andro_e написа:
...Някъде скоро четох, стрелях на 100 крачки значи 100 метра и уцелих еди какво си.
100 метра ама друг път.100 крачки в най добрия случай са около 70 метра.
milen.m написа:
Проблемът при измерването с крачки е, че хората не указват, за какви крачки става въпрос. Установил съм, че при нормални крачки (както си ходя) 150 крачки са равни на около 100 метра, т.е. крачките трябва да се умножат по 2/3, за да се получат метрите (грубо). Иначе, ако правя големи крачки, може 1 крачка да е 1 метър.
Във военната топография е въведена мерната единица "двойна крачка". Вървите си нормално, броите само на единия крак и умножавате по 1,5. Резултатът е в метри и е учудващо точен.
Това, което ме учуди най-много беше, че двама мои колеги, единия малко над 1,90, другия без малко 1,70, даваха приблизително еднакъв резултат при такова измерване на разстояния, независимо от голямата разлика във височината им. Всъщност всички получавахме почти еднакви резултати на всякакви разстояния. Е, предполагам, че ходенето в строй до голяма степен ни беше уеднаквило крачката.
Взех участие в дискусиите по темета, провокирала създаването на тази.
Започна от твърдението на колега, че има съборени (

) мишени с размер на сврака (

) на 120 метра със Хатсан 125 4,5мм на механични мерни прибори с Гамо Про Магнум (а не с плоскоглава чашка). Предвид опита ми с тази пушка в 5,5мм, дебелата мушка, качеството на гамовските чашки... съм силно скептичен. Още повече, че колегата "стреля доста, има 400 чашки откакто е сложил оптиката". За която имал съмнения, че ще издържи и 5 изстрела, което ме навежда на мисълта за сериозен откат.
Не казвам, че е напълно невъзможно. Но в случая вероятно има надценяване на разстоянието и голяма доза късмет. Да не говорим, че пушката трябва да е простреляна за тази дистанция.