Размисли и страсти относно чашки и слъгове.

shaman

Редовен Потребител
Понеже се върнах рано от риболов днес и се чудя какво да правя реших да направя една таблица и графики как се държат чашки и проектили спрямо дистанцията.
Да приемем, че имаме една добре нагласена пушка която прави грубо 95J дулна енергия.
Стреля чашките JSB 2.2гр. с идеалната скорост от 295 м/с. Естествено, ако ползвам слъгове 3.2гр. скоростта ще е значително по-ниска, но това как се отразява на остатъчната мощност в зависимост от разстоянието и какво е пропадането на различните дистанции?
Виждаме, че грубо до 150 метра няма някаква фрапираща разлика в пропадането, но слъговете заради теглото и формата си запазват в доста по-голяма степен скоростта и съответно остатъчната мощност.

Нарочно отдолу оставих разстояния 300-500 метра, на които рядко се стреля за да се види драстичната разлика ! На 500 метра чашките имат остатъчна мощност под 2J, докато при слъговете все още има значителна сила ;)
Screenshot 2021-11-21 at 9.23.04.png
 

м.м

Потребител
Здравейте колеги.
Имам Kral arms bigmax 6, 35. Прострелях го с Spoton Hercules 6,35 mm обаче на 3-4 патрона разсейва и губи центровката. Сменям кутията с патрони с друга spoton Hercules,пак така прави. Предложете ми някакви патрони които найстина държат прострелката .
 
Последна промяна:

Стоян77

Потребител
Здравейте колеги.
Имам Kral arms bigmax 6, 35. Прострелях го с Spoton Hercules 6,35 mm обаче на 3-4 патрона разсейва и губи центровката. Сменям кутията с патрони с друга spoton Hercules,пак така прави. Предложете ми някакви патрони които найстина държат прострелката .
Ако е надцевка няма да стреля добре с тия патрони спотон. Форум за въздушно оръжие- спортна стрелба и по мишени за кеф. Няма патрони а чашки и слъгове. Напиши дали е пипано пушкалото, скорости дали си мерил, за да може да ти се предложат правилните слъгове.
 

м.м

Потребител
Здравей колега. Заводска е пушката не е пипана. Скороста не съм мерил понеже нямам с какво и не знам с какво се измерва.
 

Стоян77

Потребител
Публикация в тема 'danubeairguns.com - магазин за въздушно оръжие' http://forum.airguns.bg/index.php?threads/danubeairguns-com-магазин-за-въздушно-оръжие.12866/post-327305. Виж какви има колегата и вземи по една кутия от различните грамажи да пробваш дали ги харесва. Никаут на gsb ако намериш, и тях пробвай. И прочети по темите с какво стрелят другите и как и как си правят пушките да стрелят добре.Виж и тая тема - Публикация в тема 'МИШЕНИ - снимки. За мунициите и групите.' http://forum.airguns.bg/index.php?threads/МИШЕНИ-снимки-За-мунициите-и-групите.114/post-327233
 

м.м

Потребител
Свързах се с колегата и с още един колега който се пише the punisher той също ми предложи едни муниции които казва, че са добри

Колко бройки ще ми трябват от колега The punisher.

За да ги пробвам
 

The PuNiShEr

Редовен Потребител
Не само ще направя слъгове за тест, но и ще помагам с каквото мога, както го направих на ЛС ;) :sniper2:
 

rivan

Редовен Потребител
Заводска е пушката не е пипана. Скороста не съм мерил
Колега, замери първо скоростта и тогава търси чашки, които пушката харесва. Заводски пушката вероятно няма плато и е нормално да не може да се простреля. Потърси някой, който разбира какво прави. Според мен проблемът е в пушката, а не в "патроните"
 

niki 67

Потребител
търси чашки, които пушката харесва.
Извинявам се за глупавия въпрос, но в какво точно се изразява харесването? Да има повторяемост, да прави малка група или дупка в дупка на определени настройки и дистания ли?
 

De_Marco

Редовен Потребител
Извинявам се за глупавия въпрос, но в какво точно се изразява харесването?
Ще си позволя да отговоря- сложете мишена на удобна за проверка от Вас максимална дистанция (25 метра е при мен), след това сложете мишена с убойна зона 2-4 см, като попаденията в нея и извън нея да са отчетливо видими. Най-добре да е мишена за спортна стрелба, но ако нямате такава, бял лист/картон с нарисуван кръг с диаметър 2см. ще Ви свърши работа. Правите минимум 5 изстрела по нея с един вид проектил. След това, със сходно налягане (при PCP), правите същото на нова мишена, с друг проектил и така, докато тествате всички видове чашки/слъгове. Сравнявате резултатите, като междувременно надписвате всяка мишена, с какво и на какво разстояние е използвана. Най-свитата група е Вашият проектил, подходящ за тази пушка/цев.
 

anibis

Редовен Потребител
За чашки или слъгове,няма еднозначен отговор,ето тия чашки или слъгове са твоите...твоя грамаж модел, ще ти групирва пушката най добре ей с тия...да ама не!
Винаги има едно голямо "НО" защото цев с цев не си прилича,и една и другата цев да са излезли от една и съща "протяжка"една след друга винаги има нещо различно,то е минимално но то стига едната цев да харесва жсб1.175гр. а другата цев да групирва по-добре с 1.03гр.жсб отколкото 1.175гр. жсб. или пък да харесва повече от жсб-то Баракуда,виждал съм го не един път и то с ЛВ цеви,а с Бамските цеви то те там си е задълже както се казва Баракуда но пък някой от тия цеви стрелят хубаво и с ЖСБ така че пак няма на 100% ето това е твоята чашка, или слъг така че всичко е относително,проби грешки. И дистанцията за проба на ПЦП е задължително 50м говоря и за .177кал там се вижда коя чашка слуг е по-по от другата, вече след като сте си намерили вашата чашка слъг, тогава вече можете да стреляте на 100-150+м. пожелание. Нооооо пак има едно голямо НО...едните слъгове или чашки групирват примерно 100м идеално за такава взета дистанция,а други чашки или слъгове които не сте ги харесали на пробите на 50м но пък на 100м дават в пъти по-хубав резултат от тия които сте си избрали на 50м,така че всичко е.... Една пушка-цев един слъл-чашка модел!!!
 
Последна промяна:

Oleshko

Новодошъл
Уважаеми колеги,
Бих желал до добавя малко "мъгла" по темата. Същевременно ще се радвам на конструктивни мнения по моите мисли.
За информация имам Kral Arms mod. A07, кал. 6.35 мм или .25 пружинна, цев PARDUS (френска, а не турска) заводски монтирана 40J и Cometa Orion SH Long, кал. 6.35 мм или .25 PCP, 60J.По въпроса за калибрите ще пиша малко по надолу. Спесификациите са от документите на производителя. Не съм ги замервал. Ако някой има балистичен хронограф, дори любителски и има желание да помогне, ще бъда признателен. Пушките не са модифицирани ... важна забележка. Темата за мунициите за въздушно оръжие е много обширна и по надолу ще се опитам да опиша личния си опит телеграфно.
1. Имам над 20 вида от различни производители, от 1.72 до 3.4 гр. Всичките за описания калибър.
Замервал съм ги по два показателя първо 10 случайно подбрани премерени заедно т.е. 10 х 2 гр трябва да дадат общо тегло 20 гр. Изненада първа няма производител на който мунициите да отговарят на грамажа на опаковката и нещо повече всички са под обявения грамаж.
Изненада втора Същите 10 броя от опаковка и производител прмерени по отделно дават отклонение в индувидуалното тегло до 15% разлика.
Изненада трета на първо място с най-маки отклонения по този показател са Ха познайте БЪЛГАРСКИ СЛЪГОВЕ ОТ НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ. СЛЪГОВЕТЕ ОТ 3, 3.2 И 3.4 ГР имат практически нулево отклонение от параметрите. 2.4 и 2.8 гр. имат отклонение от около 2%. На второ място по прецизност на изработка идват сръбски FIELD TARGET производител IRP. И на трето китайски производител JS-TACTICAL.
Два извода преди прострелване и нулиране подберете муниции с еднакво тегло и не винаги цената и лъскавата кутийка са гаранция за качество. Аз подбирам вече муниции по най добро групиране и после нулирам мерните прибори. Това го правя на дистанция от 30 м.

2. Различните муници не само по тегло но и по форма имат различна балистика. Лично аз си подбирам такива които ми дават повторяемост или добро групиране. Т.е. пасват на цевта. Не забраяйте че цевите дори на един модел са различни по характеристики. Освен това те се делят грубо и на бързи и бавни. Т.е. това зависи от броя на нарезите и техни размер ширина и дълбочина както и от броя на завъртанията в цевта.
Аз подбирам мунициите си по освен тези неща изброени по горе но по ако е отбелязано на опаковката за каква скорост са предвидени.

3. Връщам се на калибъра на цевта и мунициите.
Без да навлизам в подробност 6.35 мм = .257 cal, а cal .25 = 6.17 mm
Някой производители отбелязват това на опаковките.
Съобразно написаното по горе за моите оръжия търся по тежки муниции като за описаните по горе пушки са различни.
Надявам се малко да поразсеях мъглата за мунициите за въздушно оръжие и евентуално да съм помогнал в правилния избор не само за добри резултати и удоволствие от стрелбата но и за малко икономия на средства за муниции.
Има и други фактори но те са по индувидуални като поддръжка и съхранение.
Ще се радвам да коментирате и споделите опит.

PS Напълно съм съглсен с колегата anibis Всяко оръжие със своята си цев и модел муниции.
 
Последна промяна:

De_Marco

Редовен Потребител
Лека корекция в сметките, които си направил - калибър .25 e 0.25инча x 2,54см. или точно 6,35мм.
.257 отговаря на калибър 6.5мм, при метричната мерна система.
Кои са тестваните проектили и кои са проектилите с 15% разлика в теглото, защото това идва до половин грам разлика при тежките слъгове?! :rolleyes:
 

Oleshko

Новодошъл
Лека корекция в сметките, които си направил - калибър .25 e 0.25инча x 2,54см. или точно 6,35мм.
.257 отговаря на калибър 6.5мм, при метричната мерна система.
Кои са тестваните проектили и кои са проектилите с 15% разлика в теглото, защото това идва до половин грам разлика при тежките слъгове?! :rolleyes:
За изчисленията си прав и не. Твоите изчисления са според приравняването на имперската и метричната система от 1959 г. Аз ползвах таблица от американски сайт. Оръжейниците по мое скромно знание все още ползват оригиналното превръщане с доста десетични знаци. Справка www.backfire.tv/caliber-mm. А също така и това което се продава за .22 но има 5.5 , 5.51 и даже 5.52.
За слъговете може не съм бил ясен, тествал съм само български и са перфектни по отношение на тегло.
За илюстрация на твърдението си пример с H&N Hornet. На опаковката тегло 1.5 гр.
Замерването показа:
1 бр. 1.41 гр.
2 бр. 1.42 гр.
2 бр. 1.43 гр.
5 бр. 1.44 гр.
10 бр.1.46 гр

20 бр. Общо 28.95 гр.IMG_20230317_171612_894.jpg
IMG_20230317_171715_846.jpg
Всеки може да си направи сам изводите.
 

De_Marco

Редовен Потребител
Няма грешка, това което посочват в сайта, е 6,53мм за .257-ми калибър, а не 6,35мм, което е .25-ти калибър.
 

Hidden

Редовен Потребител
Мислил съм си за тези разминавания, но не стигнах до тестове, за да потвърдя или отрека теорията си. Тя е следната: чашките ги смазват и по тях има смазка. Тази смазка все пак има маса. Мисля си, че при неравномерно разпределение на смазката може да се получи и вариране в масите в рамките на десети и стотни от грама. Ако се измият нещата биха се променили.
 

Oleshko

Новодошъл
Мислил съм си за тези разминавания, но не стигнах до тестове, за да потвърдя или отрека теорията си. Тя е следната: чашките ги смазват и по тях има смазка. Тази смазка все пак има маса. Мисля си, че при неравномерно разпределение на смазката може да се получи и вариране в масите в рамките на десети и стотни от грама. Ако се измият нещата биха се променили.
Интересна идея. С такъв проблем не съм се сблъсквал нито лично нито в нета където се коментират различни производители и качество. Хм А и няма логика ... Мунициите за въздушни оръжия са от олово с добавки на кадмий (май го забраниха вече, защото е токсичен) и антимон за твърдост. А и не съм чул муниции за въздушно оръжие да кородират. Хеле пък олово. А би ли ми обяснил примера който съм дал по горе. Тази марка имах под ръка днес, но съм го наблюдавал и при други производители по нисък грамаж и голямо отклонение от заявеното или средно тегло.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Момчета имаме си теми къде са описани нещата, които мъдрите тука отново и се опитвате май да откриете топлата вода отново. Не ви го казвам с лошо, но просто цялата тема е абсолютно излишна, и ако се бяха прочели темите за чашки, за балистика нямаше въобще да има нужда от писане тука, даже и за създаване на темата. Четете форума има много информация, но е факт, че и много теми се оспамиха и набъбнаха сериозно, но все пак който иска да знае повече трябва и да се напъне да почете. Хубава вечер!
 

Oleshko

Новодошъл
Момчета имаме си теми къде са описани нещата, които мъдрите тука отново и се опитвате май да откриете топлата вода отново. Не ви го казвам с лошо, но просто цялата тема е абсолютно излишна, и ако се бяха прочели темите за чашки, за балистика нямаше въобще да има нужда от писане тука, даже и за създаване на темата. Четете форума има много информация, но е факт, че и много теми се оспамиха и набъбнаха сериозно, но все пак който иска да знае повече трябва и да се напъне да почете. Хубава вечер!
Прав си Може и да има. Ама като са пълни със спам или са обездвижени, новите потребители няма как да го знаят
 

Zorobg

Новодошъл
Колеги ползвам на моя пистолет Рексимекс, калибър 4.5 чашки JSB 0.67 и със скорост около 200,210.Стреляше перфектно и минах на слъгове ZAN, 0.65.Но знае ли някой защо с тях попаденията са по слаби и възможно ли е да се движат по бавно по цевта и оттам да се губи мощността.
 
Нагоре