Първа пушка - Weihrauch HW77K ?

saiko

Новодошъл
Здравейте колеги,

Това ми е първи пост. Ако нещо не правя според правилата предварително се извинявам.

В стрелбата съм съвсем зелен. Записах се в един клуб по стрелба преди месец и оттогава чета всякаква информация из нета предимно на английски, така че някой от термините на български все още ми убягват. В този форум има хора с огромен опит и ще се радвам ако може да споделите малко от него.

В момента търся да си купя първа пушка с която да стрелям по мишени на 10-25 метра. Харесах си пушките с постоянна цев(fixed barrel) от рода на АА ТХ200/Prosport, Weihrauch 77/97, Walter LGU, Gamo CFX. В момента съм се спрял на Вайраух 77К - 4.5 (17J). 77K вместо 97К, защото искам да започна без оптика, като в последствие мисля да сложа оптика, вероятно нещо от рода на Hawke Vantage 3-9x40 AO. Ще се радвам да чуя вашето мнение дали се насочвам в правилната посока.

Другия ми въпрос е като купувам фабрично нова пушка какви първи стъпки трябва да направя ? Четох на места че трябвало да се почисти, защото може да има останала смазка, която да причини така наречения dieseling. Това ли е или има и други ? Може ли да споделите линкове където да прочета повече ?

Пушката я купувам от един полски сайт, защото там имам терен на който мога да стрелям.
Сайта предлага и тунинг услуга която включва(преведено с Гугъл):
Демонтаж / монтаж
Измиване на компоненти
Правилно смазване
Отстраняване на пост-индустриални резки и остри ръбове
Инсталиране на водача с шапката
Извършване на плъзгане по буталото
Направете допълнително приплъзване на цилиндъра
Обработка на краищата на пружината и тяхното рендосване
Инсталиране на PET капака
Подобряване на порта за зареждане
Корекция на короната на цевта
Настройка на спусъка

Заслужава ли си допълнителните 100 Евро или на този етап може без него ?

Благодаря за съветите !
 
Последна промяна:

lu-bo

Редовен Потребител
Поляци ли ще извършат така описаните процедури?
Ако пушката е китаиска или турска тези процедури са задължителни.При положение че купуваш Ваихраух или АА не виждам как поляците ще подобрят фаската на цевта или ще поставят по- правилно маншета отколкото в завода.
Пропусни тези процедури и се радваи на пушката още от първия ден.
 

saiko

Новодошъл
Странното е че предлагат този тунинг специално за 77/97. Затова останах с впечатлението, че правят подобрения, които са специални за тези модели...

А някакви предварителни процедури нужни ли са или мога спокойно да започна стрелям още като я получа ? :)
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Ако ще купуваш нова пушка АirАrms ТХ200 или Weihrauch 77,97 направо си стреляй и се радвай на пушката.
Това са фирмени пушки от по-високия клас, съмнява ме, че вътре са прекалили със смазки и остри режещи ръбове.
Фаските също ще са добри, най-вероятно няма да имат нужда от "подобрения".
 

t.marev

Редовен Потребител
Странното е че предлагат този тунинг специално за 77/97. Затова останах с впечатлението, че правят подобрения, които са специални за тези модели...
Това е така, защото тези пушки не са евтини и често се купуват второ ръка. Тогава е необходим преглед и профилактика, евентуално замяна на някаква чест. Другата причина е, пушките се произвеждат в разни варианти, като джаули и ако искаш да промениш нещо, се сменят нЕкои чаркове. Има и други причини, но те са по-скоро психологически и няма да се спирам на тях.
Чудесно е че има място което предлага тези услуги и ако си вършат работата както трябва, това би улеснило хората без технически познания и възможности. Като навъртиш "километраж", може да се възползваш от тяхните услуги. Засега обаче това не ти е нужно, достатъчно е преди да почнеш да стреляш, да оставиш пушката една нощ на лунна светлина.;)
Успех!
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Здравей saiko,предполагам пишеш от Полша,първо за спортния клуб по стрелба ако е за олимпийски дисциплини по-скоро търси хората от FT или HFT от тях ще научиш повече за "великолепната тройка" AA TX200,Walther LGU/LGV и HW77/97 все ще има някой колега,който е опитвал и жилото и меда на тия пушки и да те въведе в парадигмата:).Моя личен съвет е ако не държиш да има механични мерни прибори и можеш да си го позволиш направо скачай на АА най-доброто...класи над HW в стоково състояние,след това е LGU и на края е HW!Има какво да се прави по последната ако говорим за любителски спорт,но това е както казах за майстори които са в парадигмата,не става въпрос просто за почистване,фаска и такива неща...Ако останеш на вариант HW 77 дай им я да я отворят и затворят за всеки случай,щото и Вайх на последък им се случва да пропускат някои неща...,но без никакви фаски и дрелкания ,останалите неща са ок ако ги разбирам правилно както си ги превел,заслужават си тези 100 евро!
 
Последна промяна:

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Здравей saiko. Още един глас от мен за АА ТХ200 или АА Prosport. Но по принцип, която и да вземеш от посочените няма да сбъркаш, но без Gamo CFX, която няма място сред другите изброени и е далеч от качеството им. Kifa добре ги е подредил и според мен. Относно тунинга, които ти предлагат за ХВ77 има неща звучат добре, но други са ми непонятни има ли смисъл да се правят при условие ,че с пушката още не е стреляни и не се знае има ли нужда от тези интервенции. Ако не са ти проблем парите и тези 100 евро, защо пък да не си я вземеш и тези доработки, ако се спреш на този модел окончателно. Ако си решил да минаваш на оптика така или иначе, направо си взимай пушката с нея да си свиквате заедно. Оптиката, която си посочил ако е до 25 метра само ще става, но ако се захванеш със стрелба на по-големи дистанции ще ти трябва някоя по-добра, но това по-натам, първо си вземи пушката и постреляй и според резултатитеи вижданията ти, ще си покаже кое трябва да се промени. Успех в избора :cheers:
 

t.marev

Редовен Потребител
..... Измислили поляците как да вземат едни 100 евра...
Васко, недей завижда!:(Вие във Варна не продавате ли изгреви на туристите?! Също и морски бриз, йодни пари....както и песента на гларусите.:)
Аз също не бих отворил нова пушка, но всеки сам решава за себе си.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Поляците предлагат "туннинг", който повечето стрелящи ФТ или ХФТ там така или иначе правят. Има и пушки, които трябва да се нагласят на 16 Дж. Просто пазара е такъв.
Ако ръцете ти са "наврени некъде отзад", ама искаш да си като другите "наточен", ша си платиш...
 

xpresident

Редовен Потребител
Само да попитам, как се прави дулна фаска на цев която има фабрично запресован надулник и е фабрично запресована към цевната кутия? С едно по-дълго свредло освен на дрелката? :lol:
 

ATO

Редовен Потребител
При положение, че ще се стрела на 10-25 м. дистанции, но се предполага за в бъдеще и малко по-глеми не си заслужата да се купува чак толкова скъпа пушка. Ако все пак искаш точност и трите няма да те разочароват. Вземи си тази, която те кефи най-много на визия.
По отношение на разглобяването, аз имам две Вайраух и нито една не е имала нужда от подобна интервенция.
Успех!
 
Последна промяна:

saiko

Новодошъл
Благодаря за съветите! Днес я поръчах красавицата - HW77K основно заради възможността да пострелям и с механичния мерник. Като я получа ще постна снимки :)
Оказа се, че за тунинг-а трябва да изчакам поне няколко седмици, защото човекът който се занимава с това в момента не бил на разположение(предполагам пие студени напитки на някой южен плаж). Предложиха ми друг да прави тунинга, но си признаха, че няма опита на първия. Затова и следвайки вашите съвети реших, че на този етап е по добре да изчакам с интервенциите, да я пробвам как стреля, пък и да имам база за сравнение за в бъдеще.

@t.marev: Хаха, със сигурност ще я оставя да пренощува на лунна светлина, пък дано и няколко самодиви я целунат, че да прави добри групи (макар че вероятно на този етап сигурно ще е по точна от стрелеца ;)

@Kifa: Клубът е в Холандия, където живея. В кубът все още се ориентирам, почнахме с основни неща като безопасност, боравене с оръжия, муниции и т.н. Засега ми е позволено да стрелям само с пистолет(въздушен и 22 калибър). Въздушния е FWB P11, много ми харесва, мек спусък, удобна дръжка, предполагам по точен от мен ;) След като мине извесно време ще мога да стрелям и с пушка. Клубът има три закрити зали за стрелба - 10, 25 и 50м. Ако ви е интересно как са организирани нещата тук или какво е необходимо за да започне човек да се занимава със стрелба в Холандия мога да опиша моя ограничен опит.

@soundmax: Мерси за съветите. Гамото беше бюджетния вариант, като хубавото би било, че бих могъл да се мъча да правя модификации по него, без много да го мисля. Разбрах, че спусъка задължително трябва са се смени още в началото, както и други неща можели да се подобрят и ставала сравнително добра пушка. В крайна сметка реших да послушам един от колегите тук във форума, който писа, че по-добрият вариант е ако трябва да се изчака, но да се купи нещо от по висок клас. И така.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
О ,насочих те към FT и HFT средите защото там тези пушки са основни за спрингърите а и двата спорта са върхово изпитание за техниката,стреля се при условия за които "заладжиите" дори не са и предполагали,но както и да е...хубав избор да ти носи много радостни моменти.:cheers:
А пък за Нидерландия ясно,че всичко е подредено,канализирано и урегулирано,даже твърде урегулирано,чак тясно за балканската душа:):D
 
Нагоре