Споделете вашия опит в ФТ-то.

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
От доста време мисля да пусна подобна тема, в която да обменяме опит и споделяме тънкости, които ни помагат за по-добри резултати в спорта.
Като цяло за начало аз бих препоръчал на всеки да препрочете всички 20 съвета, които Дани беше превел и направил тема. Смело мога да кажа, че всяка една точка е адски вярна и в доста от тях съм се убедил. Аз съм един от най-младите стрелци, но имам вече доста състезания в БГ тази година живи и здрави ще започнем и международни да правим.
Ще се опитам съвсем кратко и ясно да кажа нещата, които на мен ми помагат или са ми помогнали да постигам добри резултати.
1. Намиране на твоята позиция..... много важно нещо според мен, понеже ние сме различни и не може виждаш ли Божо стреля еди как си... ако и аз почна така ще имам неговия резултат е да ама не :). Намерете позицията в която се чувствате адски стабилен и отпуснат. Не е целта да напрягаме всичките си мускули, че да държим кръста в убойната зона, а да сме супер отпуснати и кръста да стои в килл зоната като прикован.
2. Стреляме мишена за мишена миналите са минали продължаваме напред 100% съсредоточени. Ще се обоснова защо.... като бях по-нов във спорта изпускам "лесна мишена" и изпускам още няколко след нея понеже съм се нервирал на предната мишена ГРЕШНО! Първо лесни и трудни няма има паднали и не паднали. Второ изпуснали сме мишена.. главата горе и продължаваме напред все едно не е станало нищо.
3. Не мислим за класирането...... ако ни води идеята за класирането в едно състезание то сме го загубили още преди да сме го започнали. Почнеш ли да си правиш сметки по време на състезанието то изхода няма да е добър или може и да е добре в някое състезание, но в повечето случаи това ще има негативен ефект върху стрелбата ни.
4. Не бързаме. Имаме 3 минути за 2 мишени и можем да си ги ползваме както искаме. Аз съм от хората, които стрелят доста бързо, но ако не си сигурен изчакай докато вятъра е постоянен или пък го няма изобщо и тогава възпроизвеждаме изстрел.
5. Научете се да отказвате изстрел. Ето тази точка с 2 ръце горе мога да кажа, че е много важна. Давам пример: идва коридор прав мерим настройваме се вдигаме пушката, но не можем да закрепим пушката, че да възпроизведем добър изстрел, а колкото повече задържаме дъха си толкова по-трудно става да овладееш пушката ИИИИИИ точно в този момент трябва да свалим пушката и да починем 10-20 секунди в зависимост колко имаме. Направете си тест, но при мен ако не откажа изстрела в този момент едно 80% от случаите е пропуск. Повечето от нас не отказват изстрелите, а това е грешка.
6. Не се интересувайте от резултатите на другите по време на състезание. Малко или много това ще ви повлияе на стрелбата, като си кажете еее ако не изпускам съм преди него и като изпуснеш една и почваш оххххх не трябва да правя повече пропуски, а то вече не правиш Х-ове, а остави да не пропускаш. Някога аз правех тая грешка, че да си правя сметки, но вече не го практикувам и ми е много по-добре. До края на състезанието гледам да не знам как вървят другите състезатели.
7. Абстрахиране, че трябва да стреляш извън мишената... ами стрелба на вятър стрелба, че да свикнеш да стреляш педя две или колкото трябва извън мишената изобщо.

Това са главните точки, които аз мога да напиша. Сигурно има и други, но в момента не се сещам. Има доста опитни колеги, които да не се срамуват, а да помогнат с някой ред съвети.
 

Dominus

Редовен Потребител
Много важно: Вярвайте в себе си. Никога не отивайте на състезание с нагласата на пораженец. Трябва да вярвате, че може да дадете най-добрият резултат, колкото и да не ви се вярва. Позата е най-важна според мен. Както от свободна, така и от коляно и прав. Преминах през много опити и експерименти и не мога да кажа, че съм намерил най-добрия хват. Винаги опитвам нещо ново и го изпитвам.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Много важно: Вярвайте в себе си. Никога не отивайте на състезание с нагласата на пораженец. Трябва да вярвате, че може да дадете най-добрият резултат, колкото и да не ви се вярва. Позата е най-важна според мен. Както от свободна, така и от коляно и прав. Преминах през много опити и експерименти и не мога да кажа, че съм намерил най-добрия хват. Винаги опитвам нещо ново и го изпитвам.
Напълно съгласен. Тук няма силни и слаби всеки може да бие всеки просто трябва да го вярваш, а не както Павката казва да отидеш с нагласата, че си олимпиец
(само за участието).
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Румба поздравление за темата.
В поста си силно си наблегнал на психологията по време на състезание. Стрелбата е като психология така и техника. Смятам, че ще се съгласите с това.
Психологичния ефект има две страни според мен, а именно:
- психология при самият изстрел
- психология при участие в състезание.
Доста добре си направил разграничението в написаното от теб, какво поведени трябва да има състезателя при изстрела и какво за цялото състезание.
Бих само допълнил едно, че поне за мен доста трудно преодолях правилото „да се целиш в нищото и да уцелващ нещо”. Ако това е преодоляно в психиката на един състезател по ФТ, нещата започват са получават. Така мисля.

Както пръстите на ръката така и хората са различни едни са спокойни, други нерваци и импулсивни, трети съсредоточени и вглъбени в това което правят. Други са веселяци и непукисти. За съжаление това човек не си го избира то е заложено в него, радостното е, че може да промени по някакъв начин до степен да започнат да подобряват резултатите на трасето. Постига се с трениране на мисълта и осмисляне на това което намираш в стрелбата и най-вече при участието в турнир.

Стрелбата е търпение, мисъл и вземане на правилни решения във всяка ситуация. Важно е много за ФТ-то да се вземат правилни решения. Това се постига според мен с повече участия в мероприятия с други думи трупане на опит. Да успяваш във всеки момент да оценяваш ситуацията и да вземаш адекватно решение. Примерно ще стреляш по мишена която е поставена на дърво, при първото премерване на разстоянието нещо те гложди, че ни си премерил правилно, мериш втори път, но пак си несигурен, тогава идва на помощ дървото на което е закачена мишената. Ако фокусирването върху силуета на мишена те съмнява и от там разстоянието, фокусирай кората на дървото, тя е релефна, вижда се ясно и така си сигурен, че си измерил добре. Това което го описах с 5 изречения, в главата на Фт състезателя става за секунда. Той е успял да вземе правилното решение. Друго което може да ти помогне е да „четеш мишената”, който може да чете и смята бързо постига много на трасето, както и в живота. Примерно при поглеждане през оптиката веднага се получава информация къде са групирани пропуските на тези пред теб. Това може да те насочи веднага къде да се прицелиш. Да прецениш какво е лекото течение което отклонява изстрела.

Поведението на стрелеца по време на състезание е много важно в смисъл колко си концентриран, ако не се чувстваш здравословно добре, ако имаш лични грижи и те са важни за теб, ако си имал тежка вечер или подценяваш конкуренцията не очаквай добри резултати този ден. За това казват, че стрелбата е до ден и този твой дена зависи колко си концентриран. Какво помага при концентрацията - мисли за това което правиш сега, а не за това което те очаква в къщи. Остави проблемите за 3 часа настрани и се опитай да вземаш правилни решения, това ще ти помогне и в живота не само на състезанието. Примерно когато стреляш в двойка и твоя колега стреля поредния коридор, не търси компания и не разказвай вицове, а се загледай в мишените и коридора. Опитай се да прецениш вятъра по клонките и тревичките, по въженцата до мишената. Опитай се да „прочетеш мишените”. Прецени мястото от което ще стреляш, как е седнал колегата, мишената в сянка ли е, на каква височина е от земята и др. такива. Мисли за стрелбата, а не с извинение да си чоплиш носа. Отишъл си да стреляш, а не на седянка. Психологията при ФТ стрелбата се тренира и подобрява изключително с участия с мероприятия и в пряка конкуренция с другите състезатели. С две думи колкото повече състезания, толкова повече опит.

Относно техниката на стрелба мога да кажа, че се постига с много тренировка, повтаряне на едни същи движения до втръсване и пак трябва да продължиш. Доста неща трябва са подобрят, след като си намериш позата за стрелба. Позата е само елемент от цялата техника при ФТ стрелбата. А тази техника включва: поза на стрелба, дишане, избягване на действия повишаващи пулса /клякане, ставане, тичане, говорене и др. такива/ Примерно след като си подходил към коридора, вдигнал си мишените, навеждаш се за пушката и седалката да ги вземеш, преди да сложиш седалката и да започне времето да тече, изчакай 10-20 секунди да ти се успокои дишането и пулса и тогава седни да стреляш. При поза прав повечето състезатели определят разстоянието до мишената седнали и после стават да стрелят, винаги така си преценете времето, че да има няколко секунди за успокояване на пулса. Дишането е много важно при стрелбата и трябва доста да се тренира според мен.

Относно позата при положение седнал бих казал, че повечето фт-стрелци стрелят при така наречената „ниска поза”, тоест приклада опира на бедрото на десния крак с куката, а хамстера на пушката лежи в лявата ръка която се подпира на наколенката на левия крак. Така да се каже състезателя „прегръща” пушка, надвесва се над нея. Може да се избере и друга поза, която приляга на даден състезател. Но в крайна сметка пушката трябва да стои стабилно при стрелба. Кой как ще я укроти си остава негов избор.

Ми това е от мен, ако се сетя за нещо друго ще пиша пак.

Дано не съм ви досадил с писанието си, за тези които са наясно със всичко това, ще му бъде сигурно смешно, но целта на този пост е да заинтригуваме млади хора желаещи да стрелят ФТ. Да разберат, че стрелбата е мисъл, техника, концентрация и удовлетворение от поразената мишена. Дори едни човек да се заинтересува от написаното ще бъда радостен, че има хора които имат желание за фт стрелба.
 

sts1969

Редовен Потребител
Ако имате графики или снимки на правилни и погрешни пози, ще е хубаво да се видят нагледно. :cheers:
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
От скоро се занимавам с ФТ и много се радвам за съсздаването на тази тема. За мен много важни са сухите тренировки които си правя всяка вечер в къщи с пушката, но най голямата полза е в участието на състезания и наблюдаването на опитните стрелци. В двете състезания в които участвах получих много съвети от опитните хора с които стрелях в тандем(за което съм благодарен че споделиха опита си а не го скриха) и мога смело да твърдя че научих повече отколкото за половин година четене из форумите и гледане на клипове. Участието в състезания е най добрата тренировка независимо от класирането.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
В едно състезание се учи много повече отколкото доста тренировки сам. В състезание си има импулса от това, че се състезаваш. Не си на 100% спокоен както би бил на полянката сам. Пози мога да извадя, но те са само за коляно всичко друго е индивидуално. От един от най-опитните стрелци сред нас знам, че взимаш 1 конец за ветропоказател и стреляш само с него, а не днес с един утре с друг. Идеята е да хванеш зависимостта на вятъра към твоя конец и съответно изместването на попадението. Как стрелям аз във вятър........ много сложно за обяснение понеже аз нямам такова :). Със времето и със стрелбата съм свикнал, че примерно на 50 метра в еди какъв си вятър изместването трябва да ми е еди колко си, но това е малко като научкване, но аз не бих го нарекъл така. Просто с времето се придобива някакъв усет. До 30 метър някъде дори да е супер силен вятъра изместването ще ни е в границите 20-40-50мм макс, но на далечните дистанции имам един изстрел, който няма да го забравя сигурно скоро стрелях сигурно на повече от 50см извън мишената и тя падна, чак не ми се вярваше. За такива изстрели се иска доста стрелба, но не винаги помага. Доста пъти при мен въжето увиснало не помръдва, стрелям примерно на 9ч вътре в УЗ и попадението излиза с 10-15 мм в дясно, това вече трудно може да се хване.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Ей това му е хубавото на ФТ-то, че няма нищо стерилно в него. Там си на поляната - ти, пушката, вятъра и твоята мисъл.
Който вземе повече правилни решения той закача медал на гърдите.
Доста неща трудно се хващат при ФТ-то. Едни ги хващат бързо защото имат дарбата на стрелец, други им трябват години да ги хванат. Но резултата винаги е радост от добре свършената работа на трасето.
 

lynx

Редовен Потребител
Аз не съм от най-опитните по състезания(особено напоследък), но ще споделя някои неща за които съм се убедил че са правилни:
1. Ползувайте си пълноценно 3-те минути, те са си изцяло ваши!
Не обръщайте внимание на разни бързаци, които ви дишат във врата и ви напъват да се движите по-бързо по трасето.
2. Преди всяко състезание, задължително си направете сам хронотест и някаква малка прострелка.
Проверката за изправна пушка и оптика ще ви добавят увереност, че всичко е наред и няма да има изненади по трасето.
3. Когато ви се падне да стреляте в една състезателна двойка с някой много по-опитен и добър стрелец, това ви обещава донякъде по-добър резултат.
Без да се усетите, вие се стремите да не изоставате от темпото и резултата на Шампиона и влагате повече старание при стрелбата.
Винаги има какво да научиш от старото куче с много опит, дори и странични наблюдатели ще го забележат.
4. Нека не забравяме, че хобито е за кеф.
Не трябва хобито да се превръща в досадно задължение. Някои хора прегарят и бързо губят интерес.
Ако чувствате, че в деня на състезанието нямате желание за участие или днес не ви и ден, просто не участвайте.
Безмислено е да участвате насила или защото другите го очакват от вас.
5. Отвикнете да се ядосвате за изпуснати елементарни мишени :)(като мен).
Ядосаният стрелец е царя на нулите!
6. Близките мишени не са задължително най-лесните и винаги са възможни изненади.
Сигурен си на 101%, че ще я бутнеш. Уж правиш всичко като по учебник, стреляш и мишената не пада! :eek:
7. Напоследък тенденцията е голям процент от мишените на състезанията да са между 40 и 50 метра.
Тоест, в тренировките трябва да се набляга много повече и на далечните мишени.
8. Стрелбата от позиция "прав" не се подобрява с тренировки!
Подобрява се само и единствено с ужасно много тренировки, а те въобще не са леки!
Няма начин, който има по-сериозни състезателни амбиции неминуемо трябва да се бори периодично и с това.
9. Гледайте по-леко на нещата, всичко това го правим за забавление и доброто настроение винаги помага :)
Ако на днешното състезание се изложим, не е повод за тъга.
Следващото състезание ще е скоро и ако сме по-добре подготвени, ще се представим по-добре :winner:
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Давам следният пример:
Един колега от нас за последно го видях да стреля през май на "Балкантерйд" и то само през първия ден с успеваемост 95%
Идва на последното софийско състезание пред декември прави 98% успеваемост. Разлика във времето седем месеца.
Как мислите на какво се дължи това?
- дарба
- случаен късмет
- скрити тренировки / в което се съмнявам силно/
- защото стреля с Щаер.:lol:
- успява в дадена ситуация в случаят стрелба да взема правилни решения
- просто не го интересува класиране, стреля за кеф
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Той би казал, че защото стреля с Щаер :p.
Аз ще кажа, че просто си го може и последната точка също.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Aз също съм си направил за мен си някакви изводи (те естествено са различни за всеки човек) С повечето от нещата казани по-горе съм съгласен. Ще добавя и моите размисли :)
1. Психологическа настройка - аз подхождам към състезанието, като към нещо което ми носи удоволствие. Не се замислям за класиране и тем подобни, подхождам без очаквания и притеснения. Дори на световното не се замислих първия ден , че съм на световно и т.н.т. Но естествено няма как да не се сравниш дори и подсъзнателно с хората в двойката или тройката с която стреляш. Хващам се, че се опитвам да съм наравно с тях или да ги победя. Но това е някак по слабо и като цяло не се притеснявам от това какъв ще ми е резултата. Понякога менталното състояние не може да остане еднакво за целия ден. Затова е важно да намерим само състоиянието в което ще постигнем добър резултат. Едни хора постигат като са спокойни, на други хора им трябва състезателния елемент - спортната "Злоба" за да извадят добър резултат - за всеки е индивидуално. Има момента, гогато си поставям за цел да подобря собствения си резултат ( например казвам си предния път уцелих 35 от 50, днес трябва да е поне 36 от 50 - това обаче е хубаво да го правя след края на състезанието за собствена равносметка, когато го права преди да е свършило състезанието, не ми влиае добре)
2. Оборудване - Много е важно да си уверен и да вярваш на пушката и оптиката. Много често съм имал съмнения, че нещо не е както трябва и това се отазява негативно на резултата. Често не съм вярвал на оптиката и съм се опитвал да компенсирам и да коригирам нещо по време на състезанието (тотално грешно) и винаги съм влошавал резултата.
За да си уверен в оборудването е важно да стреляш с него възможно най-дълго, да го потготвиш, да го познаваш. В тази насока аз лично направих много грешки. Постоянно имах нещо променено в оборудването, постоянно сменях пушки, оптики , монтажи. ( и тази грешка продължавам да я правя) Сега уж съм се зарекал тази година да стрелям само с една пушка и с една оптика.
3. Вятър - това е най-трудното. Както казва Румбата (Scandalo) за мен е психологически много трудно да преодолея това, че трябва да се целя извън мишената за да я сваля. Най-трудното е, че тъкмо в момента в който преодолея това и дам корекция, точно тогава вятъра ще си направи шега и попадението ще е точно там, където е насочен хикса на оптиката. Следващия път не давам корекция и вятъра отнася чашката на 5 см. Смятам да послушам съвета на Румен и да си направя най-после ветропоказател ( и да ползвам само един конец за да го науча). До сега съм стрелял без веторпоказател (повечето пъти). Ориентирам се по конците на другите (но пък тях не ги познаваш) , орентирам се по това какво усещам на лицето си , по тревите, по пушека (от цигарата , когато пуша - но това няма как да стане на европейско или световно състезание, а и цигарата и никотина променят пулса в рамките на няколко минути и почваш да изпускаш).
4. Чашки - Това е по скоро към оборудването, но отделям спец. внимание. Прострелката и настройката на пушката правете с тази партида чашки с която ще сте на състезанието. Едни и същи чашки (например JSB Exact 4.52 , 0.547 г) от две различни партиди могат да дадът различни резултати, разлика в скоростта при цевта (вътрешна балистика) , разлика в траекторията (външна балистика), разлика е групирането и от там коренно различни резултати. Естествено понякога има съвпадения, но като смените партидите задължително правете проверка.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Темата е супер и според мен много закъсняла, но все пак по-добре късно от колкото никога :cheers:
Не съм в настроение тия дни да пиша за моя личен оптит и най-вече за стрелба с пружинки, но от отдавна си мисля, че е добре да се направи отделна тема само за Оптики за ФТ, всеки знае, че пушката може да е скалпел, но без подходяща оптика нищо не става и не можеш да се надяваш на максимални резултати, и реално тя се оказва най-решаващия фактор за силни резултати (лично мнение). И в тази тема ще може, всеки да сподели своите впечатления от оптиката си и да даде информация за други оптики от четено из други форуми.
Като човек използвал само посредствени оптики не бих се похвалил с кой знае какви резултати и нормално, за това може би и до сега не съм пуснал такава тема, но от скоро като почнах да търся информация за по-добра ФТ оптика се оказа трудна задача да се чете за тях, и да се търси до каква цена може да се намери съответен модел.....стига толкова от мен ако прецените пуснете и такава тема, мисля че ще е полезна.
 
Последна промяна:

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Прав си Любо, че оптиката е важно нещо, но само ще дам пример, ако не се лъжа 2014 на "Балкантерйд" първия ден ти стана първи с 39 точки и стреля със КонусПро мисля. Дано не греша, ако е така поправи ме.
Така, че може да се каже че Фт-стрелбата е съвкупност от много неща в което влиза и оптиката.
Според мен почти всички знаят, че за фт, ако искаш резултати ти трябва Сайтрон, Бик нико и като известен компромис без да подценявам Фалкона ФТ50. Аз стрелям с такава и мога да кажа, че след първите две посочени оптики започват компромисите при избор и.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Оптиките са долу горе ясни. Eто списъка на оптиките от световното по ФТ 2015(последната цифра е броя на оптиките от дадения модел на световното).

Nikko Stirling Diamond Sportsman 10-50×60 44
Sightron S3 10-50×60 43
Deon March-X 8-80×56 12
Leupold Competition 40×45 12
Schmidt & Bender 12,5-50×56 Ft 7
Falcon T50 10-50×60 5
Leupold Premier 20-50×50 5
Bushnell Elite 6-24×40 4
Bushnell Elite 4200 8-32×40 4
Bsa 10-50×60 3
Deben 10-50×56 3
Deon March 10-60×52 3
Hawke Sidewinder 8-32×56 3
Leupold Competition 35×45 3
Leupold Competition 45×45 3
Schmidt & Bender 12,5-50×56 Ft2 3
Lynx 10-50×60 2
Mtc Viper 8-32×60 2
Nikko Stirling Targetmaster 10-50×60 2
Aeon 8-32×50 1
Burris 8-32 Signature 1
Deben Nightech 1
Deon March 6×60 1
Deon March 1
Deon March-Fx 5-40×56 1
Falcon T35 -1
Hakko 10-50×56 1
Hawke Airmax 30sf 1
Hawke Airmax Sf30 8-32×50 1
Kahles 10-50 1
Nightforce 36×50 1
Tasco Customshop 1
Tcs 10-50×56 1
Weaver T 36×40 Ao 1


Споделям малко личен опит за Любо (макар, че сигурно сме го говорили )
От оптиките с голямо увеличение за ФТ аз съм имал опит с ЗОС, Nikko Stirling Targetmaster 10-50х60, Биг Никко МК1 (което е БСА Платинум) , Биг Никко МК3, Сайтрон, Леуполд Компетишън 45х45, (всяка една от потъмнените може да бъде, има потенциал и е била световен шампион )

Леуполда - най-бистър при това увеличение, най лек, но пък с фиксирано увеличение и не снапва рязко, макар да мери отлично като свикнеш. (изисква доста упражнения и свикване за да мериш и за да свикнеш с голямото увеличение )
Биг Никко и Сайтрон - по-тежички, но пък с променливо увеличение и снапват рязко. (по лесно се свиква да се мери с тях)

Всяка се влиае по-малко от температурата , но има разлика. Сайтрона ако при 4 градуса мери 48 метра при 25 градуса мери 50-51 метра на същата мишена. Но това е голяма температурна разлика, иначе в рамките на дeня е майлко вероятно да мръдне така (около 1 метър по скоро)
Иначе тази разлика я хванах, щото нагласях показалеца при темература 4 градуса преди месец и сега онзи ден, като я напече слънцето (оставих я докато обядвам на слънце) промени показанията. Все пак това е за моята бройка конкретно и при тези екстремни разлики. Ако се нагласи при 15 градуса едва ли ще даде такива разлики.
 
Последна промяна:

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Как да настроим пушката си за ФТ.

Оставям на страна хамстери затилъци и др.

Първо трябва да я накарате да стреля максимум в 3 метров коридор +/-1.5м/с което ще рече примерно 238-241-238.
Аз предпочитам да имам след редукторен обем (камера) 6-8см^3. Така пушката работи в малко прямоточоно плато и редуктора само допълва камерата. При добра настройка практически стреля в един метър.

При тази настройка първо се намира платото. Тоест елеминира се редуктора(задредукторната камера остава) и се действа като с пямоточна пушка. Един нюанс, добре е ако е махнат редуктора въздуха който влиза в камерата да се дроселира т.е да се имитира пълнене през редуктор. След намиране на платото +/- 1.5м/с с налягане и скорост

настройваме редуктора на най ниското налягане + 15%+20%.

Целта е да сме близо до средата на платото но не и да я прехвърляме.

Предимствата са, че при натичане на редуктор, редуктор който се влияе от налягането в резервуара или повишаване на налягането от по-висока температура оставаме в платото тоест +/-1,5м/с.

Недостатъци -камерата заема обем, при по-голяма камера редуктора може и да не я допълва постоянно. Това се постига опитно. Е експериментите никой не ги е отменил.

За пушките който имат съвсем малък зад редукторен обем панацея си остава идеалният редуктор. Въпреки това всички правят поне по 100-тина изстрела и от тях има едни 60-70 бр. най добри (в определено нялягане примерно от 160 ат.до към 100 ат.) които и използваме за прострелка и състезание. Може да се използва и втори редуктор, но тогава по-добре камера. Ефекта е по-добър и настройките по-малко.

След скоростта идва ред на групата. Тоест способноста на пушката (стрелеца не го разглеждаме) да групира 5 изтрела в определени размери. Приема се че 8-10 мм на 50м измерено по краищата е един много добър резултат.

Групата на 50м зависи от:

Цевта,
- задължително трябва да е освободена. Може и да прави добра група като е закрепена в осмицата, но понапече ли я слънцето или налягането в резервуара мръдне ще премести групата. Единственото захващане на цевта е цевната кутия. Ако цевната кутия не ляга добре в приклада задължително бединг.
- нарези, полигонал, със и без шок, твиста(стъпката) на цевта не ги коментирам.

-дулния вход -след обработка може да са останали чеплъци които да подрязват чашката трябва да се огледа внимателно и при нужда да се полира

-дулната фаска при съмнения се ходи за нова при Бай стругар.

Чашките,

-прострелваме различни партиди със скорости от 236 до 242м/с говоря за 0.547гр. всички горе долу в диапазона на тези скорости групират. Каква точно скорост за конкретните чашки ще хареса цевта е отново експеримент.

След тази гимнастика ако нямаме желания резултат продължаваме с тежестите по цевта. Утежняването лекува по-отворената група, както и групирането в две групи. След като групата се е посъбрала започва фината донастройка при която тежеста се мести буквално с 0,1мм към дулния срез или обратно до намиране на най добрата група. Отсекателите също помагат, но такива със съвсем малък отвор не са за препоръчване. Оптимален е 6 мм, ако е на по-голямо разстояние от дулния срез и 7мм.
Ако желаната група все я няма и сме пробвали и с други чашки, настройки, фаски и т.н. то търсим нова читава цев. За мен тя си е консуматив.

Защо го пиша всичко това.

Когато някой спечели някое състезание казваме и с каква пушка е стрелял. Повярвайте ми няма такъв който да е взел пушката от кутията и да е спечелил. Всички претърпяват доработки и настройки.
И още, когато сме сигурни, че пушката действително си го може остава и ние да можем колкото нея.
Задължителна част от тренировката е стрелбата за група. За сверяване на часовника.
Дано да съм полезен с моя опит, с това което съм чел и експериментирал.
 
Последна промяна:

Dominus

Редовен Потребител
Относно цевите имам малко по-особена гледна точка. Ако цевта е читава като нова, то с времето тя ще става все по-добра. Това автоматично я изключва от графа консумативи и вбиза в графа ценни активи. Вервайте ми, ако я стопанисвате грижовно, тя ще става само по-добра. Никога не пъхайте нищо метално в нея освен олово. За настройките Симо е написал достатъчно.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Гледните ни точки относно цевите почти се покриват. Всяка цев си има ресурс. Даже и тази предназначена за пневматика. Нашите сигурно ще издържат над 60-80 хиляди изстрела преди да забележим промени в боя. Това си е доста стрелба. А горе съм използвал "консуматив" в смисъл като не стреля и си пробвал всичко с нея се сменя.
 

Dominus

Редовен Потребител
Според мен на около 100к ще започне да се отпушва. На около 200к ще е бургия и така до милион. След това ще и търсим заместник.
 
Нагоре