ти е за първи път и говорим за чупеща , срещу неподвижна цев (и върха на сладоледа ) . Надали някой би ги свил повече , браво .:bravo:
Добре е и да се спомене разликата в цените , по отношение цена-ефективност .
 

ATO

Редовен Потребител
Ей сега вече съвсем ме отказахте от тази Комета, само дето толкова хвалби бяха.
Аз се замислям за вариант 4.5 мм. така, че след тези постове "Германеца" съвсем ме спечели. :)
 
Последна промяна:

andi

Редовен Потребител
Много се радвам за това събиране и сравнение . Браво на Васко за доброто описание . Изрично исках той да пише пръв неговите впечатления . На терен гледахме да не се влияем много един друг . За мен беше много интересно сравнението и между 2та вайха . Стрелял съм и преди с тях , но никога в такова директно сравнение
Васко е страхотен стрелец с ПП - евала .
Първо стреля с 20 дж Комета - 2 или 3 изстрела в храстите да види спусъка , и със следващите 5 направи група 14 мм . Седнал , на 25 метра .
После 2-3 изстрела в храстите и после 2 групи с 20 дж Вайх - втората е 15 мм .
Мисля накрая стреля с неговия Вайх - 1 уникална 6 мм група . Ако не гледах с другата оптика щях да кажа , че са само 3 съчми - браво .
Трите пушки са :
- Комета 400 GP , чисто нова , нищо не пипано по нея , на поляната отиде на 3 изстрела през хронографа ( 280 с 0,51 - 20 дж).
-20 дж Вайх 97 , собственика каза че е на около 1000-1200 съчми , всичко оригинално по нея , не знам дали е отваряна и правена нещо .
- 16 дж Вайх 97 - състезателната пушка на Васко с която до скоро стреляше ФТ. Много тунингована .
- Трябваше да има и 4та пушка - Васко беше се разбрал колега да донесе пружинен Браунинг , но нещо му излезнало и той не дойде .
Сега моите впечатления и сравнение :
- приклад - никаква разлика в качеството . изработени много добре . На вайха е леко като лакиран , на кометата е е като мазан с масло , малко по матирано стои. Фладера на кометата е по красив и изпъква повече . Леко предимсво за комета .
- Железария - кометата е добре , но наистина ако се вгледаш внимателно се виждат леки следи от фреза. Вайха е много по добре - добре полиран и по плътен цвят . Категорично предимство за Вайх .
- спускова скоба и спусък - на комета ми харесваха , докато не хванах Вайха - метални и полирани . Дават различно тактилно усещане за по-скъпа пушка . Предимство за Вайх .
- Предпазител - на Ваих е нежен , дискретен и полиран ( като всичко по Вайха) , но на супер странно и непривично място . Много неудобен за левичари , ама наистина много . Не се сещам за друга пушка на която да е там . На комета е по-груб , но много ергономичен и добре работещ . Голям , извит за да се подпре палеца на него . Категорично предимство за комета .
- Мерни пробори - тук е куриоз . Кометата има доста хубави , но аз не харасвам когато има оптика да има и мерници . На всички мои пушки съм ги махнал . И естествено Вайха ми харесва повече защото няма . Васко каза , че тои пък харесвал да има мех. мерници и съзалявал , че не си е взел модел 77 заради тях . Така че, тук се получава равенство .
- Тегло - Кометата е доста по- лека , което за мен е предимство .
- Баланс . Вайха натежава малко повече напред , но е малко по къс , което до някъде компенсира .
- Зареждане - 20 дж Вайх се зарежда много по тежко от 20 дж Комета . Наистина лоста му се движи мазно и благородно , но е къс и изисква голямо усилие . Накрая на хода му тялото ми заемаше нетипична позиция . Усеща се , че Вайха не е смятан за 20 дж . На кометата цевта не се движи толкова "благородно" , но усилието е по-малко и равномерно през целия ход. Предполагам донякъде и заради GP . Предимство за Комета .
- Спусък - на Комета първа степен е дълга , лека и с едвам забележимо "пласмасово " драскане . Втора степен е перфектна ( за такъв клас пушка) - много отчетлива , лека , къса и категорична . Говорим от кашона . Има 2 винтчета за регулиране . На вайха първа е по-къса и стегната , движи се по-мазно . Втора е почти като на кометата . На мен ми харесва повече първата степен на Ваиха , и втората на кометата . Равенство .
- Откат . Кометата е с доста по лек и "къс" откат , въпреки по-малкото тегло . За експеримента после сложих 0,67 с каквито стреляше Вайха , и за мен отката намаля още малко .
- Звук . Кометата е с по-глух , по-нисък и по-къс звук . Вайха заради телената пружина дрънчи и "звъни" повече .
- Точност . На практика еднаква . 14 мм за комета и 15 мм за Вайх си е еднакво . Само за протокола Кометата беше с най-малката и евтина оптика от трите . Аз така или иначе не мога да стрелям с ПП като Васко , предполагам собственика на Кометата и голямата част от четящите също .

Някой ще попита : А къде в сравнението е 16 джауловия тунингован Вайх . Ами той е съвсем друга бира и просто мястото му не е тук . Той няма нищо общо с стоковия 20 джаулов . Освен външния вид и марката . Не съм голям разбирач на ПП , но никога не съм предполагал , че 4 дж и кадърен тунинг при ПП имат такова голямо отражение . Това са две съвсем различни пушки - зареждането е леко почти като на кометата , Отката е дори малко по-малък от на кометата , точноста е невероятна . Спусъка вече настроен е съвсем различен . При изстрел се усеща по съвсем различен начин .

В заключение : има 2 варианта - да гледаме цената , или да не я гледаме .
Ако не гледаме цената и сравняваме 20 дж Комета 400 и 20 дж Ваих 97 нещата са доста на кантар . Вайха има по-благородно излъчване заради страхотния финиш на железарията и металния спусък и скоба . Кометата е по-лека , по тиха , с по леко зареждане и с по-малък откат . Наличието на мерници се оказа лично предпочитание , както и финиша и фладера на еднаквите по качество приклади . Едно от най важните неща за пушка (според мен) - точноста и според мен и според Васко е почти еднаква .
И двете пушки имат и други разновидности ( на Вайх примерно 77 , Кометата 400 я има по-къса , с модератор , с регулириема буза и различни комбинации между тях ) , но ние сравнявахме тези наречени от нас базови варианти .

ПП. На много колеги когато са ме питали за съвет съм казвал , че Комета имат най-добро съотношение цена-качество , а който иска повече и е готов да плати повече да вземе Вайраух .
Отсега ще казвам нещо малко по-различно - който иска повече и е готов да плати повече да вземе 16 джаулов Вайх . Това е благородното съчетание на форма и съдържание . И ще има пушка с която може да ходи на състезания .
 

xpresident

Редовен Потребител
Учудващи са тези стържения на желязо които споменаваш за кометата.
Не съм писал никаде за стържене. Но се усеща че някъде търка в метал, макар леко.
Не разбрах за луфтове за къде говориш ?
Никъде.
Нито Кометата нито Вайрауха имат луфтове. Но при втората всичко върви съвсем леко, а при кометата малко тегаво, поне според моите критерии.
Добре е и да се спомене разликата в цените , по отношение цена-ефективност .
Както споменах горе, разликата в цената е приблизително двойна.
Разлика в точността при така направеното сравнение между двете нови, в заводския си вид пушки в 20 джаула няма. Но след като се пипне леко, Вайрауха дръпва много напред, видно е от мишената с пушката която си е "настроена" по мене.
Ей сега вече съвсем ме отказахте от тази Комета, само дето толкова хвалби бяха.
Не се отказвай, ако не гониш състезателни резултати и не държиш на немско качество. Не е за подценяване, предполагам ако се пипне малко ще стане класна пушка.
 

lynx

Редовен Потребител
На мен ми е интересно, какво ще се получи ако на Кометата и се постави ГП за точно 16 джаула.
Тези 20 май и идват множко при търсене на максимална точност и няма да е зле да се пробва в намален вариант.
 

ATO

Редовен Потребител
Много добро сравнение и от двамата с подробно описание и индивидуални предпочитания. Анди много подробно с много детайлно сравнение! Браво!
Така всеки ще придобие поне до някъде представа какво може и какво би искал за себе си.
Браунинга, който имам и аз няма място за сравнение при тези пушки, нито ценово нито като клас. Още повече, че е 5,5 калибър в случая.
xpresident, При почти сходни цени с HW50S ще предпочета най-вероятно немската, не съм го решил окончателно. До Коледа има време. :)
 
Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
Ценово HW50s влиза в класа на Кометата, като тегло също. Интересно ще е някой да я има и да направи ревю.
Лично на мен от чупещите пружинки ми харесва HW35 - уникално лесно и приятно зареждане, няма друга такава ПП в 16j. Механичните мерни прибори са произведение на изкуството, с качество като на състезателна пушка. Заключването на цевта е много надеждно. Малко по-тежка и по-скъпа е от 50s и приклада не е така удобен за стрелба с оптика както на 97-цата.
 
Нагоре