Разглобяване на пружинни пушки. Стендове, приспособления, инструкции, схеми.

A

Anonymous

Гост
Като новак в пружинната пневматика искам да попитам колегите за няколко неща относно Hatsan 125 Grizzly /.22/май се води още и Hatsan 125TH/ с дупка на приклада, който след като го пробих отзад, го напълних със силикон и сега стана доста балансирана, като се снижи отката/
1.Как се сваля надулника с мушката, встрани има един имбусен болт, развъртях го, но наникъде не помръдва?
2.Сега пушката ми е дълга 122 см а имам намерение да и слагам саундмодератор, че с тия 300 м/s плющи като на парад. И така тя няма да се събере в калъфа, който имам.
Поради тази причина може ли да се поскъси цевта и доколко е оптималната й дължина/естествено зная че всичко това се прави на струг, както и за останалите подробности по отношение на перпендикулярите и че се прави фаска на челото на цевта/. Вече съм я разглобявал, почиствал основно, смазал и сглобил на ръка, щото не съм си направил още стенд, без да останат излишни чаркалъци.
3.Може ли да се направи направи резба на цевта 1/2 inch UNF, която да пасне на саундмодератора.
Благодаря предварително!
 
A

Anonymous

Гост
И аз имам същия хатсан,но тия 300 м/с си остават само в рекламите на търговците ;) ;) ;),незнам дали си го мерил твоя за скорост,но моя повече от 270 със всичките му подобрения така и не даде. :yes:.За скъсяването на цевта може да ти каже най-добре mitaka101. :write: му. :goodbye:
 
A

Anonymous

Гост
Не че нещо ама защо вместо да режеш цевта не си купиш нов калъф ??? Някой беше писал как се сваля надулника ще потърся да видя каде беше че не помня точно..
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
macao написа:
1.Как се сваля надулника с мушката, встрани има един имбусен болт, развъртях го, но наникъде не помръдва?
2.Сега пушката ми е дълга 122 см а имам намерение да и слагам саундмодератор, че с тия 300 м/s плющи като на парад.
Поради тази причина може ли да се поскъси цевта и доколко е оптималната й дължина...
3.Може ли да се направи направи резба на цевта 1/2 inch UNF, която да пасне на саундмодератора.

Надулниците на Хатсан 125 са няколко вида.
За да отговоря на въпроса ти ще ги сведа само да два , понеже те интересува свалянето на надулника а не мушката, в която на различните партиди Хатсан има разлики.
В единия случай надулника е алуминиев облечен с пластмаса и е на резба, в другия случай е изцяло пластмасов и е на шлици.
Свалянето не е лесна работа , освен ако не си решил да повредиш надулника.
След като развиеш стопорното болтче, трябва да стегнеш здраво надулника или цевта и ако е на резба , да знаеш, че е наклепан с фиксатор и много трудно тръгва.
Ако пък е на шлици трябва да го избиеш.
Аз ползвам така наречения "обратен чук", който съм си изработил специално за целта.
По-горе, колегите ти казаха, че едва ли стреля с 300 м/сек (аз поне на такъв не съм попадал).
В перфектно състояние, един такъв Хатсан би могъл да докара около 280 м/сек и едва ли саунд модератора ще му помогне да бъде заглушен. Ако обаче тежи достатъчно, ще се отрази положително върху отката и точността.
Ако отрежеш цевта около 150мм, няма да се забележи спад в мощност или точност, но зареждането на пушката ще стане трудно, тъй като лоста доста се скъсява. Трябва да си бая якичък за да можеш да стреляш с нея с нормално темпо. Имам предвид да изстрелваш по 100тина 200чашки на излет. Но пък ще спестиш пари от разходи за фитнес зала.
На цевта може да се направи всякаква резба според диаметъра, който позволява. Може и посочената от теб, стига да намериш кой да ти я направи.
 
A

Anonymous

Гост
Благодаря на ivodoc за поясненията!
Ако надулника на моя Хатсан се окаже че е на шлиц, мисля да ползвам малко модифицирана "скоба" за вадене на лагери вместо "обратен чук", като ще внимавам да не подбия дулото.
Поздрави!
 
A

Anonymous

Гост
за ГАМО 1250 как се разглобява 1 тапата отдзад и после винта при спусака или обратното :bravo: :bravo: :bravo: :sos: :sos: :sos:
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте.
Отскоро съм регистриран.
Поздрави на всички.
Та си дойда на думата.
Заочнах ремонта на хатсана 125 на 1200 изстрела.
За пръв път го отварям и що да видя ??? маншета все едно някой го изгризал. Снимка ще пусна, ама сега съм с варзани ръце откам фотото. И така поръчах си пружина за хасана и като наложих старата и новата, разлика 5.5 см е смачкана старата. Изчистих я аз основно , да отбележа, имаше доста стружки.
До тук добре, после с маншета зор. Сложих го аз ама уж оригинален , като го наложих на стария ,външния диаметар еднакъв, а вътрешня малко по-малък. Нямаше и канал, както на старя и резултата беше, че външния диаметър избяга. Увеличи се и не можа да влезе в цилиндъра и за да го вкарам, го поошкурих, ама сега въпроса е да не би да съм прекалил?
Като сложа буталото в цилиндара и запуша преходния отвор, буталото пада бавно.
Така ли трябва да е, или маншета вече не става?
Сварзах с Мicromax в Русе и във Варна. Имат маншети.
Другата седмица отивам в русенския офис да разпитам, че по телефона ми дадоха много малко инфо.
Ех сега да имах хронограф.
И да питам, някой поръчвал ли е от ebay защото там са на 180 лв мисля излиза при курс 2,2 лв за паунд?
80 паунда е, пък в БГ оръжието 260, в Бункерът с капаро и изчакване 20 дена - 230 лв.
Благодаря предварително за съветите.
Ще пусна снимка и на стенда ми за разглобяване. :rambo:
 
A

Anonymous

Гост
Маншетите дето ги продават "оригиналните" наистина са отвратителни :-X,аз също се борих с един такъв :wall: ,но ти явно си прекалил с шкуренето :yes:.Липсата на канал също е проблем.Намери(направи) си хубав маншет и сложи него.Тия за нищо не стават :exclaim: :exclaim: :exclaim:Става дума за хатсанските оригинали.Сам виждаш , че между този дето си го свалил и новия ти няма нищо общо , особено канала.
 
A

Anonymous

Гост
Ето това е моя стенд ;)... много добре стана, дори май съм се престарал с осигуряването, ама карай.
Като гледам другите какви са, моя е приличен
Ако някоЙ иска да помагам или нещо да пита.

Помагайте че нешто снимката не иска да се отваря в пълния размер.
Нов съм и не се оправям с форума, а искам да кача доста неща.
 

Attachments

  • Изобр045.jpg
    Изобр045.jpg
    440.8 KB · Прегледи: 1,535

st_beer

Редовен Потребител
Re: Разглобяване на пружинни пушки. Стендове

@ssivo
Само информативно да те попитам за стенда който си направил. Разстоянието вътре между началото и края регулира ли се или е стандартен само за пушката която имаш? Наистина не се вижда на снимката понеже не става в пълен размер.
П.П Иво и това мнение (въпрос) също изтрий. Получих отговор на него и мисля че е излишно вече да стои в темата.
 
A

Anonymous

Гост
Re: Разглобяване на пружинни пушки. Стендове, приспособления, инструкции, схеми

st_beer , стенда се регулира и става за всички пушки.
Аз съм с винтоверта цар ;)
На всеки бих помогнал с каквото мога. За стенда лесна работа :).
Нека се опознаем, че да пуцаме заедно.
На здраве! :cheers:
 

DoDo

Потребител
Въпрос :)
Гледам, чета, ама пак да попитам. Имам пушка ИЖ 38-С от поне десет години, но никога не съм я разглобявал, а нещо ме човърка от вътре да я разфасовам.Намерих си схема с частите и, но няма описано "направете това и това за да стане така и така" ??? . Та трябва ли да се постави на някакъв стенд, или може да се отвори и така. Питам защото ме е страх като отвия болтовете да не започнат да хвърчат пружини и части из стаята ;)
 
A

Anonymous

Гост
Тази пушка има слаба пружина, освен това е горе долу интелигентно направена. След като развиеш трите болта трябва да избиеш щифта , който фиксира УСП за пушката. След това трябва да завъртиш леко УСП и готово. Внимавай в този момнет УСП то да не сочи към нищо, защото може да изхвръкне. Най добре го подпри в този момент на пода.
 
A

Anonymous

Гост
Re: Разглобяване на пружинни пушки. Стендове, приспособления, инструкции, схеми

Здравейте, имам проблем - купих нов маншет ама неще да влезе как се вкарва това чудо трябва ли да се нагрява или нещо от сорта
?
помогнете че вече незнам какво да правя :wall:

извинете забравих да спомена модела на "ППП"-то Х150
:wall:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
kikodt , не пускай поредни постове.
В горния десен ъгъл на всеки твой пост има бутон промени . Ползвай го , когато искаш да добавиш или редктираш нещо в поста си.
На мен ми се наложи да вляза в профила ти и да видя останалите ти писания , за да разбера каква ти е пушката.
Оказва се, че тя е в кал .25, тоест 6.35.
Тия неща трябва да се споменават, защото ако търсеше маншет и някой от колегите щеше да ти каже , че от 125 е същия.
За това как се слага , вероятно всеки ще ти каже "трудно".
Аз имам приспособлене и го натискам на струг.
Става без греене и къпане в гореща вода , разширяване на отвора и шмиргелене на "гъбката"
В повечето случаи обаче задачата в домашни условия е непосилна и се прибягва именно до по-горе описаните процедури, които съсипват маншета , а понякога и буталото.
Ех,за буталото не непоправимо, ама вече после си иска задължително интервенция на струг.
 

st_beer

Редовен Потребител
@kikodt
Някой беше пуснал снимка с едно направено от дърво конусче и чрез него си е слагал маншета лесно.Не можах да се сетя и открия снимката. Направих едно импровизирано чертеж просто за добиване на представа какво представлява това конусче и как да се монтира. Желая ти успех и дано съм ти бил полезен.
 
A

Anonymous

Гост
Re: Разглобяване на пружинни пушки. Стендове

Първо се извинявам за грешките при писането и публикуванвто на поредни постове знам че има бутон редактирай или нещо от сорта но не ми позволи да го използвам в случая затова добавих пост.
Колкото до съветите и схемите благодаря много, за следващия път ще използвам някой от тях. Аз се справих с маншета като го набутах във фурната на 250 градуса за известно време и той едва омекна но беше достатъчно, колкото до загряването вав вряла вода забравете нищо не се случи, все едно го сложих във фризера. :D разлика никаква. Утре ще направя тест за пробивност като сравня силата на Х150 което разглобявах и поправих с пробивността на Х155 който си купих два дни по-рано чисто нов. Целата ми е да тествам маншета дали е бил повреден при нагряването и монтирането. Дано не но само един господ знае (или във случая трябва да кажа "само един алах" заради произхода на "ппп"-тата :rambo:)

п.с. специални благодарности на "st_beer" и "ivodoc" за схемата, идеята и бързите отговори.
Благодаря!!!! :bravo: :cheers:
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
PUNISHERvw не се обиждай ама не е необходимо да се рееш из всички теми като свободен електрон за да ти се отговори пиши в темата за Б-40 а най-хубаво я прочети (ако не сиго направил де)не е толкова голяма, лесно е просто вземаш една по заострена отверка или шило , забиваш я в уплътнението странично и изтегляш на горе след това поставяш новото, то ще се нагоди само като сглобиш пушката :cheers:
Пак извинявай ама става малко хаос иначе ;)
 
Нагоре