COMETA срещу Weihrauch, сравнение

• Автор на темата Автор на темата xpresident
  • Начална Дата Начална Дата

xpresident

Редовен Потребител
Тази седмица имах възможността благодарение на andi да се "докосна" до така препоръчваната на всички начинаещи Комета 400 с ГП. По този повод именно тук в раздела за начинаещи споделям мнението си за нея, както и сравнение с Вайраух 97, пушка смятана за една от „високия клас“ на пружинната пневматика в 16+ джаула.

Разбира се това са впечатления на база на няколко изстрела с нова пушка, от кутията, без да съм свикнал с нея, следователно не може да дадат изчерпателна оценка, а само идея.

Като допълнение и за да бъде сравнението по-коректно освен моя HW97 16j, добавяме и още един Вайраух 97, но в 20 джаула, точно толкова колкото е и конкретната Комета.

Външен вид.
IMG_20190729_114136.jpg

Комета 400 – първото което прави добро впечатление е буковия приклад, гладък и приятен на пипане, бих казал и удобен въпреки че това е субективно. Не е боядисан, а обработен така че фладера на дървото е видим. Гумения задтилък също изглежда добре. За съжаление пластмасовата спускова скоба изглежда грубо, несериозно. Металните повърхности са оксидирани задоволително като външен вид, но обработката им определено е груба, особено дразнят следите от фреза по лястовичата опашка, въпреки че те може и да са плюс при ползване на евтини монтажи. Предпазителя, направен от пресована ламаринка също не ми допадна.
IMG_20190729_113230.jpg IMG_20190729_114751.jpg
Вайраух 97 – приклад отново бук, обработката му е подобна на тази на Кометата, но лично на мен цвета ми харесва повече. Задтилъка и спусковата скоба определено показват по-високия клас. Оксидацията тук е безупречна, както и обработката на всички повърности. Предпазителя е струговано стоманено бутонче в задната част. Всъщност по тази пушка всичко е метал (освен маншета и водача му, разбира се). Дразни надписа „Прочетете инструкцията преди ползване.“
IMG_20190729_113331.jpg

По-ниското тегло прави Кометата удобна за носене в гората, но не и по-голямата дължина.

Зареждане и стрелба.

Дългата цев на Кометата и големия ход прави зареждането много леко. Усеща се малко неприятно триене на метал, не знам дали е от буталото в цилиндъра или тъй като шарнира на цевната кутия е стегнат доста добре. Чашката се поставя удобно в цевта, входната фаска е на ниво. При изправянето на цевта очаквах да чуя отчетлив звук от заключването, но не. Чудех се дали всичко е ок и дали мога да стрелям вече. Пицелих се през оптиката в мишената на 25м и почнах бавно да обирам първата степен на спусъка. Това че е безкрайно дълга ок, но от скриптенето направо настръхнах. Вярвам че това може да се оправи, но тук примера е с пушка „от кутията“. Втората степен обаче ме изненада приятно. Дори със заводските настройки спусъка не е тежък, мога да кажа позволява да се направи добър изстрел.

В тази част от сравнението Вайраух-а издърпва доста напред. Зареждането на 20j-овата 97-ца изисква доста сила, за разлика от 16J. Но и при двете механиката върви като часовник, никакво търкане, никакви луфтове, префектно заключване. Оригинално спусъка идва много тежък, предполагам че така го настройват с цел безопастност. Олекотяването става само с разхлабване на винтчето зад него, но в нашия случай собственика на този HW97k 20j държеше всичко да си е в заводския вид и не сме го пипали. За сметка на това и първата и втората степен са безупречни, никакво скриптене, отчетливи, предразполагат към добър изстрел (особено след като се олекоти).

Самия изстрел на Кометата е приятен и на звук и на усещане. Отката е някъде по средата между 16 и 20 джауловия Вайраух. Тук газовата пружина играе за по-хубавия звук, при телените на Вайраух се чува звънтене. Всъщност това звънтене лесно се елиминира с определен тунинг, но тук не му е темата.

Най-интересния момент – точност:

Тук искам да уточня някои неща предварително. Сравняването на трите пушки не е съвсем реално, защото са с различни оптики, монтирани според удобството на 3-ма различни стрелци. Кометата с прословутия Липърс 4x32, Вайраух 20j с Липърс 10x50 и моя – 16j с Optisan 3-9x42. Неприятното за мен беше че през оптиката на Кометата виждах мушката а на Вайрауха 20j оптиката ми беше много назад и не можех да прикладвам. Групите съм ги стрелял след като посвикнах с пушките, по 5-6 изстрела за всяка. С Вайрауха 20j се наложи да повторя и да стрелям още една група, защото първата не се получи, вероятно заради трърдия спусък. Всички групи са с по 5 изстрела, на открито, дистанция 25м, чашки - HW97 16j с JSB 0.51, HW97 20j с JSB 0.67 и Комета 400 с JSB 0.547. Стреляно е от позиция седнал.
IMG_20190729_113851.jpg

Заключение ( по мое мнение):

Ако сте решили да купувате ВО и първата ви пушка ще е пружинна, ако стреляте по кенчета и капачки на поляната или покрай язовира докато сте за риба, ако не ви дразнят дребни недостатъци по външния вид и механиката, Комета 400 с ГП е добър избор, дори ей така да я имаш в багажника. Ако обаче искате да държите в ръцете си оръжие което радва с вида си като швейцарски часовник, което със стрелбата си ще ви изведе на следващо ниво, тогава ще трябва да похарчите повечко, може би да удвоите бюджета и да помислите за Вайраух.

Attachments

• IMG_20190729_114745.jpg
    IMG_20190729_114745.jpg
    615.2 KB · Прегледи: 253
Учудващи са тези стържения на желязо които споменаваш за кометата. :)
Може би щото е нова . За спусъка пък Ептен . Най-вероятно трябва просто да се пръсне малко с течна смазка. Не разбрах за луфтове за къде говориш ? Следите от фрезоването на моята се виждаха доста ясно и на повърхността на цевната кутия при заключването . На лястовичата опашка .... трябва да се взираш , а ако е с оптика ....
Със сигурност ще има бройки и без тези следи (когато са сменили фрезата )
По спомен , първата степен става толкова по-дълга , колкото по-лека става втората и това продължава , докато втората почти не се отличава .Затова и аз държах малко по-натегнат спусъка . Бързо и леко обирах първата степен , до отчетливата и лека втора . С вайх 97 не съм стрелял , но всичко друго в ценовият и клас е далеч зад нейният спусък .
Много добра група си извъртял с нея , като отчетем позата , оптиката , че ти е за първи път и говорим за чупеща , срещу неподвижна цев (и върха на сладоледа ) . Надали някой би ги свил повече , браво .:bravo:
Добре е и да се спомене разликата в цените , по отношение цена-ефективност .

Ей сега вече съвсем ме отказахте от тази Комета, само дето толкова хвалби бяха.
Аз се замислям за вариант 4.5 мм. така, че след тези постове "Германеца" съвсем ме спечели. :)

Последна промяна:
Много се радвам за това събиране и сравнение . Браво на Васко за доброто описание . Изрично исках той да пише пръв неговите впечатления . На терен гледахме да не се влияем много един друг . За мен беше много интересно сравнението и между 2та вайха . Стрелял съм и преди с тях , но никога в такова директно сравнение
Васко е страхотен стрелец с ПП - евала .
Първо стреля с 20 дж Комета - 2 или 3 изстрела в храстите да види спусъка , и със следващите 5 направи група 14 мм . Седнал , на 25 метра .
После 2-3 изстрела в храстите и после 2 групи с 20 дж Вайх - втората е 15 мм .
Мисля накрая стреля с неговия Вайх - 1 уникална 6 мм група . Ако не гледах с другата оптика щях да кажа , че са само 3 съчми - браво .
Трите пушки са :
- Комета 400 GP , чисто нова , нищо не пипано по нея , на поляната отиде на 3 изстрела през хронографа ( 280 с 0,51 - 20 дж).
-20 дж Вайх 97 , собственика каза че е на около 1000-1200 съчми , всичко оригинално по нея , не знам дали е отваряна и правена нещо .
- 16 дж Вайх 97 - състезателната пушка на Васко с която до скоро стреляше ФТ. Много тунингована .
- Трябваше да има и 4та пушка - Васко беше се разбрал колега да донесе пружинен Браунинг , но нещо му излезнало и той не дойде .
Сега моите впечатления и сравнение :
- приклад - никаква разлика в качеството . изработени много добре . На вайха е леко като лакиран , на кометата е е като мазан с масло , малко по матирано стои. Фладера на кометата е по красив и изпъква повече . Леко предимсво за комета .
- Железария - кометата е добре , но наистина ако се вгледаш внимателно се виждат леки следи от фреза. Вайха е много по добре - добре полиран и по плътен цвят . Категорично предимство за Вайх .
- спускова скоба и спусък - на комета ми харесваха , докато не хванах Вайха - метални и полирани . Дават различно тактилно усещане за по-скъпа пушка . Предимство за Вайх .
- Предпазител - на Ваих е нежен , дискретен и полиран ( като всичко по Вайха) , но на супер странно и непривично място . Много неудобен за левичари , ама наистина много . Не се сещам за друга пушка на която да е там . На комета е по-груб , но много ергономичен и добре работещ . Голям , извит за да се подпре палеца на него . Категорично предимство за комета .
- Мерни пробори - тук е куриоз . Кометата има доста хубави , но аз не харасвам когато има оптика да има и мерници . На всички мои пушки съм ги махнал . И естествено Вайха ми харесва повече защото няма . Васко каза , че тои пък харесвал да има мех. мерници и съзалявал , че не си е взел модел 77 заради тях . Така че, тук се получава равенство .
- Тегло - Кометата е доста по- лека , което за мен е предимство .
- Баланс . Вайха натежава малко повече напред , но е малко по къс , което до някъде компенсира .
- Зареждане - 20 дж Вайх се зарежда много по тежко от 20 дж Комета . Наистина лоста му се движи мазно и благородно , но е къс и изисква голямо усилие . Накрая на хода му тялото ми заемаше нетипична позиция . Усеща се , че Вайха не е смятан за 20 дж . На кометата цевта не се движи толкова "благородно" , но усилието е по-малко и равномерно през целия ход. Предполагам донякъде и заради GP . Предимство за Комета .
- Спусък - на Комета първа степен е дълга , лека и с едвам забележимо "пласмасово " драскане . Втора степен е перфектна ( за такъв клас пушка) - много отчетлива , лека , къса и категорична . Говорим от кашона . Има 2 винтчета за регулиране . На вайха първа е по-къса и стегната , движи се по-мазно . Втора е почти като на кометата . На мен ми харесва повече първата степен на Ваиха , и втората на кометата . Равенство .
- Откат . Кометата е с доста по лек и "къс" откат , въпреки по-малкото тегло . За експеримента после сложих 0,67 с каквито стреляше Вайха , и за мен отката намаля още малко .
- Звук . Кометата е с по-глух , по-нисък и по-къс звук . Вайха заради телената пружина дрънчи и "звъни" повече .
- Точност . На практика еднаква . 14 мм за комета и 15 мм за Вайх си е еднакво . Само за протокола Кометата беше с най-малката и евтина оптика от трите . Аз така или иначе не мога да стрелям с ПП като Васко , предполагам собственика на Кометата и голямата част от четящите също .

Някой ще попита : А къде в сравнението е 16 джауловия тунингован Вайх . Ами той е съвсем друга бира и просто мястото му не е тук . Той няма нищо общо с стоковия 20 джаулов . Освен външния вид и марката . Не съм голям разбирач на ПП , но никога не съм предполагал , че 4 дж и кадърен тунинг при ПП имат такова голямо отражение . Това са две съвсем различни пушки - зареждането е леко почти като на кометата , Отката е дори малко по-малък от на кометата , точноста е невероятна . Спусъка вече настроен е съвсем различен . При изстрел се усеща по съвсем различен начин .

В заключение : има 2 варианта - да гледаме цената , или да не я гледаме .
Ако не гледаме цената и сравняваме 20 дж Комета 400 и 20 дж Ваих 97 нещата са доста на кантар . Вайха има по-благородно излъчване заради страхотния финиш на железарията и металния спусък и скоба . Кометата е по-лека , по тиха , с по леко зареждане и с по-малък откат . Наличието на мерници се оказа лично предпочитание , както и финиша и фладера на еднаквите по качество приклади . Едно от най важните неща за пушка (според мен) - точноста и според мен и според Васко е почти еднаква .
И двете пушки имат и други разновидности ( на Вайх примерно 77 , Кометата 400 я има по-къса , с модератор , с регулириема буза и различни комбинации между тях ) , но ние сравнявахме тези наречени от нас базови варианти .

ПП. На много колеги когато са ме питали за съвет съм казвал , че Комета имат най-добро съотношение цена-качество , а който иска повече и е готов да плати повече да вземе Вайраух .
Отсега ще казвам нещо малко по-различно - който иска повече и е готов да плати повече да вземе 16 джаулов Вайх . Това е благородното съчетание на форма и съдържание . И ще има пушка с която може да ходи на състезания .

Учудващи са тези стържения на желязо които споменаваш за кометата.
Не съм писал никаде за стържене. Но се усеща че някъде търка в метал, макар леко.
Не разбрах за луфтове за къде говориш ?
Никъде.
Нито Кометата нито Вайрауха имат луфтове. Но при втората всичко върви съвсем леко, а при кометата малко тегаво, поне според моите критерии.
Добре е и да се спомене разликата в цените , по отношение цена-ефективност .
Както споменах горе, разликата в цената е приблизително двойна.
Разлика в точността при така направеното сравнение между двете нови, в заводския си вид пушки в 20 джаула няма. Но след като се пипне леко, Вайрауха дръпва много напред, видно е от мишената с пушката която си е "настроена" по мене.
Ей сега вече съвсем ме отказахте от тази Комета, само дето толкова хвалби бяха.
Не се отказвай, ако не гониш състезателни резултати и не държиш на немско качество. Не е за подценяване, предполагам ако се пипне малко ще стане класна пушка.

На мен ми е интересно, какво ще се получи ако на Кометата и се постави ГП за точно 16 джаула.
Тези 20 май и идват множко при търсене на максимална точност и няма да е зле да се пробва в намален вариант.

Много добро сравнение и от двамата с подробно описание и индивидуални предпочитания. Анди много подробно с много детайлно сравнение! Браво!
Така всеки ще придобие поне до някъде представа какво може и какво би искал за себе си.
Браунинга, който имам и аз няма място за сравнение при тези пушки, нито ценово нито като клас. Още повече, че е 5,5 калибър в случая.
xpresident, При почти сходни цени с HW50S ще предпочета най-вероятно немската, не съм го решил окончателно. До Коледа има време. :)

Последна промяна:
Ценово HW50s влиза в класа на Кометата, като тегло също. Интересно ще е някой да я има и да направи ревю.
Лично на мен от чупещите пружинки ми харесва HW35 - уникално лесно и приятно зареждане, няма друга такава ПП в 16j. Механичните мерни прибори са произведение на изкуството, с качество като на състезателна пушка. Заключването на цевта е много надеждно. Малко по-тежка и по-скъпа е от 50s и приклада не е така удобен за стрелба с оптика както на 97-цата.

Back
Нагоре