Приклади - изработка и поддръжка

A

Anonymous

Гост
Тука замислям и аз едни неща...за Кондора :write: Черен приклад...от дърво, някакси наложен върху алуминиевата рамка точно както си го нарисувах ;) Съответно целят се държи на самата рамка, тази част която се вижда ще си стърчи и ще се завива пак за дръжката (ще си остане тъмбхол)...нещо такова още го обмислям ???

ps: идеен проект ;)
 

Attachments

  • Optichen Tun1.jpg
    Optichen Tun1.jpg
    119.6 KB · Прегледи: 272

SHADOW

Потребител
Е нямам бук за съжаление,само чам имаше на селото ми последния път като ходих на селото ми.Утре пак ще ходя,пък кой знае,може и да се уредя с нещо по-така ( А-дано! ).А иначе Ви благодаря за съветите Ви,ще го имам напредвид всичкото.

От 2Д на 3Д не е толкова трудно проектирането за мене....просто нямам опита в чертането с такива програми на компа.По ме бива в макетите 1:1 примерно ( говоря в сравнение само ;) )
Жалко че сега нямам пари за материал.....иначе до \"Лесоцентър\" щях да ходя да питам за материал и направо да купя от тях.чорбаджията е пич,преди бях охрана на това място....както и да е.
Ето адреса в София и Бургас :
http://www.stroitelstvo.bg/company.php? ... ls&id=1794
 
A

Anonymous

Гост
А можели някой да ми каже, стрували си да се "занимавам" с едни цепеници от орех. Ореха е отрязан миналата година есента, направен на цепеници, които стоят под един навес на село от тогава насетне. Има и доста големи от тях. Стават ли за гореспоменатия "идеен" проект за Кондора ? Или е трябвало още като се отреже да претърпят обработка някаква (поне бичене) и не си струва да се занимавам с тях сега, а да си търся от другаде качествен материал?
 

Loki

Потребител
@Mangusta, какво ще рече цепеница- такъв формат в дървообработването няма :exclaim: Има трупи, греди, талпи, янове, дъски и др. Ако кажеш някви приблизителни размери ще е по-лесно да прецениме за какво иде реч и дали става. 1 год съхнене му е малко, иначе е добре, че са на сушина. За материал без предварителна обработка в сушилня са необходими поне 4-5 год съхнене, като е добре преди това да бъде разбичен на талпи- като за приклад примерно- 6-7см дебелина. Ако е за Кондора, може и друго дърво-бук, шперплат- нали ще го боядисваш черно... ???

Колега SHADOW, ако не можеш да намериш бук, го направи от слепен шперплат (с епокс. смола), чамови пушки няма и от най-най-евтините! В Лесоцентър масивна дървесина май няма, потърси другаде- не знам откъде си :pardon: :)

Някоя друга идейка за гепене ;): http://davegstocks.blogspot.com/2007_01_01_archive.html
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Mangusta написа:
А можели някой да ми каже, стрували си да се "занимавам" с едни цепеници от орех. Ореха е отрязан миналата година есента, направен на цепеници, които стоят под един навес на село от тогава насетне. Има и доста големи от тях. Стават ли за гореспоменатия "идеен" проект за Кондора ? Или е трябвало още като се отреже да претърпят обработка някаква (поне бичене) и не си струва да се занимавам с тях сега, а да си търся от другаде качествен материал?
От цепеници става даже много добре.
Стига дървото да е отцепено както трябва и изходното парче да е достатъчно голямо за изработка на желаният детайл.
Дървото се цепи така, че цепеницата да има форма на триъгълник, върхът на който да свършва в средата на годишните кръгове, след което върхът също се отцепва. Трябва да се получи форма на трапец. Целта е да се премахне сърцевината, откъдето тръгват и почти всички цепнатини в дървения материал.
Ако така отцепеното парче не се сцепи от друго място по време на съхненето, вероятността отново да се сцепи след окончателна обработка на детайла е сведена почти до нула.
Това съм го научил преди доста години от един майстор на кавали в Етъра, който видях да цепи дървета, като си подготвяше материал за струговане на частите на кавалите, които произвежда.
А за резлизиране на идеята ти по Кондор-а, не ти е необходимо кой знае какво голямо парче, така че вероятно ще можеш да си избереш от камарата. А и с подлепване от няколко парчета става.
Естествено лепенето се прави след рендосване и изправяне поне на повърхнините, които ще се лепят.
 

lynx

Редовен Потребител
:crazy: Жабешки приклад
DSCF2261.jpg
 

Loki

Потребител
Един пич прави това за 300лв на ЦПУ, за приклад казва, че трябва 5-осна машина; аз си мисля, че и на 3-осна ще стане с обръщане на заготовката ??? скъпо... :-\
 

Attachments

  • index.png
    index.png
    361.3 KB · Прегледи: 386

5ko

Потребител
И аз да покажа едно прикладче, което си направих на една пушка/ГП от Тодор Бонев - 225м/с с про магнум/. Приклада е орех, много ръчен труд, особено по финиша. Понеже гледам че много хора са против ленения безир искам да покажа как изглежда на орех. Пушката е малко тежка 3,9кг, но е изключително спокойна и стреля изключително спокойно. 225м/с са след една кутия изстреляни сачми, така че няма почти няма дизел.
 

Attachments

  • 03012010271.jpg
    03012010271.jpg
    770.4 KB · Прегледи: 565
  • 03012010272.jpg
    03012010272.jpg
    733.5 KB · Прегледи: 330
  • 03012010273.jpg
    03012010273.jpg
    674.6 KB · Прегледи: 353
  • 03012010274.jpg
    03012010274.jpg
    556.5 KB · Прегледи: 301

iliev_ps

Новодошъл
Абе 5ко, откъде ги вземате тея задтилъци регулируемите? Искам и аз такъв. Иначе за пушката, мн добре изглежда ореха, само малко ми жълтее, от безира ли е или от фотоапарата?
 

SHADOW

Потребител
Пичовее, много се радвам да ви се похваля, че тия дни ще ми донесат дъб за два приклада по мои размери и ще имам възможност да си направя един по-по-по приклад, който ще е по-красив от тези които съм ги дал като снимки в по-предишните постове ;) ! Обаче, ще имам нужда от някои неща ( Усмивчо от теб ще имам нужда за някои довършителни работи.Ще ти звънна тези дни.) :yahoo: :crazy: :bravo:
 

andro

Потребител
Ето нещо в полусуров вид.От парен бук.
 

Attachments

  • 042209211342.jpg
    042209211342.jpg
    194.6 KB · Прегледи: 392
  • 042209211414.jpg
    042209211414.jpg
    160.2 KB · Прегледи: 289

Loki

Потребител
Бравус, Андро! Имаш въображение, много ми харесва тази линия, която си подхванал- по-ръбатите и изправени форми силно се доближават до моето виждане за приклад на въздушно оръжие! :yes:
Мисля, че и едно боядисване в цвят много ще му отива! :bravo:

ПП. Какво стана с проекта "gothica"... :)
 

andro

Потребител
За боята да ,твърдо ще се боядисва.За Готиката ето част от приклада .
 

Attachments

  • 101809165704.jpg
    101809165704.jpg
    87.1 KB · Прегледи: 264
A

Anonymous

Гост
Най-после дойде време да представя един проект, работата по който ми достави невероятно удоволствие.
Темата е за приклади, но мисля, че пистолетните ръкохватки също принадлежат към нея.
И така става въпрос за мачови ръкохватки за пистолет Кросман модел 2300Т. Формата на рамата е идентична с модела 2240 и с още няколко на същата фирма.
016865599.jpg

016865591.jpg

Дизайна е дело на швейцареца Dan Kueng , а цялостната фина обработка и придаването на окончателен вид е мое дело.
Поръчах ръкохватките във вид DIY ( т.е. направи си сам ), но това беше и основната идея, понеже исках сам да вдъхна живот на иначе грубовато изглеждащите парчета дърво. При поръчката поисках орехово дърво, но се оказа, че в момента хер Kueng работи само с екзотични филипински видове дървесина. Любезно ми предложи дърво, което по неговите думи много прилича на американски черен орех, но е в пъти по-твърдо от него! Това се оказа точно така! Дървесината е изключително плътна и твърда, необработена леко розовее и има аромат на черешово дърво. Твърдоста е близка до тази на бакелит! Мисля, че става въпрос за Parrotia persica или така нареченото "желязно дърво". То расте изключително във Филипините и от него местните са изработвали както копия и стрели, така и ножове!
Та ръкохватките пристигнаха грубо обработени, като контур, повърхност и външна геометрия ( вътрешните повърхнини са изработени на ЦПУ ) . На практика те обхващат изцяло металната рама на пистолета.
Използвах шкурки с номера от 200 до 2500. Най-пипкавата, но и интересна част е оформянето на грапавите повърхности или така наречения "stippling". Най-добре се получава с микро-дремел и сферично зъботехническо стоманено "борче" най-малкия размер ( около 0,5 мм ). С малко тренировки се получи това, което може да видите на снимките по-долу. Колкото е по-твърдо дървото, толкова по-качествен е крайния резултат.
След ковто пристъпих към обработката с ленено масло. Точно тук изпаднах в доста голямо колебание какво точно да ползвам като техника, дали тази с класическото ленено масло, терпентин, прополис и восък и безкрайното съхнене и изчакване между отделните етапи или нещо по- съвременно, като нитроцелулозен мат... В крайна сметка послушах съвета на швейцареца и използвах неговия "Gunstock oil". На практика, това е много фин ленен безир, но наистина няма нишо общо с ленения безир, който се продава по магазините. Положил съм 7 ръце ленено масло, като между всяка ръка оставях да съхне за 24 часа. Между ръцете се ползва стоманена вълна с цел да се матира самото дърво и да се запълнят по фините пори. Цвета, който се вижда на снимките е естествен. Не съм ползвал никакъви оцветители или байцове. За съжаление на снимките не личи триизмерния ефект на фладера. На живо изглежда страхотно! А ето и част от снимките:
016865582.jpg

016865621.jpg

016865635.jpg

016865716.jpg

016865720.jpg

016865724.jpg

016865729.jpg

016865777.jpg

Целият албум може да се види тук: http://spacewolf.snimka.bg/hobby/2300tgrips.461927.16865591
 

Loki

Потребител
:bravo: Професионално изпълнение, добре си се справил (хер Кюенг също ;)), хубаво, че си го послушал за финиша! Накатката- стиплинг е много прецизна!

За последно държах в Дайкан един револвер Вайраух със спортна ръкохватка от мн твърдо дърво, в последствие прочетох, че е тъмен палисандър. Та мисълта ми е, че твърдото екзотично дърво се работи страхотно и се импренира безпроблемно- колкото е по-твърдо, толкова по- нисковискозно (рядко) масло се използва, за да попие добре, а твърдостта самото дърво си я има. Отдавна се боря с този проблем при ореховата дървесина- повечето заготовки са по-меки и омасляването не ме задоволява напълно в това отношение, но трябват и компромиси :-\ (опитвал съм какви ли не масла и смеси).
За съжеление твърдата екзотична дървесина не е подходяща за приклади, тъй като е страшно тежка, а и не поема вибрациите от изстрела, както го прави вездесъщият Орех. :cheers:
 

luft9waffe

Редовен Потребител
браво ,еди!не разбирам нищо от дървесина и обработката и,но според мен ръкохватката е много красива и удобна.
 

mdinkov

Редовен Потребител
да ви покажа брат ми какво е решил да прави , желязото е 125 .
 

Attachments

  • Photo-0063.jpg
    Photo-0063.jpg
    423.2 KB · Прегледи: 456
  • Photo-0064.jpg
    Photo-0064.jpg
    426.7 KB · Прегледи: 365
Нагоре