Стрелба на далечни дистанции - 100+ метра.

Дискусия в 'Общи дискусии' започната от cdman, 13 Ноември 2008.

 1. cdman

  cdman Администратор Модераторски Екип

  Публикации:
  1,488
  от:
  София
  Конкретният повод да пусна темата е една дискусия, която четох днес в интернет, където колега говори за свои попадения в сврака на 120 метра с хатсан 125 с механични мерни прибори, и повечето мнения бяха, че това е абсолютно невъзможно и пр. За мен е съвсем реално, особено ако е сбъркал дистанцията, която да е била примерно 100 метра. Предлагам в темата коментираме далечните изстрели, групи на тези дистанции, снимки на мишените и пр.
   
 2. MAD MAX

  MAD MAX Модератор Модераторски Екип

  Публикации:
  2,524
  от:
  ВАРНА
  В началото, твърдения на колеги за стрелба и попадения на такива дистанции предизвикваха вълна от подигравки. Сега, като че ли, особено с масовизацията на РСР-тата нещата се попромениха. Приветствам тая тема, защото (особено при добри атмосферни условия), тая дистанция ще ми стане любима. :lol: Аз лично със стария Ер Армс 410 на националната среща в Русе стрелях на дистанция около 190 м.(слава богу имаше доста свидетели) и въпреки силния страничен вятър и непростреляна на това разстояние оптика, от 30-ина изстрела улучих шише от Кока-Кола 2.25 л. поне три пъти, като FTT-тата го бяха пробили двустранно, а Баракудата беше останала вътре.
   
 3. братушка

  братушка Редовен Потребител

  Публикации:
  2,110
  от:
  BG
  Преди около 2 години прочетох някъде при братушките как един се похвали, че най-добрия му изстрел за година беше в главата на патока от 112м с Едган 5,5.
  Склонен съм да му повярвам.
   
 4. Anonymous

  Anonymous Гост

  Това е от тук: http://forum.oragie.com/viewtopic.php?t ... start=2115

  П.П. При това не става въпрос за магнум пневматика, а за средно силна ПП пушка /Бам-40/ и то малко преди да счупи пружина. Помня, че замервахме и скороста, даваше около 215 м/с. Стреляно е с еднограмови чашки.
  Може и разстоянието да е било и малко под 150 метра, но при всички положения е над 100м.
   
 5. Anonymous

  Anonymous Гост

  Не виждам защо да няма подобни изстрели при условие че постоянно се говори за групи по 2 см на 50, че и повече метра !Отделно че доста от пишещите за подобни попадения нямат и понятие за реалното растояние.Някъде скоро четох, стрелях на 100 крачки значи 100 метра и уцелих еди какво си. 100 метра ама друг път.100 крачки в най добрия случай са около 70 метра.Тези 30 метра по малко ,маловажни ли са?
   
 6. Anonymous

  Anonymous Гост

  Проблемът при измерването с крачки е, че хората не указват, за какви крачки става въпрос. Установил съм, че при нормални крачки (както си ходя) 150 крачки са равни на около 100 метра, т.е. крачките трябва да се умножат по 2/3, за да се получат метрите (грубо). Иначе, ако правя големи крачки, може 1 крачка да е 1 метър.
   
 7. poacher

  poacher Потребител

  Публикации:
  1,037
  от:
  Русе
  В Русе там където стреляме (на Орехите) има едно дърво, на което казваме "Елхата", защото го кичим с шишета като елха.
  От мястото, където паркираме колите и стреляме (червен кръст) до Елхата (жълт кръст) са 80-85м мерени с електронен далекомер!
  Шишета от 500мл не са проблем. Дори с пружинки при правила корекция.
  [​IMG]

  Иван беше направил веднъж група 2-3см на 120м от бенчрест позиция.

  Там, където беше националната среща също сме слагали 2л бутилки на 120м (мерени с Google Earth) и сме ги целили.

  Такива дистанции не са невъзможни вече. Въпрос на нагласа и тренировки ;)
   
 8. братушка

  братушка Редовен Потребител

  Публикации:
  2,110
  от:
  BG
  Това е сателтна снимка на язовира край Ботево:
  [​IMG]
  Със синьо обозначено мястото на стрелците, а с червено на мишената. По моите замери по картинката излиза около 130м.
  Пластмасовото шише от бира 1,5л примамливо си плацикаше точно на ръба на водата и се чуваше надалеч при удар...
  Стреляхме с Кире прави и попадениата бяха горе-долу наравно: 6-7 от 10. Но аз стрелях с моя Б51, а той с Б40 на Янко.

  Еееххх, спомениии....
   
 9. Anonymous

  Anonymous Гост

  Радвам се, че тук се създаде тема и можем да подискутираме. Занчи 2 са основните случаи. Единият е 120 метра свалена сврака с хатсан 125, калибър 4.5, чашка плоскоглава(поправка:"чашка плоскоглава" да се чете "Гамо Про Магнум"), механични мерни прибори. Другия е гълъб на над(поправка:"над" да се чете "не по малко") 100 метра с хатсан 40, калибър 4.5 и дулна скорост на чашката 130м/с, с оптика 4х20.

  Попрвака: Извинявам се за грешката "хатсан 124" и я поправям на правилното "хатсан 125".
  Колкото до другия модел, не знам. Така пишеше и така написах. Не знам цялото родословно дърво на хатсаните
   
 10. братушка

  братушка Редовен Потребител

  Публикации:
  2,110
  от:
  BG
  Що за нови дзверове са това :eek:
  Особено "хатсан 40"...


  П.С. от CDman - обединих 3-те поста в 1 :) дано не ми се сърди братушката.
   
 11. Anonymous

  Anonymous Гост

  Ей модератора, ще те санкционираме ;) . 3 поредни поста, на какво прилича :D .
  Защо не стреляте така и на срещите. Явно имате сценична треска :lol: . Според мен дори трябва да има 2 отделни теми за пружинки и за ПЦП-та. Защото 100-те метра за баракуда с 280м/с дулна скорост, мисля, че не са проблем (говоря за 5.5 калибъра да се по-точни). Хайде следващия път когато се съберем ще се направи състезание 100+ и мишените ще бъдат разположение от 100 до 150 метра. По 5 изстрела на мишена (свалена от 1-ви изстрел 5 точки от 2-ри - 4 точки...). Както виждате, много хора са точни на такива разстояния и може по-близките дистанции(до 50 метра) да не са им удобни, и затова резултатите им да не са добри ;) . Само не знам как ще сварваме да провеждаме вскички дисциплини за един ден. ???
   
 12. poacher

  poacher Потребител

  Публикации:
  1,037
  от:
  Русе
  Да целиш шише 2л на 100м е едно - голяма цел и след лека корекция знаеш къде да се мериш, за да удариш.
  Да целиш убойна зона 4см на същото разстояние е друго - иска се хем прецизност, хем групираност.
  (сега на х.Бункера имаше мишена-гарга на 70м и с всеки изстрел дрънчеше ламарина, но малцина поразиха убойната зона)
  Да стреляш за група пък е съвсем трето - избираш точка за прицелване, а това, че групата е 20см по-долу не е важно.
   
 13. bor1968

  bor1968 Потребител

  Публикации:
  1,613
  от:
  Монтана
  Рук, ти Гамовските катерици ли имаш предвид за 100+ метра? Ако е за цялата катерица, ще се цели, но само убойната зона :eek:, трудна работа, да не кажа невъзможна :crazy:.

  Остава да се облизваме и да чакаме да се оправи времето, пък като се оправи да ни поканиш отново на Ботево :), за да затвърдим спомените :yahoo:. Пък после в Монтана и така ще ги въртиме, че да има повече спомени :cheers:. Да не е всеки месец, но през месец няма да е зле да организираме по едно такова мероприятийце. Лошото е че нещо почнахме да уредяваме :(.

  П.П. Това последното е малко спам, но тя цялата тема си е малко такава, та се надявам да ми простите :pardon:.
   
 14. st_beer

  st_beer Редовен Потребител

  Публикации:
  2,925
  от:
  Ямбол
  Не мислех да пиша повече по тоя въпрос и да коментирам това което съм видял и никой не съм карал да вярва нито мисля да го правя.Това е въпросния модел на пушката:
  http://www.oragie.com/vazdushnoimages/h ... od40_2.jpg
  Роок никъде не си спомням да съм писал че разстояние повече от 100 м. Това което съм писал е че разстоянието е не по малко от 100 м преценени на око (не мерени).Писах и каква е началната скорост понеже съм я мерил на хроното. Това което съм видял с очите си не мога да каже че не се е случило. Единствено което може да не е вярно е действителното разстояние до целта.Преценката е на око както съм писал.
   
  mitko2008 харесва това.
 15. Anonymous

  Anonymous Гост

  да вземе да направи едно клипче наи добре маи ...........но по принцип невъзможни неща няма ................абе на 100 метра и оптика 4x точката дето се получава няма ли да покрива изцяло гълъба
   
 16. Anonymous

  Anonymous Гост

  Във военната топография е въведена мерната единица "двойна крачка". Вървите си нормално, броите само на единия крак и умножавате по 1,5. Резултатът е в метри и е учудващо точен.
  Това, което ме учуди най-много беше, че двама мои колеги, единия малко над 1,90, другия без малко 1,70, даваха приблизително еднакъв резултат при такова измерване на разстояния, независимо от голямата разлика във височината им. Всъщност всички получавахме почти еднакви резултати на всякакви разстояния. Е, предполагам, че ходенето в строй до голяма степен ни беше уеднаквило крачката.

  Взех участие в дискусиите по темета, провокирала създаването на тази.
  Започна от твърдението на колега, че има съборени ( ;) ) мишени с размер на сврака ( ;) ) на 120 метра със Хатсан 125 4,5мм на механични мерни прибори с Гамо Про Магнум (а не с плоскоглава чашка). Предвид опита ми с тази пушка в 5,5мм, дебелата мушка, качеството на гамовските чашки... съм силно скептичен. Още повече, че колегата "стреля доста, има 400 чашки откакто е сложил оптиката". За която имал съмнения, че ще издържи и 5 изстрела, което ме навежда на мисълта за сериозен откат.
  Не казвам, че е напълно невъзможно. Но в случая вероятно има надценяване на разстоянието и голяма доза късмет. Да не говорим, че пушката трябва да е простреляна за тази дистанция.
   
 17. Anonymous

  Anonymous Гост

  st_beer извинявам се за допусната от мен грешка. Ще я поправя, въпреки че съм пуснал и цитат на това което си казал. Не се ядосвай толкова много. То приказките са едно и няма да се караме за едното нищо. Казваш това, което си видял, но на мен ми се струва много невъзможно, което не означава, че не е възможно. Не пиши повече по този въпрос..., ела да си поприказваме. Ще похапнем, ще пийнем и ще се разберем ;) .
  Dejmos щом казваш, че е Гамо Про Магнум (а не с плоскоглава чашка), вероятно е така. Не ми се търси, но аз останах с впечатлението, че е стрелял с някакви плоски чашки на диана.
  В крайна сметака, за вярвам на това което виждам и на голяма част от казанато.
   
 18. st_beer

  st_beer Редовен Потребител

  Публикации:
  2,925
  от:
  Ямбол
  @rook
  Ни най-малко съм се ядосал или засегнал. На мен също не ми се вярва и все още си мисля че това са най-случайни изстрели попаднали на точното място в целта за да падне. Най вероятно и метрите не са реални понеже са на око.
  Не съм си и помислил да се карам с някой от този форум за някаква си случка на която съм бил свидетел. Аз на такива дистанции не стрелям и не мога да се похваля с такива постижения ;) ;) ;).
  Иначе другата идея да се съберем да похапнем и постреляме е много добра. Мисля да спрем да дискутираме вече тия две случки които предизвикаха такива спорове. Дайте да ги забравим колеги все едно не ги е имало. Хайде :cheers: :cheers: на всички.
   
 19. Вячеслав

  Вячеслав Потребител

  Публикации:
  374
  от:
  Пловдив
  Много малко ми оставадапуснаКондора на цена ,която ще го захапе всеки любител на PCP . Но не е това въпроса. Намерих си линеен метър десятка . Метален от онези старите дета са на ролка. Та направих това на което се бях заканил. 10 - 20- 30- 40- 50- 60 м. прострелка. Прострелах с баракуда на 20 метра център. при тих вятър. На 10 метра - 1 дот на 30 мтра + 1 дот на 40 център . на 50 - дот на 60 минус дот и половина. Но на 60 метразаточност и дума да не става. С тази пушка съм свалял Пловдивския заек с убойна зона на 70 метрав 4 см убойна. Наистиня подухваше ,но наистина ли се влияе толкова Баракудата. Пуснах и 14 бр. калибровани Флобери и не съм доволен. Учулва на 30 метра и пробива адски яко ,но точността е 3 см отклонение на 30 метра . Около центъра ама не съвсем. Пушката е Кондор - Стрелеца прави 0,5 смгрупа с 10 български патрони флобер на 50 метра и е доказано точен. Това го вмятам ,за да не се търси проблема с точноста в мен.
  Между другото ако някой иска да прострелва и дасе доказва на големи дистанции не е зле да има линеен метър . Иначе всичко остава доста субективно спрямо меренето.

  ПП . В Русе MAD MAX Наистина стреляше по бутилка но не на 190 ,а на 176 метра и я уцели на 20 изстрел. Разстояниетое голямо и в много случаи не е до изчислуние защото стреляме с твърде леки проектили ,а след 60 метра може и вятър да излезе.

  Пост ПП Ако се търси точност след 80 метратова може да стане в стрелкови коридор или при пълно безветрие иначе хората,коитоса опитвали знаят ,че и най- малкия полъх е от значение след 60 - тия метър дори и с Баракуда.
   
 20. Anonymous

  Anonymous Гост

  Не аз, авторът на другата тема каза, че е Про Магнум.
  Просто в същия пост похвали Диана Мач и сездаде грешно впечатление, което по-късно се опита да оправи.
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена