Хронографи и софтуер за тях.

cdman

Администратор
Хронографа е уред с който може да се измерва началната скорост на проектила изстрелян от въздушна пушка или пистолет. Със същият уред може да се измерва скоростта на изстрел и от огнестрелно оръжие и на пейнтбол или еърсофт оръжие. Има няколко основни модела които се продават по света , както има и много правени включително и от наши колеги във форума.

Оригиналната тема е на адрес: http://forum.oragie.com/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Тук аз ще копирам само най важното за да имаме добра основа за коментари.


Започвам с Shooting Chrony или тъй нареченият Рогат Хронограф - имат няколко модела F1 , M1 , Alpha и Beta - ето и сайта на производителя:
http://www.shootingchrony.com/

Може да се поръча от няколко места:
1. При нас в БГ видях че СтелитГруп го предлагат за 200лв
2. http://www.ebay.com
3. http://www.midwayusa.com/Eproductpage.E ... mid=531741
4. http://www.airgunbuyer.com/Showproducts ... ronographs
5. http://www.dnrsports.com/acatalog/D___R ... n_756.html


Следващият модел е на фирмата COMBRO http://www.chronoscopes.com/ и тук: http://stores.ebay.co.uk/Combro-Ltd
Идва на 40 паунда ( около 100 лв ) и е с безплатна доставка до БГ
Ето снимки от колегата jivkonik който наскоро го закупи:

jivkonik написа:
Получих го, работи! Англето го достави за по-малко от седмица.
Малко, компактно и леко е, трябва да се внимава при монтажа за да не се простреля!
На екранчето електронните надписи винаги са в FPS i PDS (явно такъв му е екрана на производителя), но като се гледат външните надписи в жълто и всичко е ОК! Превклюва се от FPS v m/s и обратно за секунди.
Мерих си пистолета с него - работи добре, дават му 1% грешка.


j1.jpg

j2.jpgСледват и ръчно изработените от Dejmos и Phobos - закачам файла със схемите от тях към темата.
Дисплея е този: "AC-082AYA" (2 реда, 8 символа без подсветка).
Пика е този: "PIC16F916-I/SO" - smd или "PIC16F916-I/SP" - DIP корпус.Ето и един начин описан от братушката за това как можем да измерим скоростта на проектила и без такъв уред.

братушка написа:
Всички спрягаме нашите пушки с оглед на това, колко м/с изкарват. Обаче повечето от нас нямат уред за мерене и затова започват приказки кой какво колко дълбоко дупчи или нещо от сорта. Това е разбираемо, обаче след като прочетох, че скоростта се мери с това, колко високо подскача котката - не се сдържах...

Отдавна бях чел една статия, как се мери скоростта на куршума с диктофон (не е баш точна формулировка, дано не се заяждате), та след котките твърдо реших да го пробвам.

Ето и линка: http://www.airgunlib.ru/page.php?al=alias7384

Ето идеята на български с две думи:
Взима се цифров диктофон (сега е пълно с такива: фотоапарати, МР3 свирачки, GSMи и т.н.), мери се някакво тестово разстояние 5-10м, от единия край се слага твърда мишена (дъска да кажем), от другия се окачва обикновен лист хартия. Диктофонът се слага или до дъската или до хартията и се пуска на запис. Няколко пъти се стреля така, че чашката да мине през хартията и да удари дъската. Добре е пушката да не упряна плътно в хартията, а да е на 1,5-2м от нея (по-нататък ще обясня защо). След това записът се преточва в компютъра и се разглежда с някаква програма за обработка на звука (например Sound Forge). Измерва се време между двата удара и след това (като знаем разстояние) се изчеслява скоростта по несложна формула.

Днеска аз викнах един колега и отидохме на полянката да тестваме методата. С вде думи ще кажа: РАБОТИ. Вярно, че не е толкова сгодно, като с готов хронограф, но пък много по-лесно отколкото инерционното махало и със сигурност много по-точно от КОТКОмера.

Признавам, че резултатите не са особенно точни (по моя преценка +-5-7м/с), но все пак позволяват да се направи разлика между 200 и 220 м/с.

А сега от днешния ми опит: самият изстрел на графиката излиза доста разтеглен във времето и е почти невъзможно да се различи къде е звукът от изстрела, а къде е ударът на чашката в хартията. За това започнах да стрелям от по-голямо разстояние от хартията. Ударът в хартия започна да се откроява по-добре и засичане на времето стана по-точно.
Метода, когато диктофона се слага до дъската ми хареса повече. Теоретически той е по-неточен, но пък записът се получи по-добър, по-контрастен. Можеби защото звукът от изстрела на самата пушка се спира частично от хартията.

Понеже не преследвах супер точност, затова пренебрегнах влажността, атмосферното налягане и заложих скоростта на звука 335м/с. Формулите в статията също ми се се видяха неоправдано сложни, затова използвах свои, доста елемнтарни:

V=L/(Tp-Ts) - когато диктофона е до хартията;
V=L/(Tp+Ts)- когато диктофона е до дъската,

където
V - средната скорост на проектила на тестовата дистанция;
L - тестовата дистанция;
Tp - време на полета на пректила (взима се от записа);
Ts - време, за което звука минава тестовата дистанция ( L/335 ).

Няма да пиша колко излезе скоростта на моя Асан (че много ма е срам :oops: ), ще кажа само, че и двете замерени пушки показаха реалистични резултати - не е като да е в котки.

Приканвам и други колеги да споделят опита или идеите си как да се измери скоростта на чашката без специялизиран уред и да е що-годе научно-популярно.
 

Attachments

 • dejmos_and_phobos_chronix.zip
  25.5 KB · Прегледи: 475

cdman

Администратор
http://www.airguns.bg/software/SOFT_CHRONOGRAPH.zip

Ето и една друга програма която е писана от наш колега и служи за измерване скоростта на проектила без Хронограф:

Sury написа:
ОК, който желае може да се пробва. Всеки може да си мерне пушката още сега, и да сподели с останалите.Може да даде линк към файла data.chrd , ако срещне затруднения при меренето, или просто за доказателство че не ни будалка със скоростта :wink:

:arrow: 1.Поставете микрофона точно по средата, между мишената и дулото и нагласете разстоянието между мишената и дулото в полето(4). На шота разстоянието е нагласено на 5.00 метра.
:arrow: 2.Кликнете върху бутона за старт (1). Имате 20 секунди за да отидете на стартова позиция и да стреляте.След изтичане на времето излиза съобщение, че записа е приключил и можете да пристъпите към плъзгача.
:arrow: 3.Използвайте позиционния плъзгач(12), за да превъртите сигнала надясно докато забележите първите резки пикове, в резултат на изстрела.
Ето един примерен запис,който е включен към програмата. Измервах BLOW H01 с турски сачми, на 5 метра от мишената (Микрофона беше на 2.5 метра от пистолета и мишената)

Това е началото на изстрела :

surycron1.png


На шота отгоре, плъзгача се намира на позиция 406202, което е малко след задействането на спусковия механизъм.Кликваме върху бутона (2) "Запазване на начална позиция" , след което продължаваме да превъртаме далеч надясно, докато не стигнем до следващия рязък пик, а именно позиция 408285.

surycron2.png


Кликваме бутон(3) -"Запазване на крайна позиция".Накрая остава да кликнем бутон (5) "Изчисление" и сме готови.Резултата би трябвало да е изписан отдясно на дисплея.

Ето линк за сваляне http://www.airguns.bg/software/SOFT_CHRONOGRAPH.zip

ПС:
За да търсите пикове лесно по "времевия плъзгач" (12) и да позиционирате прецизно централната вертикална линия върху тях, използвайте различна стъпка (джаджа 11) и докато плъзгача е активен (червен кант) превъртайте със стрелките на клавиатурата.

ПС2 :
Можете да използвате вградения алгоритъм, за автоматично изчисляване на скоростта , бутон (7) , но той е далеч от съвършенството на този етап, и са възможни грешки. Така че, винаги проверявайте пиковете "на око", като позиционирате централната червена линия на началния(изстрела) и този по-нядясно (удара в мишената) и сейввате съответно начална и крайна позиции.
Засега не може да зарежда и запазва проекти, тъй като окончателния формат на файла още не е готов.
 

cdman

Администратор
stoneface написа:
Здравейте,

Наскоро направих един хронограф, който може да се използва за въздушно оръжие.

Скорост на измерване: от 10 до 1000 м/с
Захранване: 1 батерия 9V
Светодиодна индикация.
Тест на датчиците при стартиране.
Настройка на разтоянието между датчиците.
Настройка на чувствителността.

С направените датчици може да се използва за въздушно оръжие.
Разработката е моя и са възможни всякакви модификации. Възможно е добавянето на други функции (минимална,максимална и средна скорост, връзка с компютър, печатане резултатите директно на принтер, звукова сигнализация и др.).
Цената на хронографа с фабрична платка и елементите без датчиците ще е около 50 лв. Най - скъп е дисплея, около 30 лв. Ако си намерите по-евтин по-добре.

Понеже в момента нямам време да се занимавам ако има желаещи ще им изпратя всичко необходимо за изработката на хронографа (схеми софтуер и т.н.)

Ако има въпроси питайте.
Хронографа на снимката не е калибриран. Няма с какво да го сравня. Мога да го оставя на някои ако иска да ми го калибрира и тества :D
vlukarev@gmail.com

chrono1.JPG

chrono2.JPG

chrono3.JPG

chrono4.JPG

chrono5.JPG

chrono6.JPG

[/img]

Ето и файла със информация:
 

Attachments

 • stoneface_chrono_info.rar
  786.3 KB · Прегледи: 423

cdman

Администратор
братушка написа:
Просто да се похваля: ето че и аз си направих хронограф.
003179195.jpg


Понеже вече тръгнаха въпросите, малко общо инфо:
- това е леко модифициран Chronolite: http://chronolite2.narod.ru/;
- захранва се с постоянен ток от 6 до 12В, на картинката е 4х1,5В, може и стандартна 9 волтова батерия;
- консумира около 80мА;
- има памет за 60 замера и може да се върже към компютъра;
- при тестове максимална скорост, която замервах е 310м/с, но мисля, че не е предел.
- грешка не повече от 1%.
 

s73r01d

Потребител
Chombro MK4 ако се закупи директно от сайта на производителя е 35 паунда, отчислява си неговото ДДС 17.5% и доставката до целия свят е безплатна.

http://www.chronoscopes.com/

Аз имам такъв от 2 години и е пушка, но не трябва да се мерят много ПППта, защото от вибрациите му се разместват датчиците, също трябва да се хване много здраво за цевта с яки ластици най-добре, иначе дава шантави резултати с големи разлики между изстрелите.

Удобно е да се вземе и кабел за COM порт, ~8 лири, или да се направи на сайта има схема как.
 
A

Anonymous

Гост
s73r01d написа:
Chombro MK4 ако се закупи директно от сайта на производителя е 35 паунда, отчислява си неговото ДДС 17.5% и доставката до целия свят е безплатна.

http://www.chronoscopes.com/

Аз имам такъв от 2 години и е пушка, но не трябва да се мерят много ПППта, защото от вибрациите му се разместват датчиците, също трябва да се хване много здраво за цевта с яки ластици най-добре, иначе дава шантави резултати с големи разлики между изстрелите.

Удобно е да се вземе и кабел за COM порт, ~8 лири, или да се направи на сайта има схема как.
Хубавото на Combro е, че на сайта има пълни клипчета по сглабяне, разглабяне и се продават всичките му части поотделно ако нещо му батиса човек.
Автора му предупреждава също, че при стрелба с СО2 оръжия или от дизелиране при пружинни оръжия може да се зацапа предния датчик и да се наложи разглабяне и чистене.
 

st_beer

Редовен Потребител
Ето снимките на двата хронографа които съм направил.С единия имаше малко проблеми но благодарение на колегите братушка и Dejmos които ми помогнаха страшно много за което съм им безкрайно благодарен.Двата работят безупречно в момента.Единия е при мен другия е при колегата pavloff който също има участие в изработката на тръбичките с фотоелементите. В подписа ми в клипа за бама го има и как действа нагледно.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Мога да кажа, че съм много доволен от хронографа изработен от колегата st_beer .
Един наистина ценен уред
ИЗПОЛЗВАМ СЛУЧАЯ ПУБЛИЧНО ДА БЛАГОДАРЯ НА КОЛЕГАТА ST_BEER.
Много ти се отдават тези работи ;) ;) ;)
 
A

Anonymous

Гост
Днес хроното закупено от Dejmos беше простреляно накриво в резултат на което целият хрохограф изхвърча и цопна в един канал пълен с вода :) Сега се налага да си правя хроно :) Ще съм благодарен ако обясните как става калибрирането при наличие е друг калибриран хрон. Предполагам калибрирането става от тримера. Хубаво е че има и firmware, но май ще трябва да купувам и програматор за пик процесори. Благодаря предварително! Другата година като ходя в Англия ще си купя "рогат", но до тогава...
 
A

Anonymous

Гост
Какви са пораженията по хронографа?
Избрахме вариант с отдалечена тръба именно за да се намали опасността от повреждане на електрониката.

По принцип не е необходимо калибриране на хрона. Ако електрониката е оцеляла, единственото нещо, което трябва да се направи, е нова тръба с датчици, като е задължително да се спази разстоянието от 5 см между отворите за светодиодите и фототранзисторите. Електрониката не може да сбърка, грешка може да възникне само от разстоянието.
 
A

Anonymous

Гост
Няма нищо оцеляло! Тръбата излетя и след нея целият хрон :D Нямаше шанс за реакция ;) Дълбочината в канала е 3 метра и въпреки слабото течение в тези температури не ми се рискува.
 
A

Anonymous

Гост
Аааааа, не схванах от предния пост, че хронът е "отплувал" :(
Наистина не си заслужава риска.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
silver bullet написа:
Какви са впечатленията ви от хронографа Combro cb-625 - http://www.chronoscopes.com/

Дава ли разлика спрямо “рогатите” хронографи Chrony M1 http://www.midwayusa.com/eproductpage.exe/showproduct?saleitemid=646357

ivodoc написа:
Всички хронографи измерват времето , за което проектила изминава определено разстояние и го пресмятат със софтуер.
Така , че разлики не трябва да има.
Такива не са забелязвани , дори със саморъчно правени от колеги тук във форума.
Така, че притесненията ти в тая насока са излишни.
Друг е въпроса , кой колко е надежден?
Ще сменя името на темата , като ще махна модела.

fatalen
Такъв сме го мерили едновременно с F-1 CHRONY и даде разлика с около 10-12м/с. Незнам кой е верният, но разликата бе налице.

silver bullet написа:
Единия мери скоростта на 1 сантиметър от дулото, докато другия на колкото разстояние искаме... Но за 2 метра разликата не трябва да е повече от 3-5 м/с..?!

fatalen

Разликата бе не повече от 10-15см
 
A

Anonymous

Гост
fatalen
Такъв сме го мерили едновременно с F-1 CHRONY и даде разлика с около 10-12м/с. Незнам кой е верният, но разликата бе налице.
Аз лично смятам, че CHRONY има възможност за грешка. Датчиците му са много широки (линейна грешка), действа на засичане на сянка, а не на пресичане на светлинен лъч (допълнителна електроника за усилване на сигнала, може да внесе закъснение в обработката), сгъваем е...
Електрониката може да си смята както трябва (обратното силно би ме очудило, тя или си работи, или не), но при тази конструкция може да се получи неточност от разстояние.
 
A

Anonymous

Гост
Добрый день!
Заранее извиняюсь т.к. писать могу только по русски.
Вот ссылка на программу для обработки данных из хронографа:
http://www.airgun.org.ru/forum/viewtopi ... 6&start=75
Программа написана для хронографа Chronolite, описание и схема для самостоятельного изготовления: http://chronolite2.narod.ru/
Фото хронографа в четвертом сообщении в этой теме.
Программа также работает с хронографами ИБХ-715, ИБХ-716 украинского производства.

Программу написал сам, могу попытаться переделать ее для работы с другими хронографами.
Если есть интерес пишите.

Сергей.
 

Attachments

 • 3.3.10.png
  3.3.10.png
  260 KB · Прегледи: 481
A

Anonymous

Гост
Някой знае ли с каква програма се вадят записите от Chronix 2.0 ?
 
A

Anonymous

Гост
С Hiperterminal, има го в Windows-a. Но там е малко трудна настройката за връзка с хрона.
Дригия вариант е Terminal.exe, в стария форум в темата за хронографите съм сложил линк към архив с терминала и инструкция за експлоатация на хрона, вкл. настройката на програмата.
 
A

Anonymous

Гост
Dejmos написа:
С Hiperterminal, има го в Windows-a. Но там е малко трудна настройката за връзка с хрона.
Дригия вариант е Terminal.exe, в стария форум в темата за хронографите съм сложил линк към архив с терминала и инструкция за експлоатация на хрона, вкл. настройката на програмата.
10x!
:cheers: като се видим!
 
Нагоре