Често задавани въпроси - превод

Дискусия в 'Преводи на материали и статии' започната от cdman, 20 Октомври 2008.

 1. cdman

  cdman Администратор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,490
  от:
  София
 2. Anonymous

  Anonymous Гост

  1. Какви пушки се използват за Фийлд Таргет ?
  Почти всяка въздушна пушка може да се използва за фийлд таргет.Обаче,някои пушки са твърде силни или твърде слаби за да бъдат използвани ефективно.Повечето оръжия със скорост под 200 м/с не се използват,тъй като точността на тези оръжия спада на по-големи дистанции.Също така пушки с дулна енергия по-голяма от 27J може да не бъдат допуснати на състезание.Много състезания спазват препоръчаният от AAFTA лимит на енергията от 27J.

  Уточнение:За момента в България няма определен лимит на дулната енергия.За повече информация-Регламента на БАФТ:
  http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=7

  PS:Спестявам списъка с пушките,защото ще стане доста дълго.Който се интересува от него да погледне линка на cdman,мисля че ще се ориентира

  2. Каква е минималната скорост,която трябва да има едно оръжие за Фийлд Таргет ?
  Няма официална минимална енергия,приета в правилата на AAFTA.Повечето стрелци се стремят да стрелят с пушки,които имат дулна енергия по-висока от 13 J.Toва е около 228 м/с с 0,51 г. чашка.Паднете ли под 13 J,точността на големи дистанции намалява и силата на удара може да падне толкова,че да не остане достатъчно сила,която да събори мишената дори след удар в убойната зона

  3. Кое е по-добре,ПЦП или пружинна пневматика ?
  И двете са добри за фийлд таргет.И двете имат предимства и недостатъци.Пружинната пушка изисква от стрелеца повече дисциплина за да има повтаряемост на изстрелите.Обаче,пружинните пневматики могат да бъдат точни колкото ПЦП.Предимството на пружинните пушки е,че са много по-евтини от повечето ПЦП-та и не трябва да се тревожите за неща като свършване на въздуха и смазване на чашките.Повечето стрелци ще ви кажат,че точната стрелба е по-лесна с ПЦП.То компенсира малки грешки в дисциплината ви по-лесно.Стрелбата с тях е по-лесна и обикновено могат да бъдат нагласени за стрелба с големи скорости без отката и вибрациите,които бихте получили с една пружинна пневматика.Техните недостатъци са цената,факта че трябва да имате бутилка с въздух наблизо и това че за да извлечете възможно най-точната стрелба,е почти задължително да смазвате чашките,които ползвате.

  PS:За забележки по отношение на превода или каквото и да било-ЛС.Пускам всеки въпрос по отделно защото го намирам за по-прегледно.За днес стига толкова,че трябва и да се спи поне малко,и утре продължавам.За други материали за превод мога да помогна от английски и френски.
   
 3. GTD

  GTD Потребител

  Публикации:
  344
  благодаря ти . ще се замисля дали да не продам пцп-то :eek:
   
 4. Anonymous

  Anonymous Гост

  4. Може ли чупещата се цев да бъде точна за Фийлд Таргет ?
  И да,и не.Пушка с фиксирана цев дава малко по-добра група от тази с чупеща се.Това е така,защото връзката между цевта и оптиката не се променя с всеки изстрел.Чупещата се цев мести цевта с всеки изстрел,затова цевта не е на абсолютно същото място след всеки изстрел.(С думи прости-след като цевта се счупи за зареждане и после се затвори пак,има минимално отклонение)Но днешните пушки с чупещи се цеви са добре направени и това отклонение е много малко.Ако имате пушка с чупеща се цев,определено можете да я използвате за фийлд таргет и да се справите доста добре.

  Важно е да се отбелжи,че повечето оптики използвани за фийлд таргет са с по-голямо увеличение.Тези оптики по принцип са по-дълги от типичната оптика.Чупещата се цев може да удари оптиката когато бъде счупена за зареждане.Имайте това предвид когато избирате екипировката си.

  Оff:GTD,това ми звучи леко иронично.Това не е мое мнение,аз само превеждам написаното.На места и аз не съм напълно съгласен,но c'est la vie!А колкото до ПЦП-то може и да ми го подариш,няма да откажа ;)

  5. Какви позиции за стрелба са позволени във Фийлд Таргет ?
  Всяка позиция е позволена в състезание по фийлд таргет.Стига да виждате убойната зона и да поддържате оръжието само с тялото си,можете да изпозвате всякаква позиция,която ви е удобна.Повечето стрелци използват седнало положение,тъй като дава най-голяма стабилност.Обаче, при някои коридори може да бъде задължителна определена позиция,която е обозначена.

  akraba1,благодаря за корекцията,честно казано не съм запознат особено с фт и бр и се уча в движение.Ако има други неточности,казвайте

  6. Как държат ФТ стрелците пушките си ?
  Има разнообразие от захвати,които използват ФТ стрелците.Повечето стрелци подпират десния си лакът на дясното коляно.След това оръжието е или поставено на лявото коляно(1),или на лявата ръка която е на лявото коляно(2).Това са най-стабилните захвати.Друг захват е военният тип(3),при който левият лакът е на лявото коляно и пушката се държи по нормалния начин.
  Eто и три снимки:
  1.[​IMG]
  2.[​IMG]
  3.[​IMG]
   
 5. DANNY

  DANNY Редовен Потребител

  Публикации:
  3,816
  от:
  SOFIA

  Тук не става въпрос само за разположение!
  Има коридори които стойката -коляно или прав е задължителна! Като задължително е маркирана със съответния знак за поза прав или от коляно.
  Табелата със задължителна поза винаги се слага на номера мишена за която се отнася

  http://gallery.airguns.bg/displayimage. ... fullsize=1
   
 6. Anonymous

  Anonymous Гост

  7. Защо ФТ стрелците използват оптики с толкова голямо увеличение ?
  Голямото увеличение позволява на стрелеца да използва променлививият фокус на оптиката за намиране на дистанцията.Разстоянието може да бъде определено на око,но с употребата на фокуса в повечето пъти дистанцията може да бъде преценена с до метър разлика.Познаването на дистанцията е ключа към успешния изстрел.Оптиките с по-голямо увеличение дават възможност за по-прецизно измерване на дистанцията.За най-добро измерване на дистанцията оптиката трябва да има ясен образ при по-големите увеличения.


  8. Как се намира дистанцията с оптика ?
  Намирането на дистанцията се прави,като обектива се върти докато целта се фокусира идеално.След това се гледа каква е дистанцията от oбектива.За да е възможно най-ясно,ето една снимка:
  [​IMG] Toва е въпросната врътка.(уточнение-снимката е от интернет и с цел да покаже какво имам предвид)
  Някои оптики използват странично колело за фокусиране и имат калибрирана скала,обозначена на колелото.Повечето ФТ стрелци не разчитат на фабричното калибриране на оптиката.Те я калибрират сами като фокусират върху цели на дадено разстояние и маркират разстоянието на обектива

  9. Какви оптики се използват за ФТ ?
  Днес има голямо разнообразие от оптики за въздушни пушки.Ето списък с най-често използваните сега(списъка е за братския американски народ)
  Преден фокус:

  • Bushnell Trophy 6-18x, 40mm
  • Simmons 6-18x , 40mm
  • Leupold 6.5-20x, 40mm EFR
  • Simmons 6.5-20x, 40mm .44 Mag
  • Bushnell Elite 4200 6-24x, 40mm
  • Swift 6-24x, 50mm
  • Burris 8-32x, 44mm R/A
  • Bushnell Elite 4200 8-32x, 40mm
  • Swift 8-32x, 50mm
  • Nightforce 36x, 56mm Field Target

  Страничен фокус:

  • Leupold Competition 35x, 45mm
  • Tasco Custom Shop 8-40x Rifle Scope
  • BSA 10-50x, 60mm
  • Nikko Stirling 10-50x, 60mm

  Това не е пълен списък,но дава обща представа.В общи линии oптика с поне 25х увеличение и 40мм размер на предната леща ще свърши работа за всичко с изключение на Ловното подразделение(пояснение:има се предвид HFT(Hunter Field Target-Ловен Фийлд Таргет,много подобен на фийлд таргета,но с леки разминавания)Фокусирането е важно и за елиминиране на паралакса и за намиране на дистанцията
   
 7. Anonymous

  Anonymous Гост

  10. Как се изравнява оптиката ?
  За да изравните правилно оптиката,ви трябват две неща:нивелир и отвес.Нивелир може да бъде закупен от всяка железария(и магазин за левче)Може да намерите малки нивелири с няколко капсули вътре.Една от капсулите се маха и се използва за хоризонтиране на оптиката.Отвес може да бъде направен от конец,корда,въженце и нещо тежко(рибарска тежест за дъно или по-голяма гайка).Закачете отвеса за дърво или друг обект,така че да се движи свободно.

  За да нивелирате оптиката,първо я монтирайте хлабаво на пушката(пушката ви трябва да бъде на менгеме/стенд или чувалче с пясък)Нагласете пушката и оптиката така че да виждате отвеса през оптиката.Нагласете оптиката така,че по вертикала оптиката да е успоредно на отвеса.Сега сложете нивелира там,където сте сложили отвеса, перпендикулярно на оптиката и основата.Погледнете през оптиката и я нагласете така,че оптиката да е успоредно на отвеса.Сега затегнете болтовете на монтажите и гледайте дали оптиката е изравнена докато ги затягате.  11. Как се определя коя чашка е най-добра за Фийлд Таргет ?
  Единственият начин да определите най-добрите чашки е да пробвате колкото може повече видове чашки,за да определите тези,с които пушката стреля най-добре.Повечето стрелци използват Crosman Premiers или Beeman Kodiak Match(отново става въпрос за братския американски народ,за България в момента мисля,че най-разпространени са гамата на JSB Exact)  12. Колко тежки чашки са най-добри за Фийлд Таргет ?
  По-важно е с коя чашка пушката ви стреля най-точно.В общи линии искате заоблена чашка като Crosman Premier или JSB Exact.С по-слаби пушки(предимно пружинни)ще имате по-добра траектория с по-леки чашки като Crosman Premier Light или JSB Exact,докато с по-силни пушки(повечето ПЦП-та) ще имате по-добра стрелба с по-тежки чашки като Crosman Premier Heavy или JSB Exact Heavy.
   
 8. DANNY

  DANNY Редовен Потребител

  Публикации:
  3,816
  от:
  SOFIA
  С оптика 4-16х50 /дето е от снимката/ ако щех да е утрепеш не можеш да измериш разстояние! :p
  Много е малко увеличението.
  Най разпространен в света /за сега/ модел оптика която върши тази цел е Никото 10-50х60
  Колкото е по-голямо Увеличението толкова ще е по-голям шанса за точно премерване. Като ще е по-ясна границата м/у метрите.
  Вече на пазара се появяват нови модели със ЗУМ-80.
   
 9. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,555
  от:
  Старата София
  Като мерило за точно определяне на дистанцията се шири определението, че "на 50 ярда грешката в измерването не трябва да е повече от 1 до 2 ярда/пълен максимум/".
  Това естествено се отнася за хора със солиден стаж и мощни оптики.
  ‘The test scope was never more than a yard out during my trials, and that was always due to me deliberately rushing my rangefinding. When I got it right, so did the scope – and it did so – every time’
   
 10. братушка

  братушка Редовен Потребител

  Публикации:
  2,326
  от:
  BG
  Не разчитайте сляпо на измереното с фокусировката на оптиката.
  В общата оптична система има една леща, която е непредсказуема: окото на самият стрелец.
  Едното е, че "рарграфена" за дистанциите от един човек оптиката, при друг може да има изместване от няколко метра. Ако единият още и носи очила - този ефект е гарантиран.
  Дори един и същия човек с една и съща оптика може да има до 3-5метра разлика при слънчев ден, облачен или при залез, дали слънцето "в очи" или "в гръб". Дори просто от това колко е изморен към момента или дали е жаден.

  Е, за да разберете дали дистанцията е някъде около 30м или е някъде около 50 със сигурност помага :)
   
 11. Anonymous

  Anonymous Гост

  13. Как да фокусирам кръста на оптиката към окото си ?
  Обектива или задната част за нагласяване на фокуса са доста подобни на регулирането,което правят очните лекари,когато ви преглеждат за очила.Завъртането на окуляра ще засили или отслаби диоптъра.Следвайте инструкциите по-долу за да нагласите оптиката.След като е нагласен,фокуса няма да има нужда от повтора настройка освен ако диоптъра ви не се промени.Този фокус не се използва за фокусиране върху мишената.

  • Разхлабете пръстена против развиване на окуляра.(ако има)
  • Завъртете окуляра в отрицателна посока(най-често обратно на часовниковата стрелка,проверете упътването)
  • Погледнете през оптиката към небето или бяла стена на около 30 см.Въртете окуляра,докта кръста не изглежда черен и остър с бърз поглед.Не гледайте през оптиката докато въртите окуляра,защото окото ви ще се настрои към състояние извън фокус.Бързия поглед през оптиката веднага ще разкрие кръста като ясен и черен когато е правилно фокусиран.
  • Затегнете фиксиращия пръстен за да избегнете развиване.  14. Какви са разликите между оптика за въздушно и оптика за огнестрелно оръжие ?
  Пружинно-буталните пневматики произвеждат силен откат и вибрации напред и назад.Повечете оптики за огнестрелно оръжие са създадени да издържат само на отката назад на тези оръжия.Оптиките за пневматично оръжие са направени да издържат тежки двупосочни вибрации и откат.Също така имат корекция на паралакса за по-добър фокус.Отката не е проблем при въздушните пушки по принцип(в Америка може би,но по нашите географски ширини някои пушки са се доказали като оптикоубийци по една или друга причина)  15. Какво причинява проблеми с точността в една въздушна пушка ?
  Много неща могат да причинят проблеми с точността.Ето списък с най-честите проблеми:
  • Разхлабени болтове на приклада(обикновено при пружинните пушки). Почистете всички връзки със спирт и използвайте по малко фиксатор за резби Локтайт преди повторно поставяне.Перидично проверявайте дали са стегнати.
  • Разхлабен шарнирен болт на цевта. Периодично проверявайте дали е стегнат.
  • Разхлабени мерни прибори. Периодично проверявайте добре ли са стегнати.
  • Мръсна цев. Не почиствайте цевта с шомпол или обикновен метален прът.
  • Грешен тип чашки.Опитайте повече видове и използвайте най-точните.По-леките чашки също може да са неточни в оръжия с по-висока скорост.
  • Лоша стрелкова техника. Тренировки,тренировки,тренировки !
  • Непостоянен захват на пушката. Тренировки,тренировки,тренировки !
   
 12. Anonymous

  Anonymous Гост

  16. -------------------------
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  17. Защо се смазват чашките при ПЦП-тата ?
  Има няколко причини.Въздуха под високо налягане в едно ПЦП обикновено е много сух и съдържа много малко влага.Смазването на чашките повишава точността,поддържа цевта смазана,за да не ръждяса и напълно елиминира наслояването на олово в цевта.Количеството смазка е много малко-в рамките на няколко капки на 500 чашки.

  Тоя пост направо го изтрийте,явно няма смисъл
   
 13. DANNY

  DANNY Редовен Потребител

  Публикации:
  3,816
  от:
  SOFIA
  Никога не ползвайте шомпул!
  Това не е нито "Калашник" нито ловно оръжие. Цевите макар и маркови /примерно LW / не са с твърдоста на бойното оръжие.
  Всички по големи производители на въздушно оръжие дава инструкции за почистване. Спазвайте ги!
  В повечето случеи се използва здрава корда която е вкарана в тънак найлонов шлаух. Кордата се вкарава от предната част на цевта доката се покаже от към затвора. На края на кордата има малък клуп в който се прекарва малко парцалче. Издърпва се в обратната посока.
  Първия път може да му сложите няколко капки "Балистол". Но после подсушете добре с ново пърцалче.

  Никога не чистете цевта преди състезание! Ще ви измести и развали групата! Трябва да мине време докато оловото на ново се наслои. Дори при смяна на чашките един с друг вид трябва да постреляте малко докато новия тип олово се наслои и събере групата.

  Калибър 4,5мм се чисти само в краен случей! При силно развалена група. Тя /цевта/ се и зацапва по-трудно от 5,5мм!

  Никога не смазвайте чашките в калибър 4,5мм! Веднага разваля групата и променя скороста.
  пример има описан в темата за АА s400 от Ms.propar
  http://forum.airguns.bg/index.php?topic=23.165 темата се развива и в следващите няколко страници.

  Няма значение колко е в Англия!
  Там където се изисква разрешително за Огнестрелно си е FAC. Ако се изисква над 40j разрешително, значи FACа започва от 40j.
  Ако не се изисква никакво разрешително /както е в България/ нямаме FAC!
  FAC се определя според местното законодателство!
   
 14. cdman

  cdman Администратор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,490
  от:
  София
  Kristian - добра работа :) - ще ги оформя кате тема тези неща и ще ги пуснем в спортния раздел за ФТ
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена